BBQ overkapping

In menig tuin, is de barbecue het meest populaire voorwerp. Wanneer de eerste zomerse dagen aanbreken, dan wordt de barbecue uit de schuur getrokken of schoongemaakt omdat deze de hele winter buiten heeft gestaan. Het is niet vreemd dat de BBQ zo populair is. Barbecueën is bij uitstek een gezelschap bezigheid. Dit kan nog luxer, namelijk met een BBQ overkapping.

Zit jij met jouw vrienden of familie buiten in de tuin, dan wordt al snel de BBQ erbij getrokken. Gezelligheid en lekker eten gaan altijd samen op. Een BBQ is ook ongedwongen eten met elkaar en met het bord op schoot. Wil jij jouw BBQ goed beschermen, dan kun je een barbecue overkapping maken.

Wat is een BBQ overkapping?

Aan een BBQ zitten vele metalen onderdelen. De klassieke Barbecues zijn zelfs geheel van metaal gemaakt en als dit geen RVS is, dan zal een BBQ doordat deze buiten staat aan corrosie onderhevig zijn. De moderne barbecues zijn minder geschikt om het hele jaar buiten te laten staan en zijn uitgevoerd met bijvoorbeeld een grillplaat of een halve buitenkeuken.

Green egg BBQ tafel
Green egg BBQ tafel

Je wilt ook niet na iedere regenbui weer de barbecue schoonmaken. Een BBQ overkapping is dan de gewenst oplossing. Een overkapping BBQ is in de regel een kleine overkapping die precies over jouw barbecue past en eventueel met ruimte om te kunnen staan tijdens het barbecueën.

Waarom gebruik je een BBQ overkapping?

Je hoeft een overkapping barbecue niet altijd te gebruiken. Als het warm weer is, rijd je de BBQ gemakkelijk weg uit de overkapping. Het uiteindelijke doel van barbecue overkapping, is dat de BBQ droog staat tijdens de momenten dat je deze hem niet gebruikt. Natuurlijk kun je de overkapping barbecue ook gebruiken tijdens het barbecueën.

Buitenkeuken

Hoewel de voorzijde open is, moet je ook zorgen voor voldoende ventilatie onder de overkapping, zodat de rook gemakkelijk weg kan. Doordat de barbecue veilig onder een overkapping staat, wordt deze veel minder blootgesteld aan de weersomstandigheden en dit scheelt in de roestvorming en dus ook het onderhoud als je de BBQ in de lente weer gaat gebruiken. Uiteraard is een fraaie overkapping barbecue ook veel mooier om te zien en een aanwinst voor jouw tuin.

Een vaste of verrijdbare barbecue overkapping?

Bij een grote overkapping is dit geen optie, maar bij een kleine BBQ overkapping misschien wel. Je kunt naast een vaste aan de grond gemonteerde overkapping BBQ ook kiezen voor een overkapping BBQ op wieltjes. Je hebt dan een verrijdbare overkapping. Veel moderne barbecues zijn ook verrijdbaar dan past een verrijdbare overkapping BBQ hier goed.

Doordat de overkapping verrijdbaar is, ben je optimaal flexibel en kun je de BBQ overal plaatsen waar je maar wilt. Zelfs als je de overkapping barbecue zelf maakt, kun je deze relatief eenvoudig verrijdbaar maken. Bij alle bouwmarkten vindt je hiervoor wieltjes die je onder de overkapping monteert. Let er wel op, dat je kies voor wieltjes met een rem. Zo blijft de overkapping BBQ ook bij stormachtig weer gewoon op de plaats staan.

Een gesloten en/of open barbecue overkapping

Wanneer je een overkapping BBQ bouwt, dan doe je dit om jouw barbecue te beschermen tegen de weersomstandigheden. Er komt dus altijd een dak op de overkapping. Maar heb een barbecue op een vaste plaats? Dan verplaats je de BBQ minder gemakkelijk en blijf je ook onder de overkapping barbecueën.

Eiken overkapping

Bij kleinere overkappingen is dit geen probleem, maar misschien dat je toch meer beluchting wilt? Je kunt dan kiezen voor een dak die je kunt openen. Tijdens het gebruik kan de rook dan vrij weg en heb je ook eigenlijk geen dak nodig. Een dergelijk dak kan met verschillende soorten constructies worden gebouwd. Bijvoorbeeld een dak die naar achteren achter de zijwand klapt. Je houdt dan alleen de zijwanden rondom de BBQ over. Je kunt hiermee je creativiteit en fantasie de vrije loop laten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een barbecue overkapping?

Of je nu kiest voor een standaard grote overkapping of een kleine BBQ overkapping, iedere overkapping heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als jij je nog afvraagt of een overkapping barbecue in jouw tuin een goed idee is, zet dan de voordelen en nadelen naast elkaar. Zo kun je veel beter een goede keuze maken.

Voordelen barbecue overkapping

• De BBQ staat het gehele jaar droog en veilig tegen alle weersomstandigheden onder een overkapping.
• Niet iedereen vindt het aanblik op een metalen en eventueel roestige BBQ even mooi. Een overkapping BBQ is een manier om de BBQ uit het zicht te halen.
• Omdat een overkapping barbecue meestal maar klein is, past deze in vrijwel alle tuinen. Ook als je geen grote tuin hebt, de overkapping past hier prima.
• Je kunt kiezen voor een BBQ overkapping van verschillende soorten materialen.

Nadelen barbecue overkapping

• Hoe klein een dergelijke overkapping barbecue ook is, het neemt wel ruimte in de tuin in. Voor een kleine tuin is dit hinderlijk.
• Als je een vast overkapping voor de BBQ maakt, dan ben je ook verplicht om hier de BBQ te plaatsen.
• Kies je voor een houten barbecue overkapping, dan moet je rekening houden met een jaarlijks groot onderhoud.
• Een kleinere overkapping, is gevoeliger voor bijvoorbeeld windstoten. Zorg ervoor dat de overkapping stevig aan de grond verankerd wordt.

Van welke materialen een barbecue overkapping maken?

Een barbecue overkapping kan gemaakt worden van diverse soorten materialen. Een houten overkapping zul je het vaakst tegenkomen. Dit is niet zo verwonderlijk, want hout is nu eenmaal gemakkelijk materiaal om zelf jouw overkapping mee te maken. Anderzijds kom je ook steeds vaker aluminium overkappingen voor de barbecue tegen. Dit zijn vrijwel altijd kant-en-klaar gekochte overkappingen.

Een houten overkapping BBQ

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor een houten overkapping barbecue. Voor veel mensen is de uitstraling van het hout een goede reden om hiervoor te kiezen. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling en past daarom in iedere tuin. Met een houten overkapping scherm je de barbecue op een zo natuurlijk mogelijke wijze af.

Het soort hout kan de uitstraling van de barbecue overkapping flink beinvloeden. Wil je een landelijke uitstraling? Kies dan voor een overkapping van eikenhout. Ook houtsoorten zoals Douglas hout of vurenhout zijn populair. De keuze voor een houtsoort is belangrijk. Niet alleen voor de uitstraling, ook voor de levensduur, de prijs en hoe gemakkelijk je het hout kunt bewerken.

Je kunt de overkapping schilderen in iedere kleur die je wilt. Schilderen of lakken is overigens noodzakelijk, als jij van een lange levensduur wilt genieten. Dit is één van de nadelen van een houten BBQ overkapping.

Een aluminium overkapping BBQ

Vooral veel overkappingen die je kant-en-klaar koopt, zijn gemaakt van aluminium. Het is helaas niet zo, dat je net zoals hout, even naar de bouwmarkt gaat om aluminium palen te halen. Aluminium is namelijk niet zo gemakkelijk te bewerken als hout. Dit is dus een groot nadeel van aluminium.

Anderzijds heeft aluminium weer erg veel voordelen. Het materiaal is erg sterk en te vergelijken met de sterkte van staal. Betreffend het gewicht is aluminium vederlicht, als je dit met staal en andere metaalsoorten vergelijkt. Een aluminium BBQ overkapping maken gaat dus relatief gemakkelijk. Over de levensduur van een aluminium overkapping hoef je niet te twijfelen. Met gemak haalt de overkapping een levensduur van 30 jaar en daarnaast is aluminium volledig te recyclen.

De kleurkeuze is vaak beperkt. Meestal heb je de keuze uit zwart of grijs. Dit wordt als stijlvol, modern en luxe gezien. Wil je toch een andere kleur? Dan moet je echt op zoek naar een specialist. De kleurkeuze is wel belangrijk, je aluminium immers niet overschilderen. Een voordeel is dan wel, dat aluminium onderhoudsvrij is. Enkel schoonmaken is voldoende.

Een barbecue overkapping zelf maken of kopen?

Omdat een barbecue overkapping doorgaans klein van afmeting is, is het relatief gemakkelijk om zelf een overkapping voor jouw BBQ te bouwen. Helemaal als je voor hout kiest als bouwmateriaal. Zelf een bouwtekening ontwerpen is gemakkelijk, in vergelijking met een grote overkapping.

Waag jij je niet aan het zelf bouwen van een overkapping BBQ? Dan kun je bij de meeste bouwmarkten een overkapping kopen. Dit kan van hout zijn of aluminium. Een gekochte BBQ overkapping is meestal een bouwpakket, die jij zelf nog in elkaar moet zetten. Uiteraard kun je ook naar de specialisten toe voor een overkapping op maat, maar dit maakt het wel erg prijzig.

Hoeveel kost een BBQ overkapping?

Hoe hoog de kosten zijn van een overkapping BBQ, is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste de afmetingen. Er is nogal een verschil of je voor een kleine overkapping gaat of voor een volledige grote overkapping waar je ook onder kunt zitten. Een goedkope kleine overkapping is al te maken en te koop vanaf € 500,-.

Wil je een grotere of luxere uitvoering, dan kunnen de kosten zomaar oplopen tot wel € 1.500,-. Ga je naar een specialist due een dergelijke overkapping voor jou op maat maakt, dan ben je nog duurder uit.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een Buitenkeuken overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!


Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…