Hoe overkapping schoonmaken?

Veel mensen hebben een overkapping in de tuin. De overkapping kan onderdeel zijn van de woning, dus aan de woning gemonteerd zijn, maar kan ook een onderdeel van een schuur zijn. Daarnaast is het mogelijk om een zelfstandige overkapping in de tuin te hebben staan.

Een overkapping behoedt je voor de felle zonnestralen, want te lang in de zon zitten is ongezond. Als de temperaturen nog aangenaam zijn en het regent, dan zal een overkapping bescherming bieden tegen de regen. Zo kun je toch nog buiten zitten. Hoewel een overkapping veel voordelen biedt, kleeft er ook een nadeel aan.

Je moet je met enige regelmaat bezighouden met schoonmaken overkapping. Waarom en hoe overkapping schoonmaken?

Waarom moet je een overkapping schoonmaken?

Het schoonmaken overkapping is eigenlijk een logisch gevolg van het plaatsen van een overkapping in je tuin. Een overkapping staat namelijk altijd buiten en staat voortdurend bloot aan de weersomstandigheden. Er valt sneeuw en regen op de overkapping en tijdens de herfst vallen ook de nodige bladeren op de overkapping.

Het schoonmaken overkapping is nodig, omdat vuil op de overkapping valt en ook mossen de overkapping aantasten. Dit heeft tot gevolg dat de overkapping beschadigd kan raken. Verder kunnen bladeren en ander vuil de hemelwaterafvoer verstoppen en krijg je lekkages.

Bij een doorzichtige overkapping is verstoort vuil ook het uitzicht en doet het afbreuk aan de uitstraling van je overkapping. Een overkapping schoonmaken is daarom af en toe nodig.

Verschillende onderdelen van een overkapping schoonmaken

Een overkapping bestaat niet alleen uit het dak. Het dak rust op een geraamte, ook wel het frame genoemd. Het frame en het dak zijn de twee belangrijkste basisonderdelen van een overkapping. Daarnaast is een niet onbelangrijk onderdeel de hemelwaterafvoer, oftewel de goot. Al deze onderdelen dienen met enige regelmaat schoongemaakt te worden.

Schoonmaken overkapping: het frame

Het frame is het onderdeel waarop het dak rust. Meestal bestaat dit uit palen of balken. Dit is afhankelijk van het materiaal. In veel gevallen bestaat het frame uit hout. Er zijn ook overkappingen waarbij het frame van metaal is of aluminium. Het frame schoonmaken is het gemakkelijkste onderdeel om schoon te maken.

Het frame bevindt zich onder het dak, dus komt het minste in aanraking met de weersomstandigheden. Met een sopje met water, een doek en/of een borstel kun je gemakkelijk de balken schoonpoetsen. Wanneer je dit tweemaal per jaar doet, zal het frame er altijd goed uitzien. Heb je een houten frame, dan is het uiteraard noodzakelijk om om de paar jaar het hout een grote onderhoudsbeurt te geven.

Het hout moet geschuurd worden en worden voorzien van een nieuwe laag verf of lak. Bij metaal en aluminium is een dergelijk groot onderhoud niet nodig en volstaat het schoonmaken met een sopje.

Schoonmaken overkapping: het dak

Het eigenlijke dak schoonmaken is het meeste werk, maar hoe overkapping schoonmaken? Het eerste wat gezegd moet worden, is dat het schoonmaken van het dak ook gevaarlijk kan zijn. Hoewel een overkapping niet heel hoog hoeft te zijn, loop je altijd een risico, omdat je een ladder op moet. Het belangrijkste is daarom om goed op je veiligheid te letten, zodat de overkapping schoonmaken zo veilig mogelijk verloopt.

Doordat het een klusje op hoogte is, is het dak schoonmaken ook wat lastiger. Daarbij zijn er verschillende soorten daken, zoals een plat dak en een hellend dak.

Een plat dak is een dak waar je soms op kunt lopen. Dit geldt alleen voor stevige platte daken, zoals een overkapping die onderdeel uitmaakt van de woning of schuur. Heb je een kunststof dak of een glazen dak, dan moet je de overkapping schoonmaken vanaf de ladder.

Je hebt nodig een tuinslang om al het vuil van het dak te spoelen. Probeer het grove vuil zo nodig zelf van het dak te halen, zodat je het hardnekkige vuil zoveel mogelijk met de tuinslang kunt weghalen. Een bezem of borstel met een lange steel is ook handig. Met zeep kun je vanaf de ladder het dak gemakkelijk schrobben en weer afspoelen met de tuinslang.

Schoonmaken overkapping
Schoonmaken overkapping

Een hellend dak zal meestal geen grove vuilresten hebben, omdat het meeste vuil van het dak afspoelt. Vastgekoekt vuil en mos kun je net zoals bij een plat dak met een sopje en een borstel van het dak schrobben. Ook hier kun je het dak weer afspoelen met een tuinslang.

Wanneer het mogelijk is om op een hellend dak te lopen, dan kun je weliswaar gemakkelijk de dakpannen schrobben, maar houd wel rekening met het gevaar. Over een hellend dak lopen is risicovoller dan over een plat dak.

Schoonmaken overkapping: de hemelwaterafvoer

De hemelwaterafvoer, oftewel de goot schoonmaken is misschien nog wel belangrijker dan het schoonmaken van het dak. Het dient zelfs de aanbeveling om de goot niet alleen schoon te maken als ook het dak gaat schoonmaken, maar toch eens wat vaker de goot in de gaten te houden.

De goot is namelijk gevoelig voor bladeren en ander vuil. Als de goot vol ligt met bladeren, dan ontstaat er al snel een verstopping en zal regenwater niet meer afgevoerd kunnen worden door de regenpijp. Het gevolg is dat bij een hevige bui, de regen over de goot stroom en de afvoer van regenwater oncontroleerbaar is.

Je loopt het risico dat het water op plekken komt waar het niet hoort te komen en dat de overkapping wordt beschadigd. Bij een plat dak blijft het water op het dak staan en wordt niet meer afgevoerd. Langdurig stilstaand water op een plat dak is altijd slecht voor het dak en kan lekkages veroorzaken. Ook zal het dak eerder vervuild raken.

Om het je gemakkelijker te maken, zodat je niet regelmatig de goot hoeft schoon te maken, kun je een gootbescherming plaatsen. Dit is een soort van gaas die je over de goot plaatst. Hierdoor zullen bladeren niet meer in de goot vallen en heb je de garantie dat hemelwater gewoon afgevoerd kan worden. Bij iedere schoonmaakbeurt van de goot, is het verstandig om de goot na te kijken op beschadigingen. Eventuele beschadigingen moet je direct repareren, zodat het afvoeren van water niet in gevaar komt.

Hoe overkapping schoonmaken en met welke middelen?

Je kunt bij de overkapping schoonmaken diverse schoonmaakmiddelen gebruiken. Het meest effectieve middel is ook het goedkoopste middel en gemakkelijk samen te stellen, namelijk een sopje van water en zeep. Gebruik wel een milde zeepsoort, zodat een kunststof of aluminium dak niet wordt aangetast.

Schoonmaakazijn heeft ook een goede werking, maar de werking is wel afhankelijk van welk soort materiaal de overkapping is. Er zijn in de bouwmarkten ook kant-en-klare schoonmaakmiddelen te koop. Veel middelen zul je niet nodig hebben, want water en zeep is altijd een goed schoonmaakmiddel.

Toch zijn er speciale middelen die je nodig kunt hebben, zoals een speciaal middel om hardnekkig vuil, zoals mossen en vlekken te verwijderen.

Wat je vooral niet moet gebruiken voor overkapping schoonmaken, zijn chemische schoonmaakmiddelen. Dit zijn agressieve schoonmaakmiddelen die ieder soort dak kunnen beschadigen. Daarnaast is het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen slecht voor het milieu en voor je gezondheid.

Het kan verleidelijk zijn om een hogedrukreiniger te gebruiken voor het verwijderen van hardnekkige vlekken op het dak van de overkapping. Dit kan in beperkte gevallen, bijvoorbeeld als de dakbedekking uit dakpannen bestaat. Voor kunststof en aluminium daken is een hogedrukreiniger niet aan te bevelen, hiermee loop je het risico dat je het dak beschadigt.

Doorzichtige overkapping schoonmaken

Een doorzichtige overkapping schoonmaken moet extra goed gebeuren, zodat je een helder dak blijft hebben en vuil altijd direct goed te zien is. Een doorzichtig dak kan bestaan uit kunststof of glas.

Doorzichtig kunststof dak schoonmaken

Ga je een doorzichtig kunststof overkapping schoonmaken, dan mag je hiervoor geen chemische middelen gebruiken, dit tast het kunststof aan en vermindert de levensduur van het dak. Spoel het dak eerst af met een tuinslang en boen het dak daarna met water en zeep. Eventuele hardnekkig vlekken kun je behandelen met een speciaal reinigingsmiddel. Na gebruik spoel je het dak weer af met een tuinslang.

Doorzichtig glazen dak schoonmaken

In principe kun je een glazen dak schoonmaken zoals je ook je ruiten reinigt. Gebruik hier ook de tuinslang om het dak af te spoelen en gebruik een zeepsopje om vuil te verwijderen. Spoel het dak weer na met hulp van een tuinslang en behandel het dak daarna met een trekken en een zeem. Je krijgt weer een helder stralend glazen dak.

Zelf een overkapping schoonmaken of laten doen?

Wanneer je een ladder hebt, dan kun je een overkapping zelf heel goed schoonmaken. Ben je niet in staat om zelf de overkapping schoon te maken, dan zijn er ook speciale schoonmaakbedrijven die de overkapping voor je kunnen reinigen. Je hebt dan te maken met professionals die hier ervaring mee hebben en de juiste schoonmaakmiddelen voor hebben.

Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het schoonmaken overkapping dan duurder is. Het voordeel is dan wel dat jezelf geen moeite hoeft te doen en je overkapping op professionele wijze is gereinigd.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…