Glazen pui overkapping

Hoewel je met een overkapping schaduw creëert, is een kenmerk ook het open karakter van de overkapping. Een en anders is vooral afhankelijk van het type overkapping. De vrijstaande overkapping is de meest open overkapping, waarbij alle zijkanten open zijn. Bouw je een overkapping aan de woning of een schuur, dan zijn één of meerdere wanden dicht en verlies je al een stukje van het open karakter van de overkapping. Toch is het niet geheel onlogisch om een wand af te sluiten, ook voor een geheel vrijstaande overkapping. Dit kan bijvoorbeeld met een glazen pui overkapping. 

Wat is een glazen pui overkapping?

De term pui kan meerdere betekenissen hebben, maar het heeft altijd betrekking op een gevel. In het geval van een overkapping, gaat het dus om een gevel voor de overkapping. Hiermee sluit je dus een gedeelte van de overkapping af. Kies je voor een glazen pui overkapping, dan blijft de overkapping een open uitstraling hebben.

Je kunt immers door het glas kijken, zodat er in principe niet veranderd in vergelijk met de situatie zonder glazen pui. Voor een glazen pui overkapping geldt bijna altijd, dat het gaat een schuifbare pui. De glazen pui overkapping bestaat in dit geval uit verschuifbare glaspanelen. Je kunt er dan voor kiezen om de overkapping echt op te laten of toch te sluiten, maar dan met behoud van het uitzicht. 

Waarom zou je kiezen voor een glazen pui overkapping?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een glazen pui overkapping. Je kunt het natuurlijk gewoon mooi vinden, om een soort van afgesloten ruimte in de tuin te hebben staan. Dit kan bijvoorbeeld omdat je hiermee een extra hobbyruimte creëert. De meest gekozen reden voor een glazen pui overkapping, is dat gewoonweg de wind teveel onder de overkapping komt.

Overkapping glas

Natuurlijk is het lekker om bij mooi weer buiten te zitten en helemaal beschermd onder de overkapping, maar de wind is vaak een spelbreker. Dit is helemaal het geval bij een vrijstaande overkapping, waar de wind vrij spel heeft aan alle zijdes. Door te kiezen voor een glazen pui overkapping, sluit je gewoon de glazen pui bij harde wind en toch mis je niks van jouw uitzicht. 

Een glazen pui overkapping als aanbouw voor de woning

Wanneer jouw overkapping aan de woning is gebouwd, dan kan een glazen pui ineens een heel andere rol vervullen. Met een goed gebouwde overkapping, creëer je de mogelijkheid om je woning te vergroten. De overkapping wordt dan een soort van veranda en de glazen pui fungeert als een gevel van de woning.

Je slaat hiermee twee vliegen in één klap. Je maakt jouw woning groter en hiermee verhoog je de waarde van de woning en tegelijkertijd betrek je jouw tuin bij de woning. Helemaal zomers als de glazen pui open is, dan loop je zo van de woning de tuin in. Belangrijk is uiteraard wel, dat je voor goed geïsoleerde glasplaten kiest. In de winter blijft je woning goed geïsoleerd met de gesloten glazen pui. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een glazen pui overkapping?

Kies je nu wel of niet voor een glazen pui overkapping? Een voordeel is wel dat je in veel gevallen niet altijd direct bij de bouw van de overkapping hoeft te beslissen. Een glazen pui kan eventueel ook achteraf nog ingebouwd worden, ondanks dat het dan iets meer werk is. Je moet dan ook een goede keuze maken, want een glazen pui is best kostbaar. Vergelijk hiervoor de voordelen en nadelen van een glazen pui overkapping.

Voordelen glazen pui overkapping

• Ondanks dat een glazen pui gesloten is, behoud je toch het open karakter van een overkapping en blijft ook jouw uitzicht behouden.

• Een glazen pui geeft de gehele overkapping een luxe en stijlvolle uitstraling, zowel in gesloten als open toestand

• Om de overkapping nog meer open te maken, kun je naast een glazen pui, ook kiezen voor een glazen dak. 

Nadelen glazen pui overkapping

• De glasplaten van een glazen pui zijn erg zwaar in gewicht. Wellicht moet je hier rekening mee houden bij het bouwen van de overkapping. Je moet voldoende sterke materialen gebruiken.

• De gekozen glassoort kan heel belangrijk zijn. Vooral als je de overkapping bij de woning wilt betrekken, dan heb je voldoende isolerend glas nodig.

• Een glazen pui is een dure aanschaf. Dit is afhankelijk van de afmetingen en soort glas. Houd hier rekening mee voor jouw budget.

• Het is mogelijk om een glazen pui zelf te plaatsen, maar wordt niet aangeraden. Beter is het om dit door professionals te laten doen. 

Welke glassoorten kiezen voor een glazen pui?

Er zijn verschillende glassoorten waaruit je kunt kiezen voor een glazen pui. Een glazen pui is iets anders dan een glazen dak en loopt minder risico. Voor een glazen dak is gelaagd glas in ieder geval nodig. Voor een glazen pui heb je iets meer mogelijkheden om uit te kiezen.

Gelaagd glas

Gelaagd glas wordt vrijwel altijd gebruikt als je ook kiest voor een glazen dak op de overkapping. Gelaagd glas bestaat uit verschillende glasplaten met hiertussen een transparante folie en die op elkaar zijn geperst. Dit maakt het glas niet alleen sterk, bij een eventuele beschadiging springt het glas niet in duizenden stukjes uit elkaar. De folie houdt alle glasscherven bij elkaar. 

Glasplaten

Gehard glas

Gehard glas is een glassoort dat thermische hard is gemaakt. Het is ongeveer vijfmaal zo sterk als gewoon glas. Dit houdt niet in dat gehard glas niet stuk kan. Dit kan wel degelijk en dan komt ook de belangrijkste eigenschap naar voren van dit glas. Het glas valt bij beschadiging namelijk in duizenden kleine stukjes uiteen. Hooguit kun je hier wat oppervlakkige schaafwondjes aan overhouden, maar er zijn geen scherpe glasscherven. 

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas, ook wel HR glas genoemd, is de meest gebruikte glassoort in woningen. Er zijn diverse types HR glas verkrijgbaar. Het meest gebruikte type is HR++ glas. Het doel van HR glas, is zorgen voor een goede isolatie. Als jij de overkapping in gesloten toestand gebruikt voor een hobbyruimte of de glazen pui dient als gevel voor de woning bij een veranda, dan is dit een goede keuze. HR++ glas bestaat uit twee glasplaten, met hiertussen een holle spouw die gevuld is met edelgas. Hiermee zorg je voor een goed geïsoleerde overkapping. 

Waar moet je nog aan denken bij een glazen pui overkapping?

Bij het plaatsen van een glazen pui overkapping, zijn er enkel zaken waar je rekening mee moet houden. Het blijft immers een beweegbaar systeem en dit moet soepel werken. Het is erg lastig als je glazen pui maar moeizaam te openen en te sluiten is. Dan is er iets niet goed geïnstalleerd.

Het eerste punt waar je op moet letten, is de hoeveelheid pui die je plaatst. Als dit meerdere wanden zijn, dan doe je er goed aan om een goede fundering te bouwen. De fundering houdt de gehele constructie recht en strak en hiermee ook de glazen pui. De glazen pui loopt over een railsysteem. Het is zeer belangrijk dat zowel de rails aan de onderzijde als de bovenrails goed evenwijdig en waterpas lopen.

Om ervoor te zorgen dat de glazen pui 100% waterpas is, installeer je hiervoor een funderingskoker. Er zijn funderingskokers verkrijgbaar in diverse afmetingen en ook voor een railsysteem met meerdere rails naast elkaar. 

Zelf een glazen pui overkapping maken?

Het zelf maken van een glazen pui overkapping zal je voor het grootste gedeelte gemakkelijk afgaan, als jij een ervaren klusser bent. In principe kun je een standaard overkapping bouwen, waarbij je gebruikmaakt van houten of aluminium balken voor de dragers en liggers. Het hele systeem van een glazen pui kan later toegevoegd worden.

Wel is het verstandig om tijdens de bouw van de overkapping hier al rekening mee te houden, zoals een fundering en funderingskoker. Het plaatsen van de uiteindelijke glazen pui in de overkapping is wel specialistisch. Als jij hierover twijfelt, laat het dan door de experts plaatsen.

Een glazen pui moet je overigens ook kopen en vaak is het een stukje dienstverlening van de leverancier om de glazen pui bij de klanten te installeren. Als dit het geval is, dan hoef voor de installatie meestal niet bij te betalen. 

Hoeveel kost een glazen pui overkapping?

Hoeveel een glazen pui overkapping kost, is vooral afhankelijk van de afmetingen. Gebruik je bijvoorbeeld één vaste of schuifbare glasplaat, dan zijn de kosten nog te overzien. Je betaald dan inclusief heb bouwen van de overkapping gemiddeld € 3.000,- Bestaat de glazen pui uit meerdere vaste en/of verschuifbare glazen wandpanelen, dan kan de prijs behoorlijk oplopen. De kosten zijn dan al snel € 5.000,- of nog hoger als je meerdere zijkanten wilt voorzien van een glazen pui.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een overkapping transparant.

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…