Glazen schuifwand overkapping

Een overkapping dient in de meeste gevallen als bescherming in de tuin tegen de felle zonnestralen en de regen. Je zit beschermt onder de overkapping, maar toch kun je nog van een ander element last hebben, namelijk de wind. Vooral bij een vrijstaande overkapping, heeft de wind vrij spel en kan deze aan alle kant onder de overkapping komen. Je zit dan wel droog tegen de regen of tegen de felle zon, aangenaam zitten is het dan niet. Daarom kan een glazen schuifwand voor overkapping een oplossing zijn.

Wat is een glazen schuifwand overkapping?

Bij een overkapping met glazen schuifwand gaat het om een overkapping die iedereen welk. Het kan een vrijstaande overkapping zijn, maar ook een overkapping die je aan de woning of de schuur hebt gebouwd. De glazen schuifwand komt dan in de open ruimtes tussen de staanders.

Hoeveel glazen schuifwanden je gebruikt, is vooral afhankelijk van de afmetingen van de overkapping. Aangezien een glazen schuifwand uit een railsysteem bestaat, kun je te maken hebben met meerdere rails. Een enkele schuifwand kan op één rails. Wil je over een lange afstand een glazen schuifwand, dan heb je meerdere rails nodig.

Zo kun je tot wel zes of zeven rails (naast elkaar) gebruiken om een overkapping met glazen schuifwanden te maken.

Waarom kies je voor een glazen schuifwand overkapping?

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een glazen schuifwand voor overkapping, is om niet in de toch te zitten. Het is erg hinderlijk, dat als het op zich lekker weer is, je onder de overkapping toch nog last hebt van een koude wind. Op warme dagen hoef je maar iets van eten op tafel buiten te zetten en je krijgt gegarandeerd last van vliegen en wespen.

Gezellig en ongestoord eten onder de overkapping zit er vanwege het ongedierte niet in. Dit kan wel, als je de overkapping afsluit met een glazen schuifwand.

Een glazen schuifwand voor overkapping als vergroting van de woning

Heb je een overkapping aan de woning gebouwd? Dit dan heb je met een glazen schuifwand overkapping de mogelijkheid om jouw woning groter te maken. Met een glazen schuifwand, maar je van een overkapping een luxe veranda die je bij de woning betrekt. In de zomer schuif je de schuifwand open en haal je de tuin in jouw huis.

Door de schuifwand te sluiten, heb je een extra gevel en een kamer in je woning. Heb je helemaal een goede aansluiting van de overkapping met je huis, dan kun je de originele huisgevel weghalen en fungeert de glaswand als geven van de woning. Uiteraard is dan wel de hoogste kwaliteit met geïsoleerd glas nodig.

Welke voordelen en nadelen heb je met een glazen schuifwand overkapping?

Een overkapping met glazen schuifwand biedt veel voordelen. Toch zijn er wel nadelen te bedenken aan een glazen schuifwand voor overkapping. Je kunt als je de voordelen en nadelen naast elkaar hebt gezet, kijken of nog andere mogelijkheden zijn, zoals een vaste glazen wand of een andere soort materiaal.

Voordelen glazen schuifwand overkapping

  • Je hoeft nooit meer last te hebben van een koude wind of insecten die rondom het eten vliegen. Hiervoor sluit je de glazen schuifwand.
  • Of je de glazen schuifwand nu open laat of gesloten, je zult altijd een vrij uitzicht hebben, dit is met andere niet transparante materialen niet het geval.
  • De uitstraling van een glazen schuifwand voor overkapping is altijd luxe en stijlvol. Dit werkt door in de gehele overkapping en zelfs in jouw woning.
  • Je mag er zeker van zijn, dat een luxe overkapping met glazen schuifwand de waarde van jouw woning verhoogt.

Nadelen glazen schuifwand overkapping

  • Is het belangrijk dat je privacy onder je overkapping wilt, bijvoorbeeld omdat deze aan de straatkant is gesitueerd? Dan is een overkapping met glazen schuifwand minder geschikt.
  • De glasplaten die voor jouw schuifwand worden gebruikt, zijn erg zwaar in gewicht. Een fundering is mogelijk nodig.
  • Mede door de zwaarte van het glas en de complexiteit van het installeren, is zelf de schuifwand installeren erg lastig.
  • Afhankelijk van hoe groot jouw overkapping is, is een glazen overkapping voor overkapping erg prijzig.

Is een fundering nodig voor een glazen schuifwand overkapping?

Heb jij al een overkapping staan en wil je hier achteraf een kleine schuifwand in maken? Dan zal dit doorgaans geen probleem geven. Wil je alle zijden voorzien van een glazen schuifwand of is de lengte van de schuifwand erg lang, dan kan het zijn dat je toch een fundering moet maken.

Plaat fundering
Plaat fundering

Het beste leg je een volledige fundering als je de overkapping nog geheel moet bouwen. Bij een bestaande overkapping in het mogelijk om een plaatselijke fundering te maken over de lengte waar de glazen schuifwand komt. Als laatste plaats je een funderingskoker, waarop het railsysteem wordt gemonteerd. Een funderingskoker is stevig en waterpas. Zo weet je zeker dat de ondergrond vna de glazen schuifwand ook recht is en niet verzakt.

Is zonwering noodzakelijk?

Heb jij de overkapping geheel gesloten met de schuifwand, dan kan het o hete dagen soms bloedheet worden. Dit is niet prettig en verhindert je om ontspannen onder de overkapping te zitten. Een oplossing is dan om zonwering te plaatsen. Eigenlijk kun je met glas als zijwand of als dak, niet zonder zonwering. Dit verhoogt de kostprijs van de overkapping wel, maar dit is het wel waard.

Voor welke glassoorten voor een glazen schuifwand voor overkapping?

Erg belangrijk is de keuze voor de glassoort in de glazen schuifwand. Dit betreft de sterkte van het glas, de reactie bij eventuele beschadiging en de prijs van de glazen schuifwand. Daarom een klein overzicht uit welke glassoorten je kunt kiezen.

Gelaagd glas of gehard glas?

Betreffende de sterkte lijken gelaagd glas en gehard glas enigszins op elkaar. Toch zijn er verschillen, vooral in de wijze hoe het glas reageert bij schade. Gelaagd glas bestaat uit meerdere glaslagen die op elkaar zijn geperst. Hiertussen zijn ook lagen met transparante folie geperst. Wanneer het glas beschadigd, dan zul je geen last hebben van vallende glasscherven. Het glas wordt namelijk bijeengehouden door het folie. Dergelijk glas vind je ook in de voorruit van een auto.

Glasplaten

Gehard glas is glas dat thermische hard is gemaakt. Het bijzondere bij een eventuele beschadiging, is ook al beschadig je heel plaatselijk een stukje, de gehele glasplaat in duizenden hele kleine en stompe stukjes uiteen valt. Ook hier geen scherpe glasscherven die je kunnen verwonden. Hooguit krijg je een schaafwondje door glassplintertje. Gehard glas vind je in de achterruiten van een auto of in een bushokje.

In de meeste gevallen zal een glazen schuifwand van gelaagd glas zijn. Bij beschadiging heb je dus hooguit een barst in het glas, terwijl je bij gehard glas ineens de gehele glasplaat kwijt bent.

Isolerend glas

Ook isolerend glas is erg populair om te gebruiken in een glazen schuifwand. Helemaal als de glazen schuifwand in een overkapping komt die aan de woning is geïnstalleerd, dan is isolatieglas noodzakelijk. Isolatieglas dat tegenwoordig gebruikt wordt, staat bekend als hoogrendementsglas.

Er zijn diverse soorten verkrijgbaar, zoals HR+, HR++ en HR+++. HR++ is de meest gebruikte soort. Dit glas bestaat uit twee glasplaten met hiertussen een spouw. De spouw is gevuld met gas en zorgt voor een isolerende werking. Dit is perfect glas om te gebruiken voor een glazen schuifwand overkapping. Kies je voor HR+++, dan betreft dit drie glasplaten en een dubbele spouw, dit is wel extra zwaar in gewicht.

Andere glassoorten

Er zijn nog vele andere glassoorten verkrijgbaar en die je als glazen schuifwand kunt gebruiken. Heb je veel last van de zon die onder het dak van de overkapping komt? Dan kun je kiezen voor zonwerend glas. Dit is donker glas, dat de zon tegenhoudt. Wil je extra zekerheid dat het glas niet stuk gaat? Dan kun je kiezen voor draadglas.

In het metaal zit een stalen rooster verwerkt, dat het glas extra sterk maakt. Als je jouw privacy wilt waarborgen, dan is het mogelijk om het glas geheel of gedeeltelijk in melkglas te krijgen. Van buitenaf kan er dan niet meer onder de overkapping gekeken worden.

Een overkapping met glazen schuifwand laten installeren

Een overkapping is zelf heel goed te bouwen. Als het aankomt op de installatie van een glazen schuifwand, dan doe je er goed aan om dit over te laten aan de experts. Het plaatsen van van een schuifwand is specialistisch werk. De glasplaten moeten zeer nauwkeurig over de rails lopen en als je hier niet ervaren in bent dan is dit lastig voor elkaar te krijgen. Vooral ook omdat de glasplaten erg zwaar zijn. Bij de meeste leveranciers van glaswanden, zit de installatie inbegrepen bij de aanschaf.

Hoeveel kost een glazen schuifwand overkapping?

Een overkapping met glazen schuifwand is duurder dan zonder een schuifwand. Alleen de schuifwand, zal de kostprijs behoorlijk laten stijgen. Wel is de prijs sterk afhankelijk van het aantal glasplaten die je gebruikt. Een enkele of twee glasplaten zullen niet zo duur zijn.

Je moet dan rekening houden met een totale kostprijs voor de gehele overkapping van gemiddeld € 2.000,- tot € 2.500,-. Het wordt anders als je meer glasplaten gebruikt voor bijvoorbeeld alle zijdes van de overkapping. Ga dan gerust uit van een gemiddelde prijs van tussen de € 5.000,- en € 7.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een overkapping transparant.

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…