Vergunning overkapping achtertuin
Inhoudsopgave
De achtertuin is de meest gebruikelijke locatie voor een overkapping. Wanneer je hier een overkapping wilt bouwen, dan komt er veel voorbereidingstijd bij kijken. Zo moet je een ontwerp maken hoe je overkapping eruit moet zien en je oriënteren welke materialen je wilt gebruiken.
Hoewel de kans groot is dat je in jouw gemeente gewoon een overkapping mag plaatsen, is het wel verstandig om goed na te gaan of er eventueel een vergunning overkapping achtertuin nodig is. Ook al plaats je de overkapping in de achtertuin en ruim uit de buurt van de erfgrens, je moet wel altijd aan bepaalde regels voldoen.
Is een overkapping aan achterzijde vergunningsvrij?
Regels omtrent een eventuele overkapping vergunning achtertuin zijn wel drastisch versoepeld. In de regel hoef jij je als jij een overkapping wilt bouwen niet meer af te vragen of een vergunning overkapping achtertuin nodig is. Een normaal formaat is een overkapping achtertuin vergunning niet meer nodig. Wel kan het zijn dat je een meldingsplicht hebt, waardoor je niet een lang vergunningsproces door hoeft.
Dit is vooral afhankelijk van de gemeente waar jij woont. De algemene regel is dat een overkapping aan achterzijde vergunningsvrij is, maar er kunnen per gemeente wel enkele afwijkende regels van toepassing zijn. Je doet goed aan om voor het starten met bouwen, jezelf op de hoogte te stellen van de regels in jouw gemeente. Je weet dan zeker dat er ook daadwerkelijk geen overkapping vergunning achtertuin nodig is.
Zit je een beetje in een grijs gebied, dus het zou mogelijk zijn dat door de geplande afmetingen wel een vergunning overkapping nodig is? Dan is het zeker verstandig om navraag te doen bij de gemeente.
Wanneer is een vergunning overkapping achtertuin wel nodig?
Als uitgangspunt mag je nemen dat in de regel een overkapping aan achterzijde vergunningsvrij is. Dit is het geval als je je aan bepaalde afmetingen en groottes houdt. Wanneer je overkapping buiten deze grenzen gaan, dan is een overkapping achtertuin vergunning nodig.
Dit is bijvoorbeeld het geval als het totale oppervlakte van de overkapping groter wordt dan 30 m². Ook mag de overkapping niet een oppervlakte beslaan van meer dan 50% van je achtertuin. Eventuele bestaande bebouwing, zoals een schuurtje wordt meegeteld.
Dit zijn de belangrijkste uitzonderingen waarvoor wel een vergunning overkapping achtertuin nodig is. Wanneer je binnen de 30 m² blijft met het oppervlak en niet de helft van je tuin gebruikt, dan is er dus erg veel mogelijk en is een overkapping aan achterzijde vergunningsvrij.
Wat zijn de regels omtrent de hoogte van een overkapping?
Een volwaardige overkapping moet natuurlijk hoog genoeg zijn om onder te kunnen staan. Vooral als je de overkapping gebruikt als een overdekt terras. De 2,5 meter zone is hierbij de stelregel. Dit is het gebied van 2,5 meter vanaf de achtergevel. Als de overkapping in dit gebied valt, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden.
Bouw je een overkapping aan de achtergevel, maar overschrijdt de overkapping de 2,5 zone, dan is een maximale van 3 meter hoog voldoende om een overkapping aan achterzijde vergunningsvrij neer te zetten. Wil je toch hoger bouwen, dan is een meldingsplicht of een overkapping achtertuin vergunning noodzakelijk.
Moet een overkapping vergunning achtertuin voor carport worden aangevraagd?
De carport is meestal het buitenbeetje van een overkapping. Dit geldt ook voor overkapping vergunning achtertuin. Een carport is namelijk ook een overkapping, maar is meestal gesitueerd aan de zijkant of voorkant van de woning. Vanaf de straatkant is de carport meestal zichtbaar, dus een vergunning is dan nodig.
Het kan natuurlijk zijn dat je een overkapping in de achtertuin hebt. De overkapping is dan niet zichtbaar vanaf de straatkant, dus dan gelden er dezelfde regels als voor een normale vergunning overkapping achtertuin.
Is een overkapping vergunning achtertuin nodig voor een monumentaal pand?
Woon je in een woning die door de gemeente als monumentaal pand is aangewezen, dan is een vergunning overkapping achtertuin nodig. Dit is ook het geval als de overkapping netjes voldoet aan alle eisen, zodat je normaliter geen vergunning hoeft aan te vragen.
De gemeente wil op de hoogte zijn van het gebruikte materiaal en de afmetingen, zodat de overkapping ook daadwerkelijk bij de monumentale status van je woning past. Een overkapping vergunning achtertuin is bij een monumentaal pand daarom altijd nodig. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij er bij een monument wel vergunningsvrij gebouwd mag worden, maar dit kan per gemeente verschillen. Vraag dus sowieso informatie bij de gemeente en ga ervan uit dat een vergunning altijd nodig is.
Hoe zit het met de perceelgrens?
De perceelgrens is de afscheiding met de buren of met de openbare weg of openbaar groen. Er gelden geen zeer zware eisen, maar de regels in hoever je de overkapping vanaf de perceelgrens mag bouwen zijn duidelijk vastgelegd. Bij een perceelgrens met een openbare weg of openbaar groen geldt een afstand van minimaal 1 meter.
Dit is ook het geval als de perceelgrens grenst aan het erf van de buren, maar de regel geldt alleen als de overkapping 10 m² of meer in beslag neemt. Sowieso is het verstandig om altijd een afstand van een meter te nemen vanaf de perceelgrens.
Wat zijn de regels in België rondom een overkapping vergunning achtertuin?
Voor de Vlaamse lezers gelden bovenstaande regels uiteraard niet. Hiervoor geldt de Belgische regelgeving. De Belgische regelgeving komt ongeveer overeen met de Nederlandse regels, maar er zijn wel enkele verschillen. Ook in België is het vrij gemakkelijk om vergunningsvrij een overkapping te plaatsen, de regelgeving is zelfs nog iets soepeler. De volgende uitzonderingen gelden België om vergunningsvrij een overkapping te plaatsen:
- De overkapping mag niet groter zijn dan 40 m².
- Een overkapping mag er niet voor zorgen dat de functie van de woning verandert.
- De overkapping mag niet binnen twee meter van de erfgrens worden geplaatst.
- Als de overkapping in de voortuin geplaatst wordt, dan is een vergunning altijd nodig.
Bijzondere vergunningsplichtige activiteiten
Het komt maar zelden voor, maar het kan zijn dat er fysieke obstakels in de weg staan voor het bouwen van een overkapping, ook als je de overkapping vergunningsvrij mag plaatsen. Je krijgt dan eventueel, maar niet altijd, te maken met enkele andere vergunningsplichtige activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een grote boom wilt omkappen.
In sommige gemeentes mag je een boom in de achtertuin gewoon kappen, maar er zijn ook gemeentes waar je eerst een kapvergunning moet aanvragen. Bouw je bij een kanaal, op een dijk of een waterloop een overkapping, dan kan het nodig zijn om toestemming te vragen wij het waterschap.
Als dit het geval is, begin dan nooit zomaar met het bouwen, ook al is de overkapping vergunningsvrij. Zorg eerst dat je op de hoogte bent of je obstakels vergunningsvrij uit de weg mag ruime of dat toestemming van het waterschap nodig is.
Wordt er op het uiterlijk van de overkapping gelet?
De regelgeving omtrent een overkapping achtertuin vergunning betreffen vooral de afmetingen en eventuele locatie van de overkapping. In principe kun je voor het grootste gedeelte zelf het uiterlijk van de overkapping bepalen. Iedere gemeente heeft een welstandscommissie.
De welstandscommissie beoordeelt bouwwerken of zij voldoen de eisen van de welstand, oftewel, of het uiterlijk van bepaalde bouwwerken uit degelijk materiaal bestaan en passen bij de uitstraling van de algehele buurt of straat. Ook al bouw je de overkapping vergunningsvrij, als de gemeente constateert dat er lelijke bouwmaterialen zijn gebruikt of de overkapping verkeert in slechte staat, dan kan men optreden.
Bouw met een gerust hart je overkapping
Voldoe jij met je overkapping aan alle gestelde eisen voor vergunningsvrij bouwen? Dan kun je gerust aan de slag gaan met je overkapping en zonder een vergunning aan te vragen. Zoek je nog inspiratie voor een overkapping, bekijk dan de bouwtekeningen op deze website.
Je zult ongetwijfeld enkele modellen vinden die jij interessant vindt. De bouwtekeningen zijn gemakkelijk stap voor stap te volgen, zodat zelfs de onervaren klussers hiermee aan de slag kunnen.
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier
Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Zelf een overkapping bouwen?
Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken
Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!