Overkapping met golfplaten

Bij het bouwen van een overkapping, zul je ongetwijfeld nagedacht hebben over het belangrijkste onderdeel, namelijk het dak. Het dak van een overkapping moet sterk zijn, want het staat bloot aan verschillende weersomstandigheden. Je hebt hiervoor keuze uit tal van verschillende soorten materialen.

Een van deze materialen zijn golfplaten. Een golfplaten overkapping komt nog regelmatig voor en dan gaat het niet meer om de klassieke slappe golfplaten die bij de eerste hagelbui beschadigt raakten. Tegenwoordig kun je een mooie en professionele overkapping maken met golfplaten.

Wat zijn golfplaten?

Golfplaten zijn platen met hierin de typerende golf, waarna deze genoemd is. Die golf in golfplaten zit er niet voor niets in. De sterkte van de platen, worden ontleent aan de golven die erin zitten. De golven maken golfplaten sterk en daarom zijn ze ideaal om te gebruiken voor een golfplaten overkapping.

Zonder golven, zou de plaat  minder flexibel zijn en eerder breken, wanneer er een zwaar gewicht op zou vallen. Een andere reden waarom de golven in golfplaten zitten, is de afvoer van water en vuil. Bij een gladde plaat zou water ongecontroleerd van het dak stromen. Bij golfplaten wordt regenwater gecontroleerd via de geulen tussen de golven afgevoerd. Omdat golfplaten altijd overlappend gelegd worden, loop je geen kans dat water in kieren en gaten loopt en zo voorkom je lekkages.

Aluminium golfplaat

Wat zijn de voor- en nadelen van een golfplaten overkapping?

Twijfel je nog over een overkapping met golfplaten en moet je nog een keuze maken uit verschillende soorten materialen? Dan doe je er goed aan om alle voordelen en nadelen van een overkapping golfplaten naast elkaar te zetten. Zo maak je de beste keuze.

Voordelen golfplaten overkapping

 • Golfplaten zijn relatief goedkoop. Je overkapping met golfplaten kun je hierdoor redelijk goedkoop bouwen.
 • Doorgaans zijn golfplaten licht in gewicht. Hierdoor zal het plaatsen van golfplaten niet erg moeilijk zijn en snel gaan.
 • Golfplaten vereisen maar een minimale onderhoud. Uiteraard moet je af en toe het dak schoonhouden, maar dit is ook alles.
 • Er zijn vele uitvoeren van golfplaten beschikbaar, zowel in verschillende golven, als materialen.

Nadelen golfplaten overkapping

 • Het is enigszins afhankelijk van de materiaalkeuze, maar een golfplaten dak zal bij harde regen of hagel erg veel lawaai veroorzaken.
 • Niet alle soorten golfplaten zijn even licht. Er zijn ook zwaardere materialen, waardoor het bouwen van een overkapping golfplaten wat zwaarder wordt.
 • Er zijn materialen, zoals metalen golfplaten, waar het niet altijd even prettig is om onder te zitten. Dit kan behoorlijk benauwend zijn als de zon hierop brandt.
 • Er zijn veel kwaliteitsverschillen in golfplaten. Ook dit hangt voornamelijk af van het gekozen materiaal.

Tweedehands golfplaten

Is een overkapping maken met golfplaten tegen een zo laag mogelijk budget jouw doel? Dan kun je kiezen voor tweedehands golfplaten. Dit geldt natuurlijk niet voor alle soorten golfplaten. Er zijn bijvoorbeeld zwakke kunststof golfplaten die snel beschadigen, hiervoor moet je niet kiezen. Maar stevige metalen of vezelcement golfplaten hebben een lange levensduur en zijn geschikt om hergebruikt te worden.

Op deze manier kun je vaak goedkoop en soms zelfs gratis aan golfplaten komen en je hebt hierbij het milieu. Let wel op dat tweedehands golfplaten geen asbest bevatten. Asbest gebruiken voor daken is tegenwoordig verboden en dit wil je omwille van je gezondheid liever ook niet plaatsen. Hier moet je met tweedehands golfplaten even mee opletten, want in oudere exemplaren is wel eens asbest verwerkt. Dit geldt overigens niet voor kunststof golfplaten.

Welke soort golfplaten zijn er?

Golfplaten zijn in diverse soorten materialen verkrijgbaar. Sommige materialen zijn heel sterk, andere materialen minder sterk, maar het is mogelijk om je eigen voorkeur toe te passen. Kies de golfplaten die voor jouw overkapping het beste zijn.

Golfplaten in bitumen

Bitumen in België ook wel roofing genoemd, is een bekende dakbedekking voor platte daken. Van hetzelfde materiaal zijn ook golfplaten gemaakt. Een groot voordeel van bitumen golfplaten, is dat het materiaal goed waterdicht is. Als je de golfplaten op de juiste wijze met elkaar laat overlappen, zul je met bitumen golfplaten absoluut geen lekkage krijgen.

Bitumen materiaal dak

Het leggen van bitumen golfplaten is ook eenvoudig Het materiaal is vrij licht in gewicht en bovendien kun je de platen ook op maat maken met behulp van een breekmes of handzaag.

Voordelen bitumen golfplaten

 • Gemakkelijk te plaatsen, doordat ze licht in gewicht zijn en ze zijn op maat te maken.
 • Bitumen zijn een bewezen dakbedekking met een lange levensduur van 30 tot 40 jaar.

Nadelen bitumen golfplaten

 • Bitumen golfplaten zijn niet elastisch. Bij warm weer worden de golfplaten zacht en bij koud weer hard. Dit is niet altijd bevorderlijk voor een waterdicht dak.
 • Bitumen is brandbaar. Hier moet je rekening mee houden als je voor bitumen golfplaten kiest.

Vezelcement golfplaten

Kies je voor een overkapping golfplaten met vezelcement, dan kies je voor een sterk materiaal en hoge kwaliteit. Bovendien zijn vezelcement golfplaten vochtwerend en geluiddempend. Vezelcement bestaat uit versterkende vezels die gecombineerd zijn met water en cement.

Hierdoor ontstaat er een zeer sterke golfplaat. Verder heb je met vezelbeton golfplaten geen last van roestvorming, het is brandwerend en onderhoudsarm. Bij het produceren van vezelbeton is rekening gehouden met duurzaamheid, je kiest dan ook voor een duurzaam materiaal, dat vrij is van asbest.

Voordelen vezelcement golfplaten

 • Zeer sterke golfplaten die die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en ook vochtwerend zijn.
 • Doordat de golfplaten geluiddempend zijn, zul je bij regen en hagel nauwelijks geluidsoverlast ervaren.

Nadelen vezelcement golfplaten

 • Hoewel de productie zelf duurzaam is, is het materiaal niet altijd even duurzaam.
 • In sommige gevallen worden er wel eens zwarte strepen aanslag op vezelbeton golfplaten geconstateerd. Dit heeft niet echt een duidelijke reden en hoeft geen eigenschap te zijn.

Metalen golfplaten

Een van de meest duurzame soorten voor een overkapping golfplaten, zijn metalen golfplaten. Een overkapping met golfplaten is zeer sterk, want metaal kan veel hebben. Doorgaans wordt er gekozen voor metalen golfplaten van staal of aluminium. Stalen golfplaten zijn heel wat zwaarder in gewicht, terwijl aluminium golfplaten zeer licht zijn.

Het is een beetje waar je zelf de voorkeur aan geeft. Ondanks het lichte gewicht en het gemakkelijke plaatsen van aluminium golfplaten, kan aluminium wel enorm kraken door de temperatuurwisselingen. Welke soorten metalen golfplaten je ook kiest, je kiest wel voor een overkapping met golfplaten die zeker 50 jaar meegaat.

Voordelen metalen golfplaten

 • Metalen golfplaten, zowel van staal als aluminium, zijn zeer sterk en kunnen veel hebben.
 • Een overkapping golfplaten heeft een zeer lange levensduur.

Nadelen metalen golfplaten

 • Aluminium heeft het nadeel dat het duurder is en kan kraken door wisselingen in temperatuur.
 • Wil je een overkapping maken met golfplaten van metaal, houdt er dan rekening mee dat het met de brandende zon bloedheet kan worden.

Kunststof golfplaten

Kunststof golfplaten zijn het meest populair. Dit komt ook omdat kunststof licht is in gewicht en hierdoor gemakkelijk te plaatsen. Wel kunnen sommige kenmerken per kunststofsoort verschillen. Er zijn kunststof golfplaten verkrijgbaar van PVC, polyester en polycarbonaat.

Kunststof golfplaten zijn vooral ideaal voor de wat kleinere daken van een overkapping. Kunststof golfplaten duurzaam, sterk en slagvast, al kan hier per soort kunststof enig verschil in zitten. Uiteraard zijn kunststof golfplaten ook zeer waterdicht, je moet er wel op letten dat je ze goed overlapt. Kunststof golfplaten zijn verkrijgbaar in vele kleuren en ook transparant, zodat je door het dak kunt kijken.

Voordelen kunststof golfplaten

 • Met kunststof heb je altijd erg sterke en waterdichte golfplaten. Hiervan zijn polycarbonaat golfplaten het meest sterk.
 • Door het lichte gewicht en gemakkelijke bewerking, is de montage van kunststof golfplaten erg eenvoudig.

Nadelen kunststof golfplaten

 • Niet alle kunststofsoorten, maar sommige soorten zijn gevoelig voor uv-licht en gaan verkleuren.
 • Pas op met takken die van de bomen vallen. Op kunststof kunnen snel onherstelbare krassen ontstaan.

Donkere of lichtdoorlatende golfplaten?

Misschien dat je het prettig vindt om een transparant dak te hebben op je overkapping? Glasplaten zijn hier een oplossing voor, maar dit is wel een dure oplossing. Vooral als je een transparant dak ook met golfplaten kunt bereiken. Uiteraard gaat dit niet met alle soorten golfplaten. Dit geldt enkel voor kunststof golfplaten, vooral golfplaten van polycarbonaat en pvc. Zo helder als glasplaten wordt het overigens niet, maar je krijgt wel daglicht onder je overkapping.

Zelf een overkapping met golfplaten maken of laten plaatsen?

Golfplaten zijn erg gemakkelijk om te plaatsen. Als je ook maar een klein beetje handig bent, dan is de keuze van zelf een overkapping met golfplaten maken niet zo moeilijk. Uiteraard kun je ook experts laten komen die het dak met golfplaten voor je plaatsen, maar dit is eigenlijk jammer van het geld.

Als jij niet technisch bent, dan zijn er ongetwijfeld familie, vrienden of kennissen die je willen helpen met een overkapping maken met golfplaten.

Hoeveel kost een overkapping golfplaten?

Hoeveel een een overkapping met golfplaten kost, is afhankelijk van de afmetingen van de overkapping en de gekozen soort golfplaten. Prijzen worden meestal ook berekend op basis van het aantal vierkante meters. Zo zul je voor bitumen golfplaten gemiddeld € 25,- tot € 35,- per m² betalen.

Vezelcement golfplaten zijn iets duurder, ongeveer € 35,- tot € 45,- per m². Metaal is het duurst met € 45,- tot € 65,- per m². Kies je voor kunststof, dan ben je gemiddeld tussen de € 25,- en € 50,- kwijt, maar dit is afhankelijk van het soort kunststof.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over overkapping platen?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!