Terras overkapping hout

Wanneer je het wel lekker vindt om zomers op je terras te zitten, maar je bent bang om te verbranden, dan is een terras overkapping in de tuin een goede keuze. Je hebt dan de keuze om of in de zon of in de schaduw van je terras overkapping te zitten. Bovendien biedt een terras overkapping ook de mogelijkheid om tijdens de regen buiten te zitten. Ook in de herfst en desnoods de winter, kunt u genieten van uw tuin.

Waarom kiezen voor een houten overkapping terras?

De meest terras overkapping die je tegenkomt in Nederland en België, zijn gebouwd van hout. Ondanks dat andere materialen zoals aluminium steeds populairder worden, wordt er toch het vaakst voor hout gekozen voor de overkapping. Dit heeft alles te maken met het feit dat hout zo gemakkelijk te bewerken is.

Houten balken en planken zaag je gemakkelijk in de gewenste maten en hierdoor komt het zelf bouwen van je terras overkapping binnen handbereik. Eigenlijk is hout het enige materiaal die je kunt kiezen als je zelf een overkapping wilt maken.

Naast het gemakkelijk te bewerken materiaal, is ook de esthetische uitstraling van hout een reden om te kiezen voor een terras overkapping hout. Hout is een natuurlijk materiaal, dat zowel in klassieke als modern aangelegde tuinen past.

Het heeft een warme en gezellige uitstraling, waardoor een houten overkapping terras zeer uitnodigend wordt. Gezamenlijk met vrienden of familie onder de terras overkapping zorgt zeker voor sfeer en gezelligheid.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een terras overkapping hout?

Wanneer je een keuze moet maken uit de verschillende materialen voor een terras overkapping, dan is het verstandig om van ieder materiaal de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Dit kun je ook doen voor een houten overkapping terras.

Voordelen terras overkapping hout

 • Hout is fantastisch materiaal om mee te werken. Hierdoor is een een houten overkapping terras relatief gemakkelijk om zelf te maken.
 • De esthetische uitstraling van een houten overkapping terras wordt op grote schaal gewaardeerd. Het hout heeft een warme uitstraling.
 • Je hebt keuze uit ontzettend veel verschillende houtsoorten, van heel goedkoop tot duur en van minder duurzaam tot zeer duurzaam.
 • Een terras overkapping hout behoort tot één van de meest betaalbare terrasoverkappingen. Al kun je het met hout zo duur maken als je zelf wilt.

Nadelen terras overkapping hout

 • Hout blijft een gevoelig materiaal als het langdurig aan de weersomstandigheden blootstaat. Houtrot kan dan ook gemakkelijk ontstaan.
 • Om houtrot te voorkomen en de levensduur van de houten overkapping hout te garanderen, heeft het hout met enige regelmaat een grote onderhoudsbeurt nodig.
 • Kies je voor hardhout als houtsoort voor de terras overkapping, dan is een terras overkapping hout geen goedkope keuze meer.
 • De houten balken die je zeker moet gebruiken voor het frame, zijn zwaar in gewicht. Hierdoor heb je hulp nodig bij het zelf bouwen van de terras overkapping.

Met welke houtsoorten kun je een houten overkapping terras bouwen?

Er zijn veel houtsoorten waarmee je een overkapping kunt bouwen. Uiteraard is het van belang om een houtsoort te kiezen die duurzaam is. Hoe duurzamer het hout, een des te langere levensduur heeft je houten terras overkapping. Hardhout is het meest duurzaam, maar ook het meest dure hout.

Eigenlijk geldt voor alle duurzame houtsoorten, dat ze ook vrij prijzig zijn. Daarom wordt er vaak gekozen voor een houtsoort met een iets mindere duurzaamheid, maar met een goede prijs. Een overzichtje van de meeste populaire houtsoorten voor een terrasoverkapping van hout.

Douglas hout

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Deze boom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, is naar Europa geïmporteerd. Inmiddels heeft ook Nederland en Europa voldoende Douglassparren, waardoor Europees Douglas een officiële houtsoort is. Ondanks dat Douglas hout van een naaldboom afkomstig is, heeft de houtsoort opvallend veel eigenschappen die overeenkomen met hardhout.

Het is stevig en sterk hout, dat van nature bestand is tegen vocht. Uiteraard is onderhoud wel nodig en dan gaat een houten overkapping terras van Douglas hout zo minimaal 15 jaar mee. Douglas hout heeft een mooie kleur en is mede daarom ook zo aantrekkelijk. Ook de lage prijs maakt het hout aantrekkelijk, waardoor je met Douglas hout een houtsoort hebt met een prima prijs/kwaliteit verhouding.

Voordelen terras overkapping hout van Douglas hout

 • Het is sterk hout en redelijk goed bestand tegen vocht, mits goed onderhouden.
 • Met Douglas hout kies je voor een goedkope houtsoort met een redelijke duurzaamheid.

Nadelen terras overkapping hout van Douglas hout

 • Douglas hout kan na verloop van tijd vergrijzen. Enkel met een behandeling kun je dit voorkomen.
 • In hardheid kunnen er verschillen zijn, waardoor niet alle soorten Douglas met de hand goed te bewerken zijn.

Eikenhout

Het hoeft geen toelichting waarom eikenhout zo populair is voor meubels. Eikenhout is een zeer sterke houtsoort met een warme uitstraling. De knusheid en gezelligheid straalt van het eikenhout af. Juist daarom is het hout ook zo populair voor gebruik in een houten overkapping terras. Eikenhout heeft een erg dichte structuur, wat voor sterk en zwaar hout zorgt.

Eiken overkapping zelfbouw
Eiken overkapping zelfbouw

De eikenhouten balken zijn dus wel zwaar in gewicht, maar je bouwt er een zeer stabiele en robuuste terras overkapping mee. Een eikenhouten terras overkapping heeft een landelijke uitstraling, maar kan ook gebruikt worden als je een luxe uitstraling wilt bereiken. Net zoals alle houtsoorten, moet ook eikenhout goed worden onderhouden om de levensduur te garanderen.

Voordelen houten overkapping terras van eikenhout

 • Eikenhout heeft een prachtige en warme uitstraling en een mooie tekening en structuur.
 • Met eikenhout weet je zeker dat je een sterke houten overkapping terras hebt.

Nadelen houten overkapping terras van eikenhout

 • Eikenhout is erg zwaar hout. Houd hier rekening mee als je zelf je overkapping bouwt.
 • Hoewel eikenhout best tegen een buitje kan, kun langdurige blootstelling zwarte plekken op het hout geven.

Vurenhout

Wil je een mooie en goede houten overkapping terras, maar heb je weinig budget, dan is de keuze voor vurenhout het meest logisch. Vurenhout is op zich geen duurzaam hout en daarom moet je altijd kiezen voor geïmpregneerd vurenhout. Bij het impregneren is het hout verduurzaamd, zodat het het van een maximale levensduur van 5 jaar naar een levensduur van 10 tot 15 jaar gaat.

Ondanks dit, blijft de prijs van vurenhout erg laag. De kleur wordt niet altijd even mooi gevonden, namelijk geel tot wit. Als je toch het plan hebt om je terras overkapping te schilderen, dan is het geen probleem om vurenhout te gebruiken. Verder is vurenhout zeer gemakkelijk te bewerken, zodat je ook zelf gemakkelijk een terras overkapping bouwt.

Voordelen houten overkapping terras van vurenhout

 • Vurenhout is een erg goedkope houtsoort, je bouwt hier zeker een goedkope terras overkapping mee.
 • Er gemakkelijke houtsoort om zowel met de hand als machinaal te bewerken.

Nadelen houten overkapping terras van vurenhout

 • Van nature is vurenhout niet geschikt voor een terras overkapping, kies daarom altijd voor geïmpregneerd vurenhout.
 • Betreffend de kleur kan vurenhout erg geel zijn. Dit wordt niet door iedereen mooi gevonden.

Een houten overkapping terras bouwen of kopen?

Als jij handig bent of je klus af en toe, dan zal het kopen van een kant-en-klare terras overkapping waarschijnlijk niet eens in je opkomen. Juist een terras overkapping van hout is bij uitstek geschikt om zelf te bouwen. Uiteraard moet je wel een goede voorbereiding hebben, zoals een bouwtekening maken en goed doorrekenen hoeveel materialen je nodig hebt. Zelfs als je minder ervaren bent in het klussen dan moet het lukken om met hout een mooie terras overkapping te maken.

Wanneer je niet in staat bent om zelf een overkapping te bouwen, dan zal een kant-en-klaar exemplaar de mogelijkheid zijn om toch een mooie terras overkapping in de tuin te plaatsen. De meeste bouwmarkten hebben keuze uit verschillende soorten houten terras overkappingen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit vaak een bouwpakket is.

Je moet de terras overkapping nog wel zelf in elkaar zetten, maar alle onderdelen zijn al op maat gemaakt. Kies je voor een luxe terras overkapping op maat, dan moet je wel een hoog budget hebben. Al je wensen en eisen zijn hierin verwerkt, maar dit kost je wel wat.

Hoeveel kost een terras overkapping hout?

De kosten van een houten terras overkapping kunnen heel verschillende zijn. Dit is vooral afhankelijk voor de houtsoort die je kiest. Kies je voor het goedkope vurenhout en is de overkapping niet al te groot? Dan ben je met een bedrag van rond de € 1.000,- al klaar. Eikenhout is een duurdere houtsoort, dus reken dan toch zeker het dubbele.

Er zijn ook hardhout soorten die zeer duurzaam zijn, zoals tropisch hardhout. Deze houtsoorten gaan zeer lang mee, maar zijn ook ongelofelijk duur. Dan ben je zo vanaf € 4.000,- voor een terras overkapping van hout kwijt. De mogelijkheden voor een houten terras overkapping zijn dus groot en jouw keuze bepalen ook de prijs.

Oorspronkelijk komt de Douglas spar uit Noord-Amerika, waar het ´Oregon Pine´ wordt genoemd. Hier kan de boom lengtes bereiken tot wel 100 meter. Rond 1830 is de Oregon Pine naar Europa verscheept. Inmiddels is de Douglas spar ruimschoots in Nederland en de rest van Europa aanwezig en zijn we niet meer afhankelijk van de invoer van Douglas hout van uit Noord-Amerika.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een Terras overkapping?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…