Overkapping terras prijzen

Overweeg jij een terras overkapping? Dan moet je overwegen of dit ten opzichte van hoe vaak jij buiten zit de moeite waard is. Ben je een liefhebben van het buitenleven, dan zul je bij het eerste zonnestraaltje in de lente al buiten zitten. Natuurlijk is de zon heerlijk om in te zitten, maar zomers kan dit best wel heet worden en je loopt het risico op een verbrande huid. Dan zul je blij zijn dat je een terras overkapping hebt, waar je even in de schaduw kunt bijkomen. Voor vrijwel iedereen is het budget erg belangrijk, dus letten op de prijs overkapping terras is noodzakelijk.

Wat beïnvloed de overkapping terras prijzen?

Nog voor dat je ook maar een bouwtekening van de terras overkapping gemaakt hebt, moet je al een beeld hebben van de overkapping terras prijzen. Je moet namelijk je budget vaststellen. Hoeveel wil jij uitgeven voor je terras overkapping? De één heeft een groot budget en kijkt niet zo naar de prijzen, terwijl een ander een heel strak budget heeft en alle aanbiedingen moet afgaan.

Gratis schuur

Er zijn dan ook verschillende factoren die de overkapping terras prijzen beïnvloeden. Op bepaalde factoren heb je meer invloed om de prijs overkapping terras lager te krijgen, door bijvoorbeeld een mindere kwaliteit of andere leverancier te kiezen. De factoren die van invloed zijn op de overkapping terras prijzen:

1. De grootte van de terras overkapping

Het spreekt misschien voor zich, dat een grotere overkapping duurder is dan een klein overkapping. Bij een grote overkapping komt meer materiaal kijken en dat moet je ook allemaal aanschaffen. Een grote overkapping kost ook meer tijd om te bouwen. Als je de terras overkapping laat bouwen door experts, dan ben best wel wat extra arbeidsuren kwijt, die je ook moet betalen.

Zelfs voordat je begonnen bent met het bouwen van een grote terras overkapping, is het al duurder. Het ontwerpen en op papier zetten van de bouwtekening is duurder, doordat je langer moet denken over een stabiele constructie.

2. Het gebruikte materiaal van de terras overkapping

Het gebruikte materiaal is misschien wel één van de belangrijkste factoren dat de prijs overkapping terras bepaalt. Hierbij kun je ook nog onderscheid maken tussen het gebruikte materiaal voor het frame en voor het dak.

Dit hoeft namelijk niet hetzelfde te zijn. Voor het frame wordt doorgaans gekozen voor hout of aluminium. Voor het dak zijn ook diverse soorten materialen te gebruiken, die ook behandeld zullen worden.

Houten terras overkapping

Hout is het meest gekozen materiaal voor een terras overkapping. Niet voor niets, want met hout is het mogelijk relatief gemakkelijk zelf een overkapping te bouwen volgens eigen ontwerp. De uitstraling van hout is voor de meeste mensen ook aantrekkelijk. Het is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling en past in vrijwel alle type tuinen.

Esthetisch zal er nauwelijks wat aan te merken zijn op een houten terras overkapping. Als het gaat over de overkapping terras prijzen van hout, dan kun je al relatief goedkoop een overkapping bouwen. Dit is wel afhankelijk van de gekozen houtsoort. Douglas hout en eikenhout zijn de meest gekozen houtsoorten. Deze houtsoorten zijn duurzaam met een levensduur tot 15 jaar en niet al te hoog geprijsd.

Uiteraard kun je ook voor hele duurzame houtsoorten kiezen, zoals tropische hardhout, maar dan betaal je voor de overkapping terras prijzen zeker de hoofdprijs. Hout kan gebruikt worden voor zowel het frame als voor het dak. Uiteraard moet voor het dak nog wel een dakbedekking gebruikt worden, want hout kan niet tegen langdurige vocht.

Aluminium terras overkapping

Bij een aluminium terras overkapping gaat het vooral om de aluminium staanders en liggers, dus het frame van de overkapping. Aluminium is een metaalsoort dat zeer licht is in gewicht. Hierdoor is een overkapping erg gemakkelijk zelf in elkaar te zetten. Verder heeft aluminium een zeer lange levensduur van minimaal 30 jaar.

Helaas is aluminium geen materiaal dat zoals hout, gemakkelijk te bewerken is. Dit houdt dus in, dat je of aluminium staanders en liggers op maat moet laten maken of je moet een kant-en-klaar aluminium terras overkapping aanschaffen. Een aluminium terras overkapping ziet er zeer modern uit, vooral ook omdat het materiaal meestal in grijs of zwart wordt gepoedercoat.

Bij een klassiek ontworpen woning zal een aluminium terras overkapping niet altijd geschikt zijn. Betreffende de prijs overkapping terras van aluminium, komt deze ongeveer overeen met de prijs van een houten terras overkapping.

Glazen terras overkapping

Bij een glazen terras overkapping gaat het uiteraard om het dak dat van glas is. Hiervoor zijn glasplaten verkrijgbaar, die je plaatst tussen de ligger op het dak. Van welk materiaal de liggers zijn is niet erg van belang, wel dat ze voldoende stevig zijn. Dit geldt overigens voor het gehele frame.

Glasplaten zijn altijd van gelaagd of beveiligd glas en dus extra zwaar in gewicht. Het kan zelfs zijn, dat je een fundering moet overwegen. Dit zal vooral het geval zijn bij grote terras overkappingen, waar je veel glasplaten voor gebruikt. Het voordeel van een een glazen terras overkapping, is dat je het idee hebt dat je altijd buiten zit.

Overkapping glas

Toch zich je beschermt tegen schadelijke uv-straling en ook tijdens regen zit je onder een glazen overkapping veilig. Wel moet je een glazen terras overkapping regelmatig schoonmaken, want vuil is direct te zien. Bij een glazen overkapping moet je ook een zonwering overwegen, wat de prijs overkapping terras wat hoger maakt. Op warme dagen kan het namelijk erg warm worden onder een glazen terras overkapping.

Kunststof overkapping

Een kunststof overkapping, gaat uiteraard ook over het dak. Een frame van kunststof zou te zwak zijn. Kunststof dakplaten zijn een goed alternatief voor glasplaten. Het meest gebruikte kunststof hiervoor, is polycarbonaat. Polycarbonaat heeft enkel enorme voordelen ten opzichte van glas. De polycarbonaat dakplaten kunnen transparant zijn of gekleurd.

Kies je voor transparant, dan is het minder helder dan glas, maar dit vormt wel een handige zonwering. Daarnaast is polycarbonaat vele malen sterker dan glas en veel lichter in gewicht. En nadeel van kunststof dakplaten, is dat ze wat gevoeliger voor krassen zijn. Pas dus op met bomen en vallende takken in de buurt van de terras overkapping.

Terras overkapping met schaduwdoek

Je hoeft niet bang te zijn voor hoge overkapping terras prijzen, als je kiest voor een open dak met schaduwdoek. In principe bouw je alleen het frame en tussen het open dak span je het schaduwdoek. Iets luxer kan ook met harmonicadoek, maar dit verhoogt de prijs overkapping terras behoorlijk.

Een harmonicadoek met een systeem hebben waarmee je deze kan bedienen en dit kost het nodige. Een andere optie voor een schaduwdoek, is het laten begroeien van een open dak met klimplanten. Je krijgt dan een natuurlijk dak.

3. Zelf bouwen of kant-en-klaar kopen?

Een andere factor die de overkapping terras prijzen voor een groot deel beïnvloeden, is het feit of je de terras overkapping zelf bouwt, laat bouwen of kant-en-klaar koopt. Klusser, professionals en hobbyisten zullen er geen moeite mee hebben om hun terras overkapping zelf te bouwen.

Dit is ook het meest goedkoop. Je betaalt immers geen arbeidsuren voor de aannemer die je terras overkapping voor je bouwt. Huur je wel mensen in, dan moet je zomaar even 40% optellen bij de prijs overkapping terras. Een andere mogelijkheid is een kant-en-klaar terras overkapping te kopen bij de bouwmarkt of een gespecialiseerde winkel. Dit zijn meestal bouwpakketten die je zelf nog in elkaar moet zetten. Het voordeel is dan wel, dat je gewoon een bouwtekening hoeft te volgen en dat alle onderdelen reeds op maat zijn gemaakt.

4. Extra mogelijkheden voor de terras overkapping

De overkapping terras prijzen kunnen behoorlijk hoger worden, als je kiest voor allerlei extra opties. Omdat een terras overkapping open is, kun je last krijgen van de wind. Een extra optie is dan om glazen schuifwanden te plaatsen. Als het hard waait, schuif je de wanden dicht. Je blijft vrij uitzicht houden en je hebt geen last meer van de wind.

Andere luxe opties die de prijs overkapping terras de hoogte in laten schieten, is het installeren van terrasverwarming en terrasverlichting.

Wat zijn de overkapping terras prijzen?

Het is dus erg lastig om een eenduidige prijs te geven voor een terras overkapping. De prijzen kunnen drastisch wijzigen, als je voor bepaalde opties kiest. Kies je bijvoorbeeld voor tropisch hardhout, dan is de terras overkapping erg duur, in vergelijking met een terras overkapping van Douglas hout of eikenhout. Een gemiddelde prijs overkapping terras die als ´normaal´ en betaalbaar wordt gezien, is tussen de € 1.000,- en € 2.500,-.

Voor deze prijzen kun je kiezen uit verschillend type terras overkappingen van verschillende materialen. Je hebt voor deze prijzen ook een degelijke terras overkapping die zeker 15 jaar meegaat. Maak je enkele dure keuzes, zoals dure materialen of extra luxe opties? Dan kan de prijs overkapping terras zomaar oplopen tot meer dan € 5.000,-. ook een terras overkapping op maat laten maken, zal rond dit laatste bedrag liggen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een Terras overkapping?

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…