Tuinhuis overkapping hoek

Tuinhuizen zijn er in talloze verschillende soorten en maten. Een tuinhuis wordt tegenwoordig meer gewaardeerd dan decennia geleden. In het verleden werd een tuinhuis ergens achter in een tuin weggestopt en niet meer naar omgekeken. Vele tuinhuizen zijn dan ook volledig weggerot. 

Vandaag de dag is een tuinhuis hip en populair en het mag een zichtbare plek in de tuin hebben. Er zijn dan ook diverse varianten van een tuinhuis, waaronder een tuinhuis met overkapping. Een tuinhuis met overkapping wordt meestal efficiënter ingezet dan enkel een opslagruimte. Wil je een tuinhuis met een overkapping plaatsen, dan kun je ook kiezen voor ruimtebesparing, als je kiest voor een hoek tuinhuis met overkapping

Wat is een hoek tuinhuis met overkapping?

Een hoek tuinhuis met overkapping is een speciaal model van een tuinhuis met overkapping. Normaal zal een tuinhuis vierkant of rechthoekig van vorm zijn. Aan de zijkant in de lengte of de breedte bevindt zich dan de ingang. Wanneer je een kleine tuin hebt, dan kan dit een probleem zijn. De ingang komt dan meestal niet goed uit, bijvoorbeeld om dat je hiermee op de grens komt van de tuin of tegen de woning.

Tuinhuis hoek
Tuinhuis hoek

Een tuinhuis overkapping hoek is dan zeker een oplossing. Het tuinhuis heeft dan geen deur aan de breedte of de lengte, maar in een hoek. Dit kan gelden voor zowel een rechthoekige als vierkante tuinhuis. Een van de hoeken komt exact in de hoek van tuin, zodat je hier al geen ruimte mee verliest. 

De hoek aan de andere kant, die dus evenwijdig aan deze hoek loopt, is afgeplat met een wand en een deur. Zo heb je in een kleine tuin veel meer mogelijkheden om het tuinhuis te plaatsen. De zijkanten kunnen gerust tegen een schutting geplaatst worden. De overkapping kan zowel link, rechts of over de hoekingang geplaatst worden.

Zijn er verschillende soorten van een hoek tuinhuis met overkapping?

In principe is een hoek tuinhuis met overkapping maar één model, dus met afgeplatte hoek zodat je een hoek nuttig gebruikt en de zijkanten niet van een deur hoeft te voorzien. Als je toch verschillende soorten van een hoek tuinhuis met overkapping wilt onderscheiden, dan kom je al snel bij het materiaalgebruik uit.

Hoek tuinhuis met overkapping van hout

Of je nu zelf een hoek tuinhuis met overkapping maakt of een mooi model in de winkel aanschaft, een houten versie zul je het vaakst tegenkomen. Hout is een logisch materiaal als je zelf je hoek tuinhuis met overkapping in elkaar gaat knutselen. Het is namelijk het enige materiaalsoort dat gemakkelijk te bewerken is voor doe-het-zelvers. Maar ook voor diegenen die een kant-en-klaar model aankopen, is een houten hoek tuinhuis met overkapping aantrekkelijk.

Vooral vanwege de prijs en daarnaast ook voor de uitstraling van hout. Hout blijft altijd een warme en natuurlijke uitstraling houden. Je hebt hierbij de keuze om het hout in de natuurlijke kleur te houden, maar je kunt het ook schilderen in iedere kleur die jij wilt. Tevens heb je best een behoorlijke keuze uit verschillende houtsoorten.

Je kunt kiezen uit zeer duurzame houtsoorten die zeker 25 jaar meegaan, maar ook zeer prijzig zijn, tot goedkope houtsoorten die een levensuur tot maximaal 15 jaar halen.

Voordelen houten hoek tuinhuis met overkapping

 • Mede doordat een hoek tuinhuis een wat andere vorm heeft door de afgeplatte hoek, is dit het beste met hout zelf te maken.
 • In principe is ieder onderdeel van het tuinhuis en de overkapping zelf te maken.

Nadelen houten hoek tuinhuis met overkapping

 • Hout moet met enige regelmaat onderhouden worden, dus regelmatig schuren en schilderen of lakken.
 • Kies je voor een goedkope houtsoort, dan is je tuinhuis overkapping met hoek minder duurzaam.

Hoek tuinhuis met overkapping van aluminium

Kies je voor een aluminium tuinhuis met overkapping, dan is maar weinig wat je zelf kunt doen. Je zult hooguit het bouwpakket van aluminium zelf in elkaar moeten zetten, maar ieder onderdeel bewerken zoals met hout het geval is, zit er met aluminium niet in. Dit houdt ook in dat je een aluminium tuinhuis in de winkel moet kopen.

Let wel goed op de kwaliteitsverschillen. Nu zal aluminium betreffende de kwaliteit altijd goed zijn, maar ene goedkoper model ziet er minder aantrekkelijk uit dan een luxer model die er juist heel strak uit kan zien. Het grote voordeel is natuurlijk dat aluminium geheel onderhoudsvrij is.

Voordelen aluminium tuinhuis met overkapping met hoek

 • Een aluminium hoe tuinhuis met een overkapping kan een zeer moderne en luxe uitstraling hebben.
 • Aluminium is geheel onderhoudsvrij.

Nadelen aluminium tuinhuis moet overkapping met hoek

 • Kies direct de juiste kleur waar je nog jaren tegenaan wilt kijken, je kunt aluminium niet zomaar opnieuw schilderen.
 • Aluminium is voor de echte klusser geen materiaal om zelf te bewerken.

Hoek tuinhuis met overkapping van steen

Een stenen tuinhuis is niet heel gebruikelijk. Steen is meer weggelegd voor een schuur. Daarentegen kan steen wel goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld hout. Je kunt het tuinhuis gemakkelijk in de typische hoek metselen en zo ook ruimte in de tuin besparen. De overkapping kun je desnoods bouwen van hout

Sowieso heb je met een stenen tuinhuis en een dak en overkapping van ander materiaal nodig, want een stenen overkapping en dak zit er niet in. Hiervoor is de meest logische keuze voor het dak hout en voor de overkapping heb je diverse mogelijkheden, zoal hout, glas, of kunststof.

Voordelen hoek tuinhuis met overkapping van steen

 • Steen is uitermate duurzaam, je tuinhuis gaat levenslang mee.
 • Het tuinhuis is onderhoudsvrij, tenzij je er ook hout in verwerkt.

Nadelen hoek tuinhuis met overkapping van steen

 • Je moet verstand hebben van metselen of andere een dure metselaar inhuren.
 • Een stenen tuinhuis kan wat kil overkomen.

Een tuinhuis met overkapping in een hoek zelf maken of kopen?

Een hoek tuinhuis met overkapping wijkt niet zoveel af van een standaard model, dus het is zeker zelf te maken. Wil je een dergelijk model kopen, dan kun je misschien niet overal terecht, houd daar rekening mee als je besluit om een tuinhuis te kopen.

Een hoek tuinhuis met een overkapping zelf bouwen

Zelf een hoek overkapping met hieraan een overkapping bouwen is voor de doorgewinterde klussers uiteraard vanzelfsprekend. Hierbij heb je net als ieder andere soort tuinhuis met een overkapping zelf de vrijheid om deze te ontwerpen. Wel moet je rekening houden met een afgeplatte hoek, omdat dit juist kenmerkend is aan een hoek tuinhuis met overkapping.

Naast hout is er niet veel ander materiaal die je in staat stelt om ieder detail zelf te bouwen. Hooguit met steen, maar dan moet je wel kunnen metselen. Je bespaart met het zelf maken van je tuinhuis wel op de arbeidsuren die je normaal zou moeten betalen bij het inhuren van een expert. Je  bent hooguit je eigen tijd kwijt. Daarmee heb je wel een volstrekt uniek tuinhuis in een hoek en met overkapping.

Voordelen hoek tuinhuis met een overkapping zelf bouwen

 • Jij bepaalt hoe je tuinhuis en overkapping eruit komen te zien, je bent hoogstens gebonden aan enkele gemeentelijke regels om vergunningsvrij te mogen bouwen.
 • Zelf bouwen is kostenbesparend. Je houdt de kosten veel beter in de hand en je hoeft geen dure krachten in te schakelen.

Nadelen hoek tuinhuis met een overkapping zelf bouwen

 • Het zelf bouwen kost je natuurlijk wel de nodige tijd.
 • Je hebt een beperkte materiaalkeuze, voornamelijk hout.

Een tuinhuis met hoek en overkapping kopen

Nu zijn er meer dan voldoende tuinhuizen met een overkapping te koop, maar als dit een specifiek hoekmodel is, dan is de keuze ineens heel wat minder. Als je geluk hebt, om je een model tegen bij de bouwmarkt. Meestal is dit in de vorm van een bouwpakket, zodat je deze zelf nog in elkaar moet zetten.

Dit kan bijna iedereen, want alle onderdelen zijn bijgeleverd en op maat. Maar de meeste en ook de mooiste hoekmodellen zijn toch te koop bij de vakhandel, dus de specialist op het gebied van tuinhuizen. Soms zit hier de service bij in van installatie op locatie. Een dergelijk tuinhuis kopen bij de vakhandel, houdt wel in dat je duurder uit bent, soms zelf veel duurder.

Voordelen tuinhuis met hoek en overkapping kopen

 • Je hoeft je geen tijd te besteden aan het zelf bouwen van het tuinhuis. Dit is natuurlijk wel het geval als je een bouwpakket koopt.
 • Een hoek tuinhuis met overkapping is van veelal van hoge kwaliteit.

Nadelen tuinhuis met hoek en overkapping kopen

 • Voor een specifiek hoekmodel kun je meestal niet terecht bij de reguliere bouwmarkt.
 • Je zult bij de vakhandel wat duurder uit zijn bij een gekocht hoekmodel.

Hoeveel kost een hoek tuinhuis met overkapping?

Er hoeft in de kosten van het zelf maken van een hoekmodel tuinhuis en overkapping niet veel verschil te zitten in vergelijking met een regulier model. Het enige verschil is de hoek die je afplat en voorzien van een doorgang. Reken voor het zelf bouwen op een bedrag van tussen de € 750.- en € 2.000,-. Ga je een tuinhuis kopen, dan ga je hiervoor het beste naar de vakhandel, want hoekmodellen zijn geen reguliere modellen. Houd rekening met een bedrag van tussen de € 1.800,- en € 3.000,- voor een luxe model bij de vakhandel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Tuinhuis overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…