Tuinhuis overkapping hout

Het klassieke tuinhuis staat nog in vele tuinen. Vaak ergens achterin de tuin, soms half weggerot, lekkend en muf ruikend als je de deur opent om je grasmachine tevoorschijn te halen. Het wordt dan misschien eens tijd voor een nieuw tuinhuisje? De tuinhuizen van vandaag de dag worden beter behandeld. Een tuinhuis is hip in de tuin en mag gezien worden. Er zijn ook vele modellen tuinhuizen verkrijgbaar en te gebruiken voor diverse functies. Zo kun je kiezen voor een tuinhuis met overkapping. Als je onder de overkapping een overdekt terras maakt, heb je eens uitzicht over de tuin vanuit een andere kant. Een tuinhuis overkapping hout is de meest voorkomende soort tuinhuis.

Wat is een houten tuinhuis met overkapping?

Het zal ongetwijfeld duidelijk zijn wat een tuinhuis met overkapping is, dit is namelijk een tuinhuis met hier aan gemonteerd of helemaal geïntegreerd een overkapping. Verwar een tuinhuis niet met een schuur. Nu zijn er niet echt vaststaande regels waaraan een schuur of tuinhuis aan moet voldoen, maar in de regel is een tuinhuis kleiner van formaat.

Een tuinhuis met overkapping is daarom zeer geschikt voor kleinere tuinen. Ook als je geen schuur hebt, dan is een tuinhuis met overkapping het overwegen waard om zo weinig mogelijk kostbare ruimte te verliezen. Een houten tuinhuis met overkapping is erg populair, want met hout kun je alle kanten op.

Je kunt hout zelf op maat maken en zo je eigen tuinhuis overkapping hout ontwerpen en er zijn voldoende houten thuishuizen met overkapping te koop. Hout is ook geliefd vanwege de warme uitstraling. Hout zorgt nu eenmaal voor gezelligheid in de tuin en doordat het natuurlijk materiaal is, past hout in iedere soort tuin.

Wat zijn de verschillende soorten houten tuinhuizen met overkapping?

Als het over de verschillende soorten houten tuinhuizen met overkapping gaat, dan betreft dit vooral de houtsoorten waaruit je kunt kiezen. Er is redelijk veel keuze uit houtsoorten en je kunt letten op verschillende eigenschappen, zoals de duurzaamheid van het hout, de kleur van het hout of de mate van onderhoud.

Hardhout

Van hardhout wordt wel eens gedacht dat het hout ook daadwerkelijk zeer hard is. Dit hoeft helemaal niet. Hardhout is altijd afkomstig van loofbomen. Wel is het zo dat hardhout in principe een duurzamere houtsoort levert. Betreffende de levensduur van het hout, zal hardhout het beste hout zijn die je kunt kiezen.

Hardhout
Hardhout

Daarbij moet ook direct bij gezegd worden, dat hardhout ook het duurste hout is. Hardhout wordt voor een tuinhuis overkapping hout niet zoveel gebruikt, daarvoor is het hout nu eenmaal te duur. Tropisch hardhout is onbetaalbaar, het enige hout wat nog te overwegen is, is eikenhout. Kies je wel voor hardhout voor je houten tuinhuis met overkapping, dan geniet je van een zeer lange levensduur.

Voordelen hardhout

 • Het meest duurzame hout dat er te koop is.
 • Stevig hout dat desnoods niet te onderhouden hoeft te worden.

Nadelen hardhout

 • Welk soort hardhout je ook aanschaft, het is zeer prijzig hout.
 • Hardhout is zwaarder in gewicht en dus lastiger om te verwerken.

Naaldhout

Naaldhout is de meest gebruikte houtsoort voor schuren en tuinhuizen. Dit heeft niet direct te maken met de duurzaamheid, maar vooral met de prijs. Naaldhout wordt ook wel een zachthout genoemd en is veelal minder duurzaam dan hardhout. Toch zijn er vele naaldhoutsoorten die voldoende duurzaam zijn om voor een houten tuinhuis met overkapping te gebruiken.

De gemiddelde levensduur zal dan liggen tussen de 10 en 15 jaar, met uitschieters richting de 20 jaar. Naaldhout zorgt voor een acceptabele levensduur voor een redelijke prijs. De meeste bekende soorten naaldhout die voor schuren en tuinhuizen worden gebruikt, zijn Douglas, vuren en grenen. Een van deze type houtsoorten zal altijd goed zijn en je kunt betreffende de kleur nog kiezen ook. Douglas heeft bijvoorbeeld een warmere uitstraling dan vurenhout.

Voordelen naaldhout

 • Naaldhout is vele malen goedkoper dan hardhout.
 • Er is gemakkelijk aan naaldhout te komen, iedere bouwmarkt heeft het in voorraad.

Nadelen naaldhout

 • In vergelijking met hardhout, heeft naaldhout een minder lange levensduur.
 • Iedere paar jaar schuren, schilderen of lakken is noodzakelijk om de levensduur te behouden.

Geïmpregneerd hout

Er zijn nu eenmaal naaldsoorten die eigenlijk niet helemaal geschikt zijn voor een houten tuinhuis met overkapping. Denk aan vurenhout. Je kunt hier gerust je tuinhuis met overkapping van maken, maar je moet rekening houden met een korte levensduur. Je kunt daarom kiezen voor geïmpregneerd hout.

Geïmpregneerd hout is minder duurzaam hout dat een behandeling heeft ondergaan. Meestal is dit chemisch bad, waarbij insecten, bacteriën en organismen worden gedood. Hierdoor stijgt de duurzaamheid van het hout en kan het in sommige gevallen vergelijkbaar zijn aan hardhout. Het is een goedkope oplossing als je toch van de duurzaamheid van hardhout wilt profiteren, maar van de lage kosten van naaldhout.

Voordelen geïmpregneerd hout

 • Je hebt te maken met relatief goedkoop hout en toch met een hogere duurzaamheid en dus een langere levensduur.
 • Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten die geïmpregneerd kunnen zijn.

Nadelen geïmpregneerd hout

 • Het impregneren van hout is niet altijd een milieuvriendelijk proces. Dit is wel het geval bij gemodificeerd hout.
 • Geïmpregneerd hout kan niet gerecycled worden en ga na gebruik naar de verbrandingsoven.

Ga je een tuinhuis overkapping hout zelf maken of kopen?

Als je er handig bent, dan hoef je niet na te denken of je een tuinhuis met overkapping nu zelf gaat bouwen of kant-en-klaar gaat aankopen. De echte klussers bouwen hun houten tuinhuis met overkapping helemaal zelf. Daarentegen zullen diegenen met twee linkerhanden maar wat blij zijn dat er ook tuinhuizen met een overkapping kant en klaar te koop zijn.

Het zelf bouwen van een houten tuinhuis met overkapping

Doorgewinterde klussers zullen hun hand niet omdraaien voor het zelf bouwen van een tuinhuis. Een tuinhuis is in de regel gemakkelijker om te bouwen dan een complete schuur, en de overkapping doe je er als klusser gewoon bij. Als je het goed aanpakt, dan maak je van te voren wel even een bouwtekening, zodat je een handleiding hebt en weet hoeveel hout je moet inkopen.

Je kunt ook een kant-en-klare bouwtekening op het internet kopen, dan kun je deze stap al overslaan. Bi het zelf bouwen van je eigen houten tuinhuis met overkapping, kun je je eigen fantasie de vrije loop laten gaan.

Je moet enkel rekening houden met de lokale bouwverordeningen om vergunningsvrij te kunnen bouwen. Het mooiste is dat je na oplevering reuze trots kunt zijn op je eigen gebouwde houten tuinhuis met overkapping.

Voordelen het zelf bouwen van tuinhuis overkapping hout

 • Standaard bestaat niet bij een zelf ontworpen en gebouwde tuinhuis met een overkapping. Het is gebouwd volgens jouw smaak en eisen.
 • Je hebt meer invloed op de kosten van het materiaal, dan dat je je tuinhuis koopt.

Nadelen het zelf bouwen van tuinhuis overkapping hout

 • Het kost je natuurlijk tijd om een houten tuinhuis met overkapping te bouwen. Tijd die je wel moet hebben.
 • Zij je wensen omtrent het design iets meer uitgesproken, dan loop je kans dat je toch eerst een vergunning moet aanvragen.

Een houten tuinhuis overkapping kopen

Je bent helemaal niet handig en je wilt toch een eigen tuinmuis met overkapping van hout in je tuin? Dan koop je er gewoon een. Nu moet wel gezegd worden dat tuinhuizen met overkapping minder te koop worden aangeboden dan schuren met overkapping. Toch zijn ze wel te vinden, in diverse afmetingen, uitvoeringen en prijzen. En als je een houten tuinhuis met overkapping zoekt, dan vind je deze zeker wel.

Hout is het meest gebruikte materiaal voor te koop aangeboden tuinhuizen. Voor eenvoudige modellen kun je terecht bij de bouwmarkt. Je krijgt dan een bouwpakket mee naar huis, die je zelf nog in elkaar moet zetten. Je kunt ook naar een houtbewerkingsbedrijf, aannemer of speciaalzaak gaan, daar worden ook volop houten tuinhuizen verkocht. Hier kun je vaak terecht voor een tuinhuis met overkapping op maat. Uiteraard moet je dan wel wat meer geld meebrengen.

Voordelen houten tuinhuis overkapping hout in de winkel kopen

 • Keuze uit verschillende soorten modellen, er is altijd wel een model te koop die jij leuk vindt.
 • Wanneer je dit wenst, is een houten tuinhuis met overkapping ook op maat te maken.

Nadelen houten tuinhuis overkapping hout in de winkel kopen

 • Je hebt wel keuze uit verschillende modellen, maar gaat het meestal om standaard designs en afmetingen.
 • Meestal ben je wat duurder dan wanneer je zelf je tuinhuis bouwt.

Wat kost een houten tuinhuis overkapping hout?

Misschien wel de belangrijkste factor waar de prijs vanaf hangt, is de houtsoort. Dit geldt zowel bij het zelf maken als kopen. Voor een richtprijs moet je dan ook uitgaan van de standaard meeste gebruikte houtsoorten. Dit zijn Douglas, vuren en grenen, al dan niet geïmpregneerd. Voor het zelf maken moet je rekening houden met een bedrag van tussen de € 750,- en € 2.000,-. Je bent wat duurder uit als je een tuinhuis overkapping hout wilt aanschaffen, dan zit op een bedrag tussen de € 1.500,- en € 3.000,-. Uiteraard kan de houtkeuze en de mate van luxe, de prijzen nog hoger laten uitkomen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Tuinhuis overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…