Tuinhuis met overkapping plat dak

Wanneer je een tuinhuis wilt plaatsen in je tuin, dan bepaal je zelf hoe deze eruit moet komen te zien. Ben je erg creatief, dan kun je je eigen tuinhuis ontwerpen en bouwen. Anderen kiezen er weer voor om een standaard tuinhuis te kopen. Of je een tuinhuis nu koopt of zelf maakt, er is veel keuze uit verschillende soorten modellen. Een tuinhuis mag weer gezien worden en dit heeft ertoe geleid dat er veel verschillende modellen te zien zijn in de Nederlandse en Belgische tuinen. Zo ook een tuinhuis plat dak met overkapping.

Wat is een tuinhuis met overkapping plat dak

De naam ´tuinhuis met overkapping plat dak´ laat weinig aan de fantasie over, want de naam zegt genoeg. Het is een tuinhuis met hieraan een overkapping en dit in een model met plat dak. Er wordt vaak voor een plat dak gekozen voor zowel een schuur als tuinhuis. Een tuinhuis plat dak met overkapping is dan ook goedkoper dan wanneer je kiest voor een model met een hellend dak.

Tuinhuis plat dak
Tuinhuis plat dak

Een hellend dak vergt een andere en meer ingewikkelde constructie en vaak worden en dakpannen gebruikt, wat ook wat duurder is. Uiteraard kun je ook kiezen voor een plat dak enkel voor de overkapping of het tuinhuis, zodat je twee verschillende soorten daken aanbrengt. Wanneer je niet heel erg handig bent, dan is een tuinhuis plat dak met overkapping aan te raden boven een tuinhuis met hellend dak.

Voor- en nadelen van een tuinhuis met overkapping plat dak

Ben je er nog niet uit of je een tuinhuis met overkapping met plat dak of met hellend dak wilt? Dan is het goed om de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten, zodat je een goed overzicht hebt waarom je wel of juist niet voor een tuinhuis plat dak met overkapping moet kiezen.

Voordelen tuinhuis met overkapping plat dak

 • Een overkapping aan een tuinhuis biedt meer mogelijkheden om ook het tuinhuis meer functioneel in te zetten.
 • Een plat dak is eenvoudiger om zelf te maken dan een ander soort dak, zoals een zadeldak of een lessenaarsdak.
 • Een plat dak is van verschillende materialen te maken, je hebt dus meer dan voldoende keuze om een bepaalt soort tuinhuis met overkapping te maken.
 • Een plat dak maakt het tuinhuis en de overkapping minder hoog. Hierdoor blijf je vrij overzicht houden.

Nadelen tuinhuis met overkapping plat dak

 • Een plat dak wordt nogal eens geassocieerd met saai en esthetische minder mooi om te zien.
 • Bij tuinhuis plat dak met overkapping is het dak alijd water gevoeliger voor lekkages. Wat er kan op het dak blijven liggen en het dak beschadigen.
 • Je moet regelmatig het platte dak bekijken of er vuil op ligt en het vuil weghalen.
 • De overkapping aan en tuinhuis vergt natuurlijk wel meer ruimte van de tuin, niet handig als je maar een kleine tuin hebt.

Verschillende soorten tuinhuis met overkapping en plat dak

Van een tuinhuis met overkapping plat dak kunnen enkele soorten worden onderscheiden op basis van enkele kenmerkende factoren. Het is niet zo dat er duidelijk types aan te wijzen zijn, maar met een bepaalde keuze voor materiaal, vorm of dakbedekking, kun je wel je eigen soort tuinhuis plat dak met overkapping creëren.

De vorm van het tuinhuis met overkapping

In de meeste gevallen zal een tuinhuis met overkapping vierkant of rechthoekig van vorm zijn. Maar klassieke tuinhuisje zijn ook vaak rond van vorm. Een rond tuinhuisje zie je tegenwoordig niet veel meer, mede doordat de tuinhuizen wat groter zijn geworden. Daarnaast hoort op een tuinhuis in ronde vorm eigenlijk ook een puntdak. De vorm van een tuinhuis bepaalt in beperkte mate het soort tuinhuis met overkapping.

Het materiaal van het tuinhuis met overkapping

Het gebruikte materiaal speelt een zeer belangrijke rol in het soort tuinhuis met overkapping plat dak. Dikwijls wordt het soort tuinhuis aangesproken bij het soort materiaal dat er gebruikt is, zoals eiken, aluminium of stenen tuinhuis met overkapping plat dak. De keuze voor materiaalsoort is ook van grote invloed op de duurzaamheid en levensduur van een tuinhuis met overkapping.

Hout wordt wel het vaakst gebruikt, maar blijkt het minst duurzaam te zijn. Tenzij je natuurlijk kiest voor hardhout, maar dit is erg prijzig. Aluminium en staal gaan vele jaren langer mee dan hout. Daar tegenover staat dan wel dat het uiterlijk van een houten thuis met overkapping plat dak veel warmer en natuurlijk is dan steen of aluminium.

De soorten gebruikte dakbedekking

Een plat dak met overkapping is bedekt met een dakbedekking. Esthetisch is de dakbedekking bij een plat dak minder van belang dan bij een hellend dak. De reden hiervoor is eenvoudig, als je voor het tuinhuis staat, dan zie je dakbedekking niet. Dit is bij een hellend dak wel het geval.

Het gaat er vooral om dat je kiest voor een dakbedekking dat goed waterdicht is en duurzaam is, zodat je niet om de zoveel tijd de dakbedekking moet vernieuwen. Bitumen, oftewel dakleer is het meest gebruikt materiaal voor dakbedekking voor een plat dak. Bitumen is betrouwbaar en heeft een levensduur van minimaal 20 jaar.

Bitumen materiaal dak
Bitumen materiaal dak


Wel moet je goed letten op de naden. EPDM is een nieuwer soort, wat in de toekomst bitumen wel eens zou kunnen overtreffen. EPDM is voorzien van rubber en zeer flexibel. Bovendien zijner brede afmetingen te maken, zodat je geen naden in het dak hebt. EPDM is bestand tegen uv licht, tegen scheuren en is nog duurzamer dan bitumen.

Het soort platte dak van een tuinhuis met overkapping

Meestal zal het dak van het tuinhuis met een bepaalde dakbedekking worden uitgevoerd. Dit kan ook met het dak van de overkapping, maar dit is niet noodzakelijk. Voor een plat dak van een overkapping kan ook gekozen worden voor glasplaten of kunststof platen. Deze doorzichtige platen zorgen ervoor dat je gewoon onder de overkapping van daglicht en het zonnetje geniet.

Kies je voor glas, dan heb je zeker gelaagd glas nodig en je moet er rekening mee houden dat glasplaten zeer zwaar in gewicht zijn. Ga je zelf je tuinhuis met overkapping plat dak maken, dan is kunststof aan te raden. Dit materiaal is veel lichter in gewicht en je hebt de keuze uit PVC en polycarbonaat.

Een tuinhuis met overkapping plat dak zelf bouwen

Een tuinhuis en overkapping met plat is de meest eenvoudige versie en daarom een goed model om zelf te bouwen. Mits je natuurlijk enige bouwkennis hebt, anders kun je beter een tuinhuis kopen. Ook als je voor iets speciaals kiest, zoals een plat dak van kunststof of eventueel een hellend dak voor het tuinhuis, dan moet dit in principe nog goed zelf te bouwen zijn.

Op het soort dakplaten van de overkapping na, heb je voor de rest van je tuinhuis en overkapping niet veel keuze uit materiaal. Hout is de enige optie voor doe-het-zelvers. Andere materialen zijn nagenoeg niet te bewerken en daarom niet handig om zelf een tuinhuis te bouwen. Steen is nog een optie, maar dan moet je wel kunnen metselen als je je tuinhuis overkapping met plat helemaal zelf wilt gaan bouwen.

Voordelen tuinhuis met overkapping zelf bouwen

 • Het zelf bouwen is kostenbesparend. Je hoeft bij het budget geen rekening te houden met installatiekosten.
 • Het tuinhuis met overkapping en een plat dak kan er uitzien zoals jij dat wenst. Je moet enkel de lokale welstandsregels  in acht nemen, verder heb je alle vrijheid.

Nadelen tuinhuis met overkapping zelf bouwen

 • Je hoeft dan geen installatiekosten te betalen het zelf bouwen kost je wel de nodige tijd.
 • Voldoe je niet aan de gemeentelijke regels, dan mag je niet vergunningsvrij je tuinhuis bouwen.

Tuinhuis plat dak met overkapping kopen

Een tuinhuis plat dak met overkapping kopen is een optie als je je eigen tuinhuis niet zelf kunt of wilt bouwen. Een tuinhuis met plat dak is best veel te koop en ook als er een overkapping aan zit, dan zul je toch meer dan voldoende modellen kunnen vinden. Er zijn verschillende winkels waar je terecht kunt, zoals de bouwmarkten, timmerfabrieken en de speciaalhandel die zich op schuren en tuinhuizen richt.

In het geval van een kant-en-klaar model kopen bij een bouwmarkt, dan koop je meestal een bouwpakket die je zelf in elkaar moet zetten.

Voordelen tuinhuis met overkapping kopen

 • Erg handig als je als niet-klusser toch nog een tuinhuis met overkapping en plat dak kunt plaatsen.
 • Keuze uit verschillende modellen mogelijk zelfs een tuinhuis op maat is mogelijk.

Nadelen tuinhuis met overkapping kopen

 • Doorgaans is de prijs hoger dan bij het zelf maken van je tuinhuis.
 • Vind je geen geschikt model, dan ben je bijna genoodzaakt om je tuinhuis met overkapping tegen een hogere prijs op maat te laten maken.

Wat kost een tuinhuis met overkapping plat dak?

Wil jij ook een tuinhuis met overkapping plat dak? Als je deze helemaal zelf gaat bouwen, dan moet je rekening houden met een kostprijs vanaf € 750,- voor een klein model, tot € 1.500,- tot € 2.000,- voor een groter en luxer model. Koop je een dergelijk tuinhuis met overkapping, dan zijn de prijzen iets hoger, te starten met ongeveer € 1.500,- tot hele luxe modellen op maat van € 4.000,- of hoger.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Tuinhuis overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…