Tuinhuis overkapping steen

Een tuinhuis wordt steeds vaker een belangrijk onderdeel van de tuin. Dit was niet altijd zo. Vaak stond een klein tuinhuisje ergens achterin de tuin tussen het groen verstop en kwam je er alleen om de grasmaaier op te halen die hier in stond. Maar tuinhuizen mogen weer gezien worden. Tuinhuizen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, in dit artikel hebben we het over een tuinhuis overkapping steen.

Er zijn tegenwoordig dan ook mooie tuinhuizen te koop, zoals een tuinhuis met overkapping. Het tuinhuis kun je dan nog breder inzetten. Betreffende het materiaalgebruik zul je hout veel tegenkomen, maar je kunt ook voor een ander materiaal kiezen, zoals een stenen tuinhuis met overkapping.

Wat is een tuinhuis overkapping steen?

Een tuinhuis overkapping steen is een tuinhuisje met een overkapping en daarbij is deze gebouwd van steen. Een logische uitleg natuurlijk, maar een stenen tuinhuis met overkapping zie je niet heel vaak verschijnen. Een stenen schuur is redelijk gebruikelijk, maar voor een tuinhuis wordt nog vaak voor hout gekozen.

Dat is best jammer, want een stenen tuinhuis met overkapping wordt zo heel duurzaam. Steen is daarnaast goed te combineren met andere materialen. Zo zul je voor het dak van de overkapping uit andere materialen moeten kiezen, zoals glas of kunststof of een standaard houten dak met bitumen. Ook met een tuinhuis met overkapping van steen heb j meer dan voldoende mogelijkheden.

Waarom kiezen voor een stenen tuinhuis met overkapping?

Kies je voor een tuinhuis overkapping steen, dan kies je bewust voor een stevig materiaal. Een houten tuinhuis met overkapping zal in de regel tussen de 10 en 20 jaar meegaan, tenzij je kiest voor een composiet tuinhuis met overkapping. Een tuinhuis opbouwen van steen, zorgt voor een veel langere, zo niet levenslange levensduur. Daarom is een overkapping aan het tuinhuis een goed idee, want zo ben je de komende jaren op alles voorbereid, wat je met je tuinhuis ook wilt doen. Een tuinhuis overkapping steen is de meest duurzame tuinhuis die je kunt bouwen.

Zijn er alternatieven voor tuinhuis met overkapping van steen?

Omdat een tuinhuisje met overkapping van steen zo ontzettend lang meegaat, kun je je afvragen of er meer alternatieven zijn. Je zou dan naast steen ook voor een ander materiaal kunnen kiezen dat net zolang meegaat. Er zijn enkele alternatieven, zoals een composiet tuinhuis met overkapping of een aluminium tuinhuis met overkapping. Omdat veel mensen de uitstraling van hout mooi vinden en juist de wat kille uitstraling van steen willen voorkomen, is een composiet thuishuis met overkapping een goed alternatief. Composiet is kunststof met houtvezels. De composiet planken zien er uit als houten planken, vaak zelfs met nerf. Zo profiteer je met een composiet tuinhuis met overkapping van de houten uitstraling, maar van een langere levensduur dan hout.

Voordelen en nadelen van een stenen tuinhuis met overkapping

Waarom je ook kiest voor een tuinhuis overkapping steen, naast de vele voordelen zijn er ook ongetwijfeld wat nadelen te noemen. Het is verstandig om ook altijd de nadelen in het oog te houden, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Voordelen stenen tuinhuis met overkapping

 • Een stenen tuinhuis is bestand tegen alle weersinvloeden en je kunt hier gemakkelijk warm in zitten of werken.
 • Een tuinhuis met overkapping van steen gaat levenslang mee. Steen zal niet verslijten of rotten, dus je bouwt een vaste waarde in je tuin.
 • Tegenwoordig zijn er veel verschillende steensoorten om uit te kiezen, Zo kan een tuinhuis bijvoorbeeld naadloos aansluiten bij je woning. 

Nadelen stenen tuinhuis met overkapping

 • Een stenen tuinhuis koop je niet even kant-en-klaar, maar moet jezelf of laten metselen.
 • Een tuinhuisje met overkapping hoeft normaliter niet zo duur te zijn. Wanneer deze van steen is, verhoog je wel de kostprijs behoorlijk.
 • Ben je niet zo handig in het zelf metselen van je tuinhuis met overkapping, dan moet je dit door een metselaar laten doen. Dit houdt een flink hogere kostprijs in.

Zijn er verschillende soorten stenen tuinhuizen met overkapping?

Een stenen tuinhuis met overkapping bestaat uit steen. Toch zijn er op basis van de gemaakte keuzes, enkele soorten te onderscheiden, al blijven het in de basis stenen tuinhuizen met overkapping.

Tuinhuis met overkapping uit verschillende steensoorten

Je wilt een tuinhuis met overkapping van steen metselen, dan kom je voor de vraag te staan welke baksteen je moet kiezen? Er zijn tegenwoordig vele soorten bakstenen. Je kunt bij de keuze voor een baksteen kiezen uit een bepaalde vorm, maar misschien maakt dit voor jou niet uit en vind je de kleur juist belangrijker?

Net zoals met hout het geval is, is ook met baksteen een grote keuze. Je kunt kiezen voor klassieke steensoorten, moderne steensoorten of retro steensoorten. Zo kun je er voor kiezen om dezelfde steensoort te gebruiken als je woning, zodat je een naadloze aansluiting krijgt tussen beide gebouwen. Houd er rekening mee dat er soms best veel prijsverschil kan zitten in de verschillende soorten baksteen.

Tuinhuis met overkapping steen met gecombineerde materialen

Als het over een tuinhuis overkapping steen gaat, dan weet iedereen dat dit de wanden van de het tuinhuis betreft en eventueel de gemetselde staanders voor de overkapping. Het dak daarentegen is niet van steen. In de meeste gevallen wordt er voor hout gekozen. Een tuinhuis zal in de regel een dicht dak hebben, maar een overkapping kan ook een transparant dak hebben.

Stenen dak overkapping
Stenen dak overkapping

Zo kun je ervoor kiezen om twee verschillende daken te bouwen en om steen te combineren met andere materialen. In de meeste gevallen zal er gekozen worden om een houten dakconstructie te maken voor het tuinhuis. Ook de overkapping kan met hout worden bedekt, maar je hebt meerdere mogelijkheden, zoals doorzichtig glas of kunststof. Zo laat je onder de overkapping toch natuurlijk daglicht door, maar je bent beschermt tegen uv-straling.

De vorm van een stenen tuinhuis met overkapping

Niet altijd valt een bepaalde vorm van een tuinhuis met overkapping onder een aparte soort. Bij tuinhuis met overkapping van steen ben je enigszins beperkt in het design en de vorm. Daarom wordt meestal gekozen voor een vierkante of rechthoekige vorm van het tuinhuis met overkapping. Rond wordt lastiger, maar is niet geheel onmogelijk. Je moet dan wel een zeer ervaren metselaar zijn. Andere vormen zijn ook mogelijk, zoals een hoekvorm, maar dan krijgt het tuinhuis al snel de functie van schuur met overkapping.

Stenen tuinhuis met overkapping zelf maken of kopen?

Bij veel materialen heb je en uitgesproken keuze uit het zelf maken of het kopen van een tuinhuis. Bij steen is deze keuze minder uitgesproken. Toch zijn er op dit gebied enigszins wat keuzes te maken.

Een tuinhuis van steen zelf bouwen

Voor de meeste klussers zal het vanzelfsprekend zijn om een tuinhuis overkapping steen zelf te bouwen. Dit houdt wel in dat je rekening moet kunnen metselen of in iedere geval dit aanleren. Waar je ook rekening mee moet houden, is dat een stenen constructie een stuk zwaarder is dan een houten constructie of een composiet tuinhuis met overkapping.

Je moet dus goed nagaan of je bodem hiervoor geschikt is en op zijn minst een vorm van fundering maken. Het beste maak je altijd een stevige fundering bij het metselen van een tuinhuis met overkapping, dan weet je zeker dat deze niet zal verzakken.

Voordelen tuinhuis overkapping steen zelf bouwen

 • Keuze uit veel verschillende baksteensoorten, voor het creëren van een prachtige zelfgebouwd tuinhuis met overkapping.
 • Steen is goed te combineren met hout, zodat je optimale vrijheid hebt om je eigen tuinhuis te ontwerpen.

Nadelen tuinhuis overkapping steen zelf bouwen

 • Een fundering is eventueel nodig en bekijk ook of je vergunningsvrij mag bouwen.
 • Een stenen tuinhuis met overkapping is duurder dan andere materialen.

Een stenen tuinhuis kopen

Letterlijk een winkel binnenstappen en een tuinhuis met overkapping van steen aankopen is natuurlijk niet mogelijk. Dit wel het geval als deze van hout is. Met kopen wordt dan ook bedoelt dat je naar een aannemer, metselaar of speciaalzaak gaat om hier een stenen tuinhuis met schuur te bestellen. Het kopen is dus het laten metselen van je tuinhuis. Dit is uiteraard best prijzig, want er gaan behoorlijk wat arbeidsuren inzitten. Daarentegen heb je wel een professioneel gemetseld tuinhuis met overkapping met garantie.

Voordelen tuinhuis met overkapping steen kopen

 • Een ideale keuze als je zelf niet kunt metselen.
 • Een professioneel gemetseld tuinhuis met overkapping is van goede kwaliteit.

Nadelen tuinhuis met overkapping steen kopen

 • Het laten metselen van een tuinhuis door een expert is prijzig.
 • Eventueel moet je meerdere experts inhuren, als de metselaar niet het dak van ander materiaal kan installeren.

Wat kost een stenen tuinhuis met overkapping?

Je moet er rekening mee houden, dat een stenen tuinhuis met overkapping altijd duurder is dan andere soorten materialen, zoals hout. Dit heeft te maken dure bakstenen en cement en eventuele arbeidskosten als je het laat bouwen. Zelf bouwen van een tuinhuis overkapping steen kan nog relatief goedkoop, zo rond de € 2.500,- tot € 3.500,-. Laat je de schuur metselen door een expert, dan begint de prijs voor een klein model bij € 5.000,-. Dit kan oplopen tot wel meer dan € 10.000,- voor grotere en luxere modellen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Tuinhuis overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…