Verlichting overkapping

Een overkapping in de tuin is ideaal om zomers bescherming te zoeken tegen de warme zon, maar ook tegen de regen en zelfs tegen de sneeuw en kou in de winter. Een overkapping is daarom het gehele jaar door te gebruiken. Welk soort overkapping je ook hebt, zoals een overkapping die aan de woning vastzit, onderdeel is van de schuur of een vrijstaande overkapping, je kunt hier een eigen paradijsje van maken. Het zou fijn zijn als je hier veel gebruik kan van maken, heb je al nagedacht over verlichting overkapping?

Als je in de avonduren gebruikmaakt van een overkapping, dan wil je natuurlijk niet in het donker zitten. Je hebt dan goede overkapping verlichting nodig. Maar welk soort verlichting onder overkapping moet je kopen moet je kopen en waar moet je bij verlichting in overkapping aan denken?

Een overkapping 24 uur per dag gebruiken met verlichting overkapping

Veel mensen gebruiken de overkapping alleen overdag en in de zomer. Dat is jammer, want een overkapping dient toch meestal al een overdekt terras. Een overkapping heb je toch om je bescherming te bieden tegen de weersomstandigheden, of het nu hitte is of regen. Daarom is een overkapping in ieder jaargetijde te gebruiken, maar ook in de avonduren en zelfs ´s nachts.

Verlichting overkapping moet dan ook standaard onderdeel zijn van je overkapping, zodat je op ieder moment van de dag van de overkapping gebruik kunt maken.

Het soort verlichting onder overkapping

Het soort verlichting onder overkapping is erg belangrijk. Dit is vooral afhankelijk van waar je de overkapping voor gebruikt. Dient de overkapping alleen voor het opslaan van gereedschap, de fietsen of misschien een voorraad hout voor de open haard?

Dan heb je vooral behoefte aan functionele verlichting onder overkapping. Je hebt als je bij je spullen wilt komen felle verlichting nodig, zodat je voldoende kunt zien.

Het soort buitenverlichting overkapping is weer heel anders, als je de overkapping gebruikt als overdekt terras. Wanneer je in de avonduren buiten onder de overkapping zit, dan heb je geen behoefte aan felle functionele verlichting overkapping. Dit leidt alleen maar af en kan zelfs storend zijn. Je kijkt immers steeds in felle lampen. In dit geval heb je sfeerverlichting nodig.

Met sfeerverlichting als verlichting in overkapping, heb je gedempt licht, zodat je je gasten kunt zien, maar het licht is niet storend. Sfeerverlichting zorgt juist voor een gezellige sfeer.

Een verlichtingsplan overkapping maken

Een verlichtingsplan overkapping kan helpen om je de juiste verlichting voor overkapping te kiezen, alsmede de soort lampen. Het verlichtingsplan wordt vaak opgesteld als je de tuin wilt voorzien van tuinverlichting. Je maakt hierbij een plattegrond van de tuin en geeft hierop aan, aan welk soort verlichting je behoefte hebt.

Dit geldt ook voor een verlichtingsplan overkapping. Vooral als je een grote overkapping hebt, die je gebruikt voor én opslag én terras, dan heb je behoeft aan verschillende soorten verlichting voor onder overkapping.

Geef op het verlichtingsplan overkapping aan op welke plekken je behoefte hebt aan of functionele verlichting of sfeerverlichting. Hierop kun je tevens aangeven welke lampen voor onder overkapping je nodig hebt. Is de overkapping verbonden met de woning of onderdeel van de schuur, dan heeft de overkapping één of meerdere dichte wanden.

Hieraan kun je bijvoorbeeld wandlampen hangen. Heb je een vrijstaande overkapping, dan kies je in de regel als lampen voor onder de overkapping voor hanglampen. Daarnaast kan een lamp overkapping ook een staande lamp of tafellamp zijn.

Waterdichte lampen voor onder overkapping

Hoewel lampen voor onder overkapping meestal relatief droog hangen, kan verlichting overkapping in contact komen met vocht. Denk bijvoorbeeld bij slagregens, waarbij de regen ver onder de overkapping wordt geblazen door de wind. Je kunt ook altijd een lekkage van het dak krijgen, waardoor vocht onder de overkapping komt.

Heb je een lamp overkapping aan het plafond hangen, dan zal vocht als snel de lamp bereiken. Verlichting overkapping tuin, moet daarom altijd waterdicht zijn. Hiervoor let je bij aankoop op de IP-waarde. Deze waarde bestaat uit twee cijfers.

Het eerste cijfer geeft aan hoe bestand de lamp overkapping tegen stof en vuil is en het tweede cijfer  de bescherming tegen vocht. Hoe hoger dit cijfer, des te beter is de lamp waterdicht. Hoe hoger de waterdichtheid, des te hoger ook de bescherming tegen vuil en stof. IP23 houdt in dat de lamp overkapping regenwaterdicht is.

Dit moet voor de meeste lampen voor onder overkapping voldoende zijn. Nog beter is IP44. De lamp is dan spatwaterdicht. Hangt de buitenlamp overkapping aan de rand van de overkapping en komt deze regelmatig met regen in aanraking. Ga dan voor een lamp overkapping met IP65. De lamp is dan bestand tegen waterstralen.

LED verlichting voor overkapping gebruiken

Een buitenlamp overkapping is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Je kunt gebruikmaken van traditionele lampen, zoals de gloeilamp of halogeenlamp. Ga je voor veel verlichting overkapping, dan kies je misschien voor een tl-lamp.

Dit is niet echt gezellig licht, maar als je de overkapping als opslagruimte gebruikt, wel een heel nuttige verlichting voor onder overkapping. Tegenwoordig kun je de traditionele gloeilamp en halogeenlamp gemakkelijk vervangen door LED lampen.

LED verlichting voor onder overkapping biedt veel voordelen. Heeft een traditionele gloeilamp een levensduur van ongeveer 2.000 tot 3.000 branduren, LED verlichting in overkapping gaat tot wel 35.000 tot 50.000 branduren mee. De levensduur is dus aanzienlijk langer. Tevens gebruik je LED overkapping verlichting ook effectiever.

De traditionele gloeilamp zet 90% van de energie om in hitte en maar 10% in licht. Bij LED verlichting voor overkapping is dit andersom. Energie wordt dus effectiever ingezet en de LED lamp zal niet zo heet worden als traditionele verlichting.

Elektriciteit onder overkapping

Wanneer je buitenverlichting overkapping wilt plaatsen, dan heb je dus elektriciteit nodig onder de overkapping. Dit is misschien iets waar je tegenop ziet als je een overkapping wilt bouwen? Maar zo moeilijk hoeft dit niet te zijn.

Is je overkapping verbonden met de woning of onderdeel van een schuur? Dan kun je van hieruit elektriciteit doortrekken naar de overkapping voor overkapping verlichting.

Je kunt ervoor kiezen om verlichting onder overkapping te bedienen door middel van een stekker en stopcontact, maar meestal zul je een buitenlamp overkapping rechtstreeks op de stroombron willen aansluiten. Je kunt de lamp dan met een schakelaar bedienen.

Elektriciteitsbuizen kun je in principe langs het frame laten lopen, zodat je een stroompunt aan het plafond kunt creëren, of aan een wand.

Durf je zelf geen elektriciteit onder de overkapping aan te leggen? Schakel dan een elektricien in. Je weet dan zeker dat de elektriciteit professioneel wordt aangelegd en je van goede en betrouwbare verlichting in overkapping kunt genieten.

Uitkiezen van verlichting overkapping tuin

Als je weet of je functionele verlichting, sfeerverlichting of een combinatie wilt gebruiken, dan moet je een keuze maken voor verlichting overkapping tuin. Je kunt dan kiezen voor een mooie hanglamp die je centraal hang, maar ook één of meerdere wandlampen, indien mogelijk.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om te kiezen voor een buitenlamp overkapping die je ook als tuinverlichting gebruikt, zoals grondspots. Deze grondspots plaats je in de grond rondom de overkapping. De buitenverlichting overkapping vormt dan nooit enige hinder.

Je kunt als overkapping verlichting ook kiezen voor spotjes. Het voordeel van spots, is dat je ze kunt gebruiken als functionele verlichting en sfeerverlichting. Tevens kun je ook accentverlichting creëren, door ze specifiek te richten. Een luxe uitziende vorm van verlichting voor onder overkapping, zijn inbouwspots.

Je hebt dan geen zichtbare verlichting overkapping tuin hangen, maar toch altijd voldoende licht aanwezig. Wel is het nodig, dat je een iets verlaagd plafond onder de overkapping installeert. Hierin verwerk je de inbouwspots.

Het voordeel is ook dat een eventuele transformator en bedrading altijd netjes verborgen zijn achter het plafond. Ook hier moet je altijd weer opletten dat je kiest voor buienverlichting overkapping met de juiste IP-waarde.

Hoeveel kost verlichting voor overkapping en waar kopen?

Als het om buitenverlichting overkapping gaat, dan kun je het zo duur maken als jezelf wilt. Voor vrijwel alle verlichting overkapping kun je terecht bij de reguliere bouwmarkt. Dit gaat om hanglampen, wandlampen of andere vormen van tuinverlichting die ook als verlichting voor onder overkapping kunnen dienen.

Deze verlichting overkapping is te koop vanaf enkele tientjes tot meestal € 100,- tot € 300,-.

Wil je juist hele exclusieve overkapping verlichting? Dan moet je dieper in de buidel tasten. Wat denk je bijvoorbeeld van een mooie hanglantaarn onder de overkapping? Dit ziet er schitterend en luxe uit, maar dan praatje al snel over enkele honderden euro´s tot mogelijk zelf over de duizend euro.

Exclusieve buitenverlichting overkapping kun je ook niet kopen bij de bouwmarkten. Hiervoor moet je naar een speciale lampenwinkel. Daarnaast kun je ook online een enorm aanbod lampen voor onder overkapping vinden, van een eenvoudige lamp overkapping tot zeer exclusieve lampen.

Je ziet, je bepaalt zelf hoe duur je overkapping verlichting wilt maken, als je in ieder geval let op de veiligheid. Dus kies altijd een lamp overkapping met een IP-waarde die minimaal spatwaterdicht is.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…