Haard overkapping

Als je op zoek bent naar verwarming voor onder een overkapping, dan is vooral het vermogen van de kachel erg belangrijk. Het vermogen bepaalt namelijk in hoeverre jij het behaaglijk warm krijg onder de overkapping. Maar een kachel hoeft niet alleen te dienen om voor verwarming te zorgen.

Veel mensen kiezen voor een haard overkapping in verband met de gezelligheid die een vuurtje geeft. Het vlammenspel brengt warmte en geeft het effect van ´samen om het kampvuur´. Welke haard onder overkapping moet je kiezen?

Overwegingen bij aanschaf buitenhaard overkapping

Bij je keuze voor een tuinhaard onder overkapping, moet je enkele zaken in het oog houden, zoals wat het uiteindelijke doel van je overkapping met haard is. Dient een haard overkapping alleen om de ruimte te verwarmen of wil deze multifunctioneel gebruiken?

Je kunt bijvoorbeeld een gas- of houtkachel onder overkapping aanschaffen met de mogelijkheid om te barbecueën of voor het bakken van een pizza. Een belangrijke vraag is ook in hoeverre je flexibel wilt blijven. In de meeste gevallen gaat het om vaste open haard onder overkapping en die kun je niet verplaatsen.

Voor het verplaatsen kunt beter naar een andere model kijken dan een overkapping hardhout. En natuurlijk is het soort brandstof erg belangrijk. Het vaakst wordt er gekozen voor een gashaard of houtkachel overkapping.

Welke soort haard overkapping?

Er zijn verschillende soorten haarden te verkrijgen. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende buitenhaarden is de gebruikte brandstof. Verder zijn haarden in diverse materialen te koop, zoals een volledige stenen open haard onder overkapping of een kachel van metaal of gietijzer. De onder genoemde haarden worden gerangschikt op type brandstof.

Houtkachel onder overkapping

Een houtkachel overkapping is de meest traditionele wijze om met een buitenhaard warmte te creëren. Hiervoor heb je uiteraard haardhout overkapping nodig. Dit is voor veel mensen dan ook direct het belangrijkste nadeel, want een voorraad overkapping hardhout aanleggen ziet niet iedereen zitten.

Haardhout overkapping moet goed worden gedroogd voordat je het hout kunt gebruiken. Je zult dus ook nog eens ruimte kwijt zijn om haardhout overkapping op te slaan. Daarentegen heeft een houtkachel onder overkapping ook veel voordelen. Denk aan het gezellige vuur. Een houtkachel overkapping staat altijd garant voor gezelligheid, ook op de koudere momenten. Tevens zijn er ook modellen te koop, waarbij je de houtkachel onder overkapping kunt inzetten als barbecue of oven.

Haard op hout
Haard op hout

Een houtkachel onder overkapping heeft mede door overkapping hardhout een rookafvoer nodig. Ook al stook je met schoon en droog hout, er komt altijd rook vrij en dit kan overlast bezorgen bij de buren. Een houtkachel overkapping met een rookafvoer moet je door het dak laten geleiden.

De rook wordt wel uitgestoten, maar komt dan alsnog onder de overkapping en dat is niet de bedoeling.  Een vorm van overkapping haardhout is een pelletkachel voor buiten. Je hoeft geen voorraad overkapping haardhout aan te leggen, maar koopt hiervoor pellets, kleine staafjes hout die als brandstof dienen. Dit is minder gesleep dan met hardhout overkapping.

Voordelen overkapping met open haard op hout

 • Een aangename warmte van echt vuur en bovendien geeft dit erg veel gezelligheid.
 • Een haardhout overkapping is de goedkoopste vorm van een terrashaard onder overkapping.

Nadelen overkapping met open haard op hout

 • Je moet een overkapping haardhout voorraad aanleggen, zodat je altijd voorzien bent van brandstof voor je buitenhaard overkapping.
 • Zorg voor een buitenhaard overkapping met goede rookafvoer. Hiermee voorkom je rookoverlast.

Buitenhaard overkapping op gas

Ga je voor een overkapping met haard op gas, dan is er in de meeste gevallen geen rookafvoerkanaal nodig. Daarom is een terrashaard onder overkapping op gas in veel verschillende modellen te verkrijgen. Deze haarden kunnen er dus geheel anders uitzien dan de klassieke open haard onder overkapping.

Vaak zijn ze veel decoratiever om te zien en desnoods in een zeer minimalistische stijl. Wens je toch het klassieke uiterlijk van een open haard te behouden. Dan zijn hier ook modellen op gas van te verkrijgen. Hoewel je bij een gashaard niet van doen hebt met een echte haardvuur, zoals met haardhout overkapping, kan een gashaard wel een echt vuur imiteren. Het is dan mogelijk om dezelfde gezelligheid te krijgen als met een houthaard.

Meestal wordt er voor een overkapping met haard op gas gekozen voor propaangas. Ook butaangas is mogelijk. De keuze van het gas is vooral afhankelijk van het feit of je de gashaard ook gebruikt bij temperaturen onder de nul graden.

Bij een overkapping met open haard op gas heb je dus altijd een gasfles nodig, al zijn de meeste modellen tegenwoordig ook aan te passen voor werking op aardgas.

Voordelen buitenhaard op gas

 • Nagenoeg geen last van rookvorming.
 • Keuze uit zeer veel verschillende modellen, van klassieke haard tot designhaard.

Nadelen buitenhaard op gas

 • Je heb bij je haard overkapping altijd een gasfles nodig en die kan soms in het zicht staan.
 • Een buitenhaard op gas is in de regel duurder dan een houthaard.

Haard overkapping op elektriciteit

Een haard overkapping op elektriciteit is de meest gemakkelijk vorm van verwarming onder de overkapping. Je hebt alleen een stopcontact nodig. Je doet de stekker in het stopcontact en je haard kun je direct volop aanzetten. Voor een model open haard onder overkapping op elektriciteit wordt niet heel vaak gekozen.

Dit omdat er tegenwoordig handig elektrische modellen te koop zijn, die je gemakkelijk aan het plafond of de muur kunt hangen. Dit zijn de zogenaamde infrarood heaters. Voor deze modellen kies je meestal als je behoefte hebt aan een snelle opwarming. Kies je voor een open haard op elektriciteit dan speelt gezelligheid een grote rol.

Er is geen vuur aanwezig, maar kan wel kunstmatig levensecht geïmiteerd worden met een elektrische open haard onder overkapping.

Voordelen buitenhaard op elektriciteit

 • Zeer snelle opwarming en uiterst gemakkelijk te bedienen haard.
 • Er is alleen een stopcontact in de buurt nodig.

Nadelen buitenhaard op elektriciteit

 • Uiteraard afhankelijk van het model, maar veel elektrische buitenhaarden zijn sfeerloos.
 • In vergelijking tot gas en hout, is elektriciteit relatief duur.

Haard onder overkapping op bio-ethanol

Er zijn tegenwoordig fraaie haarden te koop die werken op bio-ethanol. Bio-ethanol is ongeveer vergelijkbaar met spiritus. Een eerste waarschuwing is dan ook altijd om voorzichtig te zijn met het aansteken van de terrashaard onder overkapping, er kunnen snel ongelukken gebeuren.

Daarentegen is bio-ethanol wel een schone brandstof en een tuinhaard onder overkapping op bio-ethanol geeft ook een mooi vlammenspel, vergelijkbaar met overkapping hardhout. Er is geen rookontwikkeling en een dergelijke haard onder overkapping is in verschillende designs verkrijgbaar.

Voordelen haard onder overkapping op bio-ethanol

 • Een zeer schone vorm van brandstof.
 • Veel designmogelijkheden als het gaat om een tuinhaard onder overkapping op bio-ethanol.

Nadelen haard onder overkapping op bio-ethanol

 • Altijd voorzichtig zijn met bio-ethanol om ongelukken te voorkomen.
 • Bio-ethanol is duurder in vergelijking met overkapping haardhout en gas.

Terrashaard onder overkapping op gel

Een mooie brandende haard overkapping die op gel werkt is ook een mogelijkheid. Deze haarden hebben geen rookkanaal nodig en kunnen dus eenvoudig overal onder de overkapping worden geplaatst. In deze haard zet je potjes met brandbare gel. Dit is wel een handige manier om een gezellig vuurtje te creëren onder de overkapping, maar heeft ook een nadeel.

In vergelijking met bio-ethanol, ontstaan er alleen vlammen op de plekken waar de potjes zijn geplaatst. Ook heb je iets meer last van een walm, maar dit zal nauwelijks waarneembaar zijn of tot overlast zijn. Wel is een tuinhaard onder overkapping op gel erg duur.

Dit ligt voornamelijk aan de aankoop van de potjes met geld. Bio-ethanol is dan toch weer goedkoper. Maar een overkapping met haard op gel, bied ook altijd veel gezelligheid.

Voordelen haard op gel

 • Een andere vorm om toch te genieten van een gezellig vlammenspel.
 • Veiliger in gebruik dan bio-ethanol.

Nadelen haard op gel

 • Een minder mooi aansluitend of breed vlammenspel.
 • De potjes met gel zijn erg duur in aanschaf.

Hoeveel kost een terrashaard onder overkapping?

Wanneer je een overkapping met open haard wilt, dan is de prijs vooral afhankelijk welke soort brandstof je gebruikt. De houthaard mag tot de goedkoopste haarden worden gerekend en is in talloze modellen en materialen verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om een eigen houthaard te maken van steen.

Koop je een houthaard, dan is deze meestal van metaal. Houd wel rekening met een rookafvoer die ook door de overkapping moet lopen. De gemiddelde richtprijzen van een houthaard bedragen tussen de € 500,- en € 1.500,-. Ga je voor een gashaard dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 1.000,- en 2.000,-.

Elektrische haarden mogen eigenlijk geen haard genoemd worden, want dit zijn vooral heaters die je aan het plafond of de muur monteert. Hiervan zijn de prijzen vrij laag, vanaf € 100,- tot € 500,-. De gemiddelde prijzen van een haard met zowel bio-ethanol als gel liggen laag bij een tafelmodel, vanaf € 200,-. De prijzen lopen op voor een volwaardige haard, namelijk tot € 3.000,-

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…