Waterdicht overkapping maken

Een overkapping wordt meestal gebouwd als een overdekt terras of om spullen onder weg te zetten. Als je de overkapping als terras gebruikt, dan kun je jezelf beschermen tegen de zon. Onder de overkapping heb je tenminste altijd schaduw. De overkapping leent zich ook prima voor het plaatsen van fietsen, scooter of andere voertuigen, maar ook voor de grasmaaier of diverse tuingereedschap. Hoe je de overkapping ook gebruikt, de overkapping waterdicht maken is wel belangrijk. Tijdens de regen kun jij toch nog buiten zitten en je spullen die onder je overkapping staan blijven droog.

Waarom kiezen voor een waterdichte overkapping?

Wil je een overkapping bouwen, dan is het logisch dat je kiest voor een waterdicht overkapping. Dit is juist de reden dat je kiest voor een overkapping, je terras en je spullen moeten tegen de weersomstandigheden worden beschermd. Zijn er dan ook redenen om niet te kiezen voor een waterdicht overkapping?

Nauwelijks, maar er is wel een tegenhanger van de waterdichte overkapping en dat is de pergola. De pergola is een vorm van een overkapping, maar dan zonder dak. De pergola wordt bewust open gelaten, zodat je flexibel bent met de overkapping. Het is dan mogelijk om een doek te gebruiken, maar traditioneel worden er klimplanten tegen de pergola geplaatst. De klimplanten zorgen uiteindelijk voor een natuurlijke overkapping. Deze overkapping blijft van planten en dus is niet waterdicht, maar vormt wel een bescherming tegen de zon.

Kies je voor een overkapping met doek, dan kies je eigenlijk ook voor een niet waterdichte overkapping. De meeste mensen willen wel een stevige en waterdichte overkapping en hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

Plat dak of hellend dak?

Als het over een waterdicht overkapping gaat, dan is de eerste vraag die je moet beantwoorden: ´wil ik een hellend dak of een plat dak?´. Uiteraard zijn beide soorten daken waterdicht te krijgen, maar beide soorten hebben wel specifieke eigenschappen waar je misschien rekening mee moet houden. Betreffende de constructie van het dak, zal een hellend dak lastiger te bouwen zijn. Maar het dak is wel gemakkelijker waterdicht te krijgen.

Voor een hellend geldt namelijk dat je je over de afvoer van regenwater niet zoveel zorgen hoeft te maken. De constructie van een hellend dak is dusdanig, dat het water automatisch van het dak stroomt. Voorwaarde is wel da je een goede waterafvoer installeert, zoals een dakgoot en regenpijp. Voor een hellend dak worden vaak dakpannen of singles gebruikt dit materiaal is sterk genoeg om een waterdichte overkapping te verkrijgen.

Bij een plat dak daarentegen, is de constructie gemakkelijker te bouwen, maar is de waterafvoer soms lastiger. Bij een plat dak stroomt het regenwater niet automatisch naar beneden. De kans is aanwezig dat regenwater langdurig op het dak blijft liggen. Bij de installatie van een plat dak moet je dus letten op een goede dakgoot die het water altijd goed kan afvoeren en op een zeer goed waterdicht overkapping.

Mocht het water langere tijd op het dak blijven liggen, dan weet je met een waterdichte overkapping met plat dak, dat je hier geen last van krijgt. Het water kan gerust op het dak blijven liggen en langzaam worden afgevoerd via de dakgoot. Kortom, met een hellend dak zul je nooit last hebben van water op het dak, maar is de constructie moeilijker om te bouwen. Op een plat dak is wel sprake van stilstaand water, maar de constructie is gemakkelijker.

Wat zijn de mogelijkheden voor een overkapping waterdicht maken?

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor een waterdichte overkapping. Een overkapping heeft twee onderdelen, de constructie uit staanders en liggers en het dak. Het is de keuze voor het soort materiaal dat bepaalt hoe waterdicht je dak is, ongeacht of je kiest voor een hellend dak of plat dak. Daarom een klein overzicht van de mogelijkheden voor een waterdicht overkapping.

Overkapping met houten dak

Bijna iedereen die zelf een overkapping maakt, zal voor een houten overkapping kiezen. Uiteraard is dan ook het dak van hout gemaakt. Een houten dak kun je heel goed waterdicht maken, maar dit kan niet alleen met hout. Het hout moet gebruikt worden als dakbeschot, waarover je een dakbedekking aanbrengt. Het is de dakbedekking die voor een waterdichte overkapping zorgt. Op een platte houten overkapping kies je meestal voor bitumen en op een hellend dak voor pannen of singles. Beide dakbedekkingen zijn goed waterdicht.

Voordelen waterdichte houten overkapping

 • Hout kan met een dakbedekking goed waterdicht gemaakt worden.
 • Een relatief goedkope waterdichte overkapping

Nadelen waterdichte houten overkapping

 • Houd er rekening mee dat hout regelmatig onderhouden moet worden.
 • Maak je het dak niet goed waterdicht, dan zal de kwaliteit van hout snel achteruit gaan.

Overkapping met doek

Wil je de keuze hebben voor een waterdicht overkapping of geen waterdicht overkapping, dan zit je met een overkapping met doek goed. Het is zelfs zo dat je hiervoor niet eens een overkapping hoeft bouwen. Als je voldoende bomen in de buurt hebt staan, dan kan een overkapping hier al aan gehangen worden.

Er zijn ook mooie harmonicadoeken verkrijgbaar, hier heb je wel een constructie voor nodig. Maar ook al heb je een doek hangen, het is nog niet gegarandeerd dat je droog zit. Er zijn namelijk waterdichte doeken en waterdoorlatende doeken. Het spreekt voor zich, dat als je kiest voor een waterdicht doek, de overkapping waterdicht is.

Voordelen overkapping met doek

 • Bij mooi weer hoeft het niet waterdicht te zijn en kun je het doek weghalen of voor schaduw gebruiken.
 • Met een waterdicht doek zit je ook met regen droog.

Nadelen overkapping met doek

 • Een doek is niet duurzaam. Dus je moet deze na verloop van tijd vervangen.
 • Bij zeer harde regen is een doek niet voldoende waterdicht. Bij geen goede afwatering kan blijft water op het doek liggen.

Overkapping van kunststof of glas

Een overkapping van kunststof of glas heeft als voordeel dat het zonlicht door de het dak van de overkapping komt. Maar ook als het regent lijkt het alsof je volop buiten zitten maar je hebt een waterdicht overkapping. Glas is behoorlijk zwaar in gewicht, dus je hebt een goede en stevige constructie nodig. Kies je voor kunststof, dan wordt er meestal voor polycarbonaat gekozen. Dit is vele malen sterker dan glas en veel lichter in gewicht. Wel is polycarbonaat minder helder dan glas.

Voordelen overkapping van kunststof of glas

 • Een helder dak over de overkapping, waardoor het zonlicht altijd naar binnen valt.
 • Glas en kunststof kunnen de overkapping zeer stijlvol maken.

Nadelen overkapping kunststof of glas

 • Regelmatig het dak schoonmaken is noodzakelijk. Vuil en bladeren op het dak blijf je natuurlijk altijd zien.
 • Vooral een glazen overkapping is erg prijzig.

Een kant-en-klaar waterdichte overkapping kopen

Wil je een goede kant-en-klaar waterdicht overkapping kopen, dan is er meer dan voldoende keuze. Kant-en-klare overkappingen zijn te koop van allerlei soorten materialen, zoals hout, aluminium, kunststof en doek. Een kant-en-klaar overkapping kun je al kopen bij de reguliere en bekende bouwmarkten.

Ze zijn dan te koop als een bouwpakket en jij moet deze zelf opbouwen. Deze overkapping zijn altijd goed waterdicht gemaakt, dus je hoeft hier niet echt op te letten. Je kunt ook een overkapping op maat kopen. In dit geval kun jij eisen en wensen aan de bouwer doorgeven. De overkapping wordt dan volledig op maat voor je gemaakt en meestal ook voor je gebouwd in je tuin. Uiteraard mag je een volledig waterdicht overkapping verwachten.

Zelf een overkapping waterdicht maken

De echte doorgewinterde klussers kopen uiteraard geen overkapping. Zij bouwen zelf een overkapping. Je moet dan wel zelf de overkapping waterdicht maken en weten hoe je dit moet doen. Je bouwt eerste de overkapping op door middel van de constructie. Als zelf je overkapping bouwt, dan is hout het meest voor de hand liggende materiaal.

De opbouw gaat in principe gemakkelijk, je moet de houten staanders plaatsen met hieraan verbonden de liggers. Verticaal plaats je ook liggers, waarop je de dakplaten legt. In principe is je overkapping dan wind- en regendicht, maar nog niet geheel waterdicht. Voor een plat dak wordt meestal bitumen als dakbedekking gebruikt. Het voordeel is dat dit dakleer goed waterdicht is, mits je de banen goed laat overlappen.

Het dak bedekken met bitumen is een secure klus. Je moet alle naden goed dichtmaken om een goede waterdichte overkapping te bereiken. Vergeet uiteraard niet om dakgoten aan alle kanten van de overkapping te bevestigen. Hierdoor voer je het regenwater gecontroleerd af.

Hoeveel kost een waterdicht overkapping?

Iedere overkapping is waterdicht, dus je hoeft er niet vanuit te gaan dat een overkapping waterdicht maken je meer gaat kosten. Hoe duur een overkapping is, is afhankelijk of je een overkapping zelf maakt of koopt en van welk materiaal de overkapping wordt. Ga je zelf een overkapping maken? Dan zal dit je gemiddelde tussen de € 800,- en € 1.500,- kosten. Hiermee heb je een goede waterdichte overkapping.

Koop je een overkapping, houd dan rekening met een bedrag van tussen de € 1.000,- en € 2.500,-. Uiteraard zijn dit richtprijzen, je kunt de prijs betreffende luxe aankleding zo hoog uit laten komen al jezelf wilt.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over verschillende soorten waterdichte overkappingen? 


Waterdichte overkapping doek
Waterdichte overkapping lamellen 
Waterdichte overkapping uitschuifbaar

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!