Overkapping doek waterdicht

Als je een overkapping in de tuin bouwt, dan stel je hier meestal enkele voorwaarden aan. Ten eerste moet de overkapping je goed kunnen beschermen tegen teveel aan zon en dus voldoende schaduw geven. Ten tweede wil je misschien ook bij een regenbui toch nog buiten kunnen zitten.

Een waterdichte overkapping is dan een vereiste. Er zijn hiervoor verschillende oplossingen te bedenken. In veel gevallen zal het gaan om een vaste overkapping die je niet zomaar even verwijdert. Het kan ook anders. Een ideale combinatie tussen een waterdicht dak en voldoende schaduw in de zon, is een waterdicht doek voor overkapping.

Wat is een overkapping doek waterdicht?

Een waterdicht doek overkapping is in plaats van een vast dak voor je overkapping, een doek die je als overkapping gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je erg flexibel bent. Een doek kun je ophangen, maar kan ook weer opgeborgen worden. Als het dan begint te regenen, kun je het doek afhalen. Maar dit is uiteraard niet de bedoeling van een overkapping terras doek waterdicht.

Daarom zijn er stevige doeken die waterdicht zijn en die je kunt laten hangen tijdens een regenbui. Overigens hoeft een doek niet altijd letterlijk een doek te zijn die je kunt opvouwen als je deze niet meer nodig hebt. Er zijn ook overkappingen met doek die als een mooi oprolbaar of uitschuifbaar systeem in de overkapping gezet kunnen worden.

Waarom kiezen voor een waterdicht doek voor overkapping?

Voor een overkapping terras doek waterdicht kies je vooral als je behoefte hebt om de inval van zon en schaduw zelf te reguleren. Plaats je een overkapping met een vast dak, dan kun je dit niet. Onder de overkapping heb je voortdurend schaduw, terwijl je misschien niet iedere keer weer hieronder vandaan wilt komen als je behoefte hebt aan de zon.

Heb je misschien een kleine tuin en geen ruimte voor een overkapping? Dan is een vaste overkapping meestal geen optie. Als je toch schaduw wilt creëren, dan hang er een mooi waterdicht doek overkapping neer. Je hoeft namelijk geen complete constructie te bouwen. Een doek is niet zwaar, dus zware staanders en liggers zijn er niet voor nodig. In je kleine tuin scheelt het ruimte, als je geen overkapping hoeft te bouwen.

Natuurlijk kun je ook met een vaste overkapping profiteren van doek. Wanneer je met een vaste overkapping toch zelf je schaduw en zon wilt kiezen, dan kan hierin een harmonicadoek geplaatst worden. Een andere vorm van een waterdicht doek overkapping is een knikarmscherm of een valscherm.

Voordelen en nadelen van een overkapping doek waterdicht

Net zoals met alle vormen van overkappingen het geval is, heeft ook een waterdicht doek overkapping te maken met zowel voordelen als nadelen. Vergelijk de verschillende voor- en nadelen, om te bepalen of dit een geschikte overkapping voor jou is of dat je toch een ander soort moet kiezen.

Voordelen overkapping doek waterdicht

  • Je bent met een doek erg flexibel. Je kunt het doek weghalen wanneer je wilt of je bedient een elektrisch doek automatisch op het niveau schaduw zoals jij wilt.
  • Je hoeft niet meer voor een handmatig doek als overkapping te kiezen. Er zijn mooie systemen waarbij het doek wordt gerold of gevouwen via afstandsbediening.
  • Vele soorten designs en patronen van de stof mogelijk, alsmede verschillende soorten stoffen.
  • Onder een vaste overkapping kun je een benauwd gevoel krijgen dit hoeft niet met een doek. Je schuift voor frisse lucht je doek wat verder open.

Nadelen overkapping doek waterdicht

  • Tijdens een buitje zit je onder een waterdicht doek voor overkapping altijd droog. Worden het hoosbuien, dan is het doek niet meer bestand.
  • Tenzij je een geïntegreerd systeem hebt waarin de het doek in de overkapping zit, kun je het doek niet het gehele jaar buiten laten hangen.
  • Een doek is minder duurzaam dan een vaste overkapping met dakbedekking. Je zult een doek dus eerder moeten vervangen.
  • Geïntegreerde systemen met een doek, zoals een uitschuifbaar doek, kunnen erg duur zijn in aanschaf.

Welke soorten doeken zijn er?

Grofweg heb je de keuze uit een drietal soorten doeken die gebruikt worden voor een overkapping. Enkel het waterdoorlatende doek is geen waterdicht doek voor overkapping. Het is het klassieke terrasdoek met een structuur die vocht doorlaat. Het voordeel hiervan is dat er geen water op het doek blijft liggen en het doek niet aangetast wordt door schimmels. Maar tijdens de regen hieronder blijven is niet verstandig.

Dan heb je meer aan een waterafstotend of waterdicht doek overkapping. Een waterafstotend doek houdt kleine regenbuitjes tegen. Het doek is dan ook voorzien van een waterafstotende coating. Kies je voor een waterdicht doek voor overkapping, dan heb je een duurzaam doek die ook geschikt is voor de harde regenbuien.

Meestal is een waterdicht doek geheel van pvc of polyester met een coating. Het doek is gemakkelijk te reinigen en water loopt hier snel vanaf. Tevens bied een overkapping terras doek waterdicht ook bescherming tegen uv-licht.

Welke type waterdichte doeken zijn er?

Er zijn verschillende soorten doeken die je voor een waterdichte overkapping kunt gebruiken. Een standaard terrasdoek is goedkoop, licht in gewicht en kun je overal hangen en weer even gemakkelijk opruimen. Deze terrasdoeken zijn ideaal als je geen echte overkapping in je tuin wilt.

Het doek kan gemakkelijk vastgebonden worden aan bomen of aan een paal die je zelf in de grond steekt. Heb je behoefte aan een vast doek die je in je overkapping bouwt? Kies dan een harmonicadoek. Dit zijn stevige waterdichte doeken, die worden gevouwen. Aan de zijkanten en eventueel in het midden van het doek loopt een metalen draad die met een katrol is verbonden. Hierdoor kun je heel gemakkelijk het doek uitvouwen als je schaduw wilt en invouwen als er behoefte is aan zon.

Een ander soort overkapping terras doek waterdicht is zonwering die je aan de gevel van de woning monteert, zoals een knikarmscherm of een valscherm. Deze doeken rol je heel gemakkelijk in als de zon geheel weg is en je kunt hem uitgeklapt hangen tijdens een bouw. Kies beter een knikarmscherm boven een valscherm.

Een valscherm valt namelijk behoorlijk verticaal naar beneden, waardoor je nauwelijks terrasruimte overhoudt. Een knikarmscherm klap je nagenoeg horizontaal uit, zodat je hieronder veel zit- en staruimte overhoudt.

Zelf een overkapping doek waterdicht maken

Zelf een overkapping doek waterdicht maken is goed mogelijk, al moet je het doek natuurlijk wel kopen. De constructie waar het doek in komt te hangen kun je zelf maken van hout, aluminium of een ander gewenst materiaal. Wil je een harmonicadoek installeren, dan kun je dit systeem meestal met katrol vaak kant-en-klaar kopen.

Het is nodig dat dit systeem in een stevige en stabiele constructie wordt geplaatst en die kun jij met staanders en liggers wel zelf maken. Je kunt ook opteren om een pergola te maken. Een pergola is bij voorbaat altijd een open overkapping. Hier tegenaan laat je klimplanten groeien, die een natuurlijke overkapping over de pergola vormen.

Je hoeft geen gebruik van klimplanten te maken, je kunt in de pergola ook een los schaduwdoek hangen. Het zelf maken van een doek waterdicht blijft dus beperkt tot het zelf bouwen van de constructie waar het doek invalt.

Een waterdicht doek voor overkapping kopen

Een overkapping terras doek waterdicht moet je altijd kopen. Hiervoor zijn verschillende opties. Voor diverse soorten doeken kun je al terecht bij de bouwmarkten. Maar voor specialistische systemen, zoals een harmonicadoek of een rolsysteem, kun je beter terecht bij de vakhandel.

Er zijn bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben. Meestal zijn dit zonweringsbedrijven. Hier kun je ook terecht als je kiest voor een zonnescherm in de vorm van een knikarmscherm of valscherm. Dergelijke systemen kunnen prijzig zijn, vooral ook omdat ze vakkundig door de installateur bevestigd moeten worden. De prijs is het uiteraard wel waard, want eenmaal geïnstalleerd, kun je hier jaren mee vooruit. Een vast doeksysteem is veel duurzamer dan een verwijderbaar schaduwdoek.

Hoeveel kost een overkapping doek waterdicht?

De prijzen voor een waterdicht doek overkapping zijn van enkele factoren afhankelijk. Ten eerste het soort doek. Een waterdoorlatend doek is niet waterdicht en dus ook het goedkoopst. Een waterafstotend en waterdicht doek overkapping zijn duurder, maar nog steeds erg betaalbaar. Reken op een prijs vanaf € 75,- tot wel € 350,- voor een groot waterdicht doek.

Een los doek is altijd goedkoper dan een doeksysteem. Voor een harmonicadoek of een doek op rol die je hangmatig of elektrisch bedient, betaal je behoorlijk wat. Er zijn diverse kwaliteitsverschillen en je kunt het zo luxe maken als je wilt. De gemiddelde vanaf prijzen voor dit soort systemen zijn € 1.000,- tot soms wel € 2.500,- of duurder. Uiteraard zitten hier de installatiekosten bij inbegrepen, want meestal moet je dit laten installeren.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier


Wil je meer lezen over het waterdicht maken van een overkapping. Lees dan de pagina Waterdicht overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!