Aanbouw schuur

Wanneer je een schuur wilt bouwen, dan heb je diverse mogelijkheden met betrekking tot de grootte, het design en het gekozen materiaal. Al deze mogelijkheden hebben onder andere invloed op de prijs van de schuur. Wat ook van grote invloed kan zijn, is de plek waar je de schuur gaat bouwen. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om een aanbouw schuur te nemen.

Een schuur wordt uiteraard op eigen terrein gebouwd, meestal in de tuin. Maar een schuur kan een zelfstandig los gebouw zijn, maar ook onderdeel zijn van de woning. Waarom zou je voor dit type schuur kiezen en wat zijn de mogelijkheden?

Wat is een aanbouw schuur?

Een schuur die in verbinding met de woning staat, wordt een aanbouw schuur genoemd. Soms ontstaat er wel eens verwarring over de termen aanbouw en uitbouw. Een aanbouw is in de regel geen uitbouw. Bij een uitbouw gaat het om het vergroten van de leefruimte in welke vorm dan ook, zoals een extra verdieping op de woning, een erker of het vergroten van de woonkamer of keuken. Een kenmerk van een uitbouw, is dat er geen nieuwe constructie aan de woning wordt vastgemaakt.

Bij een aanbouw daarentegen, is er wel sprake van een nieuwe constructie aan de woning. De woning krijgt dus een nieuwe ruimte, maar deze ruimte wordt niet perse gebruikt als extra leefruimte. Het is een losse ruimte die aan de woning is aangebouwd. Dit gaat dus onder andere om een schuur aanbouw, een serre of een garage.

Er kan een tussendeur tussen de nieuwe aanbouw en de woning worden gemaakt, maar de aanbouw wordt geen onderdeel van de leefruimte. Althans, dit zijn de officiële kenmerken van een aanbouw schuur. Uiteraard staat het je vrij om je schuur aanbouw wel een bepaalde leefruimte te maken.

Waarom kies je hiervoor?

Meestal kies je bewust voor een schuur aanbouw. De redenen kunnen heel divers zijn. Een verschil tussen een aanbouw schuurtje en een vrijstaande schuur in de tuin, is dat je bij een vrijstaande schuur naar buiten moet om de schuur te bereiken. Een aanbouw schuurtje zit aan de woning vast en bereik je dus zonder dat je naar buiten hoeft te gaan. Je hoeft dus nooit door de regen of de sneeuw als je naar de schuur moet.

Tevens kun je voor een schuur aanbouw kiezen als je de ruimte functioneel wilt gebruiken als bijvoorbeeld thuiswerkruimte of een logeerkamer. Je hebt minder het idee dat je naar een schuur moet, maar dat de ruimte meer onderdeel is van je woning.

Wil je elektra en sanitair in de schuur bouwen, dan zit je met een vrijstaande schuur met het feit dat je de leidingen moet laten aansluiten op de hoofdleidingen van je woning. Staat je schuur ver in de tuin, dan levert dit behoorlijk veel extra werk op, je moet namelijk sleuven in de grond graven van je huis naar de schuur.

Deze aansluitingen zijn gemakkelijker te maken als je kiest voor een aanbouw schuur. Een schuur aanbouw is ook een mogelijkheid om de waarde van je woning te laten verhogen. Je woning krijgt een extra ruimte en wordt dus vergroot. Dit levert vrijwel altijd een waardestijging op, afhankelijk van de grootte van je aanbouw.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een schuur aanbouw?

Net zoals een vrijstaande schuur, zijn er ook van een aanbouw schuurtje enkele voor- en nadelen te verzinnen. Het is belangrijk om bij het overwegen van een schuur aanbouw, alle voordelen en nadelen op een rijtje te hebben.

Voordelen schuur aanbouw

  • De aanbouw schuur zit direct aan de woning vast, hierdoor hoef je niet naar buiten als je naar de schuur moet om iets te halen.
  • Met een schuur aanbouw vergroot je de woning. Ook al gebruik je de schuur niet als leefruimte, het aantal vierkante meters zal van invloed zijn op de woningwaarde.
  • Een aanbouw schuurtje kan wegens het design een mooie aanvulling zijn op het uiterlijk van de woning zelf.
  • Je hebt je gereedschappen of materialen altijd dicht bij de hand. Je hoeft niet hier niet ver voor te lopen.
  • Diverse mogelijkheden van materiaalgebruik. In de regel zal er naar wens gekozen worden voor of een stenen aanbouw of een houten aanbouw.

Nadelen schuur aanbouw

  • Uiteraard heb je alle vrijheid betreffende het design, maar enigszins gebonden ben je wel. De schuur moet namelijk wel passen bij het design van de woning.
  • Hoewel je met een aanbouw schuurtje de waarde van je woning verhoogt, je moet er dan ook rekening mee houden dat je WOZ-waarde omhoog gaat en je meer belasting betaalt.
  • Je moet extra aandacht besteden aan de verbinding tussen je woning en de aanbouw. De verbinding moet goed waterdicht zijn, zodat de aanbouw onderdeel is van de woning.
  • Een aanbouw schuur vergroot misschien de woning, je levert wel flink wat ruimte in op de tuin. Dit moet je je wel realiseren voordat je gaat starten met de bouw.
  • Mogelijk moet je een vergunning aanvragen. Dit is afhankelijk waar de aanbouw komt, hoe groot deze is en wat de lokale regelgeving is.

Welke soorten aanbouw schuurtjes zijn er?

Een aanbouw schuurtje kun je bouwen in het design dat jij wenst of binnen de grenzen wat er lokaal is toegestaan. Het soort schuur aanbouw kun je het gemakkelijkste onderverdelen in de materiaalkeuze van de schuur. In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor een stenen schuur of een aanbouw schuur hout.

Houten aanbouw schuur

Net zoals ook het geval is met de meeste vrijstaande schuren, is een aanbouw schuur meestal ook van hout. Hout is namelijk een materiaal waarmee je zelf heel gemakkelijk aan de slag kunt. Hout is gemakkelijk te bewerken. Balken en planken kun jezelf op relatief simpele wijze op maat zagen.

Hout is ook licht in gewicht en daarom zeer gemakkelijk hanteerbaar tijdens de bouw. Daarnaast speelt het uiterlijk van hout een belangrijke rol. Hout is nooit saai materiaal, maar geeft een warme en natuurlijke uitstraling. Laat je het hout in originele stijl, dan kun je voor een bepaalde houtsoort kiezen die jij mooi vindt. Het is ook mogelijk hout te schilderen in de kleur die jij mooi vindt.

Het onderhoud is dan ook een nadeel van de schuur. Het hout staat voortdurend bloot aan de weersomstandigheden en moet dus om de paar jaar worden behandeld met verf, een beits of lak. Er zijn overigens wel zeer sterke houtsoorten waarbij dit niet nodig is, maar dit zijn dan ook zeer kostbare soorten hout. Maar met een aanbouw schuur hout, geniet je wel van een fraai en natuurlijk uiterlijk.

Hoewel woningen van steen zijn is het niet nodig om de schuur ook perse van steen te bouwen. Een houten aanbouw schuur kan goed combineren met een stenen woning.

Voordelen houten aanbouw schuur

  • De bijzondere natuurlijke en warme uitstraling van een houten aanbouw schuur is de reden dat veel mensen voor dit type schuur kiezen.
  • Hout is een gemakkelijk te bewerken materiaal en daarom is zelf een houten aanbouw schuur maken relatief eenvoudig voor doe-het-zelvers.
  • Een schuur aanbouw hout is relatief goedkoop om te bouwen, al kun je uiteraard zelf de kostprijs bepalen door de keuze van houtsoort en aanbrengen van luxe.

Nadelen houten aanbouw schuur

  • Je moet wel een goede en duurzame houtsoort uitkiezen. Doe je dit niet, dan zal je aanbouw schuur hout als snel ten prooi vallen aan vocht en houtrot.
  • Het onderhoud van de schuur kan als grootste nadeel worden gezien. Om de paar jaar moet de schuur van oude verf ontdaan worden en opnieuw opgeschuurd en geschilderd worden.
  • Isoleren van een aanbouw schuur hout is nodig. Anders wordt je schuur een koude ruimte en de kou kan dan ook in je woning stromen.

Stenen aanbouw schuur

Wil je een schuur aanbouw die zoveel mogelijk bij je woning aansluit? Dan zal je meestal kiezen voor een stenen schuur aanbouw. Omdat je woning ook van steen is, loopt het steen gewoon door in je schuur. Zo lijkt de schuur onderdeel te zijn van de bestaande bouw, ondanks dat deze er later als aanbouw is aangezet. Met een stenen schuur aanbouw, kies je ook voor een onderhoudsvrije schuur.

Uiteraard kan er nog wel mos en vuil aan de stenen gevels hechten, maar onderhoud zoals een houten schuur aanbouw schuur is niet nodig. Enkel afspoelen is het enige onderhoud dat je aan de schuur zult hebben. Daarnaast gaat een stenen schuur uiteraard levenslang mee, zonder aan sterkte in te boeten.

Bij het bouwen van een stenen schuur aanbouw zul je wel de nodige kennis moeten hebben over hoe je moet metselen. Ook een goede fundering is nodig, want een stenen schuur is zwaar en je wilt een verzakking voorkomen. Omdat de schuur een aanbouw is, moet je wel proberen eenheid te creëren met je woning.

Uiteraard staat het je vrij om de baksteensoort te kiezen die je wilt, maar een baksteen die hetzelfde is over overeen komt met je woning is wel verstandig. Het design van je woning loopt dan door in de schuur aanbouw.

Voordelen stenen aanbouw schuur

  • Met een stenen schuur heb je een zeer sterke schuur met een tevens zeer lang levensduur. Je hoeft nooit meer een andere schuur te bouwen.
  • Nog meer dan een houten aanbouw schuur, kun je een stenen schuur aanbouw bij je huis laten aansluiten als je dezelfde soort bakstenen gebruikt.
  • Een stenen schuur aanbouw is geheel onderhoudsvrij. Af en toe het metselwerk ontdoen van vuil en mos en eventuele reparatie van voegen is voldoende.

Nadelen stenen aanbouw schuur

  • Je hebt wel enige kennis van metselen nodig of als je dit niet hebt kun je een schuur door een metselaar laten metselen. Dit verhoogt dan wel de kostprijs van je schuur.
  • In tegenstelling tot een aanbouw schuur hout, is een stenen aanbouw duurder om te bouwen.
  • Je bent betreffende het design iets beperkter dan bij een houten schuur. Een stenen schuur aanbouw is namelijk het mooiste als je het design van de woning hierin verwerkt.

Kun je een aanbouw schuur zelf bouwen?

Of je een aanbouw schuur zelf kunt bouwen, is vooral afhankelijk van je eigen kwaliteiten als doe-het-zelver. Wanneer je volstrekt niet handig bent, dan kun je er ook beter niet aan beginnen en iets harder sparen om een aannemer je schuur te laten bouwen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je beperkte kennis hebt en bijvoorbeeld wel goed bent in het bouwen van een houten schuur.

Een houten schuur aanbouw zelf bouwen is over het algemeen veel gemakkelijker dan een stenen schuur aanbouw bouwen.

Ben jezelf niet zo handig en je wilt toch een nieuwe aanbouw schuur bouwen, dan is het verstandig om de schuur te laten bouwen. Je moet er dan rekening mee houden dat de bouwkosten een stuk hoger liggen, je moet immers ook arbeidskosten van betalen.

Voor het zelf bouwen van een aanbouw schuur, is een houten schuur het gemakkelijkst, maar als je kennis hebt van metselen, dan is ook een stenen schuur zelf te bouwen. Een aanbouw schuur zelf bouwen is dus goed te doen, mits je weet waar je mee bezig bent.

Waar koop je een aanbouw schuur?

Er zijn bij de diverse bouwmarkten meer dan voldoende kant-en-klare schuren te koop van hout, metaal of kunststof, maar deze schuren zijn niet geschikt als schuur aanbouw. Dit betreffen altijd zelfstandige schuren die je in de tuin plaatst. Omdat een aanbouw een onderdeel van de woning vormt, is vooral de degelijkheid van de schuur erg belangrijk.

Je zult dus je schuur volledig vanaf de grond tot het dak zelf moeten bouwen. Een voordeel hierbij is natuurlijk wel dat je zelf alle vrijheid hebt om de grootte en het design te kiezen.

Voor het kopen van alle bouwmaterialen, of je nu een houten aanbouw wilt bouwen of een stenen aanbouw, kun je aanschaffen bij vrijwel alle grote en bekende bouwmarkten. Denk hierbij aan Gamma, Praxis, Hornbach of Karwei. Vooral voor een houten aanbouw schuur, kun je hier alle soorten hout en hulpmaterialen kopen.

Ook dakbedekking en cement zijn bij de bouwmarkten te koop. Ga je een stenen schuur aanbouw bouwen, dan moet je er wel rekening mee houden, dat de keuze uit het soort bakstenen bij een bouwmarkt wat beperkter is.

Naast de bekende bouwmarkten kun je uiteraard ook naar een speciaalzaak gaan, waar je desnoods hulp kunt krijgen met het ontwerpen van je schuur, maar de prijzen liggen hier veel hoger. Een andere alternatief is het internet. Hier vind je talloze zaken die materialen voor je een aanbouw schuur verkopen en het voordeel is dat jezelf niet met bouwmaterialen hoeft te slepen. Na bestelling wordt alles thuisbezorgd. Tevens kun je via internet heel gemakkelijk de prijzen met elkaar vergelijken.

Hoeveel kost een aanbouw schuur bouwen?

De kosten van het bouwen van een schuur aanbouw kun je zo hoog laten uitkomen als jezelf wilt. Wel zijn er richtprijzen, zodat je ongeveer weet waar je op uit zult komen. De daadwerkelijke kosten van een schuur aanbouw zijn afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste de grootte van de schuur. Het aantal vierkante meters van de aanbouw bepaalt voor een groot gedeelte de kostprijs.

Verder speelt de materiaalkeuze en de mate van afwerking een rol in de prijs en hoe luxe je de schuur aankleedt. Voor een houten aanbouw schuur moet je uitgaan van een gemiddelde richtprijs vanaf € 6.000,-. Dit kan oplopen tot € 12.000,-. Een stenen schuur aanbouw is duurder, ga uit van een gemiddelde richtprijs die begint bij € 10.000,- Dit kan uiteindelijk tot wel € 20.000,- oplopen.

Ga je zelf de schuur bouwen dan kun je je voor de richtprijs houden aan de minimale prijs. Laat je de schuur bouwen door een aannemer, dan wordt de schuur duurder. Het is beter om de richtprijs hoger in te schatten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Arbeidskosten van de aannemer kunnen soms best wel oplopen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…