Schuur begrippenlijst: op deze pagina vind je alles over tuinhuisjes en schuren bouwen en kopen alle begrippen op een rij (met uitleg)

Aanbouw schuur

Bouwvergunning schuur
Bouwproces schuur
Bouwpakket schuur

Dak isoleren
Dakbedekking schuur of tuinhuis

Elektriciteit aanleggen

Fundering schuur

Gratis Schuur
Grote schuur bouwen

Houten schuur
Houten schuur bouwtekening

Kapschuur bouwen
Kleine schuur
Kosten schuur
Kunststof schuur

Landelijke schuur

Materialen schuur
Metalen schuur

Natuurlijke watervoorziening 

Onderhoudsvrije schuur
Overkapping schuur

Potdeksel schuur
Prefab schuur

Sandwichpanelen schuur
Sanitair schuur
Schuur bouwen stappenplan
Schuur bouwen
Schuur daken
Schuur isolatie

Soorten schuur daken
Stenen schuur
Stopcontacten

Tuinhuis plaatsen

Veranda met schuur
Verlichting en schakelaars
Vloer isoleren

Wanden isoleren 

Tuinschuur

Zoals de naam al aangeeft is een tuinschuur een schuur voor in je tuin. In de regel wordt een schuur gebruikt voor het opslaan van (tuin)gereedschappen, fietsen of ander materiaal. Maar de schuur kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Wanneer je geen verdere opslagruimte nodig hebt, dan kan een tuinschuur een ideale ruimte zijn om in eigen tuin te recreëren.

Dit gaat dan wel om wat grotere schuren met bijvoorbeeld een veranda. Hieronder maak je een terras en je ziet de tuin ook eens van een andere kant. Dit zijn dan niet echt tuinschuren meer, maar tuinhuizen. De termen tuinschuur en tuinhuis worden regelmatig door elkaar gebruikt en kunnen ook dezelfde functie hebben.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een tuinschuur?

Of je nu een grote of kleine schuur wilt plaatsen of welke bestemming je er ook voor kiest, er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Als je hier rekening mee houdt, dan weet je zeker dat de schuur ook daadwerkelijk functioneel is.

Beschikbare plaats in je tuin

De plek waar je een tuinschuur plaats kan belangrijk zijn, helemaal als je maar een beperkte ruimte in de tuin hebt. De plek waar je de schuur plaatst, zal van invloed zijn op welk type je kiest en de grootte. Als je eerst de exacte locatie bepaalt, voorkom je dat je een schuur koopt die eigenlijk te groot is.

Let er ook op of de schuur onder een hoge boom geplaatst wordt. Dit houdt dan weer in dat  er veel vuil en bladeren op het dak vallen. Kies ook een plek waar je zeker weet dat hemelwater goed kan weglopen.

Wat wordt de functie?

In eerste instantie hebben tuinschuren de functie als opslagplaats. Maar er zijn veel meer functies mogelijk. Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden als je een dergelijke schuur wilt plaatsen. Kies je voor een opbergplaats als functie, dan hoeft de schuur niet zeer groot te zijn en is een klein tuinschuurtje voldoende.

Een grote tuinschuur heb je nodig als je ander functies in gedachten hebt, zoals een recreatie- hobby- of werkruimte.

Budget

Uiteraard speelt je budget een belangrijke rol. Kleine tuinschuurtjes zijn natuurlijk heel wat goedkoper dan grote tuinschuren. Dan heb je nog de keuze uit zelf een tuinschuur bouwen of kopen.

Een grote hap uit je budget wordt genomen als je schuur door experts laat bouwen. Je kunt een tuinschuur gratis bouwen als je de schuur zelf in elkaar zet. Je betaalt dan namelijk geen arbeidsuren, maar enkel de materiaalkosten.

Welke soorten tuinschuren zijn er?

Je kunt kiezen uit diverse soorten tuinschuren. De basis van alle tuinschuren is een schuur die je voor diverse toepassingen kunt gebruiken. Hierop zijn diverse varianten mogelijk, zoals een tuinschuur met veranda of een tuinschuur met overkapping. Kies je voor een bepaalde soort, dan moet je de voor- en nadelen hiervan op een rijtje zetten.

Tuinschuur met veranda

Van oorsprong is een veranda een aanbouw, meestal in de vorm van een overkapping. Deze overkapping steunt op palen. Kenmerkend aan een veranda en wat verschil met enkel een overkapping, is het feit dat er verandavloer is aangelegd. Meestal is dit een houten vloer.

De vloer ligt meestal wat hoger en vaak wordt de vloer afgeschermd met een houten hekwerk. De veranda kan ook volledig worden afgesloten door glazen wanden, dan ontstaat er een soort van serre. Kies je voor een schuur met veranda, dan wordt deze vaak al recreatie- of ontspanningsruimte gebruikt.

Voordelen

  • Een zeer stijlvolle schuur, waarbij de veranda de schuur het nodige karakter geeft.
  • Je kunt altijd droog buien zitten, omdat de veranda een overkapping heeft.
  • De schuur is multifunctioneel te gebruiken, zowel als zitruimte, maar ook als opslagruimte.

Nadelen

  • Een tuinschuur met veranda is meestal duurder in aanschaf.
  • Een veranda is meestal van hout en dit vergt ook veel onderhoud.
  • De schuur wordt groter, dus je levert wel een stuk van je tuin in.

Tuinschuur met overkapping

Een tuinschuur met overkapping lijkt op die met een veranda, maar het verschil is dat hierbij geen extra vloer hoeft te worden aangelegd. Is de functie van een veranda om hier daadwerkelijk te zitten, bij een tuinschuur met overkapping kan de overkapping verschillende doeleinden hebben.

Ook hier is het mogelijk om je tuinset onder de overkapping te plaatsen, zodat je bij zonnig weer in de schaduw zit en bij regenachtig zit je droog. Maar de overkapping kan ook prima dienen om fietsen droog te stallen of elektrische tuingereedschap uit de regen te houden.

Voordelen

  • Altijd droog onder de overkapping zitten of droog je spullen opslaan.
  • Vele stijlen overkappingen zijn mogelijk, van plat dak tot hellend dak.
  • De overkapping kan dienen voor verschillende doeleinden.

Nadelen

  • De overkapping neemt wel flink wat bergruimte van de schuur weg.
  • Kies je voor een houten schuur met overkapping, houdt dan rekening met het onderhoud.
  • Een grote overkapping kan bij warm weer benauwd zijn om onder te zitten.


Uit welke materialen kunnen tuinschuren bestaan?

Tuinschuren kunnen uit verschillende materialen bestaan. Ga je voor een volwaardige grote tuinschuur, dan zul je meestal bij houten tuinschuurtjes uitkomen. Kies je voor een klein tuinschuurtje, dan kun je ook hout gebruiken, maar is een tuinschuur kunststof of metaal ook mogelijk.

Tuinschuurtje hout

Een houten tuinschuur is de meest gekozen optie. Het voordeel is dan ook dat zelf een tuinschuur bouwen dan een optie is. Hout is een gemakkelijk bewerkbaar materiaal en je kunt je eigen schuur ontwerpen. Daarnaast is hout een natuurlijk en warm materiaal, dat geschikt is voor iedere tuin.

Of je een tuinschuur hout nu gebruikt voor opslag of als ruimte om te recreëren, door het hout profiteer je van een goede vocht- en warmteregulatie. Eventueel kun je de schuur nog isoleren. Waar je wel rekening mee moeten houden bij tuinschuurtjes hout, is het onderhoud. Regelmatig moet het hout geschuurd worden en voorzien van een verf- of laklaag. Zo zorg je voor een langere levensduur.

Tuinschuur kunststof

Een kunststof tuinschuur is meestal een klein tuinschuurtje die dient voor opslag van materialen en gereedschap. Je moet de tuinschuur kopen in de winkel, want zelf bouwen zit er met kunststof niet in. Wel is de schuur heel gemakkelijk kant-en-klaar op te bouwen.

Deze kunststof tuinschuren zijn meestal niet erg hoog, zodat andere doeleinden niet mogelijk zijn. Wel kan een kunststof tuinschuur in de zomer er benauwend aanvoelen. In de winter daarentegen is kunststof een uitstekend materiaal  om je spullen waterdicht op te slaan en het materiaal vergt geen onderhoud.

Metalen tuinschuur

Een metalen schuur wordt in de regel ook gebruikt als opslagplaats van spullen en gereedschap. Tuinschuren van metaal zijn in diverse afmetingen te koop. Zo zijn er kleine tuinschuurtjes, net zoals een kunststof tuinschuur die je enkel voor opslag kunt gebruiken, maar ook grote metalen schuren.

In deze grote tuinschuren van metaal kun je grotere spullen kwijt en hij kan zelfs als een garage voor je auto dienen. Een metalen tuinschuur als zitruimte gebruiken is niet verstandig. Het kan in de zomer hier bloedheet worden. In principe zal metaal geen onderhoud vergen, maar het is mogelijk om metalen tuinschuur te schilderen.

Zelf een tuinschuur bouwen of tuinschuur kopen?

Een tuinschuur kun je in de winkel kopen, maar het is ook mogelijk om er één zelf te maken. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.

Voordelen tuinschuur bouwen

  • Je hebt je eigen volstrekt unieke tuinschuur op maat. Jij bepaalt het ontwerp.
  • Zelf een tuinschuur bouwen houdt in dat je een relatief goedkope tuinschuur hebt.
  • Alle soorten tuinschuren zijn mogelijk om zelf te bouwen.
  • Ook de grootte van je tuinschuur kun je zelf bepalen, alsmede de functie.

Nadelen tuinschuur bouwen

  • Ben je niet zo handig, dan is zelf een tuinschuur bouwen een behoorlijke opgave.
  • Er gaat veel tijd zitten in het zelf bouwen van een tuinschuur.
  • Beperkte keuze uit materiaal. Over het algemeen is alleen steen of hout mogelijk.
  • Je moet op de kwaliteit letten. Een niet goed gebouwde constructie gaat niet lang mee.

Voordelen tuinschuur kopen

  • De beste optie voor als je niet niet zo handig bent in het zelf bouwen.
  • Keuze uit vele modellen. Er is altijd wel een tuinschuur die aan je wensen voldoet.
  • In sommige winkels geldt een extra service dat de tuinschuur bij je geïnstalleerd wordt.
  • Mocht er iets niet goed zijn, dan heb je recht op garantie.

Nadelen tuinschuur kopen

  • Ondanks de grote keuzemogelijkheden, zijn de meeste modellen heel standaard.
  • Afhankelijk van het model, kan de tuinschuur prijs hoog zijn.
  • Gekochte tuinschuren hebben vaak standaardmaten waar je niet van kunt afwijken.
  • Een tuinschuur aanbieding is misschien goedkoop, met een slechte kwaliteit is het alsnog duurkoop.

Een tuinschuur gebruikt

Op diverse tweedehandswebsites kom je regelmatig tuinschuurtjes te koop aanbiedingen tegen. Dit zijn gebruikte tuinschuren die niet meer nodig zijn, maar nog steeds van goede kwaliteit zijn. Staat een tuinschuur te koop, dan kun je hier soms een koopje mee scoren.

Vooral een kunststof of metalen tuinschuurtje zal nauwelijks in kwaliteit achteruit gaan. Een houten tuinschuur kun je als het hout nog goed is opnieuw behandelen met verf of beits. Als je dus plannen hebt voor een tuinschuur, kan het nooit kwaad om de tuinschuurtjes te koop aanbiedingen door te nemen.

Waar moet je op letten bij zelf tuinschuur bouwen?

Ga je zelf een tuinschuur bouwen, dan is het ontwerp helemaal aan jezelf en ook de gekozen houtsoort. Bij een klein tuinschuurtje zul je nauwelijks specifieke zaken hebben om op te letten. Dit wordt anders bij een grote tuinschuur die je multifunctioneel kunt inzetten.

De constructie is zwaarder, dus je moet dan ook denken aan een eventuele fundering. Dit hoeft geen zware fundering te zijn, maar los op de grond zetten van een grote tuinschuur is niet verstandig. Bij een houten tuinschuur is het ook verstandig om de eerste twee of drie lagen te metselen. Zo komt het hout niet rechtstreeks in contact met de grond en hiermee voorkom je houtrot.

Hoeveel kost een tuinschuur?

De tuinschuur prijs is afhankelijk van diverse factoren. Zo is ten eerste het model van belang. Koop je een klein tuinschuurtje, dan zul je relatief goedkoop uit zijn. Voor onder de € 500,- heb je al een kleine tuinschuur die je als opberghok kunt gebruiken.

Ga je voor een grote tuinschuur, dan heb je een professionele schuur die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. De prijzen beginnen dan vanaf ongeveer € 1.500,-. dit kan oplopen tot duizenden euro´s, afhankelijk van hoeveel luxe je eraan toevoegt. Ook de gebruikte materialen en de grootte zijn van invloed op de uiteindelijke tuinschuur prijs.

Waar kun je tuinschuren kopen?

Wil je een tuinschuur kopen, dan zijn er diverse winkels, zowel fysiek als online, waar je terecht kunt. Wat zijn de populairste winkel om naartoe te gaan voor je tuinschuur?

Bouwmarkten

Gamma en praxis zijn de bekendste bouwmarkten van Nederland. Bij beide winkels kun je terecht voor een tuinschuur. Beide bouwmarkten hebben een groot assortiment aan tuinschuren. Dit kunnen simpele opberghokken zijn tot grote blokhutten. Er zijn tuinhuizen te koop in alle stijlen, zoals met plat dak, hellend dak, met veranda of overkapping.

Ook heb je bij Gamma en Praxis keuze uit vele soorten materialen. Van hout tot kunststof en metaal. Voor een klein tuinschuurtje betaal je nog geen € 400,-. Hoe groter en luxer, des te duurder de tuinschuur prijs wordt. Bij Gamma en Praxis kun je dus heel goed terecht voor je tuinschuur.

Bol.com

Als grootste online warenhuis van Nederland, is het vanzelfsprekend dat je ook tuinschuren bij Bol.com kunt  kopen. Bol.com heeft een enorm assortiment. Voor onder de € 100,- kun je hier al een tuinschuur kopen, al zijn het meer tuinkasten. Ook grotere modellen zijn hier verkrijgbaar, tot luxe modellen, zoals een tuinschuur met overkapping.

Betreffende het materiaal is de keuze bij Bol.com onbegrensd en in iedere prijsklassen vind hier je tuinschuur. Het grote voordeel van Bol.com is natuurlijk dat je zelf niet de deur uit hoeft. Je bestelt gemakkelijk thuis en je tuinschuur wordt binnen enkele dagen al bij je thuis afgeleverd.

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…