Home » Blog » Schuur » Tuinhuis plaatsen! Vergunning nodig?

Tuinhuis plaatsen! Vergunning nodig?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een tuinhuis plaatsen in je tuin geeft je lekker wat opbergruimte en het ziet er gezelliger uit dan een schuur. Tuinhuizen kun je kant en klaar kopen of zelf maken.

Stappenplan

Voor je jouw tuinhuis gaat plaatsen moet je met het volgende rekening houden:

  1. De beschikbare ruimte.
  2. Gewenste afmetingen bepalen.
  3. Vergunning nodig?
  4. Bouwtekening zoeken.
  5. Materialen bestellen.
  6. Ondergrond en fundatie.
  7. Tuinhuis plaatsen.
  8. Afwerking.

Als jij goed op deze bovenstaande punten let, kan ik je verzekeren dat je  voor je tuinhuis plaatsen geen problemen krijgt. De voorbereiding is zoals gewoonlijk zeer belangrijk. Ik maak nog te vaak mee dat hier onvoldoende aandacht aan wordt gegeven. Onderscheid jezelf door juist wel bij een tuinhuis plaatsen de voorbereiding voorop te zetten.

Stap 1: de beschikbare ruimte

Je tuinhuis plaatsen oké maar hoeveel ruimte heb je? Wanneer je een grote tuin hebt speelt dit niet. Maar met een kleine tuin is het belangrijk om te weten dat maximaal 40% van je tuin bebouwd mag zijn. Alleen in goed overleg met je lokale gemeente is het mogelijk om hier vanaf te wijken. Het is handig om hier vooraf rekening mee te houden.

Meet netjes uit hoeveel ruimte jij nodig hebt voor het plaatsen van je tuinhuis en kies dan pas de bouwtekening uit. Als de afmetingen niet overeenkomen met wat er voor jou mogelijk is, kan je altijd een andere bouwtekening vinden. Als je natuurlijk al een tuinhuis hebt en puur bezig bent met de plaatsing hiervan, is dit vanzelfsprekend niet van toepassing. Maar waarom een tuinhuis plaatsen als je er zelf ook een op maat kan maken? (Daar later meer over).

Stap 2: Gewenste afmetingen bepalen

Wat zijn de gewenste afmetingen van je tuinhuis? Nu je de beschikbare ruimte weet is dit de volgende stap. Je wilt alles kwijt kunnen in je tuinhuis. Maak voor jezelf een lijstje met zaken die je in je tuinhuisje kwijt wilt kunnen. Zet in dit lijstje ook de ruimte die het inneemt. Maak dan een schetsje op schaal en maak een indeling.

Wanneer je voldoende beschikbare ruimte hebt is het verstandig om een groter tuinhuis te plaatsen dan je eerst van plan was. Dit omdat je niet snel teveel ruimte hebt maar wel snel te weinig.

Stap 3: Vergunning nodig?

Heb je een vergunning nodig om je tuinhuis te plaatsen? Voor veel kleine tuinhuisjes geldt dat je dit zonder problem kan neerzetten. Je meld het bij je gemeente en dan ben je klaar. Wanneer je tuinhuis echter groter is dan heb je over het algemeen een vergunning nodig. Check dit altijd bij je gemeente. Wanneer je wel een vergunning nodig hebt kun je het beste eerst een schetsplan maken en dit inlever bij de gemeente. Je weet dan al in een vroeg stadium of jouw tuinhuis plaatsen een probleem is of niet.

In dit onderstaande filmpje kun je er alles over zien en horen.

Nadat je weet dat je tuinhuis plaatsen geen probleem is maak je de detail tekeningen. Koop je een  kant en klaar tuinhuis dan zitten de bouwtekeningen er bij. Deze kun je dan meeleveren met je schetsplan en dan ben je klaar. Maak je het tuinhuis zelf dan heb je wel detail tekeningen nodig. Tekeningen nodig kijk dan hier

Straks kan je ook met deze tekeningen je eigen tuinhuis maken en is het plaatsen even een onderwerp dat niet meer zo belangrijk is. Jij kan zelf de kosten laag houden door op materialen te bezuinigen, wat met een kant-en-klare tuinhuis natuurlijk niet mogelijk is. Je kunt deze daarom het beste zelf bouwen.

Stap 4: Bouwtekening zoeken

Nu je de gewenste afmetingen weet is het tijd om de bouwtekeningen erbij te gaan zoeken. Deze kun je vinden in ons ledengedeelte. Mocht je nog geen lid zijn dan kun je dit hier worden. Druk dan de gewenste bouwtekening af. Op elke tekening vind je een materialenlijst. Aan de hand van deze materialen lijst kun je alles gaan bestellen.

Stap 5: Materialen bestellen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je materialen te bestellen. Je kunt naar een bouwmarkt gaan en daar alles bestellen. Meestal hebben ze daar alles wel al valt de kwaliteit best wat tegen. Via een houthandel bij jou in de buurt kun je ook makkelijk hout bestellen. Kwaliteit is over het algemeen goed. Maar zowel een bouwmarkt als een houthandel rekent vaak hoge prijzen. Daarnaast zit je met verzendkosten die de pan uit reizen of je moet zelf een auto met een kar hebben.

De beste optie is online kopen. Je kunt heel makkelijk alles vergelijken daardoor betaal je nooit teveel. Alles wordt thuis afgeleverd is ook ideaal en ook hier kun je heel makkelijk kijken wat voor jou het beste is.

Stap 6: ondergrond en fundatie.

Zorg voor een goede ondergrond. Een mooie betonvloer in je tuinhuis staat beter dan straattegels. Wanneer je voor een betonvloer kies kun je deze gelijk met je fundatie storten. Dit noemen ze een fundatie met vorstrand. Je metsel vervolgens rondom een muurtje tot 5cm boven het maaiveld. Leg daarop epdm foli en zet daar je tuinhuis op. Hierdoor voorkom je dat je tuinhuis last heeft van optrekkend vocht.

Wil je geen beton vloer dan kun je er voor kiezen om stoepbanden te plaatsen waarop je jouw tuinhuis zet. In beide gevallen graaf je alles netjes uit (uitkisten) en rij je er zand in. Tril dit zand goed aan zodat je geen verzakkingen krijgt. Heb je geen trilplaat beschikbaar kun je ook water op het zand zetten. Laat het intrekken en zet er weer water op. Herhaal dit net zolang totdat het zand niet meer verder inklinkt.

Stap 7: Tuinhuis plaatsen.

Bij het plaatsen van je tuinhuis let je op de volgende zaken.

  1. Werk op een vlakke en waterpas ondergrond.
  2. Hang de tekening op in de buurt waar je gaat bouwen. Druk desnoods nog een andere tekening af waar je aantekeningen op kan maken.
  3. Volg de tekeningen stap voor stap.
  4. Zo nauwkeurig mogelijk werken hierdoor voorkom je fouten. Meet alles goed na.
  5. Maak eerst datgene af waar je mee bezig bent voor je verder gaat.
  6. Let op een veilige en schone werkomgeving.
  7. Zaag alle materialen op maat volgens de tekening.
  8. Denk aan oor en oogbescherming.
  9. Leg je gereedschappen op een logische plaats zodat je niet steeds moet zoeken naar iets wat je nodig hebt.

Stap 8: Afwerking.

Tenslotte kun je het tuinhuis af gaan werken. Dit doe je door het hout glad te schuren en de wanden van tuinbeits te voorzien. Tuinbeits heeft als voordeel dat de beits het hout van binnenuit beschermt. De beits trekt namelijk in het hout. Goede tuinbeits kun je hier kopen

Tuinhuis plaatsen
Tuinhuis plaatsen

Ook nog met de bouwtekeningen van Fred aan de slag? Dan kan je daar op de homepage van deze pagina nog meer over lezen klik hier.

Succes met het tuinhuis plaatsen!

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.