Altijd al in je tuin je eigen houten schuur willen bouwen? Of misschien heb jij wel een enorm stuk terrein over waar jij met het bouwen van een houten schuur de waarde van kan verhogen. Het maakt niet uit waar jij de houten schuur voor wil bouwen, zolang je maar weet dat het mogelijk is dat je zelf eigenhandig een houten schuur kunt bouwen. Want dit is voor iedere doe-het-zelver mogelijk, al kan het bij de ene doe-het-zelver logischerwijs wel wat langer duren.

Een houten schuur bouwen is namelijk één van de meest uitdagende bouwprojecten die je met de bouwtekeningen uit mijn bouwtekeningenpakket kunt maken. Zelf heb ik ook ooit een houten schuur gebouwd op mijn terrein. De bouwtekening die jij in dit pakket vind, is gebaseerd op de schuur zoals ik die destijds gebouwd heb.

De kosten voor het zelf maken van een houten schuur zijn significant lager dan wanneer je een houten schuur zou laten bouwen, maar nog steeds zijn er natuurlijk kosten. De meeste kosten zitten, zoals je waarschijnlijk al dacht, in het hout. Je kunt je schuur van diverse soorten hout maken, maar grenen is hiervoor wel het meest geschikt. Omdat grenen goed bewerkbaar en te onderhouden is, kan jij hier het best je houten schuur mee maken. Ook zijn de kosten van grenen te overzien.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Klaar om te beginnen met de bouw van je eigen houten schuur? Begin dan snel met het lezen van de rest van dit artikel!

Waar begin ik met mijn houten schuur?

Houten Schuur bouwen

Houten Schuur bouwen

Nadat jij het hout hebt aangeschaft, gaan we door met de volgende stap. We pakken de bouwtekening erbij en kijken welke afmetingen de verschillende planken nodig hebben. Verf de planken voordat je verder gaat allemaal eerst nog even met grondverf. Zo weet je zeker dat je de planken in de juiste staat gaat gebruiken voor het bouwen van je houten schuur.

Op de bouwtekening lees je in welke afmetingen jij jouw planken moet zagen. Wanneer je dit hebt gedaan, lees je hoe je vervolgens de planken kunt omvormen om uiteindelijk te eindigen als een onderdeel voor jouw houten schuur. Volg de stappen weergegeven op de bouwtekening goed, want dan weet je vrijwel zeker dat jouw houten schuur project een succes wordt!

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Het hout van je houten schuur kan je vooraf, indien jij dat wilt, het best verven in de kleur zoals jij dat later graag ziet. Het kan natuurlijk ook achteraf, maar dit kan soms voor wat meer werk kosten. Ik raad je wel aan om het verfwerk niet in één keer af te maken, want je kunt het best al een stuk licht verven om op het einde alles een dikkere laag verf te geven. Zo geef jij je houten schuur een uitstraling van een hoogwaardige schuur waarvan eigenlijk niemand verwacht dat jij hem zelf gemaakt hebt.

Stappenplan

In het onderstaande filmpje hoe je in 18 stappen zelf je schuur kunt bouwen.

 • Stap 1: Bepaal welke afmetingen je gaat gebruiken
 • Stap 2: Kan je een schuur bouwen zonder vergunning?
 • Stap 3: Een bouwtekening voor vergunningsaanvraag
 • Stap 4: Welke fundering pas je toe?
 • Stap 5: Basis van de schuur
 • Stap 6: Geraamte van de schuur plaatsen
 • Stap 7: Ga je een zolder in je schuur bouwen?
 • Stap 8: Breng de gordingen aan
 • Stap 9: Breng het dakbeschot of dakplaten aan
 • Stap 10: Breng de zolderplaten aan
 • Stap 11: Monteer het deurkozijn en raamkozijn
 • Stap 12: Monteer de planken voor de buitenzijde
 • Stap 13: Breng de dakbedekking of dakpannen aan
 • Stap 14: Deur monteren in de schuur Stap 15: Monteer de ramen
 • Stap 16: Breng isolatie aan in de schuur
 • Stap 17: Wanneer breng je de sanitaire voorzieningen aan?
 • Stap 18: De laatste stap van je schuur maken

Hier vind je het stappenplan uitgebreid weergegeven om een schuur te bouwen

Stap 1: Bepaal welke afmetingen je gaat gebruiken

Wat zijn nu precies de gewenste maten van de schuur die je wilt gaan bouwen? De gewenste maten bepaal je aan de hand van:

 1. De beschikbare ruimte die je hebt
 2. Wat wil je precies op bergen
 3. Waar wil je het nog meer voor gebruiken. Wil je ook graag klussen in je schuur dan is het fijn om daar extra veel ruimte voor te hebben. Je wilt dan graag een goede werkbank kwijt kunnen. Verder heb je bewegingsruimte nodig om wat te kunnen maken.
 4. Hoe wil je dat je schuur er uit ziet? Platdak of puntdak of een kapschuur idee?

Nu je de gewenste afmetingen weet is het belangrijk om te kijken naar stap 2

Stap 2: Kan je een schuur bouwen zonder vergunning?

Voor je weet of je een schuur zonder vergunning kunt bouwen moet je eerst weten of je een vergunning nodig hebt. In het onderstaande filmpje laat ik zien waar je op moet letten en op welke site je moet zijn om dit te bekijken.

Belangrijke instanties en websites

Op de website van het Omgevingsloket kan je per locatie zien wat precies de mogelijkheden zijn. Verder is website van rijksoverheid handig. Zoek daar dan via het zoekvenster op: vergunningvrij bouwen bijbehorend bouwwerk. Hier lees je de vereisten voor een vergunningsaanvraag en of jij een schuur kan bouwen zonder vergunning. Bij twijfel vraag altijd even na bij je lokale afgevaardigde zodat je zeker weet dat je safe zit.

Stap 3: Een bouwtekening voor vergunningsaanvraag

In dit filmpje leg ik uit waar de vergunningaanvraag bouwtekening aan moet voldoen

Stap 4: Welke fundering pas je toe?

Je hebt verschillende soorten funderingen de meest toegepaste fundering is een fundering met vorstrand. Zie filmpje hier onder

Stap 5: Basis van de houten schuur

Nu je de fundering hebt liggen ga volgens de tekening de balken op de betonvloer bevestigen. Deze kun je bevestigen met behulp van ankers of slagpluggen. Het is wel verstandig om ze vast te lijmen met High tack kit Hierop kun je dan het geraamte maken

Overige stappen

Voor de overige stappen check dan deze link

Houten schuur maken met een bouwtekening

Je houten schuur maak je middels een bouwtekening. Je kon al lezen dat je op de bouwtekening de diverse afmetingen en stappen kan vinden waarmee jij je houten schuur kunt maken. Het is belangrijk dat jij beide aanwijzingen goed volgt, want dat helpt je alleen maar bij het succesvol afronden van je houten schuur.

Deze bouwtekening is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Echter bevinden zich nog veel meer bouwtekeningen in dit pakket, want behalve de houten schuur bouwtekening kan je hier nog duizenden andere bouwtekeningen in vinden.

Om te beginnen kan jij namelijk ook jouw tuin voorzien van vele andere zelfgemaakte meubels. Van een houten loungeset met een tuinbank tot een schommelbank of stoel.

Ook je woonkamer kan behalve een houten schuur voorzien worden van meubels voortgekomen uit jouw doe-het-zelf activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een nette houten boekenkast of een enorme eettafel. Het is allemaal mogelijk met de bouwtekeningen uit mijn bouwtekeningenpakket!

Wil je graag nog wat meer informatie over dit bouwtekeningenpakket ontvangen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Inspiratie van 3 verschillende type schuren

Zo kun je wat ideeën opdoen wat je het beste vind passen in jouw tuin. In dit filmpje 3 type schuren uitgelegd.

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.