Verlichting en schakelaars

Verlichting schuur aanleggen is de belangrijkste reden dat je stroom aanbrengt in de schuur. Een schuur is niet altijd een groot oppervlak en meestal zijn er ook niet veel ramen aanwezig. Verlichting in schuur is daarom noodzakelijk, ook overdag en vooral als de dagen korter worden.

Als je regelmatig aan het werk bent in de schuur, dan kun je met een lamp voor schuur toch voor voldoende verlichting tuinhuis of schuur zorgen. Je kunt kiezen uit diverse soorten schuur en tuinhuis lampen.

LED verlichting voor in schuur

We kunnen natuurlijk uitweiden over de verschillende lichtbronnen voor schuurlampen, maar eigenlijk heeft dat geen zin meer. In de klassieke vorm zijn er gloeilampen en halogeenlampen. Voor beide lampen geldt er al enkele jaren een verbod, al mag wel de voorraad van winkels en groothandels nog verkocht worden. Maar wil je het slim aanpakken, dan kies je voor LED verlichting schuur. LED schuurverlichting biedt namelijk alleen maar voordelen.

LED verlichting

Een LED lamp schuur gaat namelijk veel langer mee en verbruikt zijn energie veel efficiënter dan schuurlampen met conventionele verlichting. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat ongeveer 2.000 uur mee, terwijl u LED verlichting tuinhuis of schuur wel 35.000 tot 50.000 uren meegaat.

Dit houdt dus in dat u nauwelijks meer een lampje hoeft te verwisselen. U kunt zelfs gaan voor geïntegreerde LED verlichting voor in de schuur. Dit is een behuizing inclusief LED lichtjes en waarbij een lamp verwisselen niet nodig is. kerstverlichting schuur is hier een voorbeeld van, als u dit uiteraard mooi vindt.

Als het om efficiënt verlichten gaat, dan wint de LED lamp schuur het van de conventionele schuurlamp. De klassieke gloeilamp staat erom bekend zeer warm te worden. Dit komt, omdat ruim 90% van de energie verspild wordt aan warmte.

De overige 10% energie gaat naar het daadwerkelijk verlichten. Dit is bij een LED lamp schuur juist andersom. Vrijwel alle energie wordt gebruik voor verlichting. Hierdoor wordt LED verlichting tuinhuis of schuur ook niet warm. Je verbruikt dus veel minder energie en bespaart dus op energiekosten.

TL verlichting schuur

Een andere vorm van een lamp tuinhuis of schuur is TL verlichting. TL verlichting is een verlichting door middel van een ultraviolette stralen licht opwekt door een gasontlading in de lamp. Met TL verlichting schuur weet je zeker dat je over voldoende verlichting beschikt en dit is vaak ook nodig als je hier aan het werk bent.

Iedereen die TL verlichting schuur heeft, kent het probleem dat een TL buis best snel stuk kan gaan. Ruim voordat de lamp definitief stuk gaat, heb je last van flikkeringen. Maar ook TL buizen worden geïnnoveerd, waardoor je nu ook LED TL verlichting schuur kunt kopen.

Wederom een goede keuze als je toch TL verlichting schuur wilt houden. De TL verlichting gaat veel langer mee en je bespaart energie. Ga je voor sfeerverlichting tuinhuis? Dan is het niet verstandig om voor TL verlichting te kiezen. Kies dan beter voor een mooie hanglamp tuinhuis en waarmee je wel sfeer kunt opwekken.

Buitenverlichting tuinhuis of schuur

Het is belangrijk dat de entree van een tuinhuis of schuur goed verlicht is. Wanneer je ´s avonds in de schuur moet zijn, dan krijg je goede verlichting met een buitenlamp schuur. Houd daarom bij verlichting tuinhuis aanleggen met buitenverlichting tuinhuis of schuur.

Monteer daarvoor een stroompunt aan de buitenzijde, waarbij je stroom van binnen kunt pakken. Buitenverlichting tuinhuis hoeft overigens niet alleen functioneel te zijn. Het kan ook als sfeerverlichting tuinhuis dienen, zodat je ook in de winter kunt genieten van een mooie wintertuin.

Tijdens de kerst kun je dan bijvoorbeeld kerstverlichting schuur gebruiken. Voor buitenverlichting tuinhuis heb je overigens meer dan voldoende keuze uit verschillende soorten lampen en in allerlei designs. Uiteraard doe je ook er met een buitenlamp schuur goed aan om te kiezen voor LED verlichting.

Alternatieve verlichting bij geen elektriciteit

Natuurlijk is verlichting schuur met elektriciteit voor de meesten de enigste optie. Maar mocht het zo zijn dat je schuur of tuinhuis geen elektriciteit heeft, dan zijn er tegenwoordig alternatieven. Een lamp op batterijen voor schuur bijvoorbeeld. Een schuurlamp op batterij kan net zoals een schuurlamp op stroom de schuur van goede verlichting voorzien, maar is deze voorzien van een accu. Dit houdt dus wel in dat je regelmatig de accu moet opladen, wanneer de lamp zwakker wordt.

Een andere optie is solar verlichting schuur. Hiervan kun je zowel een schuurlamp voor in de schuur als een buitenlamp schuur verkrijgen. Bij deze lamp wordt een zonnepaneel geleverd. De zonnepaneel kun je o het dak van je schuur aanbrengen en verbinden met de lamp. Je solar verlichting schuur wordt dan volledig voorzien van zonne-energie. Dit is uiteraard een zeer milieuvriendelijke oplossing.

Welke soorten schakelaars zijn er?

Bij verlichting schuur aanleggen is naast de verlichting zelf, de lichtschakelaar een belangrijk onderdeel. Hiermee bedien je de lampen in de schuur. Tenminste, wanneer je ze ook verbindt met je elektriciteitsnetwerk in de schuur. Anders moet je het houden op een stekker in het stopcontact steken. Net zoals met een stopcontact het geval is, heb je de keuze uit diverse soorten schakelaars.

Licht schakelaar

Enkelpolige schakelaar

Een enkelpolige schakelaar zal veel in schuren worden gebruikt. Dit is namelijk een schakelaar in wat kleinere ruimtes en waar het voldoende is om het licht vanuit één punt te bedienen. Een schakelaar bedient dus één lichtkring. Ook in huis wordt een enkelpolige schakelaar vaak gebruikt voor kleinere ruimtes, zoals de badkamer of het toilet.

Hoe sluit je een enkelpolige schakelaar aan?

Het aansluiten van een enkelpolige schakelaar wijst zich eigenlijk vanzelf. Je sluit op het stroompunt de fasedraad, nuldraad en aarding aan en je monteert de schakelaar aan de muur. Dit kan een opbouwschakelaar zijn, maar ook een inbouwschakelaar.

Wisselschakelaar

Heb je een grote schuur of een schuur met meerdere ruimtes? Dan kun je het beste een wisselschakelaar gebruiken. De schuurlampen worden dan wel met één schakelaar bediend, maar je kunt hiermee ook een schakelaar in een andere ruimte of aan de andere kant van een grote ruimte aansluiten.

Zo is het mogelijk om met een schakelaar de verlichting aan te schakelen en met de andere schakelaar de verlichting uit te schakelen. Met twee schakelaars kun je dus één lichtkring bedienen.

Hoe sluit je een wisselschakelaar aan?

Bij het aansluiten van een wisselschakelaar zul je zoals gebruikelijk de fasedraad, nuldraad en aarding moeten aansluiten, maar beide schakelaars moeten ook met elkaar verbonden worden. Dit is uiteraard wat meer werk, maar zeker lonend in een grote schuur met meerdere vertrekken.

Serieschakelaar

Met een wisselschakelaar kun je met twee schakelaars één lichtkring bedienen, bij een serieschakelaar bedien je met één schakelaar twee lichtkringen. Zo kun je dus twee schuurlampen bedienen met één enkele schakelaar, die bestaat uit twee schakelknoppen.

De twee schakelknoppen kun je onafhankelijk van elkaar bedienen. Je hoeft dus niet naar de andere kant van de schuur te lopen om een schuurlamp te bedienen, je kunt gewoon de dichtstbijzijnde schakelaar gebruiken. Nu zal een serieschakelaar niet veel gebruikt worden in een kleine schuur, maar het is handig dat je weet dat dit mogelijk is.

Hoe sluit je een serieschakelaar aan?

Ondanks dat je met twee lichtkringen zit, hoef je niet alles dubbel aan te sluiten. Op de schakelaar sluit je de gebruikelijke bedrading aan, maar voor beide schakelknoppen gaat er een draad naar de beide schuurlampen. Zo kun je beide lampen met één schakelaar bedienen.

Drukvlakschakelaar

De drukvlakschakelaar is ten opzichte van andere soorten schakelaars enkel ander in bediening. Bij een standaard schakelaar druk je de schakelknop in en kun je ook zien of deze in de aan of uit stand staat. Bij een drukvlakschakelaar druk je op de knop om het licht aan te schakelen en de knop veert weer terug.

Druk je nogmaals op de knop, dan zal deze wederom terugveren, maar het licht zal doven. Een drukvlakschakelaar wordt ook wel eens een tiptoestschakelaar genoemd. Het vooral gezien als een moderne schakelaar die vaak voor het design wordt geplaatst.

Hoe sluit je een drukvlakschakelaar aan?

Er is geen specifieke manier om een drukvlakschakelaar aan te sluiten. Een drukvlakschakelaar kan namelijk een enkelpolige schakelaar, wisselschakelaar of serieschakelaar zijn. Afhankelijk van het type schakelaar, sluit je het op deze manier aan.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…