Kleine schuur bouwen

Een grote schuur is iets wat veel mensen wensen als zij op zoek zijn naar een nieuwe woning. Een grote schuur kan voor veel mensen een uitkomst zijn om bijvoorbeeld veel gereedschap en materiaal op te slaan of om de schuur functioneel te gebruiken als hobbyruimte, een werkkamer of een ontspanningsruimte. Heb je wel eens nagedacht over een kleine schuur?

Maar er zijn ook situaties te bedenken dat je misschien helemaal geen behoefte hebt aan een grote schuur. Een klein schuurtje is dan voldoende. Waarom zou een klein schuurtje bouwen juist jouw keuze zijn en welke soort kleine schuren zijn er allemaal?

Waarom kies je voor een kleine schuur?

Niet iedereen heeft behoefte aan een klein schuurtje. Je hebt bijvoorbeeld helemaal geen gereedschap om op te slaan of andere materialen. Je woning is misschien groot genoeg met voldoende kamers, dus je hoeft de schuur ook niet voor andere doeleinden te gebruiken? Een andere reden om voor een kleinere schuur te kiezen, is omdat je een kleine tuin hebt.

Een grote schuur in een kleine tuin zou betekenen dat je het grootste gedeelte van je tuin kwijt bent. Als je een tuinliefhebber bent, dan is dit natuurlijk niet wenselijk. Je wilt dan zoveel mogelijk tuin overhouden voor een mooi gazon of mooie borders met bloemen en planten.

Wanneer je toch een beetje tuingereedschap hebt die je wilt opslaan of je wilt je fietsen kwijt, dan kan een klein schuurtje bouwen hier de oplossing voor zijn. Een kleine schuur zal niet veel ruimte van je tuin innemen en toch heb je ruimte om kleine gereedschappen droog te bewaren.

Een klein schuurtje of een tuinhuis?

De termen schuur en tuinhuis worden nogal eens door elkaar gebruikt. Een tuinhuis is in de regel ook een schuur, maar wordt meestal enkel gebruikt om spullen in op te slaan. Wanneer we het hebben over een echt tuinhuisje, dan gaat het om een zeer klein oppervlak, soms van amper een vierkante meter.

Een tuinhuisje mag ook geen volwaardige schuur genoemd worden, want veel tuinhuisjes zijn hier veel te laag voor. Je moet vaak bukken om door de ingang te komen. Rechtop staan is in een tuinhuis niet altijd mogelijk. Een schuur is altijd een volwaardig gebouw, waar je ook rechtop kunt staan en normale afmetingen heeft. Omdat een schuur zoveel verschillende afmetingen heeft, is een kleine schuur een schuur van een klein formaat.

Meestal dient een klein schuurtje hetzelfde doel als een tuinhuisje, namelijk het opslaan van materialen, gereedschap en fietsen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kleine schuur?

Een klein schuurtje heeft zowel voordelen als nadelen. Dit is ook afhankelijk van je eigen situatie. Kies je bewust voor een kleinere schuur, dan zullen voordelen een belangrijke rol spelen, maar houd ook de nadelen in het oog bij je keuze voor een kleine schuur.

Voordelen klein schuurtje bouwen

  • Een schuur in klein formaat biedt voldoende ruimte als je maar weinig gereedschap of materiaal hebt om op te slaan.
  • Een kleinere schuur bouwen kost uiteraard minder materiaal dan het bouwen van een grote schuur, hierdoor is een schuur in klein formaat veel goedkoper.
  • Diverse designs zijn mogelijk met een kleine schuur, zoals een kleine kapschuur of een kleine blokhut.
  • Je kunt een kleinere schuur bouwen van verschillende soorten materialen, van hout, baksteen tot metaal.
  • Als bouwpakket is een kleine schuur bouwen zeer gemakkelijk en snel. Veel bouwpakketten betreffen een klein formaat schuur.
  • Met een kleinere schuur ben je niet veel tuin kwijt, je hebt dus nog voldoende ruimte voor een terras of een vijver.

Nadelen klein schuurtje bouwen

  • Mocht je in de loop der jaren meer materialen en gereedschap verzamelen en willen opslaan, dan zal de schuur al snel te klein zijn en moet je toch een grotere schuur overwegen.
  • Je hebt minder mogelijkheden met je schuur. Je kunt de schuur bijvoorbeeld minder goed inzetten voor een hobby- of werkruimte.
  • Mede vanwege het kleine oppervlakte van de schuur, zal de schuur vooral in de zomer nogal benauwd overkomen.
  • Net zoals een met een grote schuur van hout van toepassing is, zul je een kleine houten schuur ook regelmatig moeten onderhouden.
  • Een kleine schuur is kwetsbaarder voor bepaalde weersomstandigheden. Denk hierbij aan storm en harde windstoten.

Grote schuur vs. kleine schuur

Het formaat van de schuur is natuurlijk het belangrijkste verschil. Dit heeft logischerwijs ook invloed op de functionaliteiten van de schuur. Een grote schuur biedt veel meer mogelijkheden. Een kleinere schuur kan eigenlijk alleen maar dienen als een kleine opslagruimte.

Een grote schuur daarentegen, kun je voor allerlei andere doelen inzetten, zoals een werk- en hobbyruimte, een garage of een logeerruimte. Daarentegen zal een kleine schuur veel minder log overkomen in een tuin. Een kleine schuur is verfijnder en zal lang niet zoveel ruimte van de tuin innemen.

Dit is voor veel mensen een belangrijk punt om voor een kleinere schuur te kiezen. Je kunt wel lekker op je terras zitten en van de tuin genieten, het genot is natuurlijk minder als je voortdurend tegen een groot log gebouw aankijkt die het zicht bederft. Een klein tuinhuis of schuur zal juist een gezellig aanblik zijn als je in de tuin zit.

Welke soorten kleine schuren zijn er?

Kleine schuren zijn er in diverse soorten en afmetingen. Net zoals een grote schuur, zijn er ook van kleine schuren diverse types. Een kleine blokhut, een kleine kapschuur of een klein schuurtje met overkapping. Verder zijn kleine schuren te onderscheiden in het materiaalverbruik.

Kleine houten schuur

Wil je zelf een klein schuurtje bouwen, dan is het bijna vanzelfsprekend dat je een schuurtje van hout bouwt. Dit komt omdat hout een gemakkelijk te bewerken materiaal is en een houten schuurtje kan snel in elkaar worden gezet. Een klein houten schuurtje zal in een tuin nooit vervelen. Het hout zorgt juist voor een natuurlijke en warme uitstraling en past daarom in iedere tuin.

Tevens is het mogelijk om met hout ieder type schuur te bouwen die je maar wilt, zoals kleine kapschuur, maar ook een klein tuinhuisje. Vanwege de beperkte afmetingen, zul je ook niet veel hout nodig hebben en hierdoor behoort een kleine houten schuur tot één van de goedkoopste kleine schuren.

Waar je wel rekening mee moet houden bij een houten schuurtje, is dat hout altijd goed onderhouden moet worden. Bij geen onderhoud, valt het hout al snel ten prooi aan de weersomstandigheden en wordt de levensduur van je houten schuurtje behoorlijk ingekort.

Een onderhoudsbeurt voor kleine schuren gelukkig wel minder werk dan bij een grote schuur en je hebt de mogelijkheid om je schuur eens van een andere kleur te voorzien. Is een kleine schuur toe aan vervanging, dan heb je met een houten schuur het voordeel dat de schuur snel is afgebroken. Is het hout nog goed? Dan kun je dit nog voor andere bouwwerken gebruiken.

Kleine stenen schuur

Voor een klein schuurtje kan ook gekozen worden voor baksteen. Met een kleine stenen schuur heb je de garantie dat de schuur levenslang meegaat en dit zonder onderhoud. Een kleine stenen schuur is niet voor iedere doe-het-zelver een optie. Dit komt om dat je de muren moet metselen en niet iedereen heeft hier kennis van.

Hoewel voor een klein schuurtje niet altijd een fundering nodig is, is dit wel aan te raden bij een kleine stenen schuur. Een stenen schuur is nu eenmaal een stuk zwaarder en om doorzakking te voorkomen is een fundering gewenst.

Een nadeel van een kleine stenen schuur kan zijn dat steen minder warmte uitstraalt. Al kun je wel iets aan de uitstraling doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor mooi bakstenen. Misschien zijn deze bakstenen iets duurder, het levert je wel een beter uitzicht op.

Met een kleine stenen schuur ben je ook iets beperkter in de keuze van het type schuur. Een kleine kapschuur bijvoorbeeld, blijft toch het mooiste als deze van hout is gemaakt. Een klein stenen schuurtje is meestal een standaard rechthoekige of vierkante schuur.

Kleine metalen schuur

Een kleine metalen schuur is niet de keuze die veel mensen zullen maken. Metaal zal meestal gekozen worden voor zeer grote schuren. Een metalen schuurtje is geen schuurtje die je zelf kunt ontwerpen en van de grond af aan kunt opbouwen. Metaal is namelijk geen gemakkelijk te bewerken materiaal.

Naast metalen gevels en eventueel het dak, wordt er meestal ook gekozen voor een metalen constructie waar de metalen gevelplaten tegenaan worden gemonteerd. Een uitzondering hierop is een schuur van sandwichplaten. Dit zijn platen met een metalen binnen- en buitenzijde, met hiertussen isolatiemateriaal. Deze platen kun je zelf goed monteren.

Een metalen schuurtje koop je meestal als een bouwpakket. Dit kan gaan om kleine tuinhuisjes in allerlei vormen tot een kleine schuur. Enkel dan is een metalen schuur wel als een doe-het-zelver op te zetten, maar je kiest wel voor een standaard schuur en zonder dat je zelf inbreng hebt in hoe de schuur eruit moet zien.

Met een kleine metalen schuur weet je zeker dat de schuur van sterk materiaal is en dat je hier geen onderhoud aan hebt. Hoewel metaal ook enigszins als kil wordt gezien, kun je ook kiezen voor aluminium. Hiervoor wordt vaker gekozen als de schuur esthetisch mooi moet zijn.

Kleine kunststof schuur

Kleine kunststof schuurtjes zijn meestal als een bouwpakket te koop. Deze schuurtjes kun je heel gemakkelijk in elkaar zetten en het kunststof weegt haast niets. Let er wel op dat je kunststof schuurtjes goed aan de grond verankerd, want kunststof kan gevoelig zijn voor rukwinden. Een kunststof schuur is in talloze verschillende kleuren verkrijgbaar.

Je moet dus wel goed overdenken welke kleur het beste is en waar je jarenlang naar wilt kijken. Een kunststof schuur schilderen gaat namelijk niet. Let ook op de kwaliteit, want er is nogal wat kwaliteitsverschil in de verschillende soorten kunststof.

Een andere methode voor een kunststof schuur, is een iets stabielere versie en hoe je niet als bouwpakket te kopen. Dit gaat dan om composiet. Composiet bestaat uit houtschilvers, die samen zijn geperst met kunststof. Dikwijls zien de composiet planken eruit als houten planken, maar heb je niet de nadelen van hout. Een schuurtje van composiet kan op dezelfde wijze worden gebouwd als een schuurtje van hout. Composiet planken vervangen dan de houten planken van de schuur.

Kun je een klein schuurtje zelf bouwen?

Omdat een kleine schuur minder werk is om te bouwen dan een grote schuur, zijn kleine schuurtjes bij uitstek geschikt om zelf te bouwen. Het is wel zo dat niet ieder materiaal zich leent om zelf een klein schuurtje te bouwen. Hout is om een kleine schuur te maken het meest gebruikte materiaal. Ook met baksteen kun je zelf goed aan de slag, mits je weet hoe je moet metselen.

Kleine schuur bouwen
Kleine schuur bouwen

Een klein stalen of kunststof schuur kan niet zelf gebouwd. Deze schuren moet je zelf kopen en in elkaar zetten. Een kleine schuur is dus gemakkelijk zelf te bouwen als je voor hout of baksteen kiest. Ben je niet zo handig? Dan is er altijd een optie om je schuurtje door een expert te laten bouwen. Dit zal uiteraard wel de kostprijs van je schuur verhogen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Naast zelf een klein schuurtje bouwen, is er de optie om een schuurtje te bouwen met een bouwpakket. In de meeste gevallen gaat dit om een bouwpakket van hout, metaal of kunststof. Een voordeel hiervan, is dat zelfs minder geoefende doe-het-zelvers een bouwpakket in elkaar kunnen zetten en zo toch hun eigen schuurtje kunnen bouwen.

Je kunt dan ook ander materialen gebruiken, zoals kunststof of metaal, wat niet lukt als je zelf een schuur ontwerpt en bouwt. Een andere mogelijkheid is om een klein schuurtje te laten bouwen door een expert. Dit is vooral het geval als je helemaal niet handig bent of je hebt geen tijd om zelf een schuur te bouwen.

Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met hogere kosten. Tenslotte is er de mogelijkheid voor een schuur op maat. In dit geval geef je jouw wensen voor een kleine schuur door en een expert ontwerpt en bouwt dan jouw schuurtje. Dit is overigens de meeste kostbare optie.

Hoe bouw je een kleine schuur?

Een klein schuurtje bouwen hoeft niet heel moeilijk te zijn. Vooral de afmetingen zorgen ervoor dat iedereen die een beetje handig is, dit kan doen. Hout wordt in de regel het vaakst gekozen voor het zelf bouwen van kleine schuurtjes.

Stap 1: Wel of geen fundering?

Voor een klein schuurtje is een fundering niet altijd nodig. Kies je wel voor een fundering, dan hoef je niet direct voor een betonplaat te kiezen. Voor een stenen schuur is een fundering wel aan te raden. Strookfundering is dan voldoend. Op de plek waar de muren komen graaf je een sleuf en hierin stort je beton.

Hierop wordt de muur gemetseld. Voor een houten schuur kun je ook gebruikmaken van betonpoeren. De poeren graaf je in de grond op de plekken waar de dragende balken van de constructie komen.

Stap 2: Constructie bouwen

De constructie vormt de basis van de schuur. Hiertegen monteer je de houten planken. Voor de constructie kun je houten balken gebruiken en met elkaar verbinden. Houdt tijdens het maken van de constructie ook rekening met de plek waar kozijnen worden geplaatst voor ramen en deuren.

Stap 3: Het dak

Bij je keuze voor het dak, heb je de keuze uit een plat dak of een hellend dak. Sommige types schuren, zoals een kleine kapschuur hebben standaard een hellend dak. Wanneer je de dakconstructie hebt opgebouwd, dan breng je hierover het dakbeschot aan.

Gewoon plaatmateriaal of sandwichplaten zijn hiervoor voldoende. Hierover kun je als je dit wenst isolatiemateriaal leggen. Hierop komt dan de dakbedekking, zoals dakpannen voor een hellend dak of bitumen of EPDM voor een plat dak.

Stap 4: Afwerking schuur

De afwerking van de schuur kan bestaan uit het plaatsen van ramen en deuren, maar ook de binnenzijde afwerken met eventueel isolatiemateriaal of desgewenst sanitair. Kleine schuren worden meestal gebruikt als opslagruimte, dus sanitair is niet altijd noodzakelijk.

Wel is elektriciteit handig, als is het alleen maar voor verlichting. Houdt bij de bouw van de fundering en gevels al rekening met elektriciteitsbuizen en plekken waar je wandcontactdozen wilt plaatsen.

Waar kun je materialen voor een kleine schuur kopen?

Voor een klein schuurtje bouwen hoef je niet ver te zoeken. Vrijwel alle bouwmarkten, zoals Gamma,  Praxis of Hornbach hebben meer dan voldoende bouwmaterialen in voorraad om een schuur met een kleine afmeting te maken. Je kunt ook naar een speciaalzaak, maar daar liggen de prijzen meestal wel hoger.

Een andere optie is om je bouwmaterialen via internet te bestellen. Het voordeel hiervan, is dat je bouwmaterialen thuis geleverd krijgt en je kunt gemakkelijker prijzen vergelijken.

Wil je een bouwpakket kopen, dan kun je ook bij de verschillende bouwmarkten terecht. De meeste bouwmarkten hebben bouwpakken van een kleinere schuur van hout, metaal of kunststof.

Dit kan gaan om kleine tuinhuisjes waar je enkele wat kleine spullen kunt opbergen tot een volwaardige kleine schuur die je ook voor andere doeleinden kunt gebruiken. Ook voor een bouwpakket schuurtje is het mogelijk om online een model te vinden en thuis te laten bezorgen.

Wat kosten een klein schuurtje bouwen?

Een kleine schuur bouwen is goedkoper dan het bouwen van een grote schuur. Dat spreekt uiteraard  voor zich, want je hoeft minder materiaal aan te schaffen. Toch kun je het zo duur maken als jezelf wilt. Het hangt ook af wat de uiteindelijke afmetingen van je schuur zijn en welk soort materiaal je gebruikt.

Ga je echt voor een minischuur of eigenlijk een opberghok, dan ben kun je al een exemplaar bouwen voor tussen de € 300,- en € 500,-. Een volwaardige klein schuurtje bouwen van hout kost je gemiddeld tussen de € 800,- en € 1.500,-. Ga je voor een kleine stenen schuur, dan ben je wat duurder uit, de prijzen starten dan ronde € 1.200,- en dit kan tot € 2.000,- oplopen.

Kleine metalen en kunststof schuurtjes koop je meestal als een bouwpakket. Voor een klein bouwpakket betaal je tussen de € 400,- en € 800,-. Ga je voor een iets groter bouwpakket, ga dan uit van een gemiddelde prijs van tussen € 600,- en € 1.500,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…