Een onderhoudsvrije schuur

Wanneer je aan een schuur denkt, dan zul je waarschijnlijk een houten schuur voor je zien. Dit is niet zo vreemd, want veruit de meeste schuren in Nederland zijn van hout. Een houten schuur heeft dan ook vele voordelen. Hout is van nature warm en geeft de nodige gezelligheid in je tuin.

Daarnaast is hout zeer gemakkelijk om te bewerken, dus een houten schuur zelf maken is als je een beetje handig bent goed te doen. Ook kant-en-klare schuren van hout zijn te koop bij bouwmarkten en zijn nog gemakkelijker om in elkaar te zetten. Maar er is één groot nadeel aan een houten schuur. De schuur moet namelijk met enige regelmaat onderhouden worden.

Moet je daarom misschien op zoek naar een onderhoudsvrije schuur?

Onderhoud schuur geen hobby voor de meest mensen

Het onderhouden van de schuur, daar zullen de meeste mensen met een houten schuur tegenop zien. Je hoeft het onderhoud niet jaarlijks te doen, soms om het jaar en er zijn houtsoorten die je pas eens in de vijf jaar hoeft te onderhouden. Maar hoe vaak je ook onderhoud moet plegen aan de schuur, het is geen klus om naar uit te kijken.

Oude verf- en laklagen zullen namelijk verwijderd moeten worden, voordat je kan beginnen met het opnieuw schilderen van de schuur. In het schuren van de schuur gaat de meeste tijd zitten, helemaal als je dit handmatig met een schuurpapiertje gaat doen. Hierbij moet je ook raamkozijnen en deuren meenemen, wat nog meer werk inhoudt.

Daarna volgt nog het schilderen. Dit moet nauwkeurig gebeuren, anders krijg je ´druipers´ en dit maakt je schuur minder mooi om te zien. Als jij onderhoud ook zat bent, dan kan het verstandig zijn om uit te kijken naar een onderhoudsvrije schuur.

Wat is een onderhoudsvrije schuur?

Eigenlijk is het heel simpel om de vraag te beantwoorden wat een onderhoudsvrije schuur is. Dit is namelijk een schuur waarbij je geen onderhoud hebt. Een houten schuur is hierbij uitgesloten, want hout moet je altijd onderhouden. Er kan één uitzondering zijn en dat is als je kiest voor een schuur van (tropisch) hardhout. Dit hout is zeer sterk en duurzaam, maar ook uitermate duur.

Een schuur van dit hout is gewoonweg te kostbaar. Grofweg komen er drie materiaalsoorten in aanmerking voor een onderhoudsvrije schuur, namelijk baksteen, metaal en kunststof. Wanneer je van deze materialen een schuur bouwt, zul je je geen zorgen hoeven te maken over het onderhoud.

Waarom kies je voor een onderhoudsvrije schuur?

De reden waarom mensen voor een onderhoudsvrije schuur kiezen is natuurlijk simpel. Men wil af van het vele onderhoud aan de schuur. Een houten schuur onderhouden is gewoonweg noodzakelijk als je de levensduur van je schuur wilt verlengen. Hout heeft te lijden onder de weersomstandigheden en zal bij geen onderhoud gaat wegrotten.

Met een schuur van baksteen, metaal of kunststof zul je hier geen last van hebben. Deze materialen zijn langdurige bestand tegen de weersomstandigheden, zonder dat je de schuur hoeft te onderhouden. Overigens hoeft een onderhoudsvrije schuur niet goedkoper te zijn dan een houten schuur. Dit zal meestal geen reden zijn om hiervoor te kiezen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een onderhoudsvrije schuur?

Een onderhoudsvrije schuur zal je veel tijd besparen en dit is dan ook het belangrijkste voordeel. Maar een onderhoudsvrije schuur kent ook wel wat nadelen.

Voordelen onderhoudsvrije schuur

  • Het belangrijkste voordeel is dat je geen onderhoud meer aan de schuur hebt. Het jaarlijks of om de paar jaar schuren en schilderen van de schuur hoeft niet meer.
  • Een onderhoudsvrije schuur is in de regel beter bestand tegen de weersomstandigheden. Dit houdt ook in dat vocht en vuil veel minder invloed heeft op je schuur.
  • Afhankelijk van het gekozen materiaal, kan het zijn dat een onderhoudsvrije schuur ook sneller te bouwen is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een kunststof schuur. Voor een stenen schuur gaat dit voordeel niet op.
  • Helemaal vrij van onderhoud is de schuur misschien niet, want je wilt de schuur wel mooi houden. Dan is het een kwestie van de tuinslang aanzetten en de schuur afspoelen.

Nadelen onderhoudsvrije schuur

  • Het nadeel is dat een onderhoudsvrije schuur in de regel minder mooi is om te zien. Zowel steen, metaal als kunststof, kunnen nogal kil overkomen.
  • Heeft een houten schuur een warme en natuurlijke uitstraling, aan een onderhoudsvrije schuur ontbreken natuurlijke materialen.
  • Ga je voor een kunststof schuur, dan is er het risico dat je schuur na verloop van jaren gaat scheuren en kunststof is meestal niet bestand tegen uv-licht. Verkleuring is het gevolg.
  • In het geval van een metalen en kunststof schuur gaat het om een gekochte schuur en dan heb je heel wat minder vrijheid om een eigen schuur naar inzicht te ontwerpen.

Welke soorten onderhoudsvrije schuren zijn er?

Een onderhoudsvrije schuur bestaat in de regel uit een metalen schuur, een kunststof schuur of een schuur van baksteen. Alle deze materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Schuur van metaal

Van een schuur van metaal bestaan er diverse metaalsoorten waar de schuur uit opgebouwd kan zijn. Denk aan staal of aluminium. Metaal is zeer sterk en heeft een lange levensduur en is volledig onderhoudsvrij. Wel is er een kans dat metaal gaat roesten. Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de schuur.

Let hier dus wel op, want er zijn veel verschillende kwaliteiten metalen schuren te koop. Een metalen schuur kun je in de regel niet bouwen, maar koop je meestal als een bouwpakket.

Een metalen schuur bestaat uit een metalen frame en metalen platen die hier tegenaan worden gemonteerd. Er is nog een alternatief en dat is een schuur met sandwichplaten. Een sandwichplaat bestaat uit een metalen binnen- en buitenzijde, met hiertussen een isolatiemateriaal. Dit is gemakkelijker als je zelf de schuur wilt bouwen.

Schuur metaal

Een hele grote schuur moet je door een specialistisch bedrijf laten bouwen. Bij veel bouwmarkten zijn de meestal metalen schuren kleiner van formaat en gemakkelijker om zelf in elkaar te zetten.

Voordelen metalen schuur

  • Een metalen schuur is bestand tegen alle weersomstandigheden en heeft een zeer lange levensduur.
  • Koop je een kleine tot middelgrote metalen standaard schuur, dan is deze gemakkelijk zelf op te bouwen.

Nadelen metalen schuur

  • Een metalen schuur heeft veel minder uitstraling dan een houten schuur. Je hebt dan geen onderhoud, de natuurlijke en warme uitstraling ontbreekt.
  • Je moet een goede kleur van het metaal kiezen, want metaal schilder je niet zomaar even over. Je moet dus zeker weten dat je de kleur niet snel zat bent.

Schuur van kunststof

Wanneer we het over een kunststof schuur hebben, dan gaat dit meestal om de wat kleinere schuren of tuinhuizen. Hier kun je gemakkelijk tuingereedschappen in opslaan. Een kunststof schuur is in de regel niet geschikt om functionele ruimte te gebruiken. Aan kunststof kleeft altijd een risico. Kunststof is dan wel sterk materiaal en bestand tegen regen en wind, na verloop van tijd kan kunststof poreus worden en gaan scheuren.

Afhankelijk van het soort kunststof, zijn niet alle kunststofsoorten even geschikt tegen de hitte. Kunststof dat voor een schuurtje wordt gebruik zal natuurlijk niet direct smelten, maar uv-licht kan er wel voor zorgen dat het materiaal dof wordt. Tevens is dit ook weer een risico op het ontstaan van scheuren.

Kunststof is verder licht in gewicht en gemakkelijk op te bouwen. Ook hier geldt dat een kunststof schuur altijd een gekochte schuur is. Enkel het opbouwen van het bouwpakket is het enigste doe-het-zelf werk.

Voordelen kunststof schuur

Een kunststof schuur is in verschillende kleuren beschikbaar en tevens kan kunststof een houtlook hebben, waardoor het lijkt alsof je een houten schuur hebt.

  • Een kunststof schuur is erg gemakkelijk om op te bouwen, voornamelijk door het lichte gewicht van kunststof.

Nadelen kunststof schuur

  • Je hebt wel keuze uit veel verschillende kleuren, maar je moet wel de goede kleur kiezen. Kunststof kan namelijk niet geschilderd worden.
  • Een goede verankering is nodig, want door het lichte gewicht zou een kunststof schuur eventueel niet tegen harde windstoten kunnen.

Schuur van baksteen

Een schuur van baksteen is zeker een onderhoudsvrije schuur en tevens een zeer sterke en duurzame schuur. Alleen een bakstenen schuur kun je niet zo gemakkelijk als een metalen of kunststof schuur kant-en-klaar in de winkel kopen. Dit kan een voordeel zijn, want dan heb je je eigen inbreng in het ontwerp en de grootte van de schuur. Maar een schuur van baksteen bouwen vergt wel het nodige werk en je moet kunnen metselen.

Hoewel een schuur van baksteen onderhoudsvrij is, moet je er wel rekening mee houden dat de schuur bloot kan staan aan vuil en mossen. Vooral als je schuur al enkele jaren staat, dan kunnen bijvoorbeeld voegen stuk gaan. Hierdoor is de schuur vatbaarder voor vocht en bakstenen kunnen aangetast worden.

Het enige onderhoud dat je er dus aan hebt, is het het in de gaten houden van het metselwerk en eventuele reparatie van voegen.

Voordelen bakstenen schuur

  • Zeer sterke schuur met een zeer lange levensduur.
  • Een bakstenen schuur moet je zelf opbouwen, hierdoor heb je alle vrijheid om zelf het ontwerp van je schuur te bepalen.

Nadelen bakstenen schuur

  • Ga je zelf een schuur van baksteen bouwen, dan moet je wel de nodige kennis hebben van hoe je een schuur moet metselen.
  • Een schuur van baksteen zal duurder zijn dan het kopen van een metalen of kunststof schuur.

Kun je een onderhoudsvrije schuur zelf installeren?

Ga je voor een schuur van metaal of kunststof dan zijn dit meestal kant en klare schuren die je als een bouwpakket koopt. Deze schuren zijn met hulp van een bijgeleverde bouwtekening gemakkelijk zelf te installeren. Ook een bakstenen kun je zelf installeren, maar dit is uiteraard geen bouwpakket.

Je moet net als het bouwen van een houten schuur, de schuur zelf opbouwen en vervolgens de wanden metselen.

Hoewel een schuur van baksteen wat meer werk is om te installeren, ben je wel vrij in je ontwerp en in de afmetingen van de schuur. Bij een gekochte metalen of kunststof schuur ben je afhankelijk van de standaard afmetingen. Uiteraard is het ook mogelijk om een bakstenen schuur te laten metselen door een expert.

Koop je een metalen of kunststof schuur bij een speciaalzaak, dan bestaat er soms ook de mogelijkheid om de schuur te laten installeren.

Waar koop je een onderhoudsvrije schuur?

Bij vrijwel alle bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach zijn onderhoudsvrije schuren te koop. Zij hebben een breed aanbod aan bouwpakket schuren, zowel van hout, maar ook van metaal en kunststof. Voor kunststof en metalen schuren gaat dit meestal om wat kleinere schuren met een standaard afmeting en uiterlijk.

Wil je toch een wat luxere metalen of kunststof schuur of grotere afmetingen? Dan kun je je het beste naar een speciaalzaak begeven. Voor een bakstenen schuur heb je diverse soorten materialen nodig, omdat dit een schuur op maat is. Alle materialen hiervoor kun je ook gewoon bij de grote bouwmarkten aanschaffen.

Wat kost een onderhoudsvrije schuur?

Een onderhoudsvrije schuur hoeft niet perse een duurdere schuur te betekenen. Sterker nog, in de regel is een schuur van metaal of kunststof zelfs goedkoper dan een houten schuur. Tenzij je gaat voor een zeer grote schuur die je laat installeren, dan zul je duurder uit zijn. Een kleine metalen schuur is al te koop vanaf € 400,-. Afhankelijk van de grootte en uitvoering, kan dit oplopen gemiddeld € 1.500,-.

Een schuur van kunststof zijn meestal kleine schuurtjes die geschikt zijn voor opslag van materialen. Mede door de kleine afmetingen, zijn ook kunststof schuurtjes goed betaalbaar. De prijzen starten gemiddeld bij € 400,- voor een kleine kunststof schuur en kan oplopen tot € 1.000,- voor een redelijke grote en luxere kunststof schuur.

Een schuur van baksteen is wat duurder. De prijs van een bakstenen schuur is vooral afhankelijk van de grootte van de schuur. Hoe groter de schuur, des te meer bakstenen heb je nodig en hoe meer werk het is om de schuur te installeren. Voor een kleine bakstenen schuur betaal je gemiddeld rond de € 1.000,-. Afhankelijk van hoe groot en hoe luxe je de schuur maakt, kan dit oplopen tot wel € 10.000,- voor een grote bakstenen schuur.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…