Overkapping schuur bouwen

Als je de keuze maakt om een schuur te bouwen of te laten bouwen, dan kun je kiezen uit verschillende type schuren. Je kunt een schuur waarbij de keuze van het materiaal centraal staat, maar ook het design van de schuur speelt een belangrijke rol. Een schuur heeft door het design dan een bepaalde uitstraling. Een blokhut of kapschuur zijn hier voorbeelden van. Een andere soort is een overkapping schuur.

Aan deze schuur herken je direct het type schuur. Een schuurtype die zeer veel voorkomt is een schuur overkapping. Hierbij geniet je van de dubbele functie van de schuur, namelijk een schuur om dingen in op te bergen en een overkapping om lekker onder te zitten.

Wat is een overkapping schuur?

Het behoeft weinig uitleg wat een overkapping schuur is. Een overkapping schuur is een schuur, met hieraan een overkapping. De overkapping kan als een apart onderdeel aan de schuur vastzitten, maar het is ook mogelijk om een schuur met inpandige overkapping te maken of te kopen.

In de meeste gevallen maken zowel schuur als overkapping gebruik van hetzelfde dak. Dit hoeft met een aan de schuur gebouwde overkapping niet het geval te zijn. Zo kan de schuur zelf een hellend dak hebben en de overkapping een plat dak. Heb je een inpandige overkapping, dan houdt dit wel wat minder schuur oppervlakte in.

Dit heb je niet met een schuur overkapping die als apart onderdeel aan de schuur vastzit, maar dan ben je wat extra ruimte van je tuin kwijt. Er zijn overigens talloze manieren om een schuur overkapping maken, waarbij je bij het ontwerp je fantasie de vrije loop kunt laten. De overkapping is op verschillend wijzes in of aan de schuur te ontwerpen.

Waarom kies je voor een overkapping?

Zowel de schuur als de overkapping kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Een schuur wordt normaliter alleen gebruikt voor opslag van gereedschap, materialen en fietsen. Maar het is ook mogelijk om de schuur meer functioneel te gebruiken.

Maak bijvoorbeeld een kantoorruimte als je vanuit huis werkt, een ontspanningsruimte met een sauna of een logeerruimte als je regelmatig logees krijgt. De bijbehorende overkapping kan goed dienen als een overdekte fietsenstalling of voor het overdekt bewaren van groot gereedschap.

Tevens is een overkapping ideaal als overdekt terras te gebruiken. Je kunt hier je tuinset neerzetten en altijd droog zitten. Ook bescherm je jezelf tegen de felle zonnestralen tijdens hete zomers. Er zijn dus veel redenen om voor een overkapping te kiezen. En ook als je de overkapping of schuur niet voor één van bovenstaande doeleinden gebruikt, een overkapping schuurtje geeft altijd de nodige uitstraling aan je tuin.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een overkapping?

We hebben al enkele voordelen van een overkapping schuur benoemd, zoals het veelzijdige gebruik van zowel de schuur als de overkapping. Maar zijn er ook nadelen aan een schuur overkapping maken? Je moet als je de schuur overkapping bouwt toch alle voor- en nadelen inzichtelijk hebben.

Voordelen overkapping schuur

  • Een schuur overkapping combineert twee handige zaken die je altijd in de tuin moet hebben, een schuur en een overdekt terras door middel van de overkapping.
  • Zowel de schuur als de overkapping zijn multifunctioneel te gebruiken.
  • Vele mogelijkheden om een overkapping te ontwerpen en in een bepaalde stijl te bouwen.
  • Er kan gekozen worden uit verschillende soorten bouwmaterialen, zoals hout of steen.
  • Een overkapping schuur maken hoeft niet eens zo heel duur te zijn.

Nadelen overkapping schuur

  • Bij een inpandige overkapping bij de schuur verlies je schuurruimte en bij het aanbouwen van een overkapping aan de schuur verlies je ruimte in de tuin.
  • Een goede waterafvoer is nodig, niet alleen voor de schuur, maar ook voor de overkapping, anders krijg je wateroverlast.
  • In principe hoef je voor een schuur overkapping geen vergunning aan te vragen, maar bij bepaalde afmetingen of lokale regels zou dit toch kunnen. Stel je hiervan altijd op de hoogte.
  • Er kan veel kwaliteitsverschil zitten als je gaat voor een zelfbouwpakket van een schuur overkapping.
  • Ga je zelf je schuur overkapping maken, dan moet je wel handig zijn en enige kennis van zaken hebben. In principe kan iedereen die een beetje handig is dit zelf.

Welke soorten overkappingen zijn er?

Als het om een overkapping bij je schuur gaat, dan heb je alle mogelijkheden om deze zelf te ontwerpen. Het hangt er vanaf hoe je de overkapping gaat maken. Is de overkapping echt een onderdeel van de schuur, dan bouw je dus én de schuur én de overkapping in één keer.

Het kan ook zijn dat je een bestaande schuur hebt en dat je hieraan een overkapping wilt bouwen. Dan hoef je uiteraard geen schuur meer te bouwen. Als het over soorten overkappingen gaat, dan hebben we het vooral over het gebruikte materiaal voor de overkapping.

Schuur overkapping van hout

Een overkapping schuur van hout komt het meeste voor. Helemaal als je de overkapping zelf wilt maken, dan is hout het ideale materiaal. Je kunt balken en planken eenvoudig op maat zagen en hout is relatief licht. Het dak van de overkapping wordt meestal afgewerkt met houten platen, met hier overheen een dakbedekking.

Overkapping Schuur
Overkapping Schuur

Bouw je de schuur en overkapping gezamenlijk, dan wordt de schuur meestal ook van hout gebouwd. Je moet er wel vanuit gaan dat je jaarlijks of om de paar jaar te maken krijgt met onderhoud van je houten overkapping.

Voordelen overkapping van hout

  • Een houten overkapping maken is relatief eenvoudig om zelf te doen.
  • Als je schuur van hout is, dan zal ook een houten overkapping hier goed bij staan.

Nadelen overkapping van hout

  • Met enige regelmaat zul je een houten overkapping wel moeten onderhouden om de levensduur te verlengen.
  • Kies je voor een zeer duurzame houtsoort, zoals (tropisch) hardhout, dan is een houten overkapping behoorlijk duur.

Schuur overkapping van steen

Een stenen overkapping is altijd maar van steen. Het dak, dus de eigenlijke overkapping kan onmogelijk van steen zijn, dus daar moet je een ander materiaal voor kiezen. De opbouw van de overkapping heel goed van steen zijn. Heb je een bestaande stenen schuur en wil je een bijpassende stenen overkapping schuur maken, dan is de stenen opbouw een logische keuze.

Is de overkapping inpandig in de schuur, dan moet je een volledige stenen schuur bouwen, waarbij de overkapping in zit. Ook dan is het dak meestal van hout met een dakbedekking. Met een stenen overkapping hoe je nooit meer iets anders, want steen zorgt ervoor dat je een zeer sterke overkapping hebt.

Voordelen overkapping van steen

  • Een zeer sterke overkapping schuur, waardoor je nooit meer een andere overkapping hoeft te bouwen, enkel de dakbedekking zal na verloop van tijd vernieuwd moeten worden.
  • Een stenen schuur is geheel onderhoudsvrij.

Nadelen overkapping van steen

  • Mogelijk heb je een fundering nodig. Helemaal als je ook de schuur van steen bouwt.
  • Een stenen schuur overkapping maken is in de regel wat duurder dan andere materialen.

Schuur overkapping van aluminium

Aluminium is een metaalsoort waar steeds vaker voor wordt gekozen, als het om een overkapping schuur gaat. Aluminium heeft dan ook vele voordelen. Het is dan wel een metaalsoort, het is wel erg licht in gewicht. Verder heeft aluminium een zeer moderne uitstraling en doet deze metaalsoort het esthetisch veel beter dan andere metaalsoorten.

Een aluminium overkapping is vooral zeer geschikt bij moderne woningen. Aluminium roest niet en vergt geen onderhoud. Een aluminium schuur overkapping maken kun je wel zelf, maar dan via een bouwpakket. Je zult niet de mogelijkheid hebben zoals met hout.

Voordelen overkapping van aluminium

  • Zeer sterke overkapping met een minimale levensduur van wel 30 jaar.
  • Een aluminium overkapping schuurtje is onderhoudsvrij.

Nadelen overkapping van aluminium

  • Een aluminium overkapping heeft een moderne uitstraling en komt dan ook het beste uit bij een moderne woning.
  • Vaak wordt aluminium aangeboden in zwart of grijstinten. Niet altijd wenselijk voor iedereen en je kunt de kleur na verloop van tijd niet veranderen.

Schuur overkapping van PVC

Je kunt ook kant-en-klare overkappingen kopen van PVC. PVC staat voor polyvinylchloride en is een soort van kunststof. PVC is sterk materiaal, licht en goedkoop. Uiteraard zijn er ook wel enkele nadelen aan, zoals het snel verkleuren van het materiaal.

Als het om een overkapping schuurtje van PVC gaat, dan bedoelen we daar alleen het dak mee. De staanders waarmee het dak verbonden is, is nooit van PVC. Je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld staanders van hout of aluminium. Als de staanders ook van PVC zouden zijn, dan zou de overkapping niet stabiel genoeg zijn.

Voordelen overkapping van PVC

  • Een sterke kunststofsoort dat veel kan hebben en daarom perfect als dak voor een overkapping kan dienen.
  • PVC is relatief goedkoop, waardoor je een overkapping schuurtje ook met een laag budget kunt realiseren.

Nadelen overkapping van PVC

  • Er kunnen wel snel krassen ontstaan op PVC als er iets op valt. Daarentegen is PVC nog steeds driemaal zo stevig als glas.
  • Er is kans dat PVC na verloop van jaren gaat verkleuren en dat het materiaal stugger wordt.

Schuur overkapping van polycarbonaat

Polycarbonaat kan goed worden vergeleken met PVC. Ook polycarbonaat is een kunststof soort, alleen vele malen steviger en harder dan PVC. Je hebt dus nog meer garantie dat je overkapping de jarenlange verschillende weersomstandigheden zal overleven.

Daarnaast is polycarbonaat veiliger bij brand. Gaat PVC smelten en lekken, dit is bij polycarbonaat niet het geval. Wel zal polycarbonaat een stuk duurder zijn in aanschaf, maar daar staat wel een langere levensduur tegenover.

Voordelen overkapping van polycarbonaat

  • Polycarbonaat is een bijzonder sterk materiaal dat niet zal scheuren en breken.
  • Het materiaal is relatief gemakkelijk te bewerken. Eventueel verplaatsen van de overkapping is geen probleem.

Nadelen overkapping van polycarbonaat

  • De lichtinval die je met polycarbonaat hebt is vele malen minder dan met glas.
  • Polycarbonaat is vrij duur in aanschaf.

Schuur overkapping van glas

Een overkapping, dus alleen het dak van glas is ook een mogelijkheid. Het grootste voordeel is dat je dan nog steeds volop van de zon kunt genieten. Regent het, dan ben je met een glazen overkapping goed beschermd. Je moet overigens wel altijd kiezen voor gehard glas. Gewoon glas is veel te zwak voor een overkapping en zal al snel barsten bij de eerste de beste hagelbui.

Om de overkapping mooi te houden, zul je de overkapping wel met enige regelmaat moeten schoonmaken. Het glas is in vervuilde toestand een stuk minder aantrekkelijk om te zien. Een glazen overkapping heeft wel een luxe uitstraling. Ook voor een glazen overkapping geldt, dat de staanders van ander materiaal moet zijn.

Voordelen overkapping van glas

  • Voor zonaanbidders is glas perfect. Je hebt altijd vrij zicht.
  • Schoonmaken is wel nodig, maar daarnaast is glas geheel onderhoudsvrij.

Nadelen overkapping van glas

  • Ondanks dat je voor gehard glas kiest, blijft glas een breekbaar materiaal en loop je een risico. Daarnaast is glas erg duur.
  • Onder een glazen overkapping kan het op warme dagen soms bloedheet zijn. Dit kan eventueel opgelost worden met een zonnescherm.

Kun je een zelf een overkapping schuur bouwen?

Een overkapping schuurtje kun je in principe helemaal zelf bouwen, maar dit geldt dan vooral voor een overkapping van hout en steen. Wil je een ander materiaal als overkapping, zoals kunststof of aluminium, dan ben je aangewezen op een bouwpakket. Deze bouwpakketten kun je ook zelf bouwen, maar je kunt er niet je eigen fantasie betreffende het ontwerp in stoppen.

Het zelf bouwen geldt ook als je de schuur zelf met inpandige overkapping bouwt. Met zelf bouwen is een dergelijke schuur juist veel interessanter voor de geoefende klussers. Ook een schuur met een bijbehorende overkapping kan als volledig bouwpakket aangeschaft worden, je hoeft dan alleen de bouwtekening te volgen.

Heb je moeite met zelf een overkapping schuurtje maken, dan kun je altijd terecht bij een aannemer, maar dan zal de kostprijs wel hoger zijn.

Waar koop je een overkapping schuur?

De meest logische stap om een overkapping schuurtje te kopen, is een bezoek aan een bouwmarkt. Alle bekende bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis, Hornbach en Karwei. Deze bouwmarkten hebben bouwpakketten beschikbaar van hout, kunststof en aluminium. Uiteraard geldt dat houten overkappingen van hout het grootste assortiment betreft. Er zijn losse kant-en-klare overkappingen bij de bouwmarkten te koop, maar de meeste overkappingen bevatten een combinatie met een schuur.

Het is ook mogelijk om naar een specialist op het gebied van overkappingen en schuren te gaan. Zij hebben vaak een standaard aantal overkappingen van meestal betere kwaliteit dan die van de bouwmarkten en er wordt een betere service verleend. Tevens is het vaak mogelijk om een schuur overkapping op maat bij hen te bestellen. Je kunt dan al je wensen en eisen hier in toepassen.

Kijk voor de speciaalhandel ook op internet. Hier vind je meer dan voldoende aanbieders van bouwpakket overkappingen. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een overkapping te maken na eigen ontwerp. Alle bouwmaterialen zijn hiervoor bij de bouwmarkten te koop.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een overkapping schuur kunnen zeer uiteenlopen. De kosten zijn namelijk afhankelijk het gekozen materiaal, maar ook of je een aparte overkapping bouwt of dat je een overkapping inclusief schuur bouwt. In het laatste geval heb je dus ook de kosten van een complete schuur. Ervan uitgaande dat je alleen een schuur overkapping bouwt en niet de schuur zelf zijn de gemiddelde richtprijzen voor de volgende soorten overkappingen:

Houten overkapping: vanaf € 400,- tot € 1.000,-

Stenen overkapping: vanaf € 800,- tot € 2.500,-

Aluminium overkapping: vanaf € 1.000,- tot 2.000,-

PVC overkapping: vanaf € 500,- € 900,-

Polycarbonaat overkapping: vanaf € 1.500,- tot € 3.000,-

Glazen overkapping: vanaf € 1.500,- tot € 4.000,-

Bovenstaande prijzen gelden voor aangekochte overkappingen als bouwpakket. Deze pakketten zijn gemakkelijk in elkaar te zetten, ook als je niet veel kennis van zaken hebt. Voor een houten of stenen overkapping, geldt dat je ze ook volledig zelf kunt bouwen. In dit geval kun je ongeveer dezelfde richtprijzen aanhouden van een kant-en-klaar gekochte overkapping.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…