Schuur dak isoleren

Ga je een onverwarmde schuur isoleren, dan is een schuur dak isoleren zeker de moeite waard. Als je in de schuur namelijk verwarming gebruikt, dan trekt de warmte naar boven. Als het dak van de schuur niet geïsoleerd is, dan gaat veel warmte via het dak verloren.

Met een schuurdak isoleren, kun je dus veel energie besparen. Betreffend het isoleren van een schuurdak, kan dit gaan om een plat dak of een hellend dak.

Voordelen schuur dak isoleren

Geen verlies meer van warmte die via het dak ontsnapt. Beter voor het milieu als je verwarming in de schuur gebruikt, want je bespaart energie.

Nadelen schuur dak isoleren

Vooral een hellend dak kan lastig zijn om te isoleren. Je moet namelijk op grote hoogte werken. Het dak isoleren is het meest lastige onderdeel van een schuur om te isoleren.

Wanneer pas je schuur dak isoleren toe?

Bij een onverwarmde schuur is een dak isoleren niet direct nodig. Ga je de schuur verwarmen met bijvoorbeeld een elektrische kachel, dan stook je een gedeelte van de warmte voor de buitenlucht. De warmte trekt naar boven en wordt dan via het dak naar buiten afgevoerd.

Het is dus zeker van belang om het dak te isoleren bij het verwarmen van de schuur. Hierdoor zal de schuur ook direct comfortabeler zijn om in te zetten voor diverse functies.

Hoe isoleer je het schuur dak?

Zowel een hellend dak als een plat dak op een schuur, kan geïsoleerd worden en wel van zowel binnenuit als buitenaf. Voor een plat dak is het van binnenuit isoleren geen optie meer. Experts zullen dit niet aanraden, omdat je te maken krijgt met extra risico van vocht.

Van buitenaf is een plat dak gemakkelijk te isoleren, door hier isolatieplaten op te leggen. Bij het achteraf dakisolatie aanbrengen, hoef je desnoods de oude dakbedekking niet te verwijderen. Over de isolatieplaten kun je dan direct je dakbedekking leggen.

Bij een hellend dak kun je kiezen voor binnenuit of buitenaf isoleren. Ga je van binnenuit het hellende dak isoleren, dan kun je het isolatiemateriaal gemakkelijk tussen de gordingen en spanten  aanbrengen.

Dit werk je vervolgens af met gipsplaten of ander plaatmateriaal. Van buitenaf wordt isolatiemateriaal op het dakbeschot aangebracht. Het hellende dak van buitenaf isoleren, is een optie als het dak van binnen al helemaal is afgewerkt. Over de isolatie plaats je dan je gekozen dakbedekking voor hellende daken.

Welke materialen gebruik je?

Voor het isoleren van het dak van binnenuit, kun je gebruikmaken van alle soorten isolatiematerialen, zoals steenwol, glaswol, purschuim en isolatieplaten. Het voordeel van minerale wollen, is dat je deze gemakkelijk tussen de dakspanten kunt drukken. Iedere hoekje of nisje is zo gemakkelijk te isoleren.

Dit kan ook met purschuim, maar dit is lastiger aan te brengen. Vooral omdat je goed moet bepalen hoe dik de laag purschuim moet worden. Ga het het dak van je schuur van buitenaf isoleren, dan zijn isolatieplaten bijna de enigste optie. PIR, EPS en PUR isolatieplaten zijn hier het meest geschikt voor.

De platen zijn beloopbaar en dit is vooral voor een plat dak handig. Daarnaast kan over isolatieplaten direct de dakbedekking aangebracht worden. Voor het dak zijn sandwichpanelen ook zeer geschikt. Wanneer je dit wenst hoef je hier niet eens een dakbedekking over aan te brengen.

Waar koop je materialen voor schuur dak isoleren?

Net zoals voor isolatiemateriaal voor de vloer en de wanden, kun je voor het isoleren van het dak terecht bij alle grote bouwmarkten. Hier zul je vrijwel alle soorten isolatieplaten kunnen krijgen en ook minerale wollen als je van binnenuit isoleert.

Voor het dak isoleren met sandwichplaten kun je niet bij iedere bouwmarkt terecht. Ga voor sandwichplaten naar een gespecialiseerde verkoper of zoek een online webshop.

Zelf doen of laten doen?

Of je het dak van je schuur zelf moet isoleren of laat isoleren, is vooral afhankelijk van het soort dak. Een plat dak is namelijk veel gemakkelijker te isoleren dan een hellend dak. Natuurlijk moet je bij een plat dak ook letten op je veiligheid, maar dit geldt nog meer bij een hellend dak.

Wanneer je handig bent, kun je zowel een plat dak als hellend dak zelf isoleren. Wil je bepaalde veiligheidsrisico´s toch voorkomen of je hebt te weinig kennis van zaken, dan is het altijd mogelijk een een dakdekker in te schakelen. Een dakdekker legt niet alleen dakbedekking, maar brengt ook isolatiemateriaal aan. Uiteraard moet je dan rekening houden met het uurtarief van de dakdekker.

Blokhut isoleren

Een blokhut als schuur is afwijkend van de standaard houten of stenen schuur of tuinhuis. Een blokhut in de oorspronkelijke vorm, bestaat uit boomstammen of massief houten planken. Hierbij komt geen geraamte aan te pas, de boomstammen of houten planken hechten door middel van inkepingen in de hoeken aan elkaar vast.

Het isoleren blokhut is in principe niet nodig, want je hebt door boomstammen of massief hout al een natuurlijke isolatie. Natuurlijk mag je alsnog kiezen voor blokhut isoleren en ook dit kan bij zowel vloer, wanden als dak. Let er bij isoleren blokhut van de wanden op dat er geen sprake is van een geraamte waarin je isolatiemateriaal kunt verwerken.

Je zult dus latten tegen de massief houten wand moeten monteren om het isolatiemateriaal aan te brengen. Aangezien het geraamte en isolatiemateriaal enkele centimeters dik zijn, zul je wel enkele centimeters aan ruimte verliezen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…