Potdeksel schuur

Er zijn vele type schuren en tuinhuizen te koop of zelf te maken. Het type schuur kan gebaseerd zijn op een bepaalde bouwstijl of op een bouwwijze. Een kapschuur is vooral herkenbaar door de bouwstijl. Voor een blokhut is een bepaalde bouwwijze van toepassing. Dit is ook het geval met een potdeksel schuur.

Een potdeksel schuur is herkenbaar aan de bouwstijl en vergt ook een bepaalde bouwwijze.

Wat is een potdeksel schuur?

Een potdeksel schuur is gebouwd volgens de techniek van het potdekselen. Potdekselen is het horizontaal stapelen van planken voor de schuurgevel, maar waarbij er een overlap bestaat. Het is een typisch Scandinavische techniek en in de noordelijke landen vind je veel woningen en schuren in potdeksel stijl.

Veel mensen kiezen voor een schuur potdeksel vanwege het uiterlijk. Juist doordat de planken elkaar overlappen, ontstaat er een stoer, robuust en authentiek uiterlijk. De schuur zal er geheel anders uitzien, dan wanneer je kiest voor een schuur zonder potdekselen en waarbij je de planken netjes boven elkaar plaatst.

Een voordeel van potdekselen, is dat je het ook kunt toepassen op een bestaande schuur van zowel hout als steen. Je kunt dan een potdeksel gevel tegen de bestaande wand maken. Dit is een optie als je de gevel van je schuur zat bent. Naast een schuur zijn ook een schutting en de gevel van je woonhuis te voorzien van potdeksel planken.

Waarom kies je voor een gepotdekselde schuur?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een schuur van potdeksel, is het uiterlijk. Planken worden met een overlap op elkaar gestapeld en dit geeft de schuur een robuuste en authentieke uitstraling. Wanneer je een klassiek ogende schuur wilt die er stijlvol en luxe uitziet, dan maak je met een schuur potdeksel de juiste keuze.

Naast het uiterlijk kun je ook voor een schuur van potdeksel kiezen omdat het optimaal waterdicht is. Door de overlap van de planken, druipt het vocht altijd schuin van de schuurwand af en zal er geen vocht in kieren lopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gepotdekselde schuur?

Eigenlijk heeft een potdeksel schuur alleen maar voordelen. Je zult lang moeten zoeken naar enkele nadelen, maar die zullen er altijd wel zijn. Daarom de voordelen en nadelen van een schuur van potdeksel op een rijtje.

Voordelen potdeksel schuur

  • Het authentieke en robuuste uiterlijk van een schuur potdeksel spreek veel mensen aan en is de reden waarom mensen een potdeksel schuur bouwen.
  • De afwatering bij een potdeksel schuur is optimaal. Door de overlap zijn de planken enigszins schuin geplaatst en hierdoor kan het water er beter aflopen.
  • Er is keuze uit verschillende soorten planken waarmee je kunt potdekselen. Sommige soorten zijn hier speciaal voor gemaakt en maken het stapelen gemakkelijker.
  • Met een beetje handigheid is zelf een potdeksel schuur bouwen niet zo moeilijk. Je kunt ook een schuur potdeksel kopen of gaan voor een potdeksel schuur zelfbouw.
  • De potdeksel techniek zorgt ervoor dat je schuur altijd goed geventileerd blijft.
  • Een potdeksel wand kan ook tegen een bestaande schuurgevel van zowel hout als steen.
  • Heb je geen zin in onderhoud? Er zijn potdeksel planken die reeds zijn geschilderd. Je hoeft dan alleen maar de wand te stapelen.

Nadelen potdeksel schuur

  • Vrijwel altijd worden er houten planken gebruikt voor een schuur van potdeksel. Dit houdt dus ook het nodige onderhoud in, zoals om de paar jaar je potdeksel schuur schuren en schilderen of beitsen.
  • Hoewel een gepotdekselde schuur mooi is om te zien, kom je er tijdens het onderhoud achter  dat dit meer werk is dan een niet gepotdekselde schuur. Je moet namelijk ook de onderzijde van de overlapping meenemen tijdens het schilderwerk.
  • Houd er rekening mee dat de planken nog kunnen werken. Je moet er rekening mee houden, dat je zowel in de breedte (kopse kant) als in de lengte ruimte over laat.

Welke soorten potdeksels zijn er?

Potdekselen gebeurt altijd met houten planken, ook wel de potdeksels genoemd. Maar je hebt wel de keuze uit verschillende soorten potdeksels. Betreffende de kwaliteit zal er niet veel verschil zijn, maar wel betreffende het uiterlijk van het type plank. Je kiest dus de potdeksel die jij het mooiste vindt.

Potdeksel plank

De potdeksel plank lijkt nog het meest op een gewone plank, waarmee je een schuur kunt aftimmeren volgens de klassieke methode. De plank is overal even breed en dik. De planken worden met de speciale potdeksel techniek gestapeld, waarbij het onderste gedeelte van de plank over het bovenste gedeelte van de plank wordt gemonteerd en dus overlapt.

Voordelen potdeksel plank

  • Geeft een strak uiterlijk en vele houtsoorten zijn mogelijk.
  • Is goedkoper in aanschaf dan voorbewerkte rabatdelen, maar hangt van de houtkeuze af.

Nadelen potdeksel plank

  • Ten opzichte van Zweeds rabat kunnen potdeksel planken er minder strak uitzien.
  • Risico op vocht achter de planken is hoger.

Zweeds rabat

Voor een schuur van potdeksel is Zweeds rabat het meest gekozen houtsoort. Zweeds rabat is geen rechte plank, maar is de voorzijde licht tabs toelopend. De bovenzijde is smal en loopt breed naar onder toe. Hiermee lukt het om de plank te stapelen, zonder dat er een opening is tussen de stijl waar deze aan bevestigd is.

Dit is wel het geval bij potdeksel planken. Aan de onderzijde loopt een uitsparing, zodat de plank strak aansluit op de onderste plank. Je krijgt hiermee dus een veel strakker effect.

Voordelen Zweeds rabat

  • Doordat de planken gemakkelijk in elkaar vallen, zal er een veel strakkere uitstraling van de schuur potdeksel zijn.
  • Met Zweeds rabat is je schuur beter beschermd tegen het insijpelen van vocht.

Nadelen Zweeds rabat

  • Zweeds rabat is iets duurder in prijs, in vergelijking met normale potdeksel planken.
  • Zorg dat uitsparing schoon blijft, ander sluiten de planken niet goed op elkaar aan en dit heeft invloed op de rest van je schuurwand.

Halfhouts rabat

Halfhouts rabat is een plank die een combinatie is tussen een potdeksel plank en Zweeds rabat. De plank is net als een potdeksel plank recht van vorm, maar heeft net als Zweeds rabat inkepingen. Het verschil is alleen dat de inkepingen zowel aan de bovenzijde als onderzijde van de plank zijn aangebracht. Hierdoor passen alle planken als puzzelstukjes in elkaar.

Je hoeft hierbij geen planken schuin te plaatsen, zoals gebruikelijk is met potdekselen, je kunt de planken gewoon recht tegen de stijlen monteren.

Voordelen Halfhouts rabat

  • Met halfhouts rabat krijg je een nog strakker resultaat, doordat er aan uitsparingen zijn aan zowel de boven- als onderzijde.
  • De constructie van je potdeksel schuur is mogelijk sterker, doordat de planken goed met elkaar verbonden zijn.

Nadelen Halfhouts rabat

  • Het klassieke potdeksel effect ontbreekt bij het gebruik van halfhouts rabat.
  • Halfhouts rabat wordt ook gebruikt als ´normale´ schuurbekleding en is minder uniek.

Welke materialen gebruik je bij een potdeksel schuur bouwen?

Je kunt dus een keuze maken uit een bepaalt type potdeksel plank, maar je moet ook kiezen uit welke houtsoort de plank moet bestaan. Er zijn veel houtsoorten mogelijk, maar er zijn enkele houtsoorten die typisch zijn voor een schuur van potdeksel.

Douglas

Douglas hout wordt vele gebruikt voor potdeksel schuren. Douglas heeft een duurzaamheidsklasse 3 tot 4. dit is een matige duurzaamheid en hierdoor kan het hout tot wel 15 jaar mee. Wel is het aan te raden om Douglas vooraf te behandelen met verf of een beits. Van nature zal het hout na verloop van jaren verkleuren naar een grijze kleur. Als je dit niet mooi vindt, kun je dit voorkomen door het hout te behandelen.

Vuren

Vuren is een naaldhout soort die in Nederland erg veel wordt gebruikt. Het is relatief goedkoop hout met een witte tot geelachtige kleur. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat vurenhout niet erg duurzaam is en van nature dan ook niet lang meegaat. Daarom wordt vuren vaak geïmpregneerd. Met geïmpregneerd vuren bereik je wel een betere duurzaamheid en dit maakt het hout ook geschikt als potdeksel plank.

Grenen

Naast vurenhout, kun je ook met grenen een typische Scandinavische potdeksel schuur creëren. Grenen is na vuren een naaldhout soort die erg veel gebruikt wordt, vooral ook voor meubels. Ook bij grenen geldt hetzelfde als bij vurenhout, gebruik hiervoor geïmpregneerd grenenhout. De duurzaamheid doet dan niet onder voor bijvoorbeeld Douglas.

Western red cedar

Een ander veel gebruikte houtsoort voor een schuur potdeksel, is Western red cedar. Dit is een houtsoort dat vanuit Noord-Amerika wordt geïmporteerd. De houtsoort is erg geliefd vanwege de vele en mooie kleuren van het hout. De kleur kan variëren van licht geel tot roze bruin tot donkerbruin. De houtsoort heeft een goede duurzaamheidsklasse 2, maar er wordt wel aangeraden om geïmpregneerd Western red cedar te kopen voor een nog langere levensduur.

Siberisch lariks

Een verschil met Europees lariks, is niet alleen geografisch. Door de kou in Siberie, groeit de boom langzaam en dit resulteert in een veel betere duurzaamheid. Siberische lariks heeft een duurzaamheidsklasse 3 en dat is redelijk goed. Eventueel kan het hout onbehandeld worden gebruikt, maar het is aan te raden het hout wel te behandelen of voor geïmpregneerd Siberisch lariks te kiezen. De kleur van het hout is meer roze bruin.

Houtcomposiet

Met houtcomposiet combineer je de voordelen van hout en kunststof met elkaar. Je hebt de look van hout, maar niet de ongemakken van hout, zoals het snel rotten vanwege vochtproblemen, het werken van het hout en natuurlijk het vele onderhoud. Houtcomposiet bestaat uit samengeperste houtvezels vermengt met kunststof. Houtcomposiet planken zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Houtcomposiet is verkrijgbaar als potdeksel plank, Zweeds rabat en halfhouts rabat.

Kun je een potdeksel schuur ook zelf maken?

De schuur bouwen kun je met een beetje handigheid helemaal zelf. Je kunt een enkele want van potdeksel maken, maar het is ook mogelijk om een bestaande wand te voorzien van potdeksel planken. Een regelwerk van latjes die op een afstand van 60 centimeter van elkaar zijn geplaatst, is voldoende. Hieraan kun je de potdeksel planken gemakkelijk tegenaan stapelen en monteren.

Houdt er wel rekening mee dat je hiervoor RVS schroeven gebruikt, die niet zullen roesten. Ben je niet zo handig, dan kun je uiteraard ook een expert een potdeksel schuur laten bouwen. Je moet er dan rekening mee houden dat de potdeksel schuur prijs hoger zal zijn. Er zijn ook potdeksel schuur zelfbouw pakketten te koop. Met een potdeksel schuur zelfbouw pakket heb je het voordeel dat alle planken om maat zijn en dat je dus direct kunt beginnen met potdekselen.

Wat is een gemiddelde potdeksel schuur prijs?

De potdeksel schuur prijs is niet direct te geven, want dit is afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste de afmetingen van je schuur. Hoe groter de schuur, des te meer potdeksel planken heb je nodig en des te hoger zal de potdeksel schuur prijs zijn. Daarnaast speelt het type potdeksel plank en het materiaal van de plank een belangrijke rol bij de prijsbepaling.

Gemiddeld zal de prijs starten bij rond de € 1.000,- en kan oplopen, afhankelijk van de grootte van de schuur en gebruikte materialen tot rond de € 3.000,-. Koop je een compleet potdeksel schuur zelfbouw pakket, dan zul je in de regel gemiddeld tussen de € 1.500,- en € 5.000,- kwijt zijn, dit is afhankelijk van hoe luxe jij de schuur wilt hebben.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…