Schuur bouwen, welke isolatie kies je?

Ga je zelf een schuur bouwen of laat je er één bouwen? Dan zijn er diverse aspecten waar je op moet letten, vooral de schuur isolatie. Naast het design van de schuur, de materiaalkeuze en het soort dak, komt ook de vraag naar voren of je je schuur wilt isoleren. In lang niet alle gevallen is een schuur geïsoleerd, maar soms kan dit nodig zijn.

In deze blog lees je wat de redenen zijn om een schuur wel te isoleren en als je kiest voor isoleren schuur, welke schuur isolatie ga je hiervoor gebruiken? Wil je meer informatie over het isoleren van een specifiek gedeelte van de schuur, klik op de blogs hieronder:

  1. Schuur wanden isoleren
  2. Schuur vloer isoleren
  3. Schuur dak isoleren

Een tuinhuis of schuur isolatie of niet?

Ga je voor een tuinhuis of schuur isolatie of niet? Deze vraag is vooral afhankelijk van de functie die je schuur of tuinhuis gaat krijgen. Gebruik je de schuur enkel als opslag? Dan kun je er eventueel voor kiezen om de schuur niet te isoleren. Maar vaak wordt een schuur ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals een hobbyruimte, werkruimte of logeerruimte.

Een schuur of tuinhuisje isoleren is dan bijna noodzakelijk om vocht en kou buiten te houden. Tijdens strenge vriesperiode kan het in een niet geïsoleerde schuur net zo hard vriezen als buiten. Wat zijn de redenen om je schuur te isoleren?

Een beter comfort

Vooral als je een schuur of tuinhuis als leefomgeving gaat gebruiken, zoals een werk- of hobbyruimte, dan heb je behoefte aan comfort. Een geïsoleerde schuur houdt een groot gedeelte van de kou tegen, zodat je comfortabel je werk of hobby kunt uitvoeren.

Overigens als je de schuur als opslag gebruikt, dan kan een geïsoleerd tuinhuis of schuur nog steeds nuttig zijn. Je gereedschappen  en materialen die je opslaat zullen dan niet bloot staan aan vrieskou en vocht. Vooral elektrische apparatuur is hier gevoelig voor. Je schuur isoleren zorgt voor een langere levensduur van je gereedschappen.

Isolatie, energiebesparing

Stel je voor dat je geen geïsoleerde schuur hebt en je gebruikt de schuur toch als hobby- of werkruimte. Op koude dagen moet je de schuur dan verwarmen. Bij vriestemperaturen moet zelfs heel stevig verwarmen. Maar omdat de schuur niet geïsoleerd is, ontsnapt de warmte al vrij snel naar buiten.

Een groot gedeelte van de uitgestoten warmte van je kachel, stook je dus eigenlijk voor niets. Isolatie tuinhuis of schuur zorgt ervoor dat de warmte van je kachel ook daadwerkelijk in de schuur blijft en hierdoor hoef je de kachel ook minder hard te laten werken. Hiermee kun je enorm veel energie besparen.

Je aansluitingen niet laten bevriezen

Naast (elektrisch) gereedschap die je in een geïsoleerde schuur in betere staat houdt, is een schuur isoleren ook nodig als je bijvoorbeeld een aansluiting voor je wasmachine of koelkast in de schuur hebt. Sowieso mogen deze apparaten niet aan vrieskou blootstaan, want hierdoor gaat een wasmachine of koelkast stuk.

Een wasmachine is aangesloten op een waterleiding en die mag niet bevriezen. Gebruik je de schuur of tuinhuis dus voor je huishoudelijke apparatuur, dan isolatie zelfs noodzakelijk om je aansluitingen te beschermen.

Voorkom naast kou ook vocht

Een koude schuur of tuinhuis is meestal ook een vochtige ruimte. Wanneer het vries zal vocht in de schuur gaan bevriezen en dit kan voor schade aan de constructie zorgen. Maar ook wanneer het niet vries, zal vocht ervoor zorgen dat de levensduur van je schuur of tuinhuis behoorlijk wordt verkort.

Een goed geïsoleerde schuur, zal naast de kou ook vocht tegenhouden. Houdt er tijdens het isoleren wel rekening mee dat je een dampwerende laag aanbrengt, zodat vocht het isolatiemateriaal niet kan aantasten.

Geluidsisolatie schuur

Naast thermische isolatie, kun je ook schuur isolatie inzetten voor geluidsisolatie. Dit is vooral ook afhankelijk van welk soort isolatiemateriaal je gebruikt.

Niet elke isolatie zal voldoende akoestische isolatie eigenschappen hebben. Een schuur of tuinhuisje isoleren wegens het geluid is bijvoorbeeld van toepassing als je als hobby muziek maken hebt. Zo kun je ongestoord repeteren in de schuur en zonder dat je je buren tot overlast bent.

Soorten schuur isolatie: Isolatiematerialen op een rij gezet

Op de markt van isolatiematerialen heb je enorm veel keuze. Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen waarmee je je schuur of tuinhuis kunt isoleren. Sommige isolatiematerialen kun je gebruiken voor het isoleren van zowel vloeren, wanden of daken en andere isolatiematerialen zijn voor specifiek gebruik.

Ieder soort isolatie heeft zijn eigenschappen en voor- en nadelen. Daarom een overzicht van de verschillende soorten isolatie waarmee je een tuinhuis of schuur kunt isoleren.

Glaswol als schuur isolatie

Glaswol is één van de meeste gebruikte soorten isolatie voor woningen en kan daarom ook goed in een schuur worden toegepast. Glaswol staat bekend onder de noemer van minerale wol. Zoals de naam al aangeeft, zit er in glaswol ook daadwerkelijk glas. Dit zijn minimale scherven van gerecycled glas en vermengt met kwartszand, en soda.

Dit materiaal wordt verhit, waardoor er een soorten van brei aan draden ontstaat dat goed ingezet kan worden als isolatiemateriaal. Glaswol is verkrijgbaar in dekens, rollen en isolatieplaten. De eigenschappen van glaswol, zijn dat het materiaal een hoge isolatiewaarde heeft, gemakkelijk aan te brengen is en brandveilig is.

Glaswol
Glaswol

Glaswol kan zowel ingezet worden voor de vloer schuur isoleren, schuurdak isoleren of de wanden isoleren. Glaswol kost gemiddeld zo´n € 20,- per m² voor dekens en € 5,- duurder voor glaswol isolatieplaten.

Voordelen glaswol

Glaswol isoleert zeer goed, en zowel thermisch als akoestisch.
Ga je zelf je isolatie aanbrengen, dan is glaswol gemakkelijk aan te brengen, doordat het licht en flexibel is. Ook lastige hoeken nissen kun je zo gemakkelijk isoleren.

Nadelen glaswol

Tijdens het aanbrengen van glaswol komen minerale vezels vrij die irritatie aan luchtwegen, ogen en huid kunnen geven. Het is belangrijk om stofmasker, bril en handschoenen te dragen tijdens het aanbrengen.

De schuur isoleren buitenkant is niet mogelijk met glaswol, omdat vocht de isolatiewaarde vermindert. Voor de schuur isoleren van binnenuit is glaswol wel zeer geschikt.

Wanneer pas je glaswol toe?

Wil je een tuinhuis vloer isoleren? Dan kan glaswol ideaal ingezet worden. Voor de vloer gebruik je het beste de stevige glaswol isolatieplaten. Voor het isoleren van de wanden of schuurdak isoleren, zijn de glaswol dekens ideaal in gebruik.

Je kunt de dekens gemakkelijk op maat snijden of knippen en goed in iedere hoek of nis aandrukken. Na de schuur isoleren en afwerken, blijft glaswol jarenlang zijn isolatiewaarde behouden, mits het materiaal niet in aanraking komt met vocht.

Steenwol

Steenwol lijkt op glaswol, maar is toch een geheel ander product. In steenwol is vulkanisch gesteente verwerkt. Tezamen met andere stoffen wordt het verhit en ontstaat er een flexibel materiaal, maar steenwol kan ook hard worden voor verwerking in steenwolplaten. Ook steenwol valt onder de minerale wollen.

Mede doordat er vulkanisch gesteente in het steenwol is verwerkt, zorgt dit voor een hoge isolatiewaarde, met extra brandwerende eigenschappen. Steenwol is zeer duurzaam en kan tot wel 75 jaar lang meegaan. Steenwol is verkrijgbaar in dekens en isolatieplaten.

Voor dekens steenwol betaal je gemiddeld tussen de € 6,- en € 9,- per m². Ga je voor steenwolplaten   dan ligt de gemiddelde prijs tussen de € 7,- en € 16,-.

Voordelen steenwol

Zowel goede thermische als akoestische isolatie eigenschappen en ideaal als de brandveiligheid van je schuur belangrijk is.
Met materiaal is zogenaamd ‘dampopen’ Dit houdt in dat het materiaal nauwelijks aangetast wordt door vocht.

Nadelen steenwol

Net zoals bij glaswol, kan steenwol irriteren en daarom heb je bij het aanbrengen wel beschermende kleding nodig. Bij irritatie van de huid volstaat douchen. Steenwol is iets minder flexibele dan glaswol.

Wanneer pas je steenwol toe?

In de regel wordt glaswol als schuur isolatie toegepast. Maar heb je behoefte aan enkele extra eigenschappen, dan kan steenwol een betere keuze zijn. Zo is steenwol veel beter bestand tegen vocht en heeft het materiaal een hogere brandwerendheid.

Wil je een houten of stenen schuur isoleren? Dan zijn er ook speciale steenwol platen die je aan de buitenkant van de muur kunt plaatsen. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld enkel steens schuur isoleren. Daarnaast kun je steenwol toepassen voor het isoleren van vloeren en wanden.

PUR

PUR is een afkorting van polyurethaan isolatie en staat vooral bekend als purschuim. Dit is een vloeibaar isolatiemateriaal, dat nadat het is gespoten zeer hard wordt. Dit komt omdat het materiaal uit twee componenten bestaat, namelijk polyol en isocyanaat.

PUR schuim
PUR schuim

Dit mengsel blijft vloeibaar, totdat het met de buitenlucht in contact komt. Het zal nadat het gespoten is expanderen en uitharden. Hierdoor ontstaat een stevige isolatie. Purschuim heeft een hoge isolatiewaarde en dicht ook alle kieren en gaten in je schuur. Enkele minuten nadat je purschuim hebt gespoten, is het mengsel al hard. Hierdoor is het bestand tegen vocht en ook brandvertragend.

Naast purschuim, zijn er ook PUR isolatieplaten. De platen zijn licht in gewicht en gemakkelijk op maat te snijden. Isolatieplaten zijn  goedkoper dan purschuim en de isolatiewaarde is hoger. Voor purschuim betaal je gemiddeld tussen de € 25,- en € 30,- per m² en voor PUR isolatieplaten tussen de € 20,- en € 25,- per m².

Voordelen PUR

Zowel purschuim als PUR isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en de isolatieplaten iets hoger.
De isolatieplaten en purschuim zijn beiden gemakkelijk aan te brengen. Met purschuim heb je nog meer flexibiliteit, doordat ook kieren en naden worden geïsoleerd.

Nadelen PUR

Purschuim heeft enkele nadelen, zoals het dragen van beschermende kleding is nodig en het oppervlakte wordt meestal niet egaal glad. Je zult achteraf het oppervalk moeten schuren, als je dit glad wilt hebben.
PUR is geen milieuvriendelijk isolatiemateriaal en purschuim is naderhand lastig te verwijderen.

Wanneer pas je PUR toe?

PUR, zoals schuim als isolatieplaten kunnen worden toegepast voor vloerisolatie tuinhuis, voor dak schuur isoleren en isolatie van de wanden. Voor vloerisolatie is het vooral handig als je gebruikmaakt van de PUR isolatieplaten. Isolatieplaten kunnen ook worden gebruikt voor de wanden en het dak, maar ook purschuim is hier geschikt voor.

Sandwichpanelen

Een bijzondere soort van isolatie zijn sandwichpanelen. Sandwichpanelen bestaan uit twee metalen platen, ook wel binnen- en buitenschil genoemd, met hiertussen een laag isolatiemateriaal van PUR, PIR of steenwol. Dit zorgt ervoor dat sandwichpanelen een hoge isolatiewaarde hebben en tegen vrijwel alles bestand zijn.

Het is ook een zeer stevig isolatiemateriaal, omdat de twee platen aan de buitenzijde van metaal zijn. Het is zelfs mogelijk om de sandwichpanelen te gebruiken voor de opbouw van de gevel van de schuur of anders om muren te verstevigen. Je kunt hiermee ook de schuur achteraf isoleren, door de sandwichpanelen aan de muur te monteren. Helemaal handig voor achteraf een houten schuur isoleren.

Sandwichplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, dit is vooral van belang als je de panelen niet alleen voor isolatie, maar ook voor de afwerking toepast. Gemiddeld zijn de schuur isoleren kosten voor sandwichpanelen tussen de € 25,- en € 30,- per m². Houd er wel rekening mee dat je voor het aanbrengen speciale schroeven nodig hebt, hiervoor betaal je ook € 25,- per 100 schroeven.

Voordelen sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn licht in gewicht en hiermee kun je heel snel isolatie aanbrengen.
In diverse afmetingen beschikbaar, ook grote platen, waarmee je gemakkelijk een heel groot gedeelte van de wanden van je schuur isoleert.

Nadelen sandwichpanelen

Sandwichpanelen op maat zagen gaat niet zo gemakkelijk, omdat de buitenste panelen uit metaal bestaan. Daar tegenover staat dat sandwichpanelen in vele afmetingen verkrijgbaar zijn.
Kies je voor een donkere kleur sandwichplaten, dan kan dit van invloed zijn op de temperatuur in je tuinhuis of schuur. In de zomer kan het dan behoorlijk warm worden.

Wanneer pas je sandwichpanelen toe?

Voor vloerisolatie schuur en tuinhuis zijn sandwichplaten niet geschikt. Voor wandisolatie zijn sandwichpanelen ideaal. Ze kunnen zowel ingezet worden voor en schuur isoleren van binnenuit en van buiten en desnoods voor gevelopbouw. Daarnaast zijn sandwichpanelen heel goed te gebruiken voor het dak. Wanneer je dit wenst, kun je de sandwichpanelen ook zonder dakbedekking toevoegen. Je hebt dan een metalen binnen- en buitendak met een laag isolatie hier tussen.

PIR platen

PIR staat voor polyisocyanuraat en is isolatiemateriaal van hard kunstschuim. PIR is verkrijgbaar als isolatieplaten en hebben een zeer hoge isolatiewaarde. Mede hierdoor hoef je niet eens hele dikke isolatieplaten te gebruiken. Bij brand komen er ook veel minder schadelijke stoffen vrij dan bij andere isolatiematerialen.

De structuur van PIR isolatieplaten lijkt op die van PUR isolatieplaten. In de meeste gevallen zijn PIR isolatieplaten aan beide zijdes voorzien van een dampwerende laag, zodat het isolatiemateriaal een goede bescherming geniet tegen vocht. Het materiaal is dusdanig goed tegen vocht bestand, dat het ook in natte ruimtes gebruikt kan worden.

Goed om te weten als je bijvoorbeeld een sauna met douche in je schuur gaat bouwen. De gemiddelde kosten van PIR platen zijn afhankelijk van de gekozen dikte van de platen. Je betaalt dan tussen de € 7,- en € 18,- per m². De dikte van PIR platen varieert tussen de 30 en 120 millimeter.

Voordelen PIR platen

Zeer licht materiaal om mee te werken en PIR platen nemen geen vocht op. Daarnaast hoef je ook geen apart dampscherm aan te brengen. Zeer hoge isolatiewaarde, ook als je kiest voor relatief dunne PIR platen.

Nadelen PIR platen

PIR platen zijn niet milieuvriendelijk. Tijdens de productie komen namelijk schadelijke stoffen vrij.
Na gebruik is het lastig om PIR isolatieplaten te recyclen, ook in dit geval geen milieuvriendelijke keuze.

Wanneer pas je PIR platen toe?

PIR platen zijn één van de meeste geschikte isolatiematerialen voor een dak schuur isoleren. Het kan gewoon van buitenaf op het dak worden gelegd, met hier overheen direct de dakbedekking. PIR platen worden dus vooral gebruikt voor het isoleren van zowel hellende als platte daken. Ook voor het isoleren van de schuurmuren zijn PIR platen geschikt en ze kunnen ook voor schuurvloer isoleren gebruikt worden.

EPS isolatieplaten

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Dit is een dure term, maar in de volksmond staat dit ook wel bekend als piepschuim. Met piepschuim zijn allerlei toepassingen te maken, waaronder dus ook EPS isolatieplaten die je voor je schuur of tuinhuis kunt gebruiken.

De polystyreenkorrels, oftewel piepschuimkorrels worden in een mal gezet en gaan expanderen en kleven zo aan elkaar vast. Omdat er veel lucht in piepschuim zit, bestaat de EPS isolatieplaten voor 98% uit lucht. Hierdoor ontstaan er isolatieplaten die zeer licht in gewicht zijn en met een hoge isolatiewaarde. Doordat er zo weinig grondstoffen nodig zijn om EPS te produceren, is EPS ook een goedkope isolatie.

De gemiddelde prijs ligt rond de € 10,- per m². Zoek je een lichtgewicht en gemakkelijk aan te brengen isolatiemateriaal voor je schuur? Dan zijn EPS isolatieplaten een goede keuze.

Voordelen EPS isolatieplaten

Gemakkelijk te bewerken materiaal, de platen kunnen gemakkelijk op maat worden gesneden of gezaagd.
EPS isolatieplaten bestaan volledig uit lucht en kunststof en zijn hierdoor geheel ongevoelig voor vocht en schimmels.

Nadelen EPS isolatieplaten

EPS laat zich niet gemakkelijk samendrukken, zoals met minerale wollen wel het geval is. Voor hoeken en nissen kan het lastig zijn om goed met EPS te isoleren.

Het basismateriaal is kunststof dat uit aardolie wordt gewonnen. Hierdoor is het productieproces van EPS isolatieplaten niet echt milieuvriendelijk.

Wanneer pas je EPS isolatieplaten toe?

EPS isolatieplaten zijn geschikt voor zowel het isoleren van vloeren, wanden en daken. Ook een bestaande schuur achteraf isoleren kan heel gemakkelijk met EPS isolatieplaten. De platen zijn loopvast, dus gebruik je deze isolatie als vloerisolatie tuinhuis of schuur, dan kun je hier gemakkelijk een vloerbedekking overheen leggen.

EPS isolatieplaten gebruiken voor het dak isoleren gaat gemakkelijk, door de platen de spanten en kepers te plaatsen. Met EPS isolatieplaten heb je een gemakkelijk isolatiemateriaal, goedkoop en veelzijdig.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…