Grote schuur bouwen

Vele woningen in Nederland zijn voorzien van een schuur. Een schuur kan onderdeel zijn van de woning, maar vaak is een schuur een aparte ruimte in de tuin. Een schuur kan bestaan uit verschillende soorten materialen, designs en ook diverse afmetingen hebben. Zo zijn er kleine schuren, vaak alleen te gebruiken om spullen in op te slaan, maar ook grote tot soms zeer grote schuur. In dit artikel lees je alles over een grote schuur bouwen.

Wil je een grote schuur bouwen, dan is dit vooral afhankelijk van hoeveel ruimte je in de tuin hebt. Je wilt uiteraard wel ruimte overhouden voor een terras in je tuin of genieten van leuke bloemen en planten of een vijver.

Waarom kies je voor een grote schuur?

Er kunnen diverse redenen zijn om voor een grote of zeer grote schuur te kiezen. Een schuur dient in eerste plaats om spullen in op te bergen, denk hierbij aan (tuin)gereedschappen. Heb je erg veel gereedschap om op te slaan, dan zul je eenvoudigweg meer behoefte hebben aan een grote schuur.

Maar een schuur kan voor meer doeleinden dienen. In dat geval is bijna altijd een grote schuur nodig. Wanneer je je schuur ook wilt gebruiken als garage bijvoorbeeld. De schuur moet dan dusdanig groot zijn dat er ook een auto in past of zelfs meerdere auto´s.

Er wordt ook voor een grote schuur gekozen als je de schuur functioneel wilt gebruiken. Je maakt van de schuur een werkplek of een logeerruimte. Ook helemaal trendy is het om een schuur te gebruiken als wellnessruimte, met hierin een sauna, whirlpool en douche. Je kunt je voorstellen dat je dan veel ruimte nodig hebt.

Een schuur kun je ook gebruiken als zitruimte. Het kan tijdens de zomer soms wat kouder zijn, maar je wilt toch van je tuin genieten? Een leuk ingerichte schuur biedt dan een oplossing.

Niet gebruikelijk in doorsnee tuinen is een zeer grote schuur. Deze schuur overtreft alle andere soorten schuren betreffende de afmeting en kan eerder gezien worden als een bedrijfshal.

In uitzonderlijke situaties is dit mogelijk als u bijvoorbeeld een ondernemer bent die vanuit huis een werkruimte nodig heeft. Als u voldoende ruimte heeft, kunt u hier een zeer grote schuur of bedrijfshal bouwen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een grote schuur bouwen?

Een grote schuur bouwen heeft diverse voordelen, maar uiteraard zijn er ook nadelen te verzinnen. Daarom de verschillende voor- en nadelen.

Voordelen grote schuur bouwen

  • Een grote schuur geeft je mogelijkheden om grote materialen of veel materialen op te slaan.
  • Een grote schuur kun je ook voor andere doeleinden gebruiken dan het opslaan van gereedschap en spullen.
  • Ruime keuze uit verschillende soorten materialen de schuur te bouwen.
  • Een grote schuur is een meerwaarde voor je woning. De waarde van je woning kan hierdoor stijgen.
  • Een grote schuur kan ook dienen als garage. Zo heb je geen aparte garage of carport meer nodig.

Nadelen grote schuur bouwen

  • Het bouwen van een grote schuur kost erg veel tijd. Tijd die je misschien niet hebt. Zelf een grote schuur bouwen kan dan lang duren.
  • In een grote schuur gaan meer materialen zitten en dit houdt dus in dat de schuur duurder is dan een schuur die iets bescheidener is.
  • Een grote schuur bouwen, houdt ook in dat je met veel grotere bouwmaterialen te maken hebt. Je zult om die reden eventueel werkzaamheden moeten uitbesteden.
  • Bekijk of je wel daadwerkelijk een grote schuur nodig hebt. Anders zit je met veel ongebruikte ruimte en dat is jammer van de ruimte die de schuur inneemt van je tuin.
  • Ga je voor een grote houten schuur, houd dan rekening dat de schuur onderhouden moet worden. Dit is met een grote schuur natuurlijk erg veel werk.

Grote schuur vs. kleine schuur

Tegenover een grote schuur staat natuurlijk een kleine schuur. Over de afmetingen van de schuur kun je discussiëren. Wat is bijvoorbeeld een grote schuur en wat is een kleine schuur? Een grote schuur is in ieder geval een schuur die voor meer gebruikt kan worden dan alleen opslag, terwijl een kleine schuur voornamelijk voor opslag bedoeld is.

Een verschil tussen een grote en kleine schuur, is naast de afmetingen ook het werk wat je hebt om de schuur te bouwen. In een grote schuur gaat veel meer werk zitten dan in een kleine schuur. Een logisch gevolg is ook dat een grote schuur veel duurder is dan een kleine schuur.

Bij je keuze voor een kleine of een grote schuur, dient vooral vast te staan waar je de schuur voor wilt gebruiken. Wil je de schuur alleen gebruiken om wat gereedschap op te slaan, dan heb je aan een klein schuurtje voldoende. Wil je de schuur ook functioneel gebruiken, dan is het verstandig om voor een grote schuur te gaan.

Grote schuur
Grote schuur

Welke soorten grote schuren zijn er?

Wanneer we het hebben over een grote schuur bouwen, dan moet je kiezen uit een soort schuur. Dit gaat dan vooral om het materiaal waaruit de schuur bestaat. In de meeste gevallen zal voor een grote houten schuur gekozen worden. Maar er zijn nog meer opties op een grote schuur te bouwen.

Grote houten schuur

Ga je zelf een schuur bouwen? Een grote houten schuur ligt dan het meest voor de hand. Hout is namelijk het gemakkelijkste materiaal om zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt planken en balken zelf gemakkelijk op maat zagen en hout met elkaar verbinden is niet moeilijk als je de juiste schroeven gebruikt.

Met een grote houten schuur geniet je ook van de natuurlijke en warme uitstraling. Dit heb je zeker nodig als je een groot gedeelte van de natuurlijke uitstraling van je tuin voor de schuur gebruikt. Een grote houten schuur is het meest voor de hand liggend bij het zelf bouwen van een grote schuur.

Hierbij heb je ook nog eens de keuze uit verschillende houtsoorten, waarmee je de uitstraling en levensduur van de schuur bepaalt.

Grote bakstenen schuur

Wil je een grote schuur die zeer stevig is en die een lange levensduur garandeert? Dan kom je niet onder een schuur van bakstenen uit. Een stenen schuur is uitermate sterk en bestand tegen alle weersomstandigheden, veel beter nog dan een grote houten schuur.

Met een stenen schuur hoef je nooit meer een andere schuur te bouwen, want een stenen schuur gaat levenslang mee. Nog meer dan een grote houten schuur ben je verzekert dat de schuur de waarde van je woning verhoogt. Ook is een stenen schuur onderhoudsvrij.

Wel moet je rekening houden met enkele nadelen van een schuur van baksteen. Wanneer je de schuur zelf wilt bouwen, zul je toch enige kennis van metselen moeten hebben. Niet iedere doe-het-zelver heeft dit en dan moet je de schuur door een expert laten metselen, wat de schuur duurder maakt.

Een stenen schuur zal overigens altijd duurder zijn dan een houten schuur. Een grote schuur van steen kan ook kil overkomen. Je hebt wel ineens een grote stenen muur in je tuin staan en dit zal de natuurlijke uitstraling van je tuin verpesten.

Grote metalen schuur

Er wordt vaak voor een metalen schuur gekozen, als het om een zeer grote schuur gaat. Het voordeel van metaal, is dat een metalen constructie een grote draagkracht heeft, ook als er grote afstanden met de constructie worden overbrugd. Grote bedrijfshallen zijn een voorbeeld van schuren die vaak van metaal worden gebouwd.

Als metaalsoort kan bijvoorbeeld voor staal worden gekozen. Wil je een mooie uitstraling hebben, dan wordt ook gekozen voor aluminium. Een metalen schuur kan gekozen worden in diverse kleuren, al moet je wel de juiste kleur goed kiezen. Je kunt de schuur immers niet zomaar overschilderen in een andere kleur.

Een nadeel van een grote metalen schuur, is dat deze meestal niet zelf te bouwen is. Metaal is namelijk geen materiaal dat gemakkelijk zoals hout te bewerken is. Voor een metalen schuur ben je daarom bijna altijd aangewezen op experts die de schuur voor je bouwen.

Een uitzondering kan zijn  als je een metalen schuur bouwt met sandwichpanelen. Deze panelen bestaan uit een metalen binnen- en buitenplaat met hiertussen isolatiemateriaal.

Grote schuur bouwen, kun je dit zelf?

Of je een grote schuur zelf kunt bouwen, hangt af van enkele factoren. Ten eerste natuurlijk of je zelf handig genoeg bent of je zelf een schuur kunt bouwen en of je dit wilt. Daarnaast is de keuze van materiaalsoort belangrijk. Een houten schuur kunnen de meeste doe-het-zelvers nog wel bouwen, maar niet iedereen heeft de kennis in huis om een goede grote stenen schuur te bouwen.

Voor een grote metalen schuur gaat het zelf bouwen eigenlijk niet op. Metaal laat zich niet tot nauwelijks bewerken en is dus ongeschikt om zelf je schuur te bouwen. In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor een grote houten schuur en dit hoeft voor de meeste klussers geen probleem te zijn.

Welke mogelijkheden zijn er?

Als het om een grote schuur bouwen gaat, dan zijn er op verschillende vlakken diverse mogelijkheden. Ga je de schuur zelf bouwen, dan heb je de keuze uit hout of baksteen. Heb je niet de kennis in huis om zelf een schuur te bouwen, dan kun je een grote schuur laten bouwen. Wil je toch zelf een grote schuur bouwen, maar ben je niet zo handig om zelf een schuur te ontwerpen?

Dan is er nog de mogelijkheid van een schuur als bouwpakket. Een bouwpakket schuur is meestal van hout en te koop bij diverse bouwmarkten of speciaalzaken. Hiermee hoef je niet na te denken over het ontwerp van de schuur, maar kies je gewoon een schuur uit die aan je wensen voldoet.

Bij een bouwpakket zijn alle onderdelen op maat gemaakt, dus je hoeft je ook niet druk te maken om het op maat zagen van houten planken.

Grote schuur bouwen, hoe?

Het bouwen van een grote schuur zal niet veel verschillen met het bouwen van een kleinere schuur, je hebt alleen van doen met bouwmaterialen van grotere afmetingen of met meer bouwmaterialen. Het bouwen van een grote schuur kan bestaat uit enkele standaard stappen.

Stap 1: de fundering

Ga je een grote schuur bouwen, dan ontkom je niet aan het leggen van een goede fundering. Een fundering kan op verschillende manieren worden gelegd. Dit hangt vooral af van de grootte van de schuur. Voor een grote schuur bouwen kun je het beste kiezen voor het aanbrengen van een rechtstreekse fundering van beton en staalmatten. Je weet dan zeker dat je een goede fundering hebt die de schuur kan dragen.

Stap 2: Opbouw van de constructie

Wanneer de fundering ligt, moet je de constructie bouwen. Hoe je dit doet is afhankelijk van de gekozen materiaalsoort. Bij een grote houten schuur zul je funderingsbalken moeten gebruiken. Hiermee zet je het geraamte van de schuur neer en de constructie draagt het gewicht van de gehele schuur.

Een constructie is ook nodig voor een stenen schuur of metalen schuur. Voor een grote metalen schuur, zal de constructie meestal uit metaal bestaan. Dit is een specialistische klus die het beste kunt uitbesteden. Bij het bouwen van de constructie houdt je ook rekening met waar de kozijnen komen voor de ramen en deuren.

Stap 3: De gevel afwerken

Bij een houten schuur werk je de gevel af door houten planken tegen de constructie aan te monteren. Gebruik je hiervoor speciale rabatplanken, dan zit er meestal een groef in. Zo vallen de planken mooi in elkaar. Ga je een stenen schuur maken, dan is het tijd om je metselkwaliteiten naar boven te halen.

Vooral voor een grote schuur kan het metselen best een grote klus zijn. Ga je voor een grote metalen schuur, dan moeten er metalen platen aan de constructie worden gemonteerd. Ook hier geldt weer dat dit een klus kan zijn voor experts. Grote metalen platen kunnen erg zwaar zijn en daar heb je eventueel hulpmateriaal bij nodig, zoals een kraan.

Stap 4: Het dak afwerken

Je kunt bij een grote schuur bouwen kiezen voor een schuur met een plat dak of met een hellend dak. Als het goed is heb je bij het bouwen van de constructie ook de dakconstructie aangebracht. Het is dan een kwestie van dakplaten leggen. Hier overheen kun je als je dit wenst isolatie aanbrengen en vervolgens een dakbedekking naar keuze.

Voor hellende daken zal meestal gekozen worden voor dakpannen of leien. Voor een plat dak wordt meestal gekozen voor bitumen, maar EPDM is tegenwoordig ook in opmars. Dit is een soort van dakrubber met gunstige eigenschappen, waardoor de dakbedekking niet snel zal scheuren. Ook een plat dak met met PVC dakbedekking is een optie.

Stap 5: Ramen en deuren plaatsen

Deze stap hoeft niet perse na het dak afwerken gebeuren. Dit kan ook tijdens het afwerken van de gevel van de schuur. Je kiest hierbij ramen en kozijnen naar keuze. In een grote houten schuur, alsmede een stenen schuur, wordt vaak gekozen voor houten kozijnen.

Wil je de schuur goed isoleren, dan kun je het beste voor HR++ glas kiezen. In een metalen schuur wordt meestal gekozen voor metalen kozijnen.

Stap 6: Schuur isoleren

Voor een grote schuur bouwen kies je niet zomaar, maar vaak ook om functioneel in te zetten. Het is dan van belang dat je de schuur isoleert. Een houten schuur isoleren is het gemakkelijkste. Isolatiemateriaal kun je gemakkelijk plaatsen tussen de balken van de constructie en vervolgens afdekken met gipsplaat.

In een stenen schuur moet je wel eerst een geraamte maken van latjes, zodat hiertussen het isolatiemateriaal past. Als isolatiemateriaal kun je kiezen uit minerale dekens, zoals glaswol of steenwol. Ook isolatieplaten zijn een optie, zoals PIR, EPS, PIR en Pur platen.

Stap 7: Schuur verder afwerken

Voor sommigen zal de schuur verder af zijn. Maar het is mogelijk dat je de schuur verder wilt aankleden. Bijvoorbeeld als je de schuur gebruikt als thuiswerkplek, logeerruimte of wellnessruimte. Houdt ook tijdens het leggen van de fundering al rekening met eventuele leidingen voor aan- en afvoer van water en elektriciteit.

Waar kun je de materialen kopen?

Voor het kopen van materialen voor je grote schuur, kun je in de meeste gevallen terecht bij de grote bouwmarkten. Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach hebben een enorm assortiment aan bouwmaterialen waar jij je schuur mee kunt bouwen. Uiteraard is het ook mogelijk om online op zoek te gaan naar bouwmaterialen.

Het voordeel van online aankopen, is dat je de prijzen van bouwmaterialen gemakkelijker kunt vergelijken en zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft. Tevens worden de bouwmaterialen bij je thuis afgeleverd.

Ga je een kant en klaar bouwpakket schuur kopen, dan kun je hiervoor ook bij de meeste bouwmarkten terecht. Voor grote schuren gaat dit dan alleen om grote houten schuren. Er zijn ook diverse speciaalzaken die een bouwpakket van een schuur aanbieden.

Wil je het helemaal luxe aanpakken, dan zijn er ook bedrijven om je schuur volledig op maat te laten maken. Voor een grote metalen schuur kun je soms ook bij een bouwmarkt terecht, maar meestal zul je aangewezen zijn op de specialistische metaalbedrijven.

Wat kost een grote schuur bouwen?

Een grote schuur bouwen kan kostbaar zijn. Een directe kostprijs opgeven is lastig, omdat je van doen hebt met diverse factoren. Ten eerste natuurlijk de afmetingen van de schuur. Ga je voor een grote schuur of van een zeer grote schuur? In het laatste geval heb je meer bouwmaterialen nodig en zal dit duurder zijn.

Tevens is de prijs afhankelijk van de het soort schuur. Een houten schuur zal in de regel wat goedkoper zijn dan een schuur van steen. De prijs van een grote metalen schuur is verrassend genoeg niet altijd duurder dan een houten schuur. Tenzij je voor een zeer grote metalen bedrijfshal kiest, dan zullen de kosten hoog oplopen.

Ga van de volgende richtprijzen uit voor de diverse type schuren:

Grote houten schuur: vanaf € 2.500,- tot € 10.000,-
Een grote stenen schuur: vanaf € 5.000,- tot € 25.000,-
Grote metalen schuur: vanaf € 2.000,- tot 12.500,-

De prijzen van een bouwpakket van een grote schuur zullen in de regel niet bovenmatig hoger liggen dan wanneer je zelf je materiaal voor een schuur aanschaft. In het geval dat je een grote schuur bouwen niet zelf kunt en de schuur laat bouwen door experts, zul je uiteraard duurder uit zijn.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…