Veranda met schuur

Wanneer het je wens is om een nieuwe schuur te bouwen, dan heb je keuzes uit veel verschillende soorten schuren. In principe ben je vrij om zelf een schuur te bouwen, zoals jij wilt. Je hebt misschien een bepaalde soort schuur in gedachten, zoals een blokhut of een kapschuur, maar het gebruik van bepaalde materialen, zoals hout, steen of metaal. Heb je al wel eens gedacht aan een veranda met schuur?

Welk soort schuur je kiest, is vaak ook afhankelijk van wat je met de schuur van plan bent. Gebruik je de schuur enkel om gereedschap en materialen in op te slaan of ga je de schuur ook functioneel gebruiken als werk- of hobbyruimte, ontspanningsruimte of logeerruimte? Een schuur die geschikt is voor functionele doeleinden, is een schuur met veranda.

Wat is een veranda met schuur?

Een veranda met schuur bestaat uit twee onderdelen: de schuur zelf en een veranda. Wat een schuur is, zal geen nadere toelichting nodig hebben. Van een veranda bestaan verschillende definities. Misschien dat dit ermee te maken heeft dat er tussen Vlaanderen en Nederland verschillende over de definitie van een veranda wordt gedacht.

De meest traditionele opvatting van een veranda is in Nederland een aanbouw aan een woning of in dit geval aan een schuur met een overkapping die rust op meestal houten palen. De vloer kan een bestaande vloer zijn, maar vaak wordt hier een aparte houten vloer voor aangelegd. Kenmerk is dat de vloer op de hoogte van de schuur vloer ligt.

veranda met schuur
veranda met schuur

Een veranda kan ook gesloten zijn met glas, dan wordt hier een serre mee bedoeld. In Vlaanderen daarentegen, betekent een veranda een volledig afgesloten glazen aanbouw. De traditionele open veranda met overkapping is in Vlaanderen een overdekt terras.

Waarom kies je voor een veranda met schuur?

Een schuur met veranda zal geen directe keuze zijn als je een schuur wilt bouwen waar je alleen maar fietsen, gereedschap en materialen in wilt opslaan. Een veranda heeft een duidelijk doel, namelijk om te dienen als een overdekt terras. Zo kun je tijdens regen toch buiten zitten en direct je schuur weer ingaan als het koud wordt of als de wind uit een andere richting waait.

Ook kan een veranda dienen als bescherming tegen de hitte van de zon. Mede door de overkapping die bij een veranda altijd aanwezig is, hoe je niet in de bloedhete zon te zitten. Meestal zal dus voor een tuinschuur met veranda gekozen worden als je de schuur functioneel gebruikt.

Een veranda aan schuur is vaak ook het geval als de ingang van de schuur hoger ligt. Hierdoor kun je de veranda betreden door van een trapje gebruik te maken. Het is niet logisch om dan in de schuur gereedschappen of je fietsen op te slaan. Een schuur met veranda is dus vooral de keuze voor een functioneel gebruik van de schuur.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een schuur met veranda?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een veranda aan schuur. Soms kies je misschien voor een schuurtje met veranda vanwege de karakteristieke uitstraling en soms om ook daadwerkelijk van de veranda gebruik te maken. Een tuinschuur met veranda kan dan ook zowel voordelen als nadelen hebben.

Voordelen schuur met veranda

  • Je creëert aangrenzend aan de schuur een mooi overdekte zitruimte. Een terras is misschien iets teveel van het goede, omdat een veranda meestal een smalle strook langs de schuur is.
  • Je bent met een veranda altijd beschermd tegen regen of de felle zon, als je hier je tuinstoelen neerzet.
  • Met een veranda aan schuur garandeer je dat je altijd een droge inkom in de schuur.
  • Een veranda schuur is esthetisch altijd mooier dan alleen een schuur. Een veranda schuur is daarom altijd een aanwinst voor je tuin.
  • Een veranda aan schuur is relatief eenvoudig te maken. Een afdak, palen en eventueel een vloer zijn voldoende.

Nadelen schuur met veranda

  • Afhankelijk van de diepte de veranda, kan deze veel ruimte van je tuin innemen, hierdoor wordt je tuin kleiner.
  • Een schuurtje met veranda is in de meeste gevallen minder geschikt als je de schuur enkel als opslagruimte gebruikt.
  • Een veranda aan schuur maakt een nieuwe te bouwen schuur wel wat prijziger.
  • Kies je voor een veranda aan schuur voor een schuur die voortdurend in de schaduw staat, dan zal de zon maar moeilijk in de schuur komen.
  • Een goede waterafvoer is nodig, om wateroverlast te voorkomen.

Welke soorten veranda met schuur zijn er?

Er zijn verschillende type schuren. Aan veel van deze soorten kun je een veranda maken, zodat de schuur een geheel andere uitstraling krijgt en je ook voor de betreffende schuur overdekt kunt zitten. Welke soorten veranda met schuur zijn er?

Standaard tuinschuur met veranda

Met een standaard tuinschuur wordt bedoeld een schuur die je in de meeste Nederlandse tuinen tegenkomt. Dit zijn in de regel vierkant of rechthoekige schuren van hout of steen. Vaak wordt een standaard tuinschuur gebruikt voor het opslaan van gereedschap, materiaal en de fietsen.

De schuur kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals een werkruimte, hobbyruimte of een andere  toepassing. Gebruik een standaard tuinschuur als opslagruimte, dan moet je overwegen of het handig is om hier een veranda aan te bouwen. Een veranda kan in de weg staan als je grote materialen of gereedschappen uit de schuur wilt halen.

Toch kan en standaard tuinschuur met veranda een optie zijn. Richt je de schuur bijvoorbeeld in als ontspanningsruimte of thuiswerkkantoor, dan zorgt de veranda vaak voor een vriendelijk uiterlijk van de schuur. Tevens plaats je hieronder tuinstoelen en je zit altijd droog en beschermd tegen de felle zon.

Het beste is het om de tuinschuur met veranda in zijn geheel te bouwen. Maar het is ook mogelijk om een veranda aan een bestaande tuinschuur te bouwen.

Voordelen standaard tuinschuur met veranda

  • Een standaard vierkante of rechthoekige tuinschuur kan ogenschijnlijk wat saai ogen. Dit los je op met een tuinschuur met veranda. De schuur krijgt een geheel nieuwe uitstraling.
  • Vele mogelijkheden om een veranda schuur te bouwen. Je kunt een veranda enkel aan de voorzijde bouwen, maar ook langs de zijkant, zodat je hele schuur omringt is.

Nadelen standaard tuinschuur met veranda

  • Je moet er rekening mee houden, dat een veranda aan schuur ook extra ruimte van je tuin inneemt. Dit hoeft geen probleem te zijn, want je krijgt de ruimte ook terug als overdekte zitruimte.
  • Een standaard thuisschuur met veranda is duurder dan een tuinschuur zonder een veranda.

Kapschuur veranda

Een kapschuur is een karakteristieke schuur die herkenbaar is aan de geheel open ingang en het hoge hellende dak. De kapschuur heeft een achterwand en twee zijwanden. Een voorwand is niet aanwezig. De nok van het dak is ter hoogte van de ingang en loopt hellend door naar de achterwand.

Het andere hellende gedeelte van het dak loopt maar tot maximaal de helft door naar de voorzijde. Dit garandeert een hoge ingang, zoals traditioneel met een kapschuur wordt beoogd. Er zijn tegenwoordig ook veel kapschuren te koop die afwijken van het oorspronkelijk ontwerp en niet meer geheel dicht zijn. Aan het kenmerkende dak is nog te herkennen dat het om een kapschuur gaat.

Een kapschuur veranda is een goede uitdrukking als het gaat om een combinatie tussen een kapschuur en veranda. Een aparte veranda aan de schuur bouwen is in principe niet nodig. Omdat een kapschuur aan de voorzijde reeds open is, is een kapschuur al een soort van grote veranda.

Enkel wanneer de kapschuur (gedeeltelijk) gesloten is van voren, kun je overwegen om hiervan een kapschuur veranda te maken. En dan nog kun je het dak van de kaschuur veranda gebruiken als overkapping.

Voordelen kapschuur veranda

  • Met een kapschuur veranda heb je altijd één van de grootste soorten veranda´s, alleen ingebouwd in de kapschuur zelf.
  • De kapschuur kan voor meer dienen dan alleen maar uit de regen en zon zitten. Ook spullen opslaan gaat hieronder gemakkelijk.

Nadelen kapschuur veranda

  • Omdat een kapschuur eigenlijk al een grote overkapping is, is een aparte veranda aanbouwen onnodig.
  • Ga je voor een kapschuur met inpandige schuur, dan gaat het karakter van een traditionele kapschuur een beetje verloren.

Blokhut met veranda

Een blokhut wordt tegenwoordig veel ingezet als een schuur. Van oorsprong is een blokhut veel te zien in Noord-Amerika en in de noordelijke Europese landen. Officieel hoeft een blokhut niet altijd als schuur gebruikt te worden. Vooral in Noord-Amerika wordt een blokhut vaak als woning gebruikt.

Er zit een verschil in de bouwwijze tussen een standaard schuur en een blokhut. Een schuur is opgebouwd door middel van een constructie, waartegen in de regel houten planten gemonteerd worden. Een blokhut heeft normaal gesproken geen constructie. Een blokhut bestaat volledig uit boomstammen of massief houten planken. Aan de uiteinden zitten inkepingen, zodat de boomstammen of planken in elkaar vallen. Dit geeft een voldoende stevige constructie.

Traditioneel is een blokhut altijd voorzien van een veranda. De voorzijde en/of zijkanten van het dak van de blokhut lopen door en worden door houten balken ondersteund. Bij de klassieke blokhutten wordt de veranda meestal afgeschermd met een hekwerk en is de vloer ook van hout.

Veel blokhutten hebben een hogere ingang, waardoor je de veranda en ingang van de blokhut bereikt door een trapje te betreden. Een blokhut kan een zeer sfeervolle uitstraling aan de tuin geven.

Voordelen blokhut met veranda

  • Een veranda geeft een blokhut een extra gezellig en traditioneel uiterlijk.
  • Een blokhut met veranda is altijd mooier om te zien dan een standaard saaie schuur.

Nadelen blokhut met veranda

  • Een blokhut met veranda is afhankelijk van het type blokhut duurder dan een standaard tuinschuur.
  • Ga je de blokhut zelf bouwen, dan vereist dit een wat andere techniek en wat meer werk.

Kun je een veranda met schuur zelf bouwen?

Een veranda schuur kun je zelf bouwen. Net zoals je een schuur kunt bouwen, is het ook mogelijk om zelf een veranda aan de schuur te bouwen. Wanneer je dit in één geheel bouwt, dan is het niet nodig om een aparte overkapping aan de schuur te maken. Je kunt het dak van de schuur laten doorlopen, zodat deze kan dienen als overkapping van de veranda.

Houd bij het ontwerp van je schuur rekening met een veranda, zodat je veranda schuur één geheel vormt. Het je een bestaande schuur, dan is het mogelijk om achteraf een veranda aan te bouwen. Uiteraard zal in de meeste gevallen te zien zijn dat de veranda er achteraf aangezet is.

Bovenstaand wordt uitgaan van het begin tot einde zelf bouwen van een schuurtje met veranda. Maar het is ook mogelijk om een kant-en-klare schuur met veranda te kopen. Dit is een bouwpakket schuur. Je kiest voor een bouwpakket schuurtje met veranda als je zelf niet zo handig bent in het zelf ontwerpen en bouwen van een schuur.

Een bouwpakket veranda met schuur is volledig op maat gemaakt, waardoor je houten balken en planken niet meer op maat hoeft te zagen. Het bouwpakket is gemakkelijk en snel op te bouwen met een meegeleverde handleiding. Een nadeel van een bouwpakket schuur met veranda, is dat je meestal keuze hebt uit standaard modellen.

Is het zelf bouwen van een veranda met schuur geen optie voor jou? Dan moet je de bouw uitbesteden aan een professional. Je weet dan in ieder geval dat er vakkundig werk wordt geleverd en je krijgt garantie op de bouwwerken. Een nadeel is alleen dat de kostprijs van de veranda schuur flink hoger kan worden, je moet immers de arbeidskosten betalen.

Waar koop je een veranda met schuur?

Ga je een schuur met veranda zelf ontwerpen en maken? Dan moet je hiervoor de benodigde bouwmaterialen kopen, zoals houten balken en planken. In vrijwel alle gevallen is een zelfgebouwde schuur van hout, dus voor alle bouwmaterialen kun je terecht bij de grote en bekende bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach.

Van grote onderdelen tot kleine onderdelen, vrijwel alle is te koop bij de bouwmarkten. Ga je een bouwpakket schuur met veranda kopen, dan hebben de meeste bouwmarkten dit ook in het assortiment. Dit gaat dan meestal om standaard modellen.

Wil je een kant en klaar schuur veranda kopen, dan kun je ook terecht bij de speciaalzaken. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het maken, al dan niet prefab, van schuren met veranda. Je mag dan betere kwaliteit verwachten, specifiekere modellen en een betere klantenservice. Deze speciaalzaken bieden vaak ook de optie van een veranda met schuur op maat. Op basis van je persoonlijke wensen en eisen wordt een ontwerp gemaakt en voor je geproduceerd. Dit is overigens wel de meest dure oplossing.

Wat zijn de kosten van een veranda schuur?

De kosten van een schuur met veranda bouwen kunnen erg uiteen lopen. De prijs is namelijk afhankelijk van verschillende soorten factoren. De grootte van de schuur en de veranda aan schuur en het gebruikte materiaal zijn de belangrijkste factoren. Ook het type schuur, zoals een blokhut met veranda of kapschuur veranda is van invloed op de kostprijs. Ook het feit of je de schuur zelf bouwt uit losse onderdelen of een bouwpakket schuur koopt speelt een rol.

Een gemiddelde richtprijs voor een schuur met veranda, ongeacht het type schuur, zal tussen de € 1.000,- tot € 5.000,- liggen. Uiteraard is dit het geval voor het zelf bouwen van een houten schuur. Laat je de schuur bouwen door een specialist, dan kun je er zo € 2.000,- bij optellen voor de arbeidsuren.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…