Hoe leg je sanitair aan in een schuur of tuinhuis?

Het kan handig zijn om sanitair in je schuur of thuishuis aan te leggen. Zet je de schuur in als een thuiswerkplek, dan kan een toilet handig zijn, zodat je niet telkens naar huis hoeft te lopen. Ook als je de ruimte als hobbyruimte gebruikt, kan een wastafel nodig zijn, al is het alleen maar om je handen te wassen.

In een schuur als gastenverblijf of ontspanningsruimte, is sanitair zeker vereist en je kunt het dan zo uitgebreid mogelijk maken, zoals het plaatsen van een douche.

In dit blog leest je alles over de sanitaire voorzieningen in je tuinhuis of schuur. Daarnaast hebben we handige tips en een stappenplan voor  het aanleggen van water, afvoer en de riolering. Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor het aanleggen van een natuurlijke watervoorziening?

Lees dit artikel: Natuurlijke watervoorziening

Welke soorten sanitair kun je in een schuur aanleggen?

In principe zijn alle soorten sanitair in een schuur aan te leggen, waar je in je woning ook van kunt genieten. Dit geldt dus voor een toilet, wastafel, maar ook een gootsteen voor een keuken, of een douche. Wanneer er aanvoer en afvoer van water mogelijk is, kan iedere vorm van sanitair in schuur of tuinhuis worden aangelegd.

Kraan
Kraan

Waar moet je rekening mee houden bij het aanleggen?

Wil je gebruikmaken van sanitaire voorzieningen in je schuur, dan zijn er diverse zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe krijg je namelijk het water in je schuur en hoe ga je afvoer van vervuild water regelen?

Aan- en afvoermogelijkheden

Wil je schoon leidingwater in je schuur of tuinhuis voor bijvoorbeeld een toilet schuur of spoelbak schuur, dan kun je het beste een verbinding maken met de waterleiding van je woning. Deze waterleiding kun je doortrekken naar de schuur. Betreffende de afvoermogelijkheden moet je vanuit de gootsteen schuur of schuur toilet een afvoerbuis aanleggen om vervuild water af te voeren.

Hierover moet je nadenken, want vervuild water moet wel in het riool terechtkomen of desnoods in een sceptische tank, als je hier nog gebruik van maakt. Verder is bij de afwatering tuinhuis, de afvoer van regenwater zeer belangrijk. Een dakgoot tuinhuis mag niet ontbreken.

Hoe leg je aan- en afvoermogelijkheden aan?

Het beste om aan- en afvoermogelijkheden in een schuur of tuinhuis aan te leggen, is als je hier rekening mee houdt wanneer je de schuur bouwt. Je kunt dan direct alle leidingen verwerken in de schuur, zonder dat je achteraf grote verbouwingen moet doen. Een dakgoot tuinhuis plaatsen is sowieso een logisch onderdeel bij de bouw van een schuur.

Wateraanvoer leg je aan door een buis met de hoofdleiding van je woning te verbinden en onder de grond naar je schuur te laten lopen. Voor afvoer zijn diverse mogelijkheden. Je kunt de afvoer rechtstreeks op het riool van de woning laten aansluiten of op het gemeentelijke riool. Ook moet je nadenken hoe je regenwater via de dakgoot blokhut, schuur of tuinhuis afvoert.

Water aanleggen

Het aanleggen van de wateraanvoer kan een behoorlijke klus zijn. Hiervoor moet de waterleiding vanuit je woning onder de grond door, om vervolgens in de schuur uit te komen. Dit is natuurlijk helemaal een grote klus als je schuur achter in de tuin staat.

Het is eventueel ook mogelijk om gebruik te maken van een natuurlijke watervoorziening, door regenwater op te vangen via een regengoot tuinhuis of via een regenton.

Hoe leg je water aan?

Water aanleggen in je schuur begint met het graven van een geul in de tuin van ongeveer 60 centimeter diep. Hierin leg je de waterleiding, die je verbindt met de waterleiding van de woning en die uiteindelijk in de schuur uitkomt. Dit is het meeste werk. Wanneer dit voltooid is, kun je gemakkelijk een wasbak voor in de schuur of een toilet schuur hierop aansluiten.

Riolering aanleggen

Wanneer je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een toilet of wasbak voor schuur, dan hoort hier automatisch een waterafvoer schuur bij voor het afvoeren van vervuild water. Vervuild water moet goed worden afgevoerd via een riolering. Ook regenwater kan via een dakgoot tuinhuis worden afgevoerd naar de riolering, maar dit is geen vereiste als je het water opnieuw wilt gebruiken.

Hoe leg je riolering aan?

Er zijn enkele opties voor het aanleggen van een riolering schuur. Sowieso moet er een rioleringsbuis vanuit de schuur lopen. Ook dit moet weer ondergrond lopen. Oudere woningen zijn soms nog aangesloten op een sceptische tank in de tuin. Vanuit een schuur in de tuin, zal de afstand niet zo lang zijn om de riolering schuur met de sceptische tank te verbinden.

Je kunt ook opzoeken waar de riolering van de woning loopt en de riolering schuur hierop aansluiten. Dit zal voor de meeste gevallen gelden. In uitzonderlijke gevallen, kan een riolering schuur ook rechtstreeks op het gemeentelijke rioolnetwerk worden aangesloten. Dit vergt meer werk en moet ook aangevraagd worden bij de gemeente.

Kwaliteitseisen sanitair in de schuur of tuinhuis

Je wilt in je schuur of tuinhuis wel optimaal genieten van goed sanitair, net zoals je thuis ook doet. Daarvoor gelden enkele kwaliteitseisen. Wil je goed sanitair aanschaffen, zoals een gootsteen schuur of toilet schuur, ga dan voor sanitair met een KIWA of CE keurmerk.

Dit geldt ook voor kranen of een douche. Je weet dan zeker dat je sanitair de zwaarste tests hebben doorstaan. Zorg ook dat de aansluitingen van sanitair met waterleidingen en afvoeren altijd bereikbaar blijven. Mocht er een lekkage ontstaan, dan kun je hier gemakkelijk bijkomen.

Zelf sanitair aanleggen of laten doen?

Sanitair aanleggen kun je als je een beetje handig bent zelf, maar het is ook mogelijk om je sanitair door een professionele installateur te laten leggen. Wat zijn de voor- en nadelen van zelf leggen of laten aanleggen van sanitair in je schuur of tuinhuis?

Voordelen sanitair zelf leggen

Je kunt enorm op de kosten besparen, want je hoeft geen arbeidsuren voor de installateur te betalen.
Je kunt zelf je sanitair en hulpmateriaal halen en hierbij veel beter op de prijs letten.

Nadelen sanitair zelf leggen

Ben je zelf niet zo handig, dan is er altijd een risico dat je sanitair foutief aansluit en je last krijgt van lekkage.
Sommige onderdelen kunnen lastig zijn om te leggen en dit neemt erg veel van je tijd in beslag.

Voordelen sanitair laten leggen

Je weet zeker dat je sanitair door een professional wordt gelegd. Je mag dus hoge kwaliteit verwachten.
Je krijgt garantie op de werken van een installateur.

Nadelen sanitair laten leggen

Het laten leggen van sanitair zal de kostprijs van sanitair in schuur of tuinhuis aanzienlijk laten stijgen.
Bij veel installatiebedrijven moet je ook het meestal duurdere sanitair van hen afnemen.

Hoe ga je te werk bij aanleggen sanitair?

Het leggen van sanitair in schuur of tuinhuis, kun je grofweg opdelen in drie stappen:

Stap 1: aanleggen van hoofdleidingen en riolering

Dit is een cruciale stap. De waterleiding die in je schuur uitkomt, komt meestal van de waterleiding van je woning. Hiervoor moet je een leidingnetwerk onder de grond aanleggen naar je schuur. Dit geldt ook voor de afvoer van vervuild water naar de riolering. Ook hiervoor moet je sleuven graven, om de riolering ondergronds weg te werken.

Stap 2: Leidingwerk in de schuur

Heb je het voor elkaar gekregen om de waterleiding in de schuur te krijgen en ook een aansluiting voor de riolering? Dan moet je in de schuur zelf leidingen leggen. Dit kun je het beste doen in de vloer of de muur, afhankelijk van het soort sanitair. Je moet de plaats bepalen van het sanitair en hier leg je de leidingen naartoe. Dit moet een aanvoerleiding zijn voor het water en een afvoerleiding voor het vervuilde water. Deze leidingen worden uiteindelijk met de hoofdleidingen verbonden.

Stap 3: Aansluiten sanitair

Misschien wel het gemakkelijkste gedeelte, is het aansluiten van het sanitair op de aan- en afvoerleidingen. Er uiteraard vanuit gaande dat je ook je tegelwerk al klaar hebt, kun je je toilet schuur, spoelbak schuur of misschien wel een douche aansluiten op de aan- en afvoerleidingen.

Waar koop je je materialen?

Wanneer je zelf het sanitair in je schuur of tuinhuis gaat leggen, dan hoef je meestal niet lang te zoeken. Vrijwel alle bouwmarkten hebben alles in voorraad, van leidingen voor aanvoer van leidingwater, rioleringsbuizen en ook het sanitair zelf kun je bij een bouwmarkt kopen. Ook wanneer je op natuurlijke wijze gebruik wilt maken van water, dan kun je een dakgoot tuinhuis of schuur bij de bouwmarkt kopen.

Het internet biedt ook mogelijkheden. Zo kun je gemakkelijk prijzen vergelijken en je sanitair en leidingen thuis laten bezorgen.

Wat zijn de kosten van het aanleggen van sanitair in schuur of tuinhuis?

De kosten voor het leggen van sanitair zijn afhankelijk van enkele factoren. Ligt je schuur ver van je woning, dan zul je meer leidingwerk moeten aanschaffen. Ook de keuze van het soort sanitair speelt een belangrijke rol. Er zijn hele dure merken, maar ook goedkope merken en dit zal in belangrijke mate de totale kostprijs bepalen.

Tevens is van invloed welk soort sanitair je wilt installeren. Een dakgoot schuur of tuinhuis is sowieso nodig. Installeer je alleen een wasbak voor in de schuur, dan zul je goedkoper uit zijn dan wanneer je ook een toilet schuur wilt plaatsen. De gemiddelde richtprijs zal dan rond de € 750,- tot € 2.000,- liggen, maar kan naarmate bepaalde factoren ook veel hoger uitkomen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…