Stopcontacten

Stopcontacten zijn één van de belangrijkste onderdelen van een elektriciteitssysteem in de schuur. Door middel van een stopcontact zet je elektrische apparatuur aan of een lekkere warme kachel. Ook als je geen schakelaars in je schuur hebt, dan is een stopcontact ideaal om verlichting in schuur mee aan te sluiten.

Voor de schuur of in het tuinhuis kun je kiezen uit diverse soorten stopcontacten. Standaard kun je kiezen voor een opbouw stopcontact of een inbouw stopcontact. Hierop zijn dan weer diverse varianten verkrijgbaar.

Opbouw stopcontact

In het verleden was een opbouw stopcontact het vaakst geplaatste stopcontact. Maar woningen zijn moderner geworden en leidingen en stopcontacten moeten zoveel mogelijk verborgen zijn in de muur. Je ziet opbouw stopcontacten daarom vooral terug in oudere woningen en waarbij de elektriciteit nog niet is vernieuwd.

In schuren en tuinhuizen daarentegen, kom je een opbouw stopcontact nog zeer veel tegen. Sterker nog in houten schuren zonder dubbele wand, is het plaatsen van een opbouw stopcontact noodzakelijk. Hier kunnen stopcontacten namelijk niet ingebouwd worden.

De werking van een opbouw stopcontact verschilt niet met die van een inbouw stopcontact, het gaat voornamelijk om het uiterlijk. In schuur is het uiterlijk meestal minder belangrijk dan in een woning.

Hoe plaats je een opbouw stopcontact?

Een opbouw stopcontact plaatsen gaat relatief gemakkelijk. Meestal lopen ook de buizen met stroomdraden over de wand of over een balk. Je kunt een opbouw stopcontact ook gewoon aan de wand schroeven. Er zit een ingang in het stopcontact, waardoor de buis met stroomdraden gaat. De stroomdraden verbind je met het stopcontact en je kunt de voorzijde erop monteren.

Inbouw stopcontact

Bij een inbouw stopcontact zit het mechanisme in de muur gebouwd. Het enige wat je ziet is dus de voorzijde waarin je de stekker steekt. Dit is uiteraard veel strakker om te zien. Niet in iedere schuur of tuinhuis is een inbouw stopcontact geschikt, omdat ze geen dubbele wanden hebben. Is dit wel het geval, dan zijn inbouw stopcontacten zeker aan te bevelen.

Meestal zijn de stroombuizen ook achter de wand weggewerkt en dan is het logisch dat je ook de stopcontacten inbouwt.

Inbouw stopcontacten

Hoe plaats je een inbouw stopcontact?

Het plaatsen van een inbouw stopcontact is wat lastiger. Je moet sowieso weten waar je een stroompunt hebt, zodat je een inbouw stopcontact kunt aansluiten. Op die plek boor je een gat in de muur met een diameter ter grootte van de binnenzijde van het stopcontact. In het gat plaats je deze binnenzijde en de randen kun je vervolgens aan de muur schroeven. Uiteraard moeten de stroomdraden ook aangesloten worden, voordat je het voorste plaatje kunt plaatsen.

Stopcontact met randaarde

Een schuur kan vochtig worden. Het is daarom heel verstandig om stopcontacten met randaarde te plaatsen. Apparaten die je op het stopcontact aansluit, komen dan in verbinding te staan met de aarde. Wanneer een apparaat onder stroom dreigt te staan, dan wordt de stroom niet via het apparaat  afgevoerd, maar wordt via de aardedraad naar de aarde afgevoerd.

Zonder randaarde zou het apparaat direct stuk gaan en is er het risico dat je kortsluiting krijgt. Een stopcontact met randaarde is te herkennen aan de twee ijzeren klemmetjes aan de boven- en onderzijde.

Hoe plaats je een stopcontact met randaarde?

Een stopcontact met randaarde kan voorkomen als opbouw stopcontact en als inbouw stopcontact. De installatie hangt dus af van het type stopcontact. Het verschil met een stopcontact zonder randaarde, is dat het stopcontact aangesloten moet worden op een aardedraad. Deze draad moet uiteraard aanwezig zijn in je buizen met elektrische bedrading.

Stopcontact met USB ingang

Steeds vaker kom je een stopcontact met USB ingang tegen. Dit is handig, want steeds meer apparatuur wordt opgeladen met een USB kabel en een stekker wordt er niet altijd meer bijgeleverd. Met een USB ingang in het stopcontact, kun je de USB kabel rechtstreeks op het stopcontact aansluiten en zonder dat je hiervoor een stekker hoeft te gebruiken. Ook in een schuur is een stopcontact met USB aan te raden, omdat steeds meer gereedschap op accu werkt en met een USB wordt opgeladen.

Hoe plaats je een stopcontact met USB?

Opdat stopcontacten met USB moderne stopcontacten zijn, zijn ze meestal te verkrijgen als inbouw stopcontact. Maar ook als je een opbouw stopcontact met USB zoekt, dan zijn deze te verkrijgen. Ook nu monteer je deze weer zoals een inbouw- of opbouw stopcontact en sluit je de juiste bedrading aan op het stopcontact. Je kunt dan direct je USB kabel hierop aansluiten.

Combinatie stopcontact

Een combinatie stopcontact houdt niet meer in, dat je te maken hebt met een wandcontactdoos voor meerdere stopcontacten, meestal twee of drie of een combinatie tussen een stopcontact en een schakelaar. Met meerdere stopcontacten in één wandcontactdoos, voorkom je dat je moet werken met verlengsnoeren. Een combinatie met een schakelaar is ook handig, je hoeft dan niet een apart stroompunt voor een schakelaar te hebben.

Hoe plaats je een combinatie stopcontact?

Wederom kun je hier te maken hebben met een opbouw stopcontact of een inbouw stopcontact. Volg dus de aanwijzingen voor deze modellen.

Buiten stopcontact

Misschien heb je buiten ook een stopcontact nodig? Dit is bijvoorbeeld het geval als je buiten gebruikmaakt van een elektrische grasmaaier of andere elektrisch apparatuur met een kabel. De buitenzijde van een schuur kan dan de ideale locatie zijn om een buiten stopcontact te plaatsen. Maar voor een buiten stopcontact kun je niet ieder soort gebruiken.

Een buiten stopcontact moet voldoen aan de juiste IP waarde. Meestal zijn deze stopcontacten ook afgedekt met een afdekplaatje, zodat vocht niet binnen kan komen. Het is zeer verstandig om voor een zo hoog mogelijke IP waarde van het stopcontact te kiezen. Je weet dan zeker dat het stopcontact bestand is tegen veel vocht en voorkom je kortsluiting.

Hoe plaats je een buiten stopcontact?

In de meeste gevallen zal een buiten stopcontact een opbouw stopcontact zijn, die je simpel aan de wand van de schuur kunt monteren. Wat wel extra werk is, is het aansluiten op elektra. Het meest handig is het als je stroom vanuit de schuur naar buiten laat lopen. Je kunt hiervoor een buis naar buiten laten lopen en verbinden met het buiten stopcontact. Dit houdt dus in dat je vanuit de centraaldoos in de schuur een aftakking maakt naar buiten. Wanneer je dit netjes doet, heb je een goed en waterdicht buiten stopcontact.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…