Schuur bouwpakket

Veel doe-het-zelvers hebben er al ervaring mee, namelijk het bouwen van een eigen schuur of tuinhuis. Sommige klussers die niet veel ervaring hebben, maken van zelf een schuur bouwen hun eerste doe-het-zelf klus. Het voordeel hiervan, is dat je te maken krijgt met allerlei facetten van het klussen en die niet al te moeilijk zijn. Een schuur bouwpakket kan dan erg handig zijn om je op weg te helpen!

Nadat je de schuur gebouwd hebt, ben je een ervaring rijker en heb je veel kennis opgedaan. Maar er zijn klussers die misschien minder ervaren zijn of minder handig zijn. Voor hen is zelf een schuur bouwen net iets een te groot project. Toch kan dit en wel door middel van een schuur bouwpakket.

Wat is een bouwpakket schuur?

Een schuur bouwpakket is een volledige schuur die geheel als bouwpakket te koop is. Het voordeel hiervan, is dat je als minder ervaren doe-het-zelver toch je eigen schuur kunt bouwen, maar dat je zelf geen schuur hoeft te ontwerpen en daar materialen bij moet zoeken. Ook hoef je geen balken en planken op maat te zagen, want dit is in de fabriek allemaal al voor je gedaan. Alles is kant en klaar.

Wanneer je een bouwpakket schuur koopt, dan wordt de schuur meestal op één of meerdere pallets bij je thuis afgeleverd en kun je direct aan de slag. Bij een bouwpakket schuur wordt een bouwtekening geleverd, zodat je stap voor stap begeleiding krijgt bij het in elkaar zetten van de schuur.

Met een beetje aanpoten kun je een schuur bouwpakket met één tot twee dagen hebben staan. Je wint namelijk enorm veel tijd, want je hoeft niets te meten en op maat te zagen. Hierdoor is een bouwpakket houten schuur ook een schone methode van een schuur bouwen.

Verschil met een prefab schuur

Er ontstaat wel eens verwarring tussen de termen bouwpakket schuurtje en prefab schuur. Een bouwpakket schuur is geen prefab schuur. Een prefab schuur wordt in de fabriek reeds in elkaar gezet. Daarna gaan de complete wanden en het dak naar de bouwlocatie toe om in elkaar gezet te worden.

Een bouwpakket schuurtje bestaat uit allemaal losse op maat gezaagde elementen die je zelf nog in elkaar moet zetten, een soort door Lego, maar dan in het groot.

Een schuur op maat

Tussen een houten schuur bouwpakket op maat en een schuur op maat laten maken, zitten ook grote verschillen. Een houten schuur bouwpakket op maat houdt gewoon in dat alle onderdelen op maat zijn gemaakt en waarmee je zelf de schuur in elkaar zet. Een echte schuur op maat is iets heel anders. Hiervoor ga je naar een specialist, aan wie je al je eisen en wensen omtrent een schuur doorgeeft. Je schuur wordt dan volgens jouw wensen ontworpen.

Een schuur op maat laten maken is duurder, ook omdat je alle vrijheid hebt voor je eigen inbreng. Daarnaast zal een schuur op maat door de specialist worden gebouwd. Dit heeft ook niets met de doe-het-zelver te maken en is juist handig voor mensen die een complete schuur naar wens willen hebben, maar zelf niet handig zijn.

Voordelen en nadelen van een schuur bouwpakket

Het in elkaar zetten van een bouwpakket schuurtje, heeft ten opzicht van een schuur bouwen volgens eigen ontwerp enkele voordelen en nadelen.

Voordelen bouwpakket schuur

  • Doordat alle onderdelen bij het bouwpakket geleverd worden alles op maat is, scheelt dit erg veel tijd. Zelf een schuur ontwerpen en bouwen kost wel tienmaal zoveel tijd.
  • Hoewel veel schuur bouwpakketten een standaard design en afmeting hebben, heb je toch een grote keuze uit verschillende soorten schuur bouwpakketten.
  • Betreffende de prijs van een bouwpakket schuur hoef je niet te schrikken. Uiteraard kun je het zo duur maken als jezelf wilt, maar gemiddeld is een bouwpakket niet duurder dan zelf een schuur ontwerpen en bouwen.
  • Grote gereedschappen, zoals een zaagmachine heb je niet nodig. Alle onderdelen van het bouwpakket zijn al netjes voor je op maat gezaagd.

Nadelen bouwpakket schuur

  • Kies je voor een schuur bouwpakket, dan kies je ook voor minder vrijheid in het ontwerpen van je eigen schuur.
  • Er kan per fabrikant van bouwpakket schuren nogal wat verschil in kwaliteit zitten. Onderzoek daarom goed welk bouwpakket van de hoogste kwaliteit is.
  • Natuurlijk moet je een bouwpakket schuur zelf in elkaar zetten, maar het is wel iets anders dan zelf je schuur ontwerpen en bouwen. Ervaren doe-het-zelvers zullen hier minder voldoening uit kunnen halen.

Soorten schuur bouwpakketten

Wanneer je op zoek gaat naar een houten schuren bouwpakket, dan zul je veel keuze hebben. Een schuur kan namelijk bestaan uit verschillende designs. Zo kan bijvoorbeeld het gebruikte dak het type schuur aangeven, zoals een kapschuur. Naast de verschillende type schuren, heb je ook nog enigszins keuze uit verschillende materiaalsoorten. Al is het wel zo dat een bouwpakket houten schuur het vaakst voorkomt.

Standaard schuur bouwpakket

Wanneer we het over een standaard schuur hebben, dan hebben we het over een eenvoudige vierkante of rechthoekige schuur en zonder extra’s, zoals een overkapping. Voor veel huishoudens zijn deze standaard schuren meer dan voldoende om bijvoorbeeld (tuin)gereedschap in op te bergen en de fietsen.

Daarnaast kun je de schuur ook beperkt gebruiken voor andere doeleinden, zoals een werkruimte of fitnessruimte. Eventueel moet je hiervan dan nog maatregelen treffen, zoals het isoleren van de schuur, isolatiemateriaal is bij een standaard bouwpakket meestal niet meegeleverd.

Een standaard bouwpakket is vaak met plat dak, maar een hellend dak kan ook voorkomen. De prijs kan verschillen, afhankelijk van de grootte. Ga je voor een kleine schuur, die eigenlijk ook opberghok genoemd moet worden, dan kun je al onder de € 200,- uitkomen. Ga je voor een modale tot grote standaard schuur dan lopen de prijzen uiteen vanaf € 500,- tot € 1.500,-.

Kapschuur bouwpakket

Een kapschuur bouwpakket bestaat uit een schuur van het type kapschuur. Een kapschuur bouwpakket is heel herkenbaar aan de vormgeving. Een officiële kapschuur bestaat uit een achterwand en twee zijwanden. Van voren is de kapschuur geheel open en dat biedt mogelijkheden. Zo kun je de kapschuur gebruiken om spullen droog onder te zetten, maar ook om hieronder te zitten, zodat je beschermt bent tegen felle zon of regen.

Een kapschuur bouwpakket is herkenbaar aan het typische kapschuurdak. Dit is een hellend dak dat vanaf de achterwand doorloop tot aan de nok en dan van voren iets naar benden loopt. Hierdoor onstaat er een zeer grote ingang aan de voorzijde. Een houten kapschuur bouwpakket kan ook variaties hebben op de originele kapschuur.

Zo bestaat een kapschuur bouwpakket wel uit een overkapping, maar kan een gedeelte ook gesloten zijn. Zo heb je een schuur met overkapping in de vorm van een kapschuur. De kapschuur bouwpakket prijs is afhankelijk van de grootte en het soort kapschuur. Gemiddeld zal de kapschuur bouwpakket prijs tussen de € 1.000,- en 2.500,- kosten.

(Schuur) garage bouwpakket

Een bijzondere vorm van een schuur, is een schuur garage. Je kunt een goedkope schuur garage bouwpakket kopen, waarbij je een schuur én garage in een hebt. Kenmerk van de schuur garage, is dat dit een rechthoekige schuur is, zodat de auto er ook in past. Er kan in de schuur garage een schuurdeur aanwezig zijn, meestal ergens in de lengte van de schuur. Aan één zijkant is meestal dubbele deur geplaatst, die je beiden kunt openen en waardoor er een auto naar binnen kan rijden.

Een goedkope schuur garage bouwpakket hoeft niet perse als een garage gebruikt te worden. Dikwijls wordt deze alleen als een schuur in gebruik genomen. Vooral wanneer je hier veel gereedschappen, fietsen en andere materialen in opbergt, dan is er nog maar weinig plaats voor de auto.

Een schuur garage kan voorzien zijn van een plat, maar ook van een hellend dak. Ga er vanuit dat een goedkope schuur garage bouwpakket start vanaf € 1.000,-. Afhankelijk van de grootte kan dit oplopen tot boven de € 2.000,-.

Schuur carport bouwpakket

Veel mensen die een oprit voor hun woning hebben, bouwen hier een carport. De auto kan hieronder weggezet worden en is zodoende beschermt tegen de weersomstandigheden. Een carport is ook handig als je in de regen thuiskomt, dan kun je in ieder geval droog uit de auto stappen. Maar een combinatie tussen een schuur en een carport is ook mogelijk met een schuur carport bouwpakket.

Het bouwpakket bestaat dan uit een schuur, met hierbij een carport. Dit kan uit twee losse constructie bestaan, maar dikwijls vallen zowel schuur als carport onder één dak.

Een schuur carport bouwpakket lijkt een beetje op een schuur met overkapping bouwpakket, alleen met het verschil, dat een carport geen wanden heeft en dus altijd open is. Het dak van de carport wordt gedragen door twee of meer balken en de zijkanten blijven open.

Net zoals een schuur met overkapping bouwpakket, is ook een schuur carport bouwpakket in talloze variaties te verkrijgen, zoals een carport in het verlengde van de schuur of of aan de lange zijde. Het kan ook zijn dat de carport het dak deelt met de schuur, waardoor er een compact geheel ontstaat. De prijzen van een schuur carport bouwpakket lopen uiteen van € 1.000,- tot € 3.000,-.

Schuur met overkapping bouwpakket

Een populaire schuur bouwpakket is de schuur met overkapping bouwpakket. Kenmerk van deze schuur, is dat de schuur bestaat uit een overdekte ruimte met hiernaast een overkapping. Er bestaan talloze verschillende soorten schuur met overkapping bouwpakketten. Dit komt omdat je een overkapping naast een schuur op talloze wijzes kunt verwerken.

Soms heel compact met een overdekte schuur, waardoor een plat of hellend dak doorloopt als overkapping, maar er zijn ook luxere L-modellen. Hierbij is het ene gedeelte een overdekte schuur en het andere gedeelte een overkapping.

Soms delen de schuur en overkapping hetzelfde dak, zoals met een houten kapschuur bouwpakket meestal het geval is, maar een schuur kan ook een hellend dak hebben en de overkapping een plat dak. Variaties genoeg dus en hierdoor kan de prijs ook verschillen. Een groot voordeel van een schuur met overkapping bouwpakket, is dat je zowel een ruimte hebt om spullen in op te slaan, als een overkapping om onder te zitten voor schaduw of tegen de regen.

De prijs is dus afhankelijk van de grootte en het type schuur met overkapping. Een standaard schuur met overkapping bouwpakket kun je vergelijken met een goedkope schuur garage bouwpakket, tussen de € 1.000,- en € 2.000,-. Luxere uitvoeringen kunnen zelfs oplopen tot wel € 5.000,-.

Blokhut bouwpakket

Het kenmerk van een blokhut is de wijze van bouwen. Een blokhut wordt traditioneel heel anders opgebouwd dan een schuur. Van een schuur wordt eerste een geraamde gemaakt die als onderliggende constructie dient. Hier tegenaan worden dan houten planken gemonteerd en je hebt een wind- en waterdichte schuur die je naar wens nog zelf kunt afwerken.

Een blokhut daarentegen heeft geen geraamte. De wanden worden opgebouwd van massief houten planken of traditioneel van boomstammen. Aan de zijkanten zitten inkepingen, waardoor de planken/boomstammen in elkaar vallen en die voor een goede en stevige hechting zorgen. In principe zijn schroeven helemaal niet nodig.

Maar net zoals het geval is met een houten kapschuur bouwpakket, zijn et tegenwoordig van de blokhut ook vele varianten, waarbij de traditionele bouwwijze verlaten is. Veel blokhut bouwpakketten zijn amper nog te onderscheiden van een gewone schuur. Waar je verder nog een blokhut aan herkent, is dat er vaak een verhoogde veranda aanwezig is. De ingang van de blokhut is dan ook wat hoger.

Afhankelijk van welk type blokhut bouwpakket je kiest, kunnen de prijzen behoorlijk oplopen. Een goedkope blokhut bouwpakket is te vergelijken met de kapschuur bouwpakket prijs en zal tussen de € 1.000,- en € 2.500,- kosten. Een originele blokhut bouwpakket kopen, inclusief robuuste boomstammen veranda kan goed in de papier lopen.

De prijs gaat dan snel richting de € 10.000,-. Maar dan heb je eigenlijk niet een schuur meer, maar een volledige woning in je tuin.

Soorten materialen voor een bouwpakket schuurtje

Voor een bouwpakket schuur wordt meestal een houten schuren bouwpakket bedoeld. Hout is gemakkelijk materiaal om te bewerken en om hiermee een houten schuur bouwpakket op maat mee in elkaar te zetten. Een ander materiaal wat minder voorkomt is een metalen schuur.

Een stenen schuur is niet geschikt voor een bouwpakket, hiervoor wordt gekozen als je zelf een schuur ontwerpt en bouwt.

Houten schuren bouwpakket

Hout is het meest gebruikte materiaal voor een schuur en ook voor een houten schuur bouwpakket op maat. Het gebruik van hout komt in vrijwel alle type schuren terug, zoals een houten kapschuur bouwpakket of schuur garage bouwpakket. Ook al ben je niet handig, wanneer je gaat voor een bouwpakket houten schuur, weet je dat je de schuur snel en gemakkelijk in elkaar zet, want hout is nu eenmaal het gemakkelijkste materiaal.

Ook al koop je een standaard bouwpakket houten schuur, je kunt de schuur alsnog personaliseren, door deze bijvoorbeeld in een bepaalde kleur te schilderen. Dit is met een metalen schuur bouwpakket niet mogelijk.

Verder kun je een standaard houten schuur bouwpakket gemakkelijk uitbreiden naar wens of extra onderdelen aan toevoegen. Eigenlijk ben je met een houten schuren bouwpakket volledig vrij om deze naar eigen hand te zetten. Ook de prijs van een houten schuur is relatief goedkoop en dit geldt voor alle types houten schuren, zoals een kapschuur bouwpakket prijs.

Tenslotte heb je bij een houten schuur keuze uit verschillende houtsoorten. Een groot gedeelte van de prijs van een bouwpakket houten schuur is afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Douglas schuur bouwpakket

Als je op zoek gaat naar een bouwpakket schuurtje, dan zullen de meeste bouwpakketten die je tegenkomt van Douglas hout zijn. Douglas heeft al voordeel, dat het duurzaam hout is met duurzaamheidsklasse 3. Vooral als het kernhout gebruikt is, maken schimmels nog amper kans. Daarnaast heeft Douglas een warme gele kleur en dit vinden veel mensen mooi. Het hout is sterk en  recht en zonder al teveel noesten.

Douglas schuur
Douglas schuur

Daarnaast is het hout overal voor te gebruiken en speciaal ook voor buitentoepassingen. Niet voor niets zijn de meeste bouwpakketten van Douglas hout. De prijs van een schuur bouwpakket van Douglas is natuurlijk afhankelijk van het type schuur, maar voor een standaard bouwpakket houten schuur zul je tussen de € 1.000, en € 2.500,- kwijt zijn.

Eiken schuur bouwpakket

Wil je een goede schuur met een lange levensduur, kies dan voor een eiken schuur bouwpakket. Eikenhout is een zeer geliefde soort hout, vanwege de warme en authentieke uitstraling. Veel liefhebbers van een nostalgische look zullen voor een eiken schuur bouwpakket kiezen. Ook veel meubels worden van eiken gemaakt.

Een groot verschil met andere houtsoorten, zoals Douglas, is dat eikenhout onder duurzaamheidsklasse 2 valt. Hierdoor gaat eikenhout nog veel langer mee. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een eiken schuur bouwpakket een stuk duurder is dan andere houtsoorten. In vergelijk met Douglas hout, ben je voor een eiken schuur bouwpakket het dubbele kwijt.

Vuren schuur bouwpakket

Wil je gaan voor een goedkope schuur garage bouwpakket, dan kom je uit bij een goedkope houtsoort, namelijk vurenhout. Vurenhout is goedkoop, omdat het hout niet echt heel duurzaam is. Ga je voor een schuur bouwpakket van vurenhout, kijk dan eerst of je te maken hebt met geïmpregneerd vurenhout. Hierbij heeft het hout een behandeling ondergaan, waardoor deze onder een hogere duurzaamheidsklasse valt en dus langer meegaat.

Het is aan te raden om een vuren schuur bouwpakket direct nadat deze gereed is te behandelen met verf of een beits. En je moet natuurlijk naar de kleur van het hout kijken, want vurenhout is vrij licht van kleur. Betreffende de prijs kies je voor een vuren schuur bouwpakket voor een goedkope schuur.

Metalen schuren bouwpakket

Naast een houten schuur bouwpakket, kun je ook kiezen voor een bouwpakket van een metalen schuur. Voor een reguliere schuur zal er meestal niet voor een metalen schuren bouwpakket gekozen worden. Als het gaat om een metalen schuur in de tuin, dan gaat het meestal om kleine metalen opberghokken.

Voor een reguliere schuur wordt er meestal gekozen voor hout. Metaal komt wel weer veel voor in extreem grote schuren, zoals bijvoorbeeld bedrijfshallen. Een klein metalen schuurtje is altijd te koop als een bouwpakket en ook relatief goedkoop. Je kunt een dergelijk metalen schuurtje al kopen vanaf € 200,-.

Een bouwpakket van een metalen schuur in normale afmetingen is niet zoveel te vinden, maar de prijsklasse zal ongeveer gelijk zijn als een houten schuur.

Waar koop je een schuur bouwpakket?

Waar ga je naartoe als je een bouwpakket schuur wilt kopen? Je kunt voor je bouwpakket in ieder geval terecht bij alle grote bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis of Hornbach. Deze bouwmarkten hebben een groot assortiment schuren. De bouwmarkten zelf noemen ze overigens tuinhuis of blokhut, maar dit komt op hetzelfde neer.

Je hebt keuze uit talloze afmetingen, met overkapping of zonder overkapping, met plat dak of hellend dak. De prijzen verschillen vanaf € 300,- tot rond de € 4.000,-. Kies je voor een schuur bouwpakket van een bouwmarkt, dan krijg je hiervoor een standaard schuur.

Wil je toch meer luxe of een schuur van een bijzondere houtsoort? Ga dan naar een speciaalzaak. Deze speciaalzaken zijn gespecialiseerd in schuur bouwpakketten en desgewenst kun je er ook een houten schuur bouwpakket op maat laten maken. Reken er wel op dat de prijzen van bouwpakketten via de speciaal handel een stuk hoger zullen zijn.

Je eigen schuur bouwpakket met een professionele bouwtekening

Wil je ook bouwpakket schuur in elkaar zetten? Je hoeft hier helemaal geen bouwpakket voor te kopen. Met de vele duizenden bouwtekeningen die je hier vindt, vind je ook ongetwijfeld een bouwtekening van de schuur die in jouw tuin past.

De bouwtekeningen zijn zeer overzichtelijk, waardoor ook niet ervaren klussers ermee aan de slag kunnen. Dit maakt het kopen van een bouwpakket schuur al overbodig. Vooral ook omdat de bouwtekening een materialenlijst weergeeft met alle afmetingen.

Je kunt hout kopen en in de bouwmarkt op maat laten zagen, zodat je alsnog je eigen bouwpakket samenstelt en je bent veel goedkoper uit.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…