Dakbedekking schuur en tuinhuis

Voor welk dak je ook kiest bij je schuur, dakbedekking is onontbeerlijk. Dakbedekking tuinhuisje of schuur zorgt ervoor dat alles waterdicht blijft en in combinatie met goede dakgoten wordt het hemelwater op de juiste wijze afgevoerd. Er diverse soorten dakbedekking, waarbij het soms een verschil maakt of het type dakbedekking voor een hellend dak op plat dak wordt gebruikt.

Het gaat er bij dakbedekking voor tuinhuis of schuur niet enkel om een nieuwe schuurdak maken. Soms moet van een schuur een volledige schuurdak vervangen worden en ook dakbedekking schuur vervangen is soms nodig, als de dakbedekking versleten is. Welke soorten dakbedekkingen zijn er en hoe pas je ze toe?

Dakpannen

Een pannendak is de meest geziene dakbedekking in Nederland en België. Dakpannen zijn enkel een dakbedekking schuin dak. Hierop kan hemelwater gemakkelijk van het dak naar beneden stromen. Tevens gaan dakpannen erg lang mee en verlengen hiermee ook de levensduur van je schuur of tuinhuis.

Grofweg kun je kiezen uit twee soorten dakpannen, namelijk betonnen dakpannen en keramische dakpannen.

Betonnen dakpannen zijn de goedkoopste dakpannen en ze zijn gemaakt van zand, cement en eventueel toeslagstoffen. Ze zijn bestand tegen uv-licht en vorst en hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 30 jaar. Voor betonnen dakpannen betaal je gemiddeld € 30,- tot € 45,- per m². De prijs is afhankelijk van de vormgeving, de kwaliteit, de kleur en of de dakpan nog met een coating zijn afgewerkt.

Dakpannen
Dakpannen

Keramische dakpannen zijn iets duurder. Deze dakpannen zijn gemaakt van klei en daarna gebakken in de oven. Daarna worden ze afgewerkt met een glazuurlaag. Hierdoor wordt de dakpan extra bestand tegen vuil, mossen en algen. Keramische dakpannen kunnen ook in meerdere kleuren worden geproduceerd, al zul je vooral de oranjerode en zwarte keramische dakpannen tegenkomen.

Heb je een goede schuur die lang meegaat, kies dan voor keramische dakpannen, want deze dakpannen gaan langer dan 50 jaar mee. Gemiddeld betaal je voor keramische dakpannen tussen de € 45,- en € 60,- per m².

Ook betreffende de vorm en de grootte heb je met dakpannen verschillende keuzes. Grofweg is er de keuze uit holle dakpannen en platte dakpannen, ook wel tegelpannen genoemd. Holle dakpannen zijn vooral geschikt voor een schuurdak met een helling tot 25°. Bij platte daken moet je erop letten dat je schuurdak een minimale hellingshoek van 35° heeft.

Voor platte daken zijn dakpannen ongeschikt.

Hoe leg je dakpannen?

Er vanuit gaande dat je inmiddels een onderdak hebt liggen bij het bouwen van een nieuwe schuur of bij het dak tuinhuis vervangen, begin je met het aanbrengen van de pannenlatten en tengellatten. De tengellatten breng je verticaal aan op het onderdak.

Tengellatten hebben als taak om vocht achter de dakpannen naar beneden af te voeren. Hierop komen horzontaal de pannenlatten. De pannenlatten worden gebruikt om de dakpannen vast te leggen. De afstand tussen de pannenlatten, is afhankelijk van het soort en de grootte van de dakpan. Om een goed overzicht te houden, begin je altijd onderin en werk je naar boven toe tot de nok.

Het is verstandig om de onderste rij en de pannen in de nok sowieso te verankeren. Dit kan met een gaatje in de dakpan en het gebruik van roestvrije schroeven. Dakpannen kunnen in principe op ieder type hellend dak gelegd worden.

Bitumen

Op een dak bitumen leggen, houdt in dat je te maken hebt met een plat dak. Bitumen is uitermate populair. Dit komt mede omdat bitumen het goedkoopste dakbedekking voor tuinhuis en schuur is en lang meegaat. Bitumen is een materiaal dat uit aardolie wordt gewonnen. De gemiddelde levensduur van bitumen is tussen de 20 en 40 jaar.

Wel kunnen er in de loop der jaren beschadigingen aan het dak bitumen ontstaan. Het voordeel van bitumen is dan dat gedeeltes gemakkelijk te repareren zijn en zonder dat je hiervoor je gehele dak schuur vervangen moet. Om de dakbedekking schuur vervangen, is bitumen het gemakkelijkste materiaal.

Bitumen is de afgelopen jaren in kwaliteit veel beter geworden. Wel zijn er grofweg twee types bitumen te onderscheiden, namelijk plastomeer (EPP) en elastomeer (SBS).

APP is een goede dakbedekking die bestand is tegen uv-stralen en hierdoor geen ballastlaag nodig heeft. SBS is daarentegen weer veel elastischer en beweegt zo mee met het ‘werken’ van het dakbeschot. Maar SBS is minder bestand tegen uv-licht en moet voorzien worden van een ballastlaag, zoals grind of tegels.

Overigens doen beide soorten bitumen in kwaliteit niet onder voor elkaar. Wanneer je bitumen laat leggen, ga dan uit van een gemiddelde prijs van tussen de € 40,- en € 60,- per m². Dit is de gemiddelde prijs inclusief het plaatsen.

Hoe leg je bitumen?

Bitumen kan op twee manieren worden gelegd. Dit kan door zogenaamde koude verlijming, waarbij een kleefstof wordt aangebracht of met warme hechting door middel van branden met een gasbrander. Bij branden smelt het bitumen en hecht het zacht gebrande materiaal zich aan de ondergrond.

Bitumen wordt verkocht in rollen, die je in stroken op een plat dak legt. Het is uiterst belangrijk om in een goede overlapping van minimaal 10 centimeter te voorzien voor de stroken. Zo voorkom je dat vocht onder het bitumen kruipt. Voorkom ook dat er blaasjes ontstaan onder het bitumen, waarmee je voorkomt dat water op het dak blijft staan.

EPDM

EPDM is een steeds populairder wordende dakbedekking voor platte daken. Het wordt ook wel gezien als de verbeterde opvolger van bitumen. Maar eigenlijk is het een geheel ander product. Omdat het rubber is, is de dakbedekking erg flexibel en zul je nauwelijks last van scheuren krijgen.

EPDM is een waterdichte rubbersoort en heeft ten opzicht van bitumen vele voordelen. Zo heeft EPDM een levensduur van van tussen de 30 en 50 jaar en je hebt hier nagenoeg geen onderhoud aan. Mocht er toch een beschadiging optreden, dan is dit gemakkelijk te verhelpen met een zelfklevende folie. Echts scheuren komen er niet in EPDM, dus krassen en scheuren blijven altijd oppervlakkig.

EPDM kost gemiddeld zo´n € 60,- tot € 80,- per m². Je hebt bij EPDM de keuze uit diverse diktes, doorgaans tussen de 1 en 1,5 millimeter en kan gemakkelijk over een oude dak bitumen gelegd worden.

Hoe leg je EPDM?

Wil je op je schuur plat dak EPDM leggen? Dan kun je EPDM op diverse wijzes leggen. Bij de meest gebruikelijke methode moet je EPDM lijmen. Je moet wel eerst controleren of de ondergrond geschikt is voor EPDM lijmen. Als je isolatieplaten gebruikt, dan is EPDM lijmen meestal geen probleem.

Voor andere ondergronden moet je misschien voorzien in een tussenlaag. Een hele snelle methode om een schuur of tuinhuis dakbedekking aan te brengen is EPDM leggen met hierover een ballastlaag, zoals grind.

Bij bitumen leg je stroken op het schuurdak aan, bij EPDM wordt vaak gebruikgemaakt van op maat gemaakte stukken. Hierdoor heb je een vrijwel naadloze dakbedekking. Maak je wel gebruik van meerdere stukken EPDM, laat de randen dan voldoende overlappen.

Leistenen

Voor hellende dakbedekking tuinhuisje of schuur zijn leistenen ook erg populair. Leistenen zijn erg duurzaam, gemakkelijker te leggen dan dakpannen en goed bestand tegen storm en harde rukwinden. Leistenen zijn ook verkrijgbaar in diverse kleuren en zijn geschikt voor diverse types hellende daken. Je kunt leistenen indelen in natuur leistenen en kunst leistenen.

Van oorsprong wordt er gebruikt gemaakt van natuur leistenen. Dit is een steensoort dat afkomstig is uit steengroeves uit Europa, Azië, Amerika en Afrika. Afhankelijk van het land en steengroeve, kunnen er diverse kwaliteiten leistenen gemaakt worden en ook diverse kleuren. Natuur leistenen hebben een zeer lange levensduur, ongeveer 80 tot 100 jaar.

De leistenen hebben een natuurlijke uitstraling en vergen nauwelijks enig onderhoud. In vergelijking met andere dakbedekking voor hellende daken, is natuur leisteen vrij duur. Gemiddeld betaal je al snel € 110,- tot € 120,- per m². Daar staat tegenover dat door de lange levensduur dakbedekking schuur vervangen niet meer nodig is.

Kunst leistenen zijn gemaakt van vezelcement. Dit is een mengeling tussen cement en kunststof vezels. Er is een zeer groot aanbod in verschillende formaten en kleuren .Wel moet je er rekening mee houden dat kunst leistenen een minder natuurlijke uitstraling hebben en de levensduur aanmerking minder lang is.

Gemiddeld gaan kunst leidstenen 25 tot 35 jaar mee. De prijs is dan wel veel beter, gemiddeld betaal je tussen de € 65,- tot € 75,- per m². Een groot voordeel van kunst leistenen, is dat ze op verschillende manieren gelegd kunnen worden. Naast natuur en kunst leistenen, zijn er ook leistenen in bitumen.

Hoe leg je leistenen?

Leistenen kunnen op verschillende wijzes worden gelegd. De meest populaire en gemakkelijk wijze is de dubbele dekking. De leistenen worden in de lengte boven elkaar gelegd en overlappen ongeveer twee derde van de onderste rij.

Via de enkelvoudige horizontale dekking leg je de leistenen in de lengte evenwijdig met de pannenlatten. Hierdoor creëer je een schubben effect. Verder zijn er nog talloze andere methodes, zoals halfsteensverband, wat esthetisch weer beter oogt. Met speciale roestvrije schroeven of spijkers, bevestig je de leistenen aan de pannenlatten.

Zink

Een zinken dak zie je af en toe wel eens op een woonhuis, maar niet zo vaak op een schuur of tuinhuis. Misschien dat je daarom juist voor een zink dak moet kiezen, als je een schuur of tuinhuis dakbedekking wilt die in het oog springt. Ook je tuinhuisje overkapping zal een bijzondere uitstraling hebben met een zink dak. Een zinken dak kan zowel op een hellende als plat dak geplaatst worden.

De reden waarom voor zink gekozen wordt, is dat je er ook hele aparte vormen mee kunt creëren, zoals een ronde of gebogen schuurdak. Daarnaast is zink ontzettend duurzaam, een zink dak gaat wel 100 jaar mee en zonder dat je er onderhoud aan hebt. Tevens krijgt zink met de jaren steeds meer karakter.

Een zink dak is wel prijzig, gemiddeld betaal je tussen de € 70,- en € 100,- per m². Dit is dan wel inclusief plaatsen.

Hoe leg je zink?

Ook al ben je zelf erg handig, een zink dak zelf leggen is niet aan te bevelen. Hiervoor geldt specifieke kennis en die hebben de meeste doe-het-zelvers niet. Daarnaast is zink niet zomaar bij iedere bouwmarkt te verkrijgen. Zelfs niet bij alle dakdekkers kun je een zink dak bestellen. Dit is dus eigenlijk één van de weinige dakbedekkingen die je moet laten leggen.

Golfplaten

Een schuur of tuinhuisje overkapping kun je ook goed met golfplaten bedekken. De kwaliteit van golfplaten is de afgelopen jaren veel betere geworden, zodat je te maken hebt met een kwalitatief stevig dak.

Golfplaten, zoals de naam als zegt, bestaat uit golven. Hierdoor kan het materiaal gebruikt worden op een schuur plat dak en hellende dak. Gebruik je het op een plat dak, dan wordt aangeraden een minimale hellingshoek te gebruiken voor een betere waterafvoer. Golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals kunststof, bitumen en aluminium. Vooral de kunststof golfplaten zijn erg populair omdat het een goedkope dakbedekking tuinhuis en schuur is.

Aluminium golfplaat
Aluminium golfplaat

Bitumen is dan weer erg populair, omdat de golfplaten relatief flexibel zijn. En probleem met vooral kunststof golfplaten, is dat ze na verloop van jaren kunnen verpulveren. Daarom kun je ook kiezen voor aluminium golfplaten. Tevens zullen deze golfplaten ook niet roesten. Afhankelijk van het soort materiaal, betaal je gemiddeld € 30,- tot € 60,- per m² voor golfplaten op je schuur.

Hoe leg je golfplaten?

Golfplaten zijn relatief gemakkelijk zelf te plaatsen. Voorwaarde is dat je een goede constructie heb, of het nu een plat dak of hellend dak is, waar je de golfplaten aan kunt bevestigen. Leg de eerste golfplaten altijd aan de onderzijde en probeer ook een de golfplaat uit te laten steken, zodat je schuur of tuinhuis waterdicht blijft.

Een volgend golfplaat leg je altijd met een overlapping van ongeveer 15 centimeter over de volgende golfplaat. Vervolgens kun je hierin speciale golfplaatschroeven boren en er zijn ook speciale golfplaatnagels. Rekening houdende met een flinke overlap, kun je zo je gehele schuurdak of dak van je tuinhuis van golfplaten voorzien.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…