Sandwichpanelen schuur

Een schuur kan uit verschillende soorten materialen bestaan. Doorgaans wordt er gekozen voor hout. Hout is een gemakkelijk materiaal met een natuurlijke en warme uitstraling en iedereen die een beetje handig is kan een schuur van hout maken. Ook baksteen wordt regelmatig voor een schuur gebruikt.

Het voordeel van een bakstenen schuur is de zeer lange levensduur. Maar er zijn meer materialen waarmee je een schuur kunt bouwen. Een materiaal die misschien nog wel gemakkelijker in gebruik is, zijn sandwichpanelen. Maar wat is een sandwichpanelen schuur en waar moet je op letten bij een schuur bouwen van sandwichpanelen?

Wat is een sandwichpanelen schuur?

Een schuur sandwichpanelen kun je toepassen op zowel de schuurwanden als het dak van de schuur.  Voor woningen is het gebruik van sandwichpanelen op daken al heel normaal. Voor wanden nog niet. Daarentegen zie je wel veel grote bedrijfshallen waarvan de wanden uit sandwichpanelen bestaan. Maar wat is een sandwichpaneel?

Een sandwichpaneel bestaat uit drie lagen. De binnenste laag is dikste laag en bestaat uit een isolerend materiaal, zoals PIR, PUR, EPS of steenwol. De twee buitenste lagen zijn dun en kunnen uit diverse materialen bestaan. Voor een grote bedrijfshal wordt vaak gekozen voor staal of aluminium, voor het dak van een woning voor hout. Maar ook andere materialen zijn mogelijk, zoals composiet.

De keuze voor een soort sandwichpaneel kan te maken hebben met de functie van de schuur. Moet de schuur vooral een esthetische waar vertegenwoordigen, dan wordt vaak voor aluminium gekozen. Gaat het juist om de sterkte, dan kun je kiezen voor staal. Ook de isolerende laag kan diverse functies hebben. EPS is bijvoorbeeld zeer goedkoop, PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde  en met steenwol bereik je een goede brandwerende schuur.

Waarom kiezen om een schuur bouwen met sandwichpanelen?

Een groot voordeel van een schuur bouwen met sandwichpanelen, is dat je niet eerst de buitenwanden hoeft te installeren, vervolgens een isolatielaag  moet aanbrengen en afwerken met binnenwanden. Een sandwichpaneel is geheel compleet inclusief binnen- en buitenwand én isolatiemateriaal. Bij het plaatsen van sandwichpanelen, bouw je dus zowel de wanden en breng je direct isolatie aan. Hierdoor zijn de wanden ook slanker dat wanneer je traditioneel de schuurwanden aanbrengt.

Bij een schuur sandwichpanelen heb je ook minder materialen nodig. Normaliter heb je hout nodig voor de buitenwanden, isolatiemateriaal in de vorm van isolatiedekens of isolatiepanelen en gipsplaat om de binnenwanden af te werken. Met sandwichpanelen monteer je alle in één keer en ook nog eens op een veel wijze die veel gemakkelijker is.

Sandwichpanelen zijn namelijk zeer licht in gewicht. Een sandwichpanelen schuur is als je het vergelijkt met traditionele bouw van een schuur vele malen gemakkelijker en zal veel sneller uitgevoerd worden.

Hoe goed je bij traditionele bouw van een schuur ook isolatie plaatst, er ontstaan altijd wel ergens koudebruggen, dus een onderbreking van de isolatieschil van je schuur. Dit is met sandwichpanelen niet aan de orde.

Je monteert de sandwichpanelen schuur tegen elkaar aan, zodat er geen ruimte is voor koudebruggen. Daarnaast zitten zowel de binnen- als buitenwanden direct tegen de isolerende binnenlaag aan en ook daartussen kan onmogelijk een koudebrug ontstaan.

Sandwichpanelen schuur
Sandwichpanelen schuur

Wat zijn de voordelen en nadelen van een schuur bouwen met sandwichpanelen?

Een schuur bouwen van sandwichpanelen heeft vele voordelen. Uiteraard zijn er ook wel nadelen te bedenken, daarom de voor- en nadelen van een schuur sandwichpanelen op een rijtje.

Voordelen sandwichpanelen schuur

  • Door het lichte gewicht van sandwichpanelen schuur, is montage van de schuur snel en eenvoudig. Een schuur die je moet bouwen met meerdere opbouwmethodes hoeft niet meer.
  • Je loopt minder risico´s bij een schuur bouwen met sandwichpanelen. Doordat je maken kunt hebben met holle ruimtes, is er een risico op lekkages en aantasting van het isolatiemateriaal. Hier heb je bij een sandwichpanelen schuur geen last van.
  • Afhankelijk van de keuze voor isolatiemateriaal in het sandwichpaneel, profiteer je meestal van een hoge isolatiewaarde. Je schuur blijft ´s winters lekker warm en zomers koel.
  • Naast een thermische isolatie, zorgt het isolatiemateriaal en eventueel in combinatie met de buitenste wanden, voor een goede akoestische isolatie.
  • Vele toepassingsmogelijkheden mogelijk met een sandwichpanelen schuur. Je kunt de panelen gebruiken voor de schuurwanden, een plat dak en een hellend dak.
  • Sandwichpanelen zijn esthetisch ook mooi om te zien. Hiervoor wordt meestal voor staal of aluminium gekozen.

Nadelen van sandwichpanelen schuur

  • Je hebt bij een schuur bouwen met sandwichpanelen problemen met het wegwerken van bijvoorbeeld elektra en andere leidingen. Deze leidingen zijn meestal in de wand verwerk en dit is met sandwichpanelen niet mogelijk. Een extra binnen- of buitenwand plaatsen kan een oplossing zijn.
  • Het ophangen van bijvoorbeeld zware objecten direct aan een wand met sandwichpanelen is ook niet mogelijk. Hiermee beschadig je de isolerende kern. Ook nu is een oplossing op een binnenwand voor de wand met sandwichpanelen te plaatsen.
  • Houten sandwichpanelen voor bijvoorbeeld het dak moeten wel voorzien worden van een buitenlaag, zoals dakbedekking.
    Met een metalen sandwichpanelen schuur zou het in de zomer binnen te warm kunnen worden. Gebruik je metalen sandwichpanelen voor het dak, dan zul je bij regen veel geluidsoverlast ervaren.
  • Er wordt vanuit esthetisch oogpunt vaak voor zwarte sandwichplaten schuur gekozen. Dit is misschien wel mooi om te zien, maar houd er rekening mee dat zwart de warmte in de zomer vasthoudt.

Welke soorten sandwichpanelen zijn er?

Sandwichpanelen zijn op te delen in soorten op basis van materiaal, maar ook op basis van gebruik. Je hebt dan de keuze voor sandwichpanelen voor de wanden en het dak en ook voor de vloer zijn sandwichpanelen te gebruiken.

Sandwichpanelen schuurwanden

Sandwichpanelen voor de wanden zijn zeer gemakkelijk en snel aan te brengen. Het bespaart je erg veel werk, doordat je geen aparte isolatie meer hoeft aan te brengen, je brengt met schuur sandwichpanelen een vorm van een prefabwand aan. Voor de wanden kan gekozen worden voor diverse materialen, waarbij metaal of aluminium het vaakst worden gekozen.

Deze materialen zijn namelijk bestand tegen de weersomstandigheden en kunnen zonder dat je een extra buienwand nodig hebt geplaatst worden. Tevens zij de sandwichpanelen voor een schuur wand in diverse kleuren beschikbaar.

Voordelen sandwichpanelen schuurwand

  • Snelle montage van de wanden. Je schuur staat in een mum van tijd.
  • Met sandwichpanelen zijn dunnere wanden mogelijk dan bij traditionele schuurwanden.

Nadelen sandwichpanelen schuurwand

  • Wil je toch een klassieke uitstraling van een houten schuur, dan moet je toch nog een voorzetwand monteren van hout.
  • Je moet een oplossing zien te vinden voor het wegwerken van kabels en leidingen in de schuurwand.

Sandwichpanelen schuurdak

Sandwichpanelen voor een dak wordt in de woningbouw al erg veel toegepast. Dit kun je ook op je schuurdak toepassen en dit geldt voor zowel platte daken als hellende daken. Voor sandwichpanelen voor het dak word gekozen voor hout.

Je monteert hiermee direct het dakbeschot waar de dakbedekking overheen komt, inclusief isolatiemateriaal en je hebt ook al een binnenwand. Met sandwichpanelen is een dak razendsnel gebouwd en hoe je deze alleen nog maar te bedekken met dakbedekking.

Voordelen sandwichpanelen schuurdak

  • Een snelle montage van het dak is mogelijk.
  • Er ontstaat direct een sterk dak, waar direct overheen de dakbedekking kan komen. Isoleren hoeft niet meer.

Nadelen sandwichpanelen schuurdak

  • Wil je leidingen in het dak laten lopen, dan moet je toch nog een verlaagt plafond bouwen, zodat hier de leidingen in kunnen lopen.
  • Altijd rekening houden met veiligheidsrisico´s bij het maken van een dak op hoogte.

Sandwichpanelen schuurvloer

Het komt niet veel voor, maar het is mogelijk om sandwichpanelen in de schuurvloer te verwerken. Dit kan uiteraard met houten sandwichpanelen, maar je zult toch een vloerbedekking hierover moeten leggen, om de naden te verbergen.

Isolatieplaten leggen met hierop de vloerbedekking is voor de meesten een optie. Wel zijn er speciale kunststof sandwichpanelen voor de vloer, die je direct kunt belopen. Hierop is namelijk een structuur aangebracht van noppen op traanplaatstructuur.

Voordelen sandwichpanelen schuurvloer

  • Je hoeft geen aparte vloerbedekking voor je schuurvloer meer uit te zoeken.
  • Je profiteert van een goed geïsoleerde schuurvloer.

Nadelen sandwichpanelen schuurvloer

  • De kunststof sandwichpanelen mogen niet in aanraking komen met chemische middelen.
  • Deze sandwichpanelen zijn wat duurder in prijs.

Kun je sandwichpanelen zelf installeren?

Een schuur bouwen van sandwichpanelen kun je in principe zelf doen. Je moet natuurlijk wel een klein beetje handig zijn. Maar als je in staat bent om zelf een schuur te bouwen op traditionele wijze, dan zal een schuur bouwen van sandwichpanelen je ook gemakkelijk afgaan. Het voordeel hiervan is dat sandwichpanelen licht in gewicht zijn en je hoeft niet én houten planken én isolatiemateriaal aan te schaffen.

Tevens zijn sandwichplaten in diverse groottes aan te schaffen. Zo kun je met grote sandwichplaten de wanden en het dak van je schuur zeer snel bekleden. Het is ook mogelijk om een lelijke bestaande schuurwand te bekleden met sandwichplaten. Ben je niet zo heel handig, dan is het altijd nog een optie om een professional je schuur met sandwichplaten te laten bouwen, maar uiteraard zal dit de kostprijs hoger maken.

Welke voorbereidingen moet je treffen bij schuur bouwen van sandwichplaten?

Het plaatsen van de schuur sandwichpanelen zelf is niet het moeilijkste werk. Je kunt de sandwichpanelen namelijk doorboren met speciale schroeven voor sandwichpanelen. Maar deze platen moeten wel bevestigd worden aan een constructie. Dit is dan ook het voorbereidende werk. Je moet de constructie van je schuur opbouwen.

Kies je voor stalen of aluminium sandwichpanelen, dan wordt er vaak gekozen voor een metalen constructie. Dit is vooral het geval bij grote bedrijfshallen. Voor een schuur is een houten constructie ook mogelijk. Het maakt niet uit welk soort sandwichpanelen je plaatst, alle soorten kunnen op een houten constructie worden geplaatst.

De constructie zal van een schuur zal in de meeste gevallen bestaan uit houten balken. Traditioneel worden hier dan houten planten tegenaan gemonteerd. In dit geval worden het sandwichpanelen. Waar je bij het plaatsen van houten planken lange afstanden kunt overbruggen door gebruik te maken van lange houten planken, zullen sandwichpanelen meestal minder lang zijn.

Houdt hier rekening mee tijdens het bouwen van constructie. Houdt rekening met de afmetingen van de sandwichpanelen plaats de dragende balken op dusdanige afstand van elkaar, dat je voldoende mogelijkheden hebt om hier tegenaan de sandwichpanelen te monteren.

Welke materialen kun je kiezen?

Van sandwichpanelen heb je keuze uit verschillende materialen. Je moet hierbij een tweetal keuzes maken, namelijk het materiaal voor de beide zijdes en het materiaal van het tussenliggende isolatiemateriaal. Kies je voor houten sandwichpanelen, dan zijn de houten zijkanten niet geschikt als definitieve afwerking. Je kunt voor bestaande schuurwand wel sandwichpanelen gebruiken voor isolatie van je schuur.

Voor daken worden meestal ook houtensandwichpanelen gebruikt. Hierover komt dan de dakbedekking. Stalen sandwichplaten zie je veel terug in bedrijfshallen. Het voordeel van staal, is het materiaal zeer sterk is een grote krachten kan opvangen. Om de schuur minder kil te laten overkomen, kun je kiezen voor aluminium.

De buitenplaat is meestal voorzien van een coating  voor extra bescherming en kan ook van een bepaalde kleur worden voorzien.

De meest gebruikte isolatiesoorten voor sandwichpanelen zijn PUR, PIR, EPS en steenwol. PUR en PIR hebben een zeer hoge isolatiewaarde, hiermee creëer je de beste isolatie voor je schuur. Wanneer je in je schuur veel met brandbare materialen werkt, dan kan een sandwichplaat van steenwol geen kwaad.

Steenwol heeft namelijk zeer goede brandwerende eigenschappen. Zo kun je sandwichplaten kopen die voldoen aan jouw eisen op het gebied van uiterlijk en isolatie.

Waar koop je sandwichplaten?

Omdat sandwichplaten voor daken veel in de bouw worden gebruikt en (stalen) sandwichplaten veel in de industrie voor grote hallen, zijn ze niet zomaar even bij de bouwmarkt te koop. Wil je een schuur bouwen van sandwichplaten, dan moet je dus vooral kijken bij de vakhandel. Het internet is hierbij een dankbaar hulpmiddel.

Wanneer je zoekt op bedrijven die sandwichplaten verkopen, dan vind je een hele lijst van bedrijven. Een voordeel is vaak ook dat je de sandwichplaten schuur online kunt bestellen. De sandwichplaten worden dan bij je thuis afgeleverd, zodat je zelf niet met sandwichplaten hoeft te slepen. Een sandwichplaat is dan wel licht in gewicht, als je meerdere platen koopt is het gewicht natuurlijk wel wat zwaarder.

Dit geldt ook voor bepaalde afmetingen. Grote afmetingen zijn lastig te vervoeren. Daarom is het aan te bevelen om de gewenste schuur sandwichplaten online bij de gespecialiseerde vakhandel aan te schaffen.

Hoeveel kosten sandwichplaten?

De prijs van sandwichpanelen is afhankelijk van de afmetingen en het gebruikte materiaal. Uiteraard speelt ook het oppervlakte van je schuur een rol en of je sandwichpanelen gebruikt voor de wanden of het dak. Wil je sandwichpanelen in een bepaalde kleur, dan kan de prijs zomaar weer hoger worden.

Houd ook rekening met de speciale schroeven die nodig zijn om de sandwichpanelen te monteren. Je betaalt al snel € 25,- voor 100 schroeven. Ga er vanuit dat je gemiddeld voor een schuur sandwichpanelen ongeveer € 20,- tot € 30,- per vierkante meter kwijt bent. Daarnaast zal de prijs hoger worden als je de sandwichpanelen door een specialist laat installeren.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…