Landelijke schuur

Als je een schuur wilt bouwen, dan kies je hiervoor omdat je ruimte nodig hebt. Dit kan ruimte zijn om spullen in op te slaan, maar een schuur kan ook multifunctioneel worden gebruikt. Moet je veel thuiswerken, maar heb je in huis geen kamer over om rustig te werken? Bouw je schuur om! Er zijn veel soorten schuren te kiezen, in dit artikel bespreken we alles over een landelijke schuur.

Heb je een hobby, waarbij je spullen graag wilt laten liggen als je wat anders gaat doen? Je schuur kan prima dienst doen als hobbyruimte. Mogelijkheden genoeg voor een schuur en dit geldt ook voor de mogelijkheden betreffende het design. Er zijn talloze manieren om je schuur van een bepaalt design te voorzien. Een geliefde stijl is een landelijke schuur.

Wat is een landelijke schuur?

Betreffende de functie van een schuur verschilt een landelijke schuur niet met die van andere type schuren. Het uiterlijk van een schuur landelijk zal wel direct opvallen. Denk je aan landelijk, dan denk je direct aan het platteland, weidse uitzichten en de daarbij behorende type woningen, zoals een boerderij, een typische Engelse cottage, een herenhuis of een notariswoning.

Deze woningen zien er karakteristiek en herkenbaar uit en passen altijd in een landelijke omgeving. In deze stijl zijn landelijk schuren dus ook. De schuur heeft een enigszins klassiek en romantisch uiterlijk. Het bekendste voorbeeld van een dergelijke schuur is een landelijke kapschuur.

Een schuur landelijk kent enkele vaste kenmerken waar je aan moet denken, zoals bijvoorbeeld al bij een landelijke kapschuur te zien is. Het dak is vrijwel altijd hellend, al zijn er ook landelijke schuren met een plat dak, maar dan moet je de landelijke kenmerken in andere onderdelen terug laten komen.

Als dakbedekking worden meestal dakpannen gebruikt. Ook een rieten dak kan tot de mogelijkheden behoren. Om het gezellige landelijke karakter te krijgen, is een landelijk schuur meestal van hout. Van baksteen kan ook, om bijvoorbeeld aan te sluiten bij een bestaande landelijke woning.

Landelijke schuur
Landelijke schuur kapschuur

Waarom kies je voor een landelijke schuur?

Voor het opslaan van spullen of het functioneel gebruik, kun je kiezen voor ieder type schuur. Een landelijke schuur kies je voornamelijk vanwege het uiterlijk. Woon je landelijk? Dan past een landelijke schuur uitstekend in het landschap. Maar ook als je in een stedelijke omgeving woont, kun je een landelijke schuur in de tuin plaatsen. Vooral als je een grote tuin hebt, dan waan je je toch in een landelijke omgeving.

Woon je in een typisch landelijke woning, dan wil je hier ook een bijpassende schuur bij hebben. Dit kan een ook reden zijn om voor een schuur landelijk te kiezen. Je kiest dan voor eenheid met je woning. Het beste is dan om de schuur dusdanig te ontwerpen, dat kenmerken van je woning in de schuur terugkomen.

Kenmerken van landelijk zijn gezelligheid en sfeer. Als je dit in je tuin mist en je wilt een schuur bouwen, overweeg dan een houten schuur landelijk. Door de uitstraling van de schuur creëer je veel meer gezelligheid in de tuin.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een landelijke schuur?

Wanneer je kiest voor een landelijke schuur, dan zul je vaak alleen maar voordelen zien. Toch kan het verstandig zijn om ook met eventuele nadelen rekening te houden.

Voordelen schuur landelijk

  • De schuur heeft een karakteristieke uitstraling en zorgt voor gezelligheid in de tuin.
  • Een schuur landelijk zal ook een meerwaarde zijn voor de woning. In de meeste gevallen kan hierbij de waarde van de woning stijgen.
  • Woon je in een landelijke woning, dan zal een schuur in landelijke stijl hier naadloos bijpassen.
  • Je kunt kiezen uit verschillende soorten hout en ook een stenen schuur is mogelijk.
  • In de categorie landelijk stijl is er uitgebreid keuze uit verschillende soorten schuren met een unieke uitstraling.

Nadelen schuur landelijk

  • Hoe landelijk je de schuur en tuin ook aankleedt, als je in de stad woont zul je maar beperkt van het landelijke karakter kunnen genieten.
  • Beperkte keuze in het gebruikte materiaal. Kenmerk van een schuur in landelijke stijl is dat deze van hout is en eventueel van steen.
  • De schuur is niet geschikt voor iedere soort woning. Bij een moderne woning zal een landelijke schuur minder passend zijn.
  • Afhankelijk van het ontwerp en materiaalkeuze, kan de schuur duurder zijn dan andere type schuren.
  • Een houten schuur landelijk vergt met enige regelmaat het nodige onderhoud.

Welke soorten landelijke schuren zijn er?

Wanneer het over de soorten landelijke schuren gaat, dan kan het gaan om een bepaald type schuur, zoals een landelijke kapschuur of een schuur met overkapping, alleen in landelijke stijl. Je kunt voor de soort schuur kijken naar het materiaalgebruik.

In de regel heb je voor dit type schuren keuze  uit twee soorten materialen, namelijk hout en steen. Voor een houten schuur landelijk heb je keuze uit verschillende houtsoorten.

Landelijke stenen schuur

Hoewel het gebruikelijk is om een schuur in landelijke stijl van hout te bouwen, is een stenen schuur ook goed mogelijk. Meestal zul je hiervoor kiezen als je de schuur zoveel mogelijk wilt laten aansluiten op je landelijke woning. Je krijg dan een landelijke woning en schuur in één stijl.

Een landelijke stenen schuur moet de karakteristieke eigenschappen behouden en daarom is het belangrijk dat je een goede keuze maakt uit het soort baksteen. Niet iedere baksteensoort is hier geschikt voor. Dit hangt natuurlijk ook af van welke baksteensoort gebruikt is voor de landelijke woning. Er zijn speciale bakstenen die heel goed het landelijke karakter benadrukken.

Met een landelijke stenen schuur hoef je je geen zorgen meer te maken om het onderhoud. De schuur is namelijk onderhoudsvrij. Daarnaast heeft de schuur een onbepaalde levensduur, in principe kun je levenslang met de schuur. De schuur is bestand tegen alle weersomstandigheden en dus zeer stevig.

Met steen verkrijg je ook een robuuste schuur die je gerust kunt inzetten voor functionele toepassingen, je zou er zelfs in kunnen wonen.

Voordelen landelijke stenen schuur

  • Stevige schuur met een zeer lange levensduur en waarbij je toch het landelijke karakter kunt behouden.
  • De schuur is onderhoudsvrij, als moet je uiteraard wel het metselwerk regelmatig controleren en eventueel voegen repareren.

Nadelen landelijke stenen schuur

  • Een stenen schuur heeft altijd een fundering nodig. Dit zal de kostprijs laten stijgen.
  • Een landelijke stenen schuur zal duurder zijn dan een houten schuur landelijk.

Landelijke eiken schuur

Als je kiest voor een houten schuur landelijk dan zijn er diverse houtsoorten die zeer goed passen bij een schuur in landelijke stijl, waaronder eikenhout. Eikenhout is afkomstig van een veel voorkomende boom, namelijk de eikenboom. Van nature is eikenhout zeer sterk, alleen kan het niet tegen voortdurende blootstelling aan veel vocht.

Daarom is het verstandig om een landelijke eiken schuur goed te behandelen, zodat weersinvloeden het hout niet aantasten. Mede door de warme kleur, van geelbruin tot donkerbruin, is eikenhout zeer geschikt om te gebruiken voor landelijke schuren.

Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse 2 en dat houdt een levensduur in tot 25 jaar. Uiteraard geldt wel dat de schuur goed wordt onderhouden. Laat je het hout onbehandeld, dan zal eikenhout na verloop van tijd verkleuren naar een grijsachtige kleur. Sommigen vinden dit nog beter passen bij de landelijke uitstraling, want zo ziet de schuur er wat ouder uit. De verkleuring kun je voorkomen met een beits of lak.

Voordelen landelijke eiken schuur

  • Mooie houtsoort die zeer geschikt is voor een schuur in landelijke stijl.
  • Het is een gemakkelijk te bewerken houtsoort en nog redelijk betaalbaar.

Nadelen landelijke eiken schuur

  • Komt eikenhout teveel in aanraking met vocht, dan kunnen er lelijke zwarte plekken in het hout ontstaan.
  • Weet welk soort eikenhout je koopt, er bestaat nogal wat kwaliteitsverschil.

Landelijke lariks/Douglas schuur

Een zeer veel gebruikte houtsoort voor buiten is lariks/Douglas hout. Ten opzichte van eikenhout, is lariks/Douglas veel goedkoper. Dit komt ook naar voren in de kwaliteit. Hoewel lariks/Douglas nog steeds een stevige houtsoort is, de kwaliteit altijd minder.

Daarnaast is het verstandig om het hout niet in aanraking met de grond te laten komen. Hiervoor is het hout te gevoelig en zul je al snel last krijgen van houtrot. Een of twee lagen metselwerk is dan aan te bevelen, waarna je hierop het houtwerk bouwt.

Lariks/Douglas hout is helaas minder duurzaam dan geïmpregneerd hout. Om toch dezelfde duurzaamheid te verkrijgen, moet het hout behandeld worden. Alleen dan kun je een lange levensduur garanderen.

Ook lariks/Douglas hout heeft een mooie warme kleur en leent zich uitstekend voor het gebruik in een schuur landelijk. Ook dit hout zal na verloop van tijd gaan vergrijzen, maar dit is te voorkomen met een biets of lak.

Voordelen landelijke lariks/Douglas schuur

  • Een voordelige oplossing als je een schuur landelijk wilt aankleden met een warme houtsoort.
  • Zeer gemakkelijk te bewerken houtsoort. Zagen en boren is geen enkel probleem.

Nadelen landelijke lariks/Douglas schuur

  • Een probleem bij lariks/Douglas is dat hout wel eens te harsig is.
  • Kwetsbaar bij veelvuldige blootstellen aan vocht.

Landelijke vuren schuur

Vurenhout wordt best veel ingezet voor schuren. De houtsoort kan ook gebuikt worden voor landelijke schuren, maar niet iedereen vindt vurenhout even geschikt. Dit heeft vooral met de uitstraling van vurenhout te maken. Een landelijke schuur dient een warme uitstraling te hebben en dit is minder van toepassing bij vurenhout. Het hout heeft namelijk een vrij lichte en neutrale kleur en deze kleur is minder geliefd bij landelijke schuren.

Vurenhout is een soort naaldhout en heeft een minder lange levensduur dan eiken en lariks/Douglas hout. Als je voor vurenhout gaat, kies dan altijd geïmpregneerd vurenhout die duurzamer is gemaakt. Het voordeel is dan weer dat het een erg goedkope houtsoort is en zeer gemakkelijk te bewerken. Na enige jaren wordt vurenhout wel iets donkerder van kleur en pas het misschien wat beter bij het landelijke karakter van de schuur.

Voordelen landelijke vuren schuur

  • Van alle houtsoorten, is vuren één van de goedkoopste houtsoorten.
  • Zeer gemakkelijk te verwerken hout en licht in gewicht.

Nadelen landelijke vuren schuur

  • Het hout is niet echt duurzaam, het hout laten behandelen is noodzakelijk.
  • De uitstraling van vurenhout is minder geschikt voor een landelijk uitziende schuur.

Landelijke kapschuur

De kapschuur is misschien wel één van de meeste kenmerkende type schuren die door het design het meest in de buurt komt van een landelijke schuur. De kapschuur bestaat uit een voorkant en zijkanten en een open voorkant. De open voorkant is één van de belangrijkste kenmerken van een kapschuur.

Een ander kenmerk is het typische hellende dak. Een zijde loopt van de achterzijde omhoog naar de nok aan de voorzijde. Het andere hellende gedeelte loopt aan de voorzijde door, maar tot maximaal de helft van de andere zijde.

Een landelijke kapschuur is vrijwel altijd van hout en mede door de open voorzijde zeer geschikt als opslagschuur. Daarom past de kapschuur ook zo goed in een landelijke omgeving. Veel boerderijen en landelijke woningen hebben een dergelijke kapschuur. Naast opslagruimte, dient de schuur ook uitstekend als een overdekt terras.

Er zijn ook type kapschuren die niet geheel open zijn. Vooral de bouwpakket kapschuren willen ook wel eens een inpandige gesloten schuur hebben. Vanwege het typische dak worden ze nog kapschuur genoemd, maar zijn dit maar half.

Voordelen landelijke kapschuur

  • Zeer grote overkapping die je kunt gebruiken als opslagruimte of als een overdekt terras.
  • Een kapschuur zal zeker de landelijke uitstraling benadrukken.

Nadelen landelijke kapschuur

  • Van oorsprong is een kapschuur open van voren, je hebt dus geen afgesloten ruimte.
  • Van de bouwpakket landelijke kapschuur bestaan verschillende soorten kwaliteiten. Let hier wel op.

Landelijke schuur met overkapping

De landelijke stijl is dan wel één soort stijl, het kan wel toegepast worden op verschillende soorten schuren. Hierbij wordt het vaakst gekozen voor een landelijke schuur met overkapping. Hiermee combineer je twee functionaliteiten, namelijk een dichte schuur die je kunt gebruiken als opslagruimte of voor een andere functionele toepassing en een overkapping waar je onder kunt zitten of ook spullen onder kunt opslaan. Een schuur met overkapping is uitstekend toe te passen in een landelijke aankleding.

Ga je voor een bouwpakket schuur, dan zul je veel landelijke schuren met een overkapping tegenkomen. Vanwege de landelijke uitstraling zijn ze voorzien van een mooie houtsoort en vaak ook van een hellend dak. Ook platte daken kan of een combinatie. De landelijke elementen komen in de overkapping bijvoorbeeld terug in net iets sierlijke steunbalken of glas met een roedeverdeling.

Voordelen landelijke schuur met overkapping

  • De landelijke schuur met overkapping kan multifunctioneel gebruikt worden, als opslagruimte, maar ook als overdekte zitruimte.
  • Altijd gezellig buiten zitten in een landelijke omgeving, ook als het regent of als je bescherming zoekt tegen de felle zon.

Nadelen landelijke schuur met overkapping

  • Afhankelijk van het type schuur, kun je met een overkapping schuurruimte verliezen.
  • Een hellend dak als overkapping gebruiken kan wat lastiger zijn om te bouwen.

Kun je een landelijke schuur zelf bouwen?

Wanneer je een beetje handig bent, dan kun je net zoals iedere stijl schuur, ook een schuur landelijk zelf bouwen. Houd daarbij wel altijd goed in de gaten dat je met alle elementen rekening houdt die aanwezig zijn in en op een landelijke schuur. Veelal zal de materiaalkeuze zeer belangrijk zijn om een landelijke uitstraling te bereiken, zoals de gekozen houtsoort of bijzonder glas in de ramen en deuren.

Ook als je een bouwpakket van een landelijke schuur koopt, dan is deze zelf goed in elkaar te zetten. Je hoeft hiervoor alleen maar de bijgevoegde bouwtekening te volgen. Ben je niet zo handig, dan kun je de schuur ook door een expert laten bouwen. Er is ook de mogelijkheid om een landelijke schuur volledig op maat te laten bouwen.

Waar koop je een landelijke schuur?

Als het gaat om het kopen van een schuur landelijk, dan zijn er diverse mogelijkheden. Zo kun je een eigen schuur ontwerpen en bouwen. Je moet dan zelf al je materiaal bij elkaar zoeken. In dit geval kun je altijd terecht bij de grote en bekende bouwmarkten. Zij hebben vrijwel alle houtsoorten in het assortiment, waaronder hout met een landelijke uitstraling. Ook het dak en alle andere hulpmaterialen zijn allemaal bij een bouwmarkt te koop en tegen redelijke prijzen.

Voor een bouwpakket van een landelijke schuur kun je in de regel ook goed terecht bij de bouwmarkten. Zij hebben vele modellen, waaronder ook landelijke schuren en met of zonder overkapping. Wil je een bijzondere schuur landelijk laten maken, dan zijn hier speciale bedrijven voor. Zij hebben soms enkele standaard schuren war je uit kunt kiezen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een landelijke schuur op maat, waarin al je wensen zijn opgenomen. Dit is uiteraard wel een stuk duurder.

Hoeveel kost een schuur landelijk?

Omdat er voor een landelijke schuur vaak iets duurder en hoge kwaliteit hout wordt gebruikt om het landelijke karakter te benadrukken, kan het zijn dat een schuur landelijk iets duurder is dan een reguliere schuur. Hoeveel de kosten zijn, is afhankelijk van enkele factoren. Dit gaat onder andere om de grootte van de schuur, het gebruikte materiaal en het type schuur, zoals een landelijke kapschuur of een landelijke schuur met overkapping.

Ga voor een kleine schuur landelijk uit van een minimale richtprijs van € 1.000,- Deze prijs kan oplopen, wanneer je een grote landelijke schuur bouwt of als je kiest voor een dure houtsoort. Voor grote en luxere schuren kan de prijs zomaar oplopen naar € 2.000,- tot € 5.000,-.

Ga je een landelijke stenen schuur bouwen? Dan moet je ook rekening houden met kosten voor een goede fundering. Ga van een richtprijs uit voor een landelijke stenen schuur van € 5.000,- tot € 10.000,-. Als je de schuur laat bouwen, dan zullen de kosten uiteindelijk nog verder stijgen.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…