Een stenen schuur

Natuurlijk kun je met een houten schuur al een robuuste houten schuur bouwen. Wil je echt een onbreekbare schuur die niet afhankelijk is van een bepaalde levensduur, dan kun je een stenen schuur bouwen. Een stenen schuur heeft veel voordelen. Zo kan de schuur voor van alles gebruikt worden, zoals opslag van gereedschappen en materialen, maar ook als werk- en hobbyruimte.

Je ervaart in een stenen schuur het gemak van een thuissituatie. De stenen schuur of betonnen tuinhuis is een lifetime tuinhuis die de waarde van je woning tevens zal verhogen, helemaal als je de schuur onderdeel maakt van je woning. Ook een stenen schuur kan bestaan uit allerlei types, zoals een stenen schuur met overkapping.

Wel moet je er rekening mee houden dat een stenen schuur duurder is dan een houten schuur en dat het bouwen meer inspanning kost en dus langer duurt. Daarentegen heb je wel een uiterst duurzame schuur.

stenen schuur
stenen schuur

Voor en nadelen

Hieronder de voor en de nadelen uitgelegd

Voordelen stenen schuur

  • Een stenen schuur is sterk en gaat voor een onbepaalde tijd mee.
  • Een stenen schuur zal verder geen onderhoud meer verven, bij hout wel het geval is.
  • Veel meer mogelijkheden om een stenen schuur warm te houden in de winter.

Nadelen stenen schuur

  • Een stenen schuur is zwaarder, dus je hebt wel een degelijke fundering nodig.
  • Je moet de schuur metselen, wat meer werk is en hierdoor neemt de bouw meer tijd in beslag.
  • De kosten van een stenen schuur zijn over het algemeen hoger.

Hoe kun je steen toepassen in een schuur?

De mogelijkheden bij stenen schuur zijn nog steeds groot, al heb je met een houten schuur betreffende het model van de schuur wel wat meer mogelijkheden. Bij een stenen schuur zal het uiterlijk vooral afhangen van de gekozen steensoort en de vorm en gebruikte materialen van het dak. Wanneer gewenst, kun je een stenen schuur bouwen in dezelfde stijl als je woning. Zo krijg je toch een schuur met eigen kenmerken en waarin je eigen persoonlijkheid in terug te vinden is.

Bewerking of onderhoud van een stenen schuur

Ga je zelf een schuur metselen? Dan is enige kennis van zaken wel nodig. Niet iedereen is een geoefend metselaar. Als je echt niet kunt metselen, dan kun je een stenen schuur laten bouwen door bijvoorbeeld een aannemer. Dit zal zeker wel kostenverhogend zijn. Houd er ook rekening mee dat een stenen schuur altijd een fundering nodig heeft om verzakking tegen te gaan. Een goede fundering leggen is ook niet voor iedereen weggelegd en dan komt een stenen schuur laten bouwen weer in beeld. Het bouwen van een stenen schuur vergt dus enige voorbereiding en is lastiger om zelf uit te voeren. Het resultaat mag er natuurlijk wel zijn. Je krijgt een schuur die zeer sterk is en lang meegaat. Een ander groot voordeel is dat je geen onderhoud aan je stenen schuur hebt. Als je stenen schuur er eenmaal staat, heb je er geen omkijken meer naar.

Kosten van een stenen schuur

Zelf een stenen schuur bouwen is voor veel doe-het-zelvers geen optie. Een stenen schuur laten bouwen blijft dan nog over, maar dit is wel direct van invloed op de kostprijs van je stenen schuur. Kun je zelf een schuur metselen, dan kun je al flink besparen en dan kunnen de kosten voor een stenen schuur nog hard meevallen.

De prijs zal dan vooral afhankelijk zijn van de gekozen bakstenen, dakbedekking, grootte en wel of geen isolatie. Ga je een stenen schuur laten bouwen, reken er dan op dat de gemiddelde kosten beginnen bij € 10.000,-. Afhankelijk van het model en de gebruikte materialen kan dit oplopen tot wel € 20.000,- of nog duurder. Ga je zelf de schuur metselen, dan vallen de arbeidskosten weg kun je wel de helft goedkoper uit zijn.

Waar kun je deze tuinhuisjes kopen? Kijk hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…