Materialen schuur bouwen, welke materialen gebruiken?

Veel woningen in Nederland zijn voorzien van een schuur. Een schuur biedt ruimte aan spullen waar je in huis geen ruimte voor hebt en die je eigenlijk ook niet in huis wilt hebben, zoals gereedschappen, tuinmeubels of fietsen. Soms wordt een schuur mede doordat gereedschap hier opgeslagen ligt, gebruikt als werk- of hobbyruimte.

Een schuur heeft geen vaststaand uiterlijk. Sommige schuren zitten aan de woning vast en zijn in de stijl van de woning, maar losse schuren in de tuin kunnen weer een geheel ander uiterlijk hebben. Mits voldaan aan de lokale welstandsregels, kan een schuur iedere vorm en stijl hebben. Daarbij speelt het materiaal waaruit de schuur is opgebouwd een belangrijke rol.

Waarom is materiaalkeuze voor schuur zo belangrijk?

De materiaalkeuze voor je schuur is een belangrijke stap dat invloed heeft op veel zaken. Je wilt natuurlijk dat je schuur duurzaam is, zodat je hier jarenlang plezier van hebt. Het materiaal moet daarom langdurig meegaan. In Nederland vind je vaak een houten schuur of houten tuinhuis.

Hout kan lang meegaan, maar je moet wel denken aan het onderhoud die je eens in de zoveel jaar moet uitvoeren. Wil je liever een schuur met zo weinig mogelijk onderhoud? Dan zijn er voldoende materialen waarbij dit mogelijk is, zoals een stenen schuur, een sandwichpanelen schuur of een metalen tuinhuis of schuur.

De materiaalkeuze is ook belangrijk voor de bouw van je schuur. Een houten schuur bouwen gaat gemakkelijker en sneller dan een stenen schuur bouwen. Zo zijn er voor alle soorten materialen de nodige voor- en nadelen te vinden.

Verschillende materialen schuren

Je vind per materiaal:

  1. Houten schuren
  2. Kunststof schuur
  3. Stenen schuur
  4. Metalen schuur

Een optie: een prefab schuur

Je bent niet zo handig in het zelf bouwen van een schuur? Een schuur professioneel laten bouwen is weer te duur? Dan is er nog een tussenweg met een prefab schuur of prefab tuinhuis. Een prefab schuur is meestal ook een houten schuur die in de fabriek geheel of deels in elkaar wordt gezet.

De fabrikant biedt meestal enkele standaard modellen aan van een prefab schuur of prefab tuinhuis. De schuur wordt bij je thuis afgeleverd en je kunt de in de fabriek gefabriceerde onderdelen gemakkelijk aan elkaar bevestigen. Binnen een dag of soms al binnen enkele uren staat je schuur er.

Waar koop je materialen voor je schuur?

Wanneer je als doe-het-zelver een schuur wilt bouwen, dan kom je al snel uit bij de verschillende bouwmarkten. Bouwmarkten als Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach zijn mateloos populair en hier kun je ook terecht voor vrijwel al je materialen voor je schuur.

Vooral als het gaat om hout en steen, dan kun je alle materialen bij de bouwmarkt kopen. Kunststof en metalen schuren zijn in beperkte mate ook bij de bouwmarkt verkrijgbaar. Dit zijn kant-en-klare schuren die je vaak als bouwpakket kunt aanschaffen. Dit geldt ook voor de houten en kunststof blokhut.

Maar de bouwmarkten hebben betreffende kunststof en metalen schuren ook concurrentie gekregen van online winkels. Een online warenhuis als Bol.com heeft een groot assortiment van dit soort schuurtjes te koop. Wil je een grote metalen schuur, dan ben je vaak aangewezen op een specialist in metaal en staal.

Waar kun je deze tuinhuisjes kopen? Kijk hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…