Een metalen schuur

Een modern vormgegeven schuur die er bovendien mooi uitziet en zeer duurzaam is, is een metalen schuur en ook verkrijgbaar als metalen tuinhuis. Ze staan vooral bekend als een klein stalen schuurtje die je als een opberghok voor bijvoorbeeld tuinkussens of fietsen kunt gebruiken. Er zijn ook grotere metalen schuren te koop.

Dit is bijvoorbeeld in de agrarische en industriële sector bekend als een staalconstructie loods. Iets kleiner kan dan ook voor in de tuin als een staalconstructie schuur. Een metalen schuur is duurzaam, volledig onderhoudsvrij en gaat zeer lang mee. Gebruik je metalen of stalen plaatwerk voor je schuur, dan is het nagenoeg onmogelijk om zelf een schuur metaal te bouwen.

Een goed alternatief en dan heb je ook een stalen schuur, is een schuur van sandwichpanelen. Een sandwichpanelen schuur komt steeds vaker voor en sandwichpanelen worden ook in de nieuwbouw en renovatie steeds vaker toegepast. Een schuur of sandwichpanelen tuinhuis is dan ook gemakkelijk zelf te bouwen.

Metalen schuur
Metalen schuur (loods)

Voor en nadelen

Hieronder de voor en de nadelen uitgelegd

Voordelen metalen schuur

 • In vergelijking met een stenen of houten schuur is een metalen schuur relatief goedkoop.
 • Afhankelijk van het type schuur of tuinhuis metaal is plaatsing redelijk gemakkelijk.
 • Geheel onderhoudsarm.

Nadelen metalen schuur

 • De uitstraling van een metalen tuinhuis of schuur is sober en saai.
 • Nauwelijks isolatie, tenzij je voor een schuur van sandwichpanelen gaat.
 • Een klein stalen schuurtje kan onstabiel zijn.

Hoe kun je metaal toepassen in een schuur?

Ga je voor de klassieke metalen of stalen schuur? Dan zul je de schuur moeten kopen. Met metaal kunnen de meeste klussers niet werken, dus dan is een metalen tuinhuis of schuur niet zelf te maken. Wil je toch je stalen schuur zelf maken?

Dan zijn sandwichpanelen de oplossing. Sandwichpanelen zijn twee metalen platen, met hiertussen een laag isolerend materiaal. Omdat de twee metalen platen niet met elkaar in contact staan, is er geen kans dat er koudebruggen ontstaan, iets waar een metalen constructie gevoelig voor is.

Sandwichplaten zijn licht in gewicht en hiermee kun je zelf heel gemakkelijk je metalen schuur bouwen. Wanner je de stalen spanten schuur hebt opgebouwd, monteer je hier de sandwichplaten tegenaan. Ook je schuurdak kun je bedekken met sandwichplaten. Een voordeel van sandwichplaten is tevens dat je schuur direct geïsoleerd is.

Bewerking of onderhoud van een metalen schuur

Je moet bij de aanschaf van een metalen schuur wel letten op de kwaliteit van het metaal. Je kunt een goedkope stalen schuur of tuinhuis metaal aanschaffen, maar er is dan het risico dat de staalconstructie schuur minder goed is. Bouw je een schuur van sandwichpanelen, dan die je zelf voor een goede staalconstructie schuur te zorgen waar je de sandwichplaten tegenaan monteert. Betreffende onderhoud zit je met een stalen schuur altijd goed. Die is er namelijk niet.

Kosten metalen schuur

Afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van de staalconstructie schuur, zullen de prijzen enigszins verschillen. Voor een klein metalen tuinhuis voor het opbergen van spullen zul je niet meer kwijt zijn dan € 250,- tot € 600,-. Voor grotere staalconstructies beginnen de prijzen gemiddeld bij € 1.000,-.Je kunt een metalen schuur dus relatief goedkoop installeren.

Waar kun je deze tuinhuisjes kopen? Kijk hier

Stalen spanten schuur

Ga je voor een volledig metalen schuur, dan heb je diverse keuzes uit de bekleding van de wanden. Dit kunnen standaard enkelwandige metalen platen zijn, maar ook sandwichplaten. Voor een schuur zullen sandwichplaten ideaal zijn. Sandwichplaten zijn licht in gewicht en tevens voorzien van isolatie. Maar voordat je metalen platen of sandwichplaten kunt monteren, moet je een schuurconstructie opzetten. De hoofdbalken van een metalen schuur zijn meestal stalen spanten schuur.

Wat zijn stalen spanten schuur?

Een spant, ook wel eens dakspant genoemd, is een deel van de dragende constructie en dan voornamelijk de dakconstructie voor hellende daken. Spanten zijn verantwoordelijk voor de het dragen van de volledige dakconstructie, inclusief de extra ballast, zoals de dakbedekking en sneeuw.

Het eerste wat bij de bouw van je schuur te zien zal zijn is, zijn de spanten. Hierop wordt direct het dakbeschot geplaatst. Ga je voor de klassieke houten schuur, dan zullen de spanten bestaan uit houten balken. Ga je voor een metalen schuur, dan gebruik je stalen spanten schuur. Dit is toch wel iets anders dan houten spanten.

Waarom stalen spanten schuur?

Waarom moet je voor een metalen schuur stalen spanten schuur gebruiken? Dit heeft ten eerste met de draagkracht van staal te maken. Hout is best een stevig materiaal, maar wanneer je de schuur gaat afdekken met metalen platen, dan komt hier een behoorlijke druk op te staan.

Bij hout is er dan het risico dat er scheuren ontstaan en dat de constructie niet meer betrouwbaar is. Omdat spanten onderdeel zijn van de dragende constructie moeten ze betrouwbaar zijn.

Een andere reden is het feit dat hout kan werken. Hiermee wordt bedoeld dat hout kan krimpen en uitzetten. Dit hoeft geen probleem te zijn bij een houten schuur. Zowel de spanten als de houten planken bewegen mee. Staal daarentegen, is helemaal niet zo beweeglijk.

Wanneer een houten spant uitzet of krimpt en er zijn metalen platen aan gemonteerd, dan loopt de bevestiging van het metalen plaatwerk gevaar.

Tenslotte is er de levensduur van stalen spanten schuur. Voor woningen worden zeer dikke houten spanten gebruikt die lang meegaan. Voor een schuur zullen de spanten bestaan uit balken, die in de regel minder lang meegaan. Metaal gaat vele malen langer mee.

Ga je een metalen plaatwerk bevestigen aan houten spanten, dan krijg je situatie dat je schuurbekleding langer meegaat dan de schuurconstructie. Met stalen spanten schuur zet je een goede basis neer met een zeer lange levensduur.

Voor- en nadelen van stalen spanten schuur

Wanneer je kiest voor een metalen schuur, dan lijkt het gebruik van stalen spanten schuur logisch. Je profiteert dan ook volop van de voordelen. Maar uiteraard moet je ook rekening houden met de nadelen van het gebruik van stalen spanten.

Voordelen stalen spanten schuur

 • Sowieso is de grootste troef van een stalen schuur de snelheid waarmee deze geplaatst kan worden. Dit geldt ook voor de gehele stalen constructie, inclusief de stalen spanten.
 • Bij een stalen schuren hebben de buitenmuren geen dragende functie. De krachten worden verdeeld over onder meer de stalen spanten schuur. Dit houdt in dat stalen spanten ideaal zijn voor het creëren van een grote schuur, want je kunt grote overspanningen maken.
 • Hoewel staal voor de doe-het-zelver een onmogelijk materiaal is om mee te werken, is staalbouw flexibel. Wil je de schuur uitbreiden, dan gaat dit gemakkelijk en snel.
 • Stalen spanten blijven in de schuur meestal zichtbaar. Hiermee verkrijg je een stoere en industriële look.

Nadelen stalen spanten schuur

 • Voor fervente doe-het-zelvers zal het opzetten van stalen spanten geen uitdaging zijn, vanwege de zwaarte van het staal is dit een klus die je meestal zal uitbesteden.
 • Er is een goede bouwtekening nodig, waar extra aandacht aan koudebruggen wordt geschonken. Een stalen constructie is hier namelijk gevoeliger voor.
 • De staalprijs is de laatste jaren omhooggeschoten. De prijs van stalen spanten kan dus hoger liggen dan bij houten spanten.
 • Ga je toch voor het zelf plaatsen van stalen spanten, dan moet je dit professioneel aanpakken en bijvoorbeeld goed hijsmateriaal gebruiken. Stalen spanten tillen is niet te doen.

De overspanning bij stalen spanten schuur

Een belangrijk onderdeel van stalen spanten en het bouwen van een metalen schuur, is de overspanning. Een overspanning is de ruimte die door een stalen spant wordt overbrugd. Makkelijker gezegd, de overspanning is de ruimte tussen de spanten. Bij een constructie met een vrije overspanning, is de ruimte tussen de spanten aan de voorzijde en achterzijde van de schuur. In principe moet dit voor een stalen constructie voldoende zijn om het gehele dak te dragen.

Je kunt ook kiezen voor stalen spanten met hiertussen stalen tussenstijlen. Dit heeft als voordeel dat je meer mogelijkheden hebt om de metalen wand- en dakplaten te bevestigen en de tussenstijlen helpen mee een gedeelte van het gewicht te dragen. Hierdoor kunnen de stalen spanten zelf lichter worden uitgevoerd.

Betekenis IPE en HEA

De stalen spanten schuur bestaan meestal uit gewalst staal die gemaakt zijn volgens een bepaalt profiel. Bekijk je de een dwarsdoorsnede van een stalen spant, dan zul je de letter I herkennen. Wel zijn er horizontaal een de onderzijde en bovenzijde van de I nog zijstukken geplaatst.

Dit worden flenzen genoemd. In de meeste gevallen is er bij stalen spanten sprake van IPE of HEA. Beide types zien hetzelfde uit, alleen een HEA spant heeft grotere flenzen. Deze laatste spanten kunnen logischerwijs een grotere draagkracht aan. IPE en HEA zijn niet meer dan codes die zijn vastgesteld bij het internationaal standaardiseren van de profielen.

Zijn stalen spanten schuur zelf te plaatsen?

Op de vraag of stalen spanten schuur ook zelf zijn te plaatsen, is het antwoord in vrijwel alle gevallen nee. Stalen spanten worden vrijwel altijd prefab in elkaar gezet en in zijn geheel op de plek van bestemming geplaatst. Voor het verbinden van metalen constructiedelen wordt er meestal gelast en dat is voor veel doe-het-zelvers ook geen optie.

Wil je dus een stalen schuur bouwen, dan kun je zelf de metalen platen of sandwichplaten nog monteren. Het neerzetten van de stalen constructie met stalen spanten, kun je het beste aan een expert overlaten.

Hoeveel kosten stalen spanten schuur?

De prijs van stalen spanten is afhankelijk van hoeveel spanen je voor je schuur nodig hebt. Voor een normaal model schuur heb je misschien voldoende aan spanten met vrije overspanning en dan en je spanten voor het beginpunt en eindpunt nodig. Bouw je een grote schuur of zelfs een hal van metaal, dan heb je misschien meer spanten nodig.

De kwaliteit en het profiel van de spanten spelen ook een rol in de prijsbepaling. Ga voor een gemiddelde richtprijs uit van tussen de € 25,- tot wel € 100,- per meter staal. Eventueel komt daar bovenop nog een bedrag voor het op maat laten maken en laten plaatsen van de stalen spanten.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…