Soorten daken

Grofweg heb je de keuze uit een plat dak en een hellende dak. Naast deze twee zijn er nog talloze soorten daken om uit te kiezen. Van een plat dak is duidelijk wat het is en hier zijn ook de meeste daken van de vinden in Nederland. Talloze schuren zijn voorzien van een plat dak. Wel kunnen er wat verschillen zitten in de isolatie van een plat dak. Maar steeds vaker wordt er gekozen voor een schuur of tuinhuis die er ook mooi moet uitzien en dan past hier beter een hellend dak bij.

Wil je een schuurdak die hellend is, dan heb je keuze uit diverse soorten daken. Er is keuze uit een type hellend dak en soms ook zijn er verschillende opbouwsoorten van het dakbeschot.

Plat schuur dak

Zie je de meeste woningen in Nederland met een hellend dak, een schuur of tuinhuis plat dak is het meest gezien. De dakbedekking plat dak is vaak bitumen, maar er zijn ook andere soorten dakbedekking plat dak, zoals een epdm dak.

Soorten daken: Plat dak
Soorten daken: Plat dak

Bij een plat dak zijn enkele types te onderscheiden en dan vooral op basis van de dakopbouw. Factor hierbij is de positie van het isolatiemateriaal.

Een plat dak kan onderscheiden worden een koud dak, warm dak en omgekeerd dak.

Bij een koud dak is het isolatiemateriaal aangebracht onder of tussen de balken van de dakconstructie. Vervolgens wordt hierop de dakbedekking gelegd. Dit is een methode die tegenwoordig nauwelijks meer wordt toegepast en wel om dat dit een extra risico geeft op vochtproblemen. De ruimte tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking is namelijk gevoelig voor condensvocht.

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst. Direct op het isolatiemateriaal wordt dan de dakbedekking aangebracht. Hierdoor is er geen ruimte meer tussen isolatiemateriaal en dakbedekking en dit vermindert de kans op vochtproblemen.

Bij een bestaand dak, is het zelfs mogelijk om de oude dakbedekking te laten liggen als extra isolatie. Deze methode wordt tegenwoordig het vaakst toegepast.

Bij een omgekeerd dak wordt dakbedekking plat dak direct op de dakconstructie geplaatst en hierop de isolatielaag. Het spreekt voor zich dat de isolatieplaten die meestal gebruikt worden, los liggen. Hierop komt dan ook een laag met grind of tegels. Ook bij deze methode is het mogelijk om bij een bestaand dak de oude dakbedekking te laten liggen en hierover direct een isolatielaag te plaatsen.

Voordelen plat dak

  • Een groot voordeel is dat een plat dak maken voor een schuur of tuinhuis veel goedkoper is dan een schuin dak. Voor materiaal– en arbeidskosten zijn zijn bij een schuin dak duurder.
  • Ga je een plat schuurdak vervangen, dan is het ook mogelijk om je schuur gemakkelijk uit te breiden. Dit is met een hellend dak veel lastiger.

Nadelen plat dak

  • Het spreekt voor zich, dat je met een plat dak minder profiteert van een goede afvloeiing van regenwater. Water kan op het dak blijven staan en je moet extra letten op goede dakgoten.
  • Afhankelijk van de dakbedekking plat dak, zul je regelmatig moeten controleren of er nog reparaties uitgevoerd moeten worden. De levensduur van de dakbedekking bij een plat dak is meestal minder lang dan dakbedekking van een hellend dak.

Zadeldak

Het meest voorkomende hellende dak in Nederland en België, is het zadeldak. Het is ook de meest simpele vorm van een zadeldak. Een schuur of tuinhuis zadeldak bestaat uit twee hellende dakvlakken die elkaar raken bij de nok. Een zadeldak is een omgekeerde V-constructie en is zeer geschikt voor het vlot afvoeren van hemelwater.

De opbouw van een zadeldak kan op twee manieren gebeuren, namelijk via een gordingendak of een spantendak. Voor Ga je een hellend schuurdak maken, dan kun je het dak ook met dakplaten schuur maken. Een gordingen- of spantendak is vooral van toepassing in woningen.

Pas je een gordingendak toe in je schuur of tuinhuis, dan houdt dit in dat het dak wordt gedragen door de (stenen) muur. De gordingen zijn houten balken die van muur tot muur lopen en aan muurplaten bevestigd zijn. Tussen de gordingen worden verticaal kepers geplaatst. Deze kepers dragen uiteindelijk het onderdak waarop de dakbedekking wordt aangebracht.

Een spantendak is een zelfdragende dakconstructie. Hierbij wordt het dak dus niet ondersteund door de muren. De spanten zijn de balken die verticaal van dakgoot naar de nok lopen en van beide kanten aan elkaar worden gemonteerd. Op de spanten komt dan het onderdak. De spanten kunnen ter plaatse gemonteerd worden, maar het is ook mogelijk om de kant en klare spanten ‘driehoeken’ voor gemonteerd op je schuur of tuinhuis te plaatsen.

Voordelen zadeldak

  • Je profiteert van een goed afvloeiing van hemelwater en tevens is een zadeldak goed bestand tegen windstoten.
  • Met een zadeldak kun je een hoge schuur creëren. Dit zorgt bijvoorbeeld voor mogelijkheden voor extra ruimte onder het zadeldak en zelfs een extra verdieping.

Nadelen zadeldak

  • Je hebt in de hoogte van je schuur of tuinhuis wel wat meer ruimte, maar bij een hellend dak is dit geen staande ruimte als je ook een verdiepingsvloer in je schuur maakt.
  • Heb je een ruimte tuin waar je graag over uitkijkt? Een schuur of tuinhuis met een zadeldak kan dan het weide uitzicht verminderen.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is ook een hellend dak, maar dan aan één zijde. Het is dus een soort van zadeldak, waarbij het ene hellende dakvlak bij de andere is aangetrokken. De gevel onder het uiteinde van het lessenaarsdak is dus vrij hoog, terwijl de gevel aan de andere kant lager is.

Een lessenaarsdak is niet heel vaak te zien bij schuren en tuinhuizen, maar is wel ideaal toe te passen, als je een mooie glazen voorgevel hebt. Je hebt dan zeer veel lichtinval. Een lessenaarsdak kan zowel toegepast worden op moderne en traditioneel gebouwde schuren en tuinhuizen. Let er wel op dat een lessenaarsdak een minimale hellingsgraad van 15° heeft.

Voordelen lessenaarsdak

  • Het uiterlijk van een schuur met lessenaarsdak is modern en heeft een karakteristieke uitstraling. Je zult zeker een schuur of tuinhuis in de tuin hebben die er bijzonder uitziet.
  • Je hebt maar aan één zijde een dakgoot nodig. Immers, het hemelwater stroomt maar één kant op. Hierdoor heb je esthetische meer mogelijkheden met je schuur.

Nadelen lessenaarsdak

  • Ligt er op je schuur een lessenaarsdak met een lage hellingshoek? Dan moet je regelmatig, net als bij een plat dak het dak schoonmaken.
  • De hoogte van je schuur, zal onder de laagste kant van het dak veel minder zijn dan aan de nokzijde van de schuur. Dit kan bijvoorbeeld ook van invloed zijn op de hitte in de zomer.

Kapschuur dak

Soorten daken: Kapschuur dak
Soorten daken: Kapschuur dak

Wat erg op een lessenaarsdak kan lijken, is een kapschuur dak. Een kapschuur dak is niet alleen een type dak, kapschuur staat voor een geheel type schuur. Dit is een schuur met een achterwand, twee zijwanden en een geheel of gedeeltelijk open voorzijde. Een schuur met kapschuur dak is een klassieke schuur die je vooral veel in Noord-Amerika tegenkomt.

In Nederland is de voorzijde ook dikwijls dicht. Het kenmerk van een kapschuur dak, is dat het dak aan een zijde hellend is. Aan de andere zijde loopt het dak ook hellend, maar dit is hooguit ¾ deel van de grootste dakhelling.

Wanneer je kiest voor een open voorgevel van je kapschuur, dan heb je een grote overkapping gecreëerd, waar je allerlei spullen onder kunt opslaan en ook je tuinset kunt neerzetten. Vaak zie je ook dat de helft van de voorwand dicht wordt gemaakt, zodat je én een afgesloten schuur én een overkapping hebt.

Voordelen kapschuur dak

  • Je creëert met een hoge hellingshoek enorm veel ruimte voor zowel een schuur als een overkapping.
  • Ondanks de open voorgevel, kunnen spullen wel droog en warm worden opgeslagen.

Nadelen kapschuur dak

  • Het je bij een lessenaarsdak maar één dakgoot nodig, een kapschuur dak heeft toch twee hellingen. Weliswaar is de helling aan de voorzijde maar kort, maar er moet wel een dakgoot extra gemonteerd worden.
  • Een kapschuur heeft meestal een hoge hellingshoek en is hierdoor erg hoog. Dit kan ruim boven een schutting uitkomen en het uitzicht bederven.

Schilddak

Een schilddak is een variant op het zadeldak, met in plaatst van twee, vier hellende dakvlakken. Het voorste en achterste dakvlak hebben een driehoekige vorm. De zijkanten daarentegen zijn trapeziumvormig. Deze twee lange dakvlakken raken elkaar in de nog en de punten van de voorste en achterste vlakken raken de voor- en achterzijde van de nok.

Voorwaarden voor een schilddak op je schuur plaatsen, is dat de gevels van je schuur een gelijke hoogte hebben en waterpas staan. Met een schilddak, krijg je een schuur of tuinhuis in boerderij of cottage stijl.

Voordelen schilddak

  • Een schilddak biedt veel aerodynamische voordelen. Hemelwater kan aan alle kanten van je schuur goed afvloeien en biedt tevens een goede bescherming bij hevige rukwinden.
  • Je kunt je schuur nog meer in een bepaalde stijl krijgen, door bijvoorbeeld aan de lange zijdes een dakkapelletje te plaatsen.

Nadelen schilddak

  • Bij een zadeldak heb je te maken met twee zijdes, een schilddak heeft er vier, waardoor je bovenin minder ruimte hebt.
  • Onder een schilddak is het lastiger om te ventileren.

Wolfsdak

Een wolfsdak is een combinatie tussen een zadeldak en een schilddak. Ook dit dak heeft twee lange schuin aflopende daken, zoals een zadeldak. Het verschil met een schilddak, is dat de hellende delen aan de voor- en achterzijde veel minder kort zijn. Dit zijn twee kleine afgeschuinde vlakken in driehoeksvorm, maar reiken niet zover tot de onderzijde als de grote vlakken.

Een ander verschil is dat de gevels van je schuur dus niet allemaal even hoog mogen zijn. De voor- en achtergevels zijn hoger. Er wordt vaak voor een wolfsdak gekozen om een zadeldak iets meer te verfijnen. Het is de romantische versie an een zadeldak en ook hier betreft het weer een schuur of tuinhuis in boerderij- of cottagestijl.

Voordelen wolfsdak

  • Met een wolfsdak op je schuur of tuinhuis, heb je een stevig constructie, die goed bestand is tegen de weersinvloeden.
  • De look van een wolfsdak is uniek en geeft je schuur veel meer karakter dan met een zadeldak.

Nadelen wolfsdak

  • Ga je zelf een dak maken op je schuur met een wolfsdak, houdt dan wel rekening met een complexe dakconstructie.
  • Mede door de complexiteit van een wolfsdak, is een wolfsdak meestal ook duurder.

Tentdak

Een tentdak heeft afhankelijk van hoeveel schuine vlakken het heeft, diverse benamingen. Een tentdak wordt ook wel eens een piramidedak, puntdak of paviljoendak genoemd. Kenmerk van een tentdak, is dat het dak uit minimaal vier driehoekige schuine vlakken bestaat en die elkaar in een punt in de nok raken.

Met vier vlakken lijkt het dak op een piramide, maar het dak kan ook meerdere vlakken hebben. Wel zijn alle vlakken in de lengte even groot aan elkaar, waardoor de gevels van je schuur of tuinhuis even hoog moeten zijn. Een tentdak met meer dan vier vlakken wordt nogal eens gezien op een tuinhuis. Dit type kun je bereiken met dakplaten tuinhuisje.

Voordelen tentdak

  • Ook met een tentdak profiteer je van diverse aerodynamische voordelen. Het dak is uitstekend beschermd tegen hevige rukwinden.
  • Je kunt op een tentdak als schuurdak gemakkelijk zonnepanelen plaatsen in iedere richting die je maar wilt.

Nadelen tentdak

  • In het midden is het dak voldoende hoog, maar hoe meer richting de gevel, des te minder ruimte je hebt en dit geld voor alle zijdes.
  • Een tentdak is een speciale en soms complexe constructie en dit maakt een tentdak wat duurder.

Mansardedak

Een schuur met een mansardedak, doet ook veel denken aan schuren die je veel in Noord-Amerika tegenkomt. Een mansardedak is een vorm van een zadeldak.

De schuine vlakken zijn met elkaar verbonden in de nok, maar halverwege de schuine vlakken, knikken de onderste vlakken naar buiten toe. Deze onderste gedeeltes lopen hiermee schuiner weg dan de bovenste vlakken. Er wordt daarom ook wel eens gesproken van een gebroken kap. Het is een zadeldak, waarbij een knik zit in beide oppervlaktes.

Voordelen mansardedak

  • Het is een stijlvolle manier om voor een meer karakteristieke vorm van een zadeldak te kiezen en schept bovendien ook meer ruimte onder het dak.
  • Een mansardedak leent zich uitstekend voor het plaatsen van bijvoorbeeld een dakkapel op je schuur en geeft je schuur een nog betere uitstraling.

Nadelen mansardedak

  • Het plaatsen van een mansardedak vergt veel tijd en moeite. Daarom is het plaatsen van een mansardedak niet goedkoop.
  • Er zitten nogal wat hoeken en kieren in een mansardedak en dit maakt het dak gevoelig voor ongedierte, stof en vuil.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…