De basis voor de opbouw schuur is de fundering plaatsen

Na alle keuzes met betrekking tot je schuur gemaakt te hebben, een kostenoverzicht en navraag voor een eventuele vergunning, kun je daadwerkelijk beginnen met je schuur bouwen. Maar de schuur opbouw laat nog even op zich wachten, want de ondergrond voor tuinhuis of schuur moet eerst gemaakt worden. Deze stap heet: de fundering plaatsen tuinhuis of schuur.

Zonder een goede fundering schuur, zal je schuur al snel gaan verzakken of omver geblazen worden door de wind. Een fundering plaatsen voor je tuinhuis en schuur is noodzakelijk en zeer belangrijk.

Welke soorten schuur fundering?

Wil je een fundering schuur plaatsen, dan zal je moeten kiezen uit een bepaalde fundering voor schuur of tuinhuis. Welk soort fundering plaatsen schuur, is onder andere afhankelijk van de draagkracht van de grond en of je een fundering maken tuinhuis van steen is of dat je een fundering houten schuur moet maken.

Het zal voor zich spreken, dat een stenen schuur veel zwaarder is dan een houten schuur. Hier moet je rekening mee houden bij je keuze van schuur fundatie. Grofweg zijn er drie soorten fundaties. Dit is fundering door middel van een funderingsplaat, strokenfundering of puntfundering. Hierop zijn weer allerlei varianten en variaties in gebruikte materialen.

Plaat fundering

Voor een fundering plaatsen schuur wordt het vaakst gekozen voor een betonnen plaat. Dit is een relatief gemakkelijk manier van een fundering maken tuinhuis en schuur. Dit is zowel een goede methode voor een fundering houten schuur als stenen schuur. Zo kun je de volledige schuur of tuinhuis plaatsen op beton.

Het principe is, dat je een kuil graaft op de plek waar de schuur komt te staan en graaf zo’n tien centimeter extra dan het oppervlakte van de schuur. Je brengt aan de randen dan bekisting aan. Dit moeten stevige planken zijn, want beton kan hier flink tegenaan drukken.

De diepte van de kuil moet zo’n 30 tot 80 centimeter zijn. Op de bodem wordt een stevige grindlaag aangebracht, met hierover een folielaag om de fundering te beschermen tegen vorst en vocht. Daarna kun je beton laten storten voor tuinhuis of schuur en gebruik hierin ook wapeningsstaal voor een nog sterkere fundering.

Plaat fundering
Plaat fundering

Voordelen plaatfundering

  • Geeft een zeer stevige fundering schuur.
  • Er zijn diverse varianten van plaatfundering te gebruiken. Voor een eenvoudig tuinhuis kun je in plaats van beton ook tegels gebruiken, die als ondergrond voor tuinhuis gebruikt kan worden.

Nadelen plaatfundering

  • Je gebruikt wel een behoorlijke hoeveelheid beton, wat het hele project duurder kan maken.
  • In een ontoegankelijke tuin kan het lastig zijn om veel beton de tuin in te krijgen.

Waar op letten bij plaatfundering?

Wil je elektriciteit of water in de schuur gebruiken, let er dan op, dat je voor het beton storten schuur, de leidingen legt. Zo worden de leidingen ook netjes in beton gestort en zijn de leidingen niet meer te zien.

Plaatfundering is ideaal om te leggen bij een niet stabiele grond, maar wanneer draagkrachtige grond niet te diep ligt. Zo kun je de zwakke grond verwijderen en stort je het beton op de daadkrachtige grond. Het gewicht van de schuur wordt gemakkelijk over het gehele oppervlakte verdeeld.

Plaatfundering met vorstrand

Een vorm van plaatfundering is een fundering met vorstrand. Hiermee voorkom je dat de fundering zal bevriezen en dat je schuur gaat schuiven. Je moet hierbij rekening houden met de vorstgrens die op een diepte van 60 tot 80 centimeter ligt. De randen kun je dan ook het beste uitgraven tot 80 centimeter diep.

De binnenzijde waar de betonplaat gestort wordt, hoeft niet zo diep, daarom wordt het vorstrand genoemd. De rand bouw je op met een houten bekisting en je zorgt dat er een rand, (de eigenlijke vorstrand) boven de betonplaats uitkomt. Daarna kun je de betonplaat en de vorstranden volstorten met beton.

Voordelen plaatfundering met vorstrand

  • Optimale bescherming tegen het opvriezen van de fundering.
  • Een goed alternatief voor bijvoorbeeld strokenfundering die nog wel kan bevriezen.

Nadelen plaatfundering met vorstrand

  • Ook hier is veel beton nodig, wat tot hogere kosten leidt.
  • Plaatfundering is lastiger te leggen en vergt meer voorbereiding.

Waar op letten bij plaatfundering met vorstrand?

Net zoals ‘normale’ plaatfundering, moet je hierbij ook opletten dat je eventuele waterleidingen en elektriciteitsleidingen aanlegt voor het beton storten schuur. Zorg er ook voor dat je isolatie plaatst, zodat je fundering nog beter tegen vorst is beschermd. Deze fundering is goed aan te brengen in een slappe grond.

Stroken fundering

Ga je bij een tuinhuis bouwen fundering plaatsen op basis van strokenfundering, dan heb je een fundering voor schuur, waarbij de fundering onder de dragende muren van de schuur wordt gestort. Daarom wordt het ook strokenfundering genoemd, want je moet hiervoor sleuven graven op de plek waar de schuurmuur komt.

Een betonplaat storten is ook mogelijk, maar die hoeft niet zo diep te zijn en kan ook als schuurvloer worden gebruikt. De eigenlijke fundering voor tuinhuis of schuur zit onder de muren. Bij strokenfundering moet je goed de buitenmaten van de bodemplaat opmeten, waarna je hierlangs een sleuf graaft van ongeveer 30 centimeter breed en 60 tot 80 centimeter diep.

In de sleuf breng je een bekisting aan. Hierin stort je een laag grind, folie om vocht en vorst tegen te houden en vervolgens kun je de beton fundering tuinhuis of schuur storten. Bekijk ook goed naar de bodemgesteldheid. Wanneer de bodem slap is, kan nodig zijn om in het beton stalen matten te plaatsen voor extra stevigheid.

Dit is een goede optie voor een houten schuur, maar ook voor een stenen schuur.

Voordelen stroken fundering

  • De fundering schuur kosten zijn lager, want je hebt minder beton nodig.
  • Een even sterke fundering als een fundering door middel van plaatfundering.

Nadelen stroken fundering

  • De fundering tuinhuis maken met strokenfundering is wat lastiger, omdat je te doen hebt met relatief smalle sleuven.
  • Alleen drukverdeling over de randen van de schuur en niet over het gehele schuuroppervlak.

Waar op letten bij stroken fundering?

Het is aan te raden, om tijdens het beton storten schuur in de sleuven, ook de vloerplaat te storten en die met de fundering te verbinden. Hierdoor krijg je meer stevigheid. Dit hoeft niet, als je bijvoorbeeld geen betonvloer tuinhuis of schuur wilt, maar bijvoorbeeld tegels wilt leggen.

Punt fundering

Ga je een schuur of tuinhuis fundering plaatsen op basis van puntfundering, dat houdt dit in dat je op geen betonplaat stort, diverse afzonderlijke kleine funderingen. Meestal gaat dit om negen funderingen die symmetrisch worden geplaatst langs de buitenmuren en in het midden van de schuur.

In het beton kun je balkdragers storten, die uit de funderingen steekt. Hierop breng je dan de houten vloerbalken aan. Hierdoor staat je vloer iets hoger van de vloer. Hiervoor graaf je negen gaten op gelijke afstand van elkaar en verdeelt over het gehele schuuroppervlak. De gaten moeten een omtrek hebben van ongeveer 40 centimeter en minsten 80 centimeter diep zijn. Hierin breng je bekisting aan, waarin het beton wordt gestort. En je de balkdragers aanbrengt.

Voordelen punt fundering

  • Een goede fundering, als je geen betonplaat wilt storten en louter een houten vloer wilt hebben.
  • De houten vloer staat niet in verbinding met de grond, zodat deze niet wordt aangetast door vocht.

Nadelen punt fundering

  • Lastige fundering tuinhuis beton, want negen onafhankelijke funderingen moeten op gelijke hoogte van elkaar zijn.
  • Geen bodemplaat nodig, dit kan de fundering wat zwakker maken.

Waar op letten bij punt fundering?

Je moet goed in de weer met een waterpas, want je kunt het niet hebben dat de houten vloer die op de balkdragers wordt aangebracht schuin loopt. Je moet dus echt letten op een gelijke hoogte, zodat je vloer waterpas wordt.

Tevens moet het beton ongeveer vijf centimeter uit de grond steken. Daarom is bekisting nodig en vooral ook als de grond uit los zand bestaat. In uitzonderlijke gevallen bij een stevige grond kun je de bekisting achterweg laten.

Paal fundering

Paalfundering tuinhuis of schuur is meestal geen optie, omdat dit een lastige klus is voor doe-het-zelvers. Een fundering tuinhuis op palen wordt toegepast als draagkrachtige grond zeer diep is gelegen. Door middel van palen fundering tuinhuis, bereik je die draagkrachtige grond, waardoor de schuur toch op een stevige fundering staat.

Vooral in het westen van het land, waar men een zwakke bodem heeft, wordt veel gebruikgemaakt van paalfundering. Bij paalfundering kan gebruik gemaakt worden van prefab beton palen, houten palen of stalen palen. Voor een schuur is dit meestal geen optie, want dergelijke palen moeten met speciale apparatuur in de grond worden geslagen.

Pas je paalfundering tuinhuis of schuur toe, dan is de beste optie om gaten in de grond te maken die reiken tot de daadkrachtige grond en dit vol te storten met beton. Een paalfundering is ook mogelijk op een stevige grond, Dit is bijvoorbeeld het geval, als je de schuur half over het water laat hangen.

paalfundering
paalfundering

Voordelen paal fundering

  • De oplossing voor zachte gronden en waarbij daadkrachtige grond diep is gelegen.
  • Bij goed aangelegde paalfundering tuinhuis, is een stevige fundering gegarandeerd.

Nadelen paal fundering

  • Het is meestal geen optie om paalfundering zelf aan te brengen, helemaal niet als je prefab palen gebruikt.
  • Omdat je veel werk moet uitbesteden is paalfundering aanbrengen duur.

Waar op letten bij paal fundering?

Paalfundering is geen fundering die je als eerste overweegt. Toch kan blijken dat er geen andere opties mogelijk zijn, omdat de grond te zwak is. Maar houdt rekening met extra werk en kosten, om de de draagkracht van de grond te laten berekenen en de diepte van de draagkrachtig grond. Voor paalfundering plaatsen heb je experts nodig, wat de kosten doet stijgen.

Funderingsbalken tuinhuis of schuur

Wil je op een wat eenvoudigere wijze een fundering plaatsen tuinhuis of schuur en zonder dat je beton hoeft te storten? Vooral voor kleinere schuren en tuinhuisjes hoeft dit niet altijd. Je kunt dan een houten fundering tuinhuis of schuur plaatsen. Dit kan door funderingsbalken tuinhuis plaatsen.

Een schuur of tuinhuis funderingsbalk, is een kant en klaar pakket met balken die als ligger dienen en die de krachten van de schuur afvoert. Ook de krachten van een pakket sneeuw en windkracht, kunnen de funderingsbalken tuinhuis afvoeren. Funderingsbalken hoeven niet van hout te zijn, ze zijn ook te koop in composiet en beton.

Bij professionele bouw, worden funderingsbalken tijdens het aanbrengen in beton gegoten, maar dit is wat jij met je schuur wilt voorkomen. Funderingsbalken tuinhuis plaatsen is niet moeilijk. Hiervoor wordt de balken (liggers) met elkaar verbonden tot een geraamte, wat uiteindelijk tuinhuis plaatsen ondergrond wordt.

Voordelen funderingsbalken

  • Een gemakkelijke methode om zonder beton een fundering te maken
  • Een tuinhuis funderingsbank is een goedkoop alternatief voor beton.

Nadelen funderingsbalken

  • Minder stevige fundering dan een gestorte fundering.
  • Gebruik je een houten fundering tuinhuis, dan loop je risico dat het hout op den duur door vocht wordt aangetast.

Waar op letten bij funderingsbalken?

Alleen funderingsbalken gebruiken, is geschikt als je een goede en harde ondergrond hebt. Ander zullen de funderingsbalken alsnog wegzakken met je gehele schuur erbij. Houten funderingsbalken kan, maar composiet, beton of staal is een beter alternatief, want dit materiaal wordt niet aangetast door vocht en gaat dus langer mee.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…