Hoe leg je de elektriciteit aan in een schuur of tuinhuis?

Een schuur of tuinhuis zonder elektriciteit is tegenwoordig ondenkbaar. Ze zijn er nog wel hoor, maar dan hebben we het meestal over een klein tuinhuis die volgepropt is met tuingereedschap. Wil je de schuur of het tuinhuis functioneel gebruiken, dan is elektriciteit tuinhuis of schuur noodzakelijk.

Met elektriciteit kunt u een eerste behoefte vervullen, namelijk schuurverlichting. Naar verlichting schuur, is elektriciteit ook nodig als u de schuur gebruikt voor werkzaamheden of voor uw hobby. U kunt dan elektrische apparatuur op aansluiten op een stopcontact. Maar stroom aanleggen schuur, hoe gaat dit en kun je dit zelf doen?

In dit blog leest u er alles over de elektriciteit in uw tuinhuis of schuur inclusief een handig stappenplan. Ook benieuwd hoe het zit met stopcontacten, verlichting en schakelaars? klik hieronder.

  1. Stopcontacten
  2. Verlichting en schakelaars

Waar op letten bij het aanleggen van elektra aanleggen in schuur of tuinhuis?

Tot op bepaalde hoogte gaat zelf elektra aanleggen schuur of tuinhuis goed, mits je aan de veiligheidsvoorschriften voldoet en ook weet waar je aan begint. Het eerste waar je op moet letten is dan ook dat je zelf goed nadenkt bij alles wat je tijdens stroom aanleggen in tuinhuis of schuur doet.

Daarnaast moet je eerlijk zijn naar jezelf toe. Sommige elektra werkzaamheden kun je gemakkelijk uitvoeren, maar er kunnen ook klussen zijn die te lastig voor je zijn. Ga dan niet zelf prutsen, want dan loop je het risico dat je foutieve aansluitingen maakt, meet alle gevolgen van dien.

Misschien vanzelfsprekend voor diegenen die wel eens met elektriciteit werkt, maar werk veilig door in ieder geval de hoofdschakelaar uit te schakelen als je met elektra bezig gaat. Test dit ook altijd. Dit kan eventueel met een speciale schroevendraaier, maar nog beter is het om een spanningstester te gebruiken.

Werk als leek nooit in de groepenkast. Dit is het basissysteem en werkzaamheden hieraan moeten door een expert worden uitgevoerd. Je mag uiteraard wel voorbereidende werkzaamheden uitvoeren, bijvoorbeeld elektriciteit naar tuinhuis leggen vanaf de groepenkast door middel van leidingen die je alvast legt.

Ga je in de schuur of tuinhuis werken met elektrische apparatuur die veel vermogen vragen? Dan is het verstandig om dit aan te sluiten op een aparte groep. Met meerdere zware apparaten op één groep, loop je het risico dat het systeem het niet aankan en de aardlekschakelaar uitschakelt.

Zorg ook dat je de bedrading van verschillende groepen nooit door één buis of contactdoos laat lopen, maar leg voor iedere groep een aparte leiding. Zoals je ongetwijfeld weet, hebben elektrodraden hun eigen kleur. Houd je hier ook aan en wijk hier niet vanaf.

Wat is de IP waarde?

Schuur lampen die je gaat plaatsen, lopen meestal wat meer risico dan lampen bij je thuis. Vooral een simpele en goedkope schuur kan minder goed geïsoleerd zijn en is hierdoor meer gevoelig voor vocht. Zoals iedereen weet, vocht mag niet in contact komen met elektriciteit, want dan ontstaat kortsluiting.

Je moet bij verlichting in tuinhuis aanleggen, rekening houden met de IP waarde van de verlichting. De IP waarde is een getal dat uit twee cijfers bestaat. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate de lamp schuur is beschermd tegen stof en vuil en het tweede cijfer de mate van bescherming tegen vocht. Het eerste cijfer (vuil en stof) loopt van 0 t/m 6 en het tweede cijfer (vocht) loopt van 0 t/m 8.

Hoe hoger de IP waarde, des te beter is de bescherming. Het is verstandig om in de schuur niet voor een te lagen IP waarde te kiezen. Mocht je vocht in de schuur krijgen, dan is je schuur en tuinhuis verlichting in ieder geval goed beschermd en krijg je geen kortsluiting.

Het is verstandig om schuurverlichting te kiezen met een minimaal IP44. Hiermee is de verlichting beschermd tegen spatwater. Voor buitenverlichting schuur kun je het beste kiezen voor IP65. De verlichting heeft dan een bescherming tegen stromende regen.

Zelf elektra aanleggen schuur of laten doen?

Zelf elektriciteit aanleggen in schuur is niet verboden, maar wel enige kennis van zaken moet je wel hebben. Gelukkig is stroom aanleggen in tuinhuis of schuur gemakkelijker dan in een woning. Kies je voor een simpele schuur, dan hoeven de leidingen ook niet altijd weggewerkt te worden achter een voorzetwand.

Zelfs als je niet veel ervaring hebt met elektra, is dit in een schuur of tuinhuis relatief gemakkelijk te doen. Maar als je twijfelt of je het wel kunt of je ziet het eigenlijk niet zitten, schroom dan niet om een expert in te schakelen. Werken aan elektra gaat niet alleen om leuke verlichting voor tuinhuis of schuur, het gaat ook om de veiligheid.

Voordelen zelf elektra aanleggen in schuur

Je kunt veel geld besparen doordat je geen arbeidsuren van een elektricien hoeft te betalen.
Wanneer je het goed aanpakt, is zelf elektra aanleggen zeer leerzaam en kun je ook andere projecten aan waar elektra gelegd moet worden.

Nadelen zelf elektra aanleggen in schuur

Wanneer je niet zo handig bent, dan kan het goed fout zijn. Je kunt ongelukken krijgen en er kan kortsluiting ontstaan.
Met weinig kennis kan het zijn dat je niet met de goede materialen werkt en dat is bij elektra toch noodzakelijk.

Voordelen elektriciteit aanleggen in schuur door expert

Je weet zeker dat je elektriciteit professioneel wordt aangelegd en dat problemen in de toekomst voorkomen worden.
Ook lastige werken met elektriciteit kan een professionele elektricien uitvoeren.

Nadelen elektriciteit aanleggen in schuur door expert

Je bent duur uit, want een elektricien vraag naast materiaal ook kosten voor arbeid.
Kies je geen goede erkende elektricien, dan moet je de kwaliteit van de werken nog maar afwachten.

Stappenplan – Hoe ga je te werk?

Stroom aanleggen in tuinhuis of schuur doe je niet zomaar in één keer. Je moet dit goed aanpakken en een goede voorbereiding is onontbeerlijk. Voordat je begint is het verstandig om alles wat je gaat aanleggen in een installatieplan te verwerken. Denk ook goed na waarvoor je de schuur gaat gebruiken.

Schuurverlichting

Ga je de schuur bijvoorbeeld gebruiken om een sauna te installeren, dan zul je meerdere groepen moeten installeren. Zo kun je de sauna op een aparte groep aansluiten en de lamp voor in schuur op een andere groep. Elektriciteit aanleggen in schuur kun je het beste doen volgens een stappenplan.

Stap 1: Elektra schema

Voordat je met elektra bezig gaat, is het belangrijk dat je een elektra schema maakt. Dit is nog het gemakkelijkste onderdeel van elektriciteit aanleggen. Je maakt hiervoor een plattegrond van de schuur en tekent hier nauwkeurig alle elektriciteitsleidingen op. Verder ook alle wandcontactdozen, dus de stopcontacten en waar je schuur verlichting wilt hebben. Eventueel als dit van toepassing is, teken je hier ook alle aansluitpunten in voor alle overige elektrische apparaten. Ook schakelaars en centraaldozen teken je in.

Voor ieder onderdeel bestaat een speciaal teken, die door officiële elektriciens ook worden gebruikt. Een dergelijk overzicht van alle tekens kun je via Google gemakkelijk vinden. Een elektra schema hoeft niet perse met een pc gemaakt worden, een simpele schets kan voldoende zijn.

Wel is het verstandig om ook de kleur van de elektriciteitsdraden hierop aan te geven, zodat je exact weet welk soort draad waar ligt. Ook als je in de toekomst ooit problemen krijgt met de elektriciteit, heb je altijd een goed overzicht hoe je elektriciteitssysteem in je schuur is vormgegeven.

Stap 2: Plekken tekenen waar elektriciteit komt

Vervolgens ga je alle punten in de schuur, waar je elektriciteit wilt aanbrengen, markeren. Dit kan gewoon met een krijtje of potlood. Je tekent bijvoorbeeld op de plekken waar een stopcontact of schakelaar moet komen een kruis. Verder teken je ook af hoe de leidingen moeten lopen. Zo heb je je elektra schema in principe fysiek aangebracht in de schuur.

Stap 3: Stroombron voor stroomvoorziening

Je kunt natuurlijk je hele schuur van elektriciteit voorzien, maar als je nog geen stroombron hebt waar je het hele systeem op kunt aansluiten, dan begin je niets. In de meeste gevallen wordt de stroomvoorziening direct vanuit de woning getrokken. Als dit nog niet voorzien is, dan heb je wat extra werk.

Je moet namelijk vanuit je huis een geul naar de schuur graven. Zo kun je elektriciteit naar tuinhuis leggen. Een voordeel hiervan, is dat je gebruikmaakt van de elektriciteitskast in de woning, een aparte zekeringskast in de schuur hoeft dan niet. De stroomkabel leidt je vanaf je woning naar de schuur en hier verbind je deze met een centraaldoos. Dit is het centrale punt in de schuur waar alle elektriciteitskabels mee zijn verbonden.

Stap 4: Sleuven frezen

Deze stap hoef je niet altijd te volgen, bijvoorbeeld als je een houten schuur hebt. Heb je een stenen schuur en/of een betonnen vloer waar je elektra in wilt verwerken, dan moet je alle sleuven frezen voor de elektriciteitsbuizen. Ook hier bewijst een elektra schema zijn handigheid, hierop lees je exact af waar de sleuven moeten komen en je hebt misschien ook zelf al afgetekend in de schuur.

In de sleuven leg je vervolgens de elektriciteitsbuizen. Bij een houten schuur monteer je de buizen op het hout met speciale klemmen.

Stap 5: Aanbrengen centraaldozen, stopcontacten en schakelaar

In een eenvoudige schuur heb je waarschijnlijk niet veel centraaldozen nodig. Een centraaldoos vormt de verbinding tussen de leidingen en bijvoorbeeld een stopcontact en een schakelaar voor een lamp in schuur. Alle leidingen verbind je met de centraaldozen en vervolgens met een stopcontact of schakelaar. De centraaldoos, schakelaar of stopcontact hebben een afdekklepje die je kunt verwijderen, dus je zult geen moeite hebben om de bedrading straks aan de sluiten.

Stap 6: Elektriciteitskabels leggen

Nu is het tijd om de draden te trekken. Meestal heb je elektriciteitskabels op een rol. Deze kabels verwerk je in de elektriciteitsbuizen. Dit is een typisch klusje die je het beste met z’n tweeën kunt doen. De een rolt de draden af en de ander voert de draden door de leidingen. Omdat je de leidingen verbonden hebt met de centraaldozen, zal hier uiteindelijk de bedrading uitkomen.

De bedrading verbind je volgens de geldende regels met de centraaldoos. Vanuit de centraaldoos loopt er een leiding naar een schakelaar of stopcontact en ook hiermee verbind je de bedrading. Zo ontstaat er een sluitend stroomsysteem die uiteindelijk weer is aangesloten op de hoofdstroomkabel die vanuit huis komt.

Stap 7: Testen

Nu de elektriciteit is aangesloten, ga je testen. Vanzelfsprekend heb je de hoofdschakelaar uitgeschakeld, dus die schakel je weer aan. Nu kun je door middel met een lamp voor in de schuur testen of deze het doet en ook stopcontacten kun je testen door hierop een apparaat aan te sluiten. Doet alles het? Dan is het tijd om af te werken.

Stap 8: Afwerking

Heb je sleuven gegraven? Dan kun je dit weer dichten door een laag cement in de sleuf aan te brengen. Eventueel kun je houten wanden afwerken, zodat de leidingen weggewerkt zijn en je alleen nog maar schakelaar en stopcontacten ziet. Bij veel eenvoudige houten schuren is dit niet altijd het geval en zie je de elektriciteitsbuizen gewoon over de wand lopen. Dit is afhankelijk van je eigen persoonlijke smaak en in hoeverre jij de leidingen wilt wegwerken.

Kortsluiting, hoe voorkom je dit?

Er zijn talloze zaken waar je rekening mee moet houden om kortsluiting te voorkomen. We geven even een opsomming waar je op moet letten:

  • Controleer altijd of elektriciteitskabels niet beschadigd zijn. Om kabel zit altijd een mantel, die moet gaaf zijn.
  • Vervang je een oud elektriciteitssysteem in je schuur of tuinhuis, oude bedrading kun je het beste in zijn geheel vervangen.
  • Raak blootliggende elektriciteitskabels nooit aan wanneer hier spanning op staat. Dit kan ongelukken veroorzaken én kortsluiting.
  • Laat nooit elektriciteitsdraden of kabel onder een deuropening of het tapijt lopen. Hierdoor slijten de draden en krijg je kortsluiting. Ook huisdieren en kinderen kunnen hier gemakkelijk bijkomen en dit is levensgevaarlijk.
  • Gebruik goede elektrische apparaten. Oude apparatuur kan stuk zijn en voor kortsluiting zorgen. Dit geldt ook voor nieuwe apparatuur, maar waarvan de kabel beschadigd is.
  • Om een stekker uit het stopcontact te trekken, trek nooit aan de kabel, maar aan de stekker zelf.
  • Gebruik tussen een apparaat en stopcontact nooit meer dan één verlengsnoer. Meerdere verlengsnoeren die op elkaar zijn aangesloten, verhogen het risico op kortsluiting.
  • Gebruik je een haspel, rol deze geheel uit. De kabel kan anders te heet worden en doorbranden, met kortsluiting tot gevolg.

Waar koop je de materialen?

Wil je daadwerkelijk fysiek een winkel bezoeken om je materiaal aan te schaffen, dan kun je hiervoor terecht bij alle Nederlandse bouwmarkten. Vrijwel alle bouwmarkten hebben alle materiaal die je nodig hebt voor elektriciteit tuinhuis aanleggen. Je kunt hier terecht voor bedrading, voor de buizen waar de bedrading door moet lopen en voor centraaldozen, stopcontacten en schakelaar.

Veel mensen kopen hun materiaal tegenwoordig ook online. Dit kan lucratief zijn, want je kunt zo veel beter prijzen met elkaar vergelijken. Er zijn dan ook talloze webshops die zich gespecialiseerd hebben in materialen voor het aanleggen van elektra. Desnoods shop je bij verschillende soorten webshops, om overal het goedkoopste materiaal te scoren. Ook bij de meeste Nederlandse bouwmarkten kun je het materiaal tegenwoordig online aanschaffen.

Wat kost stroom aanleggen schuur?

Het is uiteraard lastig om een vaste prijs te noemen wat het aanleggen van elektriciteit in de schuur kost. Er zijn teveel factoren waar dit van afhankelijk is en voor iedere schuur gelden weer andere factoren. Het belangrijkste is de grootte van je schuur. Hoe grote je schuur is, des te meer verlichting tuinhuis of schuur heb je nodig en des te meer materiaal.

Uiteraard maakt het een groot verschil of je zelf elektra laat aanleggen of dat je dit door een elektricien laat doen. In het laatste geval zal de prijs aanzienlijk stijgen vanwege de arbeidskosten.

Als we uitgaan van een simpele goedkope schuur van hout en waarbij je zelf de elektriciteit legt, dan zul je gemiddeld tussen de € 500,- en € 1.000,- kwijt zijn voor het materiaal. Bepaalde extra’s kunnen de prijs doen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan buitenverlichting tuinhuis. Een wandcontactdoos voor buiten aan de buitenzijde van de schuur kan handig zijn, maar zal je wel meer kosten.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…