Schuur vloer isoleren

De schuur vloer isoleren is zeker aan te bevelen als je de schuur of tuinhuis gaat gebruiken als werkkamer of hobbyruimte. Vooral tijdens vrieskou trekt de kou vanaf de vloer op en ook al heb je ook de wanden geïsoleerd, je blijft het dan koud houden.

Voor opslag van materiaal en gereedschap is het niet perse nodig om de schuur vloer te isoleren, maar het staat je natuurlijk vrij om dit wel te doen.

Voordelen schuur vloer isoleren

  • Met vloerisolatie zorg je ervoor dat kou vanaf de grond niet meer naar boven kant optrekken. Dit maakt je schuur een stuk comfortabeler.
  • Bijna altijd worden isolatieplaten als vloerisolatie gebruikt en dit is een relatief goedkope wijze van isoleren.

Nadelen schuur vloer isoleren

  • Heb je reeds een mooie vloer in je schuur en wil je achteraf isoleren, dan ontkom je er niet aan om de hele vloer er eerst uit te breken.
  • Wanneer je veel leidingen in de schuurvloer hebt liggen, dan maakt dit een schuurvloer isoleren wat lastiger.

Wanneer pas je schuur vloer isoleren toe?

De voornaamste reden om de schuurvloer te isoleren, is om van een hogere mate van comfort in de schuur te profiteren. Vloerisolatie is nagenoeg een voorwaarde om de schuur in te richten als werk- of hobbyruimte. Wordt je schuur geteisterd door veel grondvocht? Dan kan vloerisolatie deel voorkomen dat vocht omhoog trekt.

Hoe isoleer je een schuur vloer?

In de meeste gevallen wordt er voor vloerisolatie in de schuur, gebruikgemaakt van isolatieplaten. Dit is erg gemakkelijk om te doen. Je legt gewoon over de gehele vloer isolatieplaten en eventueel moet je enkele platen op maat snijden. Meestal zijn isolatieplaten al voorzien van een dampwerende laag, dus die hoef je niet apart nog aan te brengen.

Over de isolatieplaten breng je dan de vloerbedekking aan. Meet wel goed uit hoe dik de isolatieplaten zijn. Te dikke isolatieplaten zorgen voor een hogere vloer en dan krijg je problemen het het openen van een deur. In enkele gevallen kan een schuur een kruipruimte hebben. In dit geval is het ook mogelijk om de bovenkant van de kruipruimte te isoleren.

Dit is bijvoorbeeld een optie als je een bestaande vloerbedekking in de schuur er niet uit wilt breken.

Welke materialen gebruik je?

Isolatieplaten worden dus het vaakst gebruikt voor vloerisolatie. Een groot voordeel van isolatieplaten, of het nu PIR, PUR of EPS platen zijn, ze zijn loopvast. Andere materialen zijn ook mogelijk. Klassieke isolatiematerialen voor de vloer, zijn minerale wollen en purschuim. Minerale wollen zijn alleen zacht, je moet dus wel altijd een harde vloer hier overheen leggen.

Purschuim is een goede isolatie voor de vloer en je kunt hier ook gemakkelijk leidingen in de vloer mee isoleren. Een nadeel is dat purschuim niet egaal is. Moet je rekening mee houden met je vloerbedekking en anders moet je het purschuim egaal maken door het op te schuren.

Waar koop je materialen voor schuur vloer isoleren?

Of je nu je schuurvloer gaat isoleren met isolatieplaten of met minerale wollen, al deze materialen zijn te koop bij vrijwel alle bouwmarkten, zoals Gamma, Praxis of Hornbach. Ook online vind je tegenwoordig een grote verscheidenheid van isolatieplaten voor de vloer. Een voordeel van online aankopen, is dat je gemakkelijker op prijs kunt selecteren en je isolatie wordt gewoon thuisgebracht.

Zelf doen of laten doen?

Een vloer tuinhuis isoleren is vooral als je isolatieplaten gebruikt zeer gemakkelijk om zelf te doen. Isolatieplaten zijn altijd licht in gewicht en je hoeft ze alleen maar aansluiten aan elkaar te leggen. Wil je het jezelf nog gemakkelijk maken, kies dan voor isolatie met een groefverbinding. Zo klik je de isolatieplaten in elkaar en je voorkomt naden en kieren.

Gebruik je purschuim? Dan zal niet iedereen hier even goed mee overweg kunnen en daarnaast komen er bij het gebruik van purschuim schadelijke stoffen vrij. In dit geval kan het raadzaam zijn om een professional in te schakelen. Je weet dan ook zeker dat de laag purschuim mooi egaal en op dezelfde hoogte wordt gespoten.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…