Schuurwanden isoleren

Wanneer je besluit tot schuur of tuinhuis isoleren, dan zijn de schuurwanden isoleren haast een vanzelfsprekend onderdeel. De wanden van je schuur of tuinhuis zijn het grootste oppervlak en vooral als je een houten schuur hebt, kan er door de naden veel tocht en vocht binnenglippen.

Een goed geïsoleerde schuur waarvan de wanden van isolatie zijn voorzien maakt de ruimte direct een stuk comfortabeler. Ga je een houten schuur isoleren., dan kun je de schuur isoleren van binnenuit. Bij een stenen schuur isoleren kun je ook de schuur isoleren buitenaf.

Voordelen schuurwanden isoleren

Omdat de wanden het grootste oppervlak van je schuur vertegenwoordigen, profiteer je met je schuur of tuinhuis isoleren hier het meeste van. Naast thermische isolatie is ook geluidsisolatie schuur een reden voor het isoleren van de wanden.

Nadelen schuurwanden isoleren

Je moet de wanden dusdanig isoleren, dat vocht niet bij de isolatie kan komen.
Vanwege het grote oppervlak, zal de wanden isoleren ook het duurste zijn.

Wanneer pas je schuurwanden isoleren toe?

Schuurwanden isoleren pas je vooral toe als je de schuur functioneel in gebruik neemt, zoals een werk- of hobbyruimte of een logeerkamer. Als de wanden van de schuur of tuinhuis geïsoleerd zijn, levert dit direct comfort op. Maar ook als je de schuur als opslagruimte gebruik, kun je de schuur isoleren. Zo blijven je gereedschappen en materialen beschermd tegen kou en vocht.

Hoe isoleer je de wanden van een schuur?

In de meeste gevallen zul je te maken hebben met een houten tuinhuis isoleren. Je kunt dan de houten schuur isoleren van binnenuit. Maar hoe houten schuur isoleren? Normaliter bestaat de houten constructie uit een houten geraamte van balken en hiertegen zijn houten planken gemonteerd.

Juist daarom is een houten schuur isoleren van binnenuit handig. De ruimte tussen de balken kun je gebruiken om isolatiemateriaal te plaatsen. Hier tegenaan monteer je dan de afwerkende wanden zoals gipsplaat.

Is je isolatie niet voorzien van een dampwerende laag, plaats dan voordat je aan de afwerking begint een dampwerende folie om te voorkomen dat vocht in de isolatie trekt. Een stenen schuur isoleren kan ook van binnenuit, maar dan verlies je ruimte. Beter is het dan om van buitenaf te isoleren.

Hiervoor monteer je een raamwerk aan de buitenzijde van de stenen gevel en dit werk je af met een gevelbekleding van jouw keuze.

Welke materialen gebruik je?

Er zijn veel isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van de schuurwanden. Bij isoleren houten schuur, zijn minerale wollen gemakkelijk tussen de balken van de houten constructie te plaatsen. Een houten schuur isoleren met PIR platen, PUR of EPS isolatieplaten is ook mogelijk.

Je moet er dan wel voor zorgen dat de platen passen gemaakt worden en je geen kieren en naden creëert. Naast een houten schuurtje isoleren, kun je ook een stenen schuur gemakkelijk met isolatieplaten isoleren. Voor buitenaf isoleren voldoen EPS isolatieplaten misschien het beste, aangezien deze platen ongevoelig zijn voor vocht. Ideaal voor de wanden van een stenen schuur isoleren zijn ook sandwichplaten.

Waar koop je de materialen voor schuurwanden isoleren?

Zowel minerale wollen als isolatieplaten van allerlei soorten, zijn te koop bij de reguliere bouwmarkt. Zo kun je zowel de schuur isoleren Gamma en Praxis. Deze bouwmarkten hebben meer dan voldoende isolatiematerialen ter beschikking voor een schuur isoleren zonder verwarming. Voor een nog groter aanbod kun je je schuur isoleren Hornbach. Alleen voor sandwichpanelen kun je het beste naar een specialist, dit materiaal verkopen de meeste bouwmarkten niet.

Zelf doen of laten doen?

Als je zelf een beetje handig bent, dan zijn de wanden van een schuur goed zelf te isoleren. Helemaal voor een geïsoleerde houten schuur. Het is voor te stellen dat je meer moeite hebt met het isoleren van een stenen schuur van buitenaf. Het is mogelijk om dan een expert dit te laten doen, maar houd er dan wel rekening mee dat het plaatsen van isolatie wat duurder wordt.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Heb je nog vragen of opmerkingen zet dit dan onder dit artikel.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van schuurtjes of tuinhuizen vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen schuurtjes of tuinhuisjes vind je hier

Zelf een schuur bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een schuur te bouwen lees dan dit artikel: schuur bouwen

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…