Motor overkapping

In Nederland zijn er ongeveer 650.000 motoren geregistreerd. Ruim 1,4 miljoen Nederlands hebben een motorrijbewijs. (Volgens SWOV, Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). Er zijn dus vele Nederlanders die het geweldig vinden om motor te rijden. Door de Nederlandse weersomstandigheden is het handig te kiezen voor een motor overkapping.

Soms om lekker te toeren op dagen met mooi weer en anderen gebruiken hun motor, zoals een ander een auto gebruikt. Het is gebruikelijk om de motor bij je huis te parkeren. Misschien dat je een parkeerplek voor je woning hebt of dat je de motor in de voortuin of achtertuin kunt stallen. Maar de motor staat dan wel bloot aan de weersomstandigheden. Met een motor overkapping zorg je ervoor dat je motor voldoende beschermd is.

Waarom een overkapping voor motor?

Een motor kan in de regel wel tegen een stootje en dus ook wel tegen een regenbui. Maar als je de motor voortdurend buiten laat staan, dan is dit op den duur wel schadelijk. Een motor heeft vele onderdelen die gevoelig zijn voor roest. Bij langdurige blootstelling aan vocht gaan deze onderdelen roesten.

De levensduur van je motor wordt dus aangetast. Daarbij zal de waarde van de motor in rap tempo dalen en kun je er bij eventuele verkoop veel minder voor krijgen. De motor droog stallen is dus altijd aan te raden. Heb je een schuur of garage, dan is het mogelijk om de motor hier te parkeren.

Maar een motor is geen klein voertuig en neemt best wel wat ruimte in. Ruimte die je misschien nodig hebt voor je fietsen of groot gereedschap. Het is dan verstandig om te overwegen of een motor met overkapping niet handiger is.

Motor overkapping
Motor overkapping

Waar moet een overkapping motor aan voldoen?

Uiteraard is de belangrijkste eis aan een overkapping motor, dat de motor droog staat. Een afdak is daarom het belangrijkste. Vervolgens kun je kiezen of je een open overkapping houdt of voor een dichte overkapping. Een dichte overkapping zal je motor nog meer beschermen tegen de wind en de regen.

Maar wanneer je een volwaardige dichte overkapping motor gaat maken van twee meter hoog, dan wordt je overkapping een soort van schuur en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is een motor overkapping soms ook een lage overkapping, vergelijkbaar met een overkapping voor je kliko.

Niet zelden kun je naast deurtjes ook het dak openklappen. Het is tevens de perfecte hoogte om een motor goed te stallen. Uiteraard is een hoge overkapping ook mogelijk, zodat je altijd droog kunt opstappen en afstappen. Dit is over het algemeen ook de meest gekozen motor met overkapping.

Zelf een overkapping maken of kopen?

Je kunt een overkapping motor zelf maken, maar er zijn ook verschillende modellen overkappingen die je kunt kopen. Dit hangt vooral af of je handig bent of niet. Ben je wel handig, dan is de keuze gemakkelijk en maak je zelf natuurlijk een overkapping. Ben je niet echt een doe-het-zelver, dan is het aan te raden om een motor overkapping te kopen.

Een motor overkapping maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Helemaal niet als je voor een laag model kiest. Ga je voor het hoge model, dan heb je te maken dat je een dak moet maken op grote hoogte, maar alsnog is een eenvoudige motor overkapping maken niet zo moeilijk.

Met een motor overkapping maken heb je de vrijheid om zelf het design te bepalen. Je hebt alleen het nadeel dat je beperkt bent in je keuze voor materiaalgebruik. Hout is eigenlijk de enige optie die je hebt. Daarentegen is hout wel een erg gemakkelijke houtsoort om te bewerken.

Welk soort tuin je ook hebt, een houten overkapping motor zal door de natuurlijke uitstraling van hout altijd passend zijn. Houd er overigens wel rekening mee dat je een houten motor overkapping om de paar jaar een onderhoudsbeurt moet geven met een nieuwe laag verf, beits of lak.

Voordelen zelf een motor overkapping maken

  • Je bent niet gebonden aan een standaard design. Je hebt de vrijheid om je eigen model te ontwerpen.
  • Hoewel beperkt in materiaalkeuze, is hout altijd een goed en mooi materiaal voor zelf een motor overkapping maken.

Nadelen zelf een motor overkapping maken

  • Zelf een overkapping motor maken kan alleen maar met hout. Voor andere materiaalsoorten ben je gebonden aan het kopen van een overkapping.
  • Goed materiaal is een vereiste, ook al ben je erg handig. Hiermee krijg je een goed eindresultaat.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Een overkapping kopen

Op verschillende plekken is het mogelijk om een motor overkapping te kopen. Dit kan handig zijn als een motor overkapping maken geen optie voor je is. Je kunt hiervoor terecht bij alle bekende en grote bouwmarkten, maar er zijn ook motorspeciaalzaken die overkappingen verkopen en bedrijven die zich in overkappingen hebben gespecialiseerd.

Verder vind je ook online een groot aantal overkappingen in verschillende soorten materialen, zoals hout, metaal, aluminium of kunststof. Het loont de moeite om prijzen te vergelijken, want de prijzen kunnen nogal eens uiteenlopen en ook de kwaliteit kan per overkapping motor verschillen.

Voordelen overkapping kopen

  • Hoewel veel standaard modellen, heb je toch voldoende keuze uit verschillende soorten designs.
  • Een motor met overkapping is in veel verschillende winkels fysiek en online te koop.

Nadelen overkapping kopen

  • Je bent gebonden aan meestal standaard modellen.
  • Er is veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende overkappingen.

Uit welke materialen kan een overkapping voor een motor bestaan?

Voor zelf een motor overkapping maken heb je niet veel materiaalkeuze, eigenlijk is hout de enige keuze die je hebt. Voor het kopen van een overkapping heb je keuze uit meerdere materialen. Wil je perse geen houten overkapping, dan ben je genoodzaakt een overkapping te kopen.

Overkapping motor van hout

Hout is een natuurlijk materiaal. Geen plank of balk heeft dezelfde structuur. Hout is daarom altijd mooi om te zien en past in iedere tuin. Zelf een overkapping motor maken met hout gaat gemakkelijk, want hout laat zich gemakkelijk bewerken. Hout is stevig, maar je moet wel opletten welke houtsoort je kiest.

Dit moet een houtsoort zijn die bestand is om langdurig bloot te staan aan de weersomstandigheden. Een houten overkapping kun je zelf maken, want hout is gemakkelijk bewerkbaar. Ook veel te kopen overkappingen zijn van hout. Een houten overkapping motor heeft wel het nodige onderhoud nodig.

Voordelen overkapping motor van hout

  • Hout is een geliefd materiaal dat erg gemakkelijk te bewerken is.
  • In vergelijking met andere materiaalsoorten, is hout relatief goedkoop materiaal.

Nadelen overkapping motor van hout

  • Je moet af en toe groot onderhoud uitvoeren, zoals het schuren en schilderen of lakken van het hout.
  • Duurzame houtsoorten zullen de aanschafprijs van de overkapping flink laten stijgen.

Overkapping van metaal of aluminium

Kies je ervoor om een metalen overkapping motor te kopen, dan kies je voor zeer stevig materiaal met een lange levensduur. Wel zijn er verschillende soorten metalen, zoals staal of aluminium. Staal is erg stevig, maar relatief zwaar in gewicht. Aluminium daarentegen heeft dezelfde sterkte als staal, maar is een stuk lichter.

Daarnaast is aluminium esthetische mooier om te zien. Hiermee verkrijg je een zeer strakke overkapping. Het gebruik van andere metalen in een overkapping motor, worden vaak gebruikt in een lage motor met overkapping. Hiermee kunnen stevige metalen wanden gecreëerd worden.

Voordelen overkapping van metaal of aluminium

  • Uitermate sterk materiaal, welk soort metaal je ook gebruikt.
  • Aluminium heeft een sterke esthetische uitstraling en past goed bij een moderne woning.

Nadelen overkapping van metaal of aluminium

  • Metaal heeft altijd de naam van een kil materiaal. Niet altijd passend in een natuurlijke omgeving.
  • Afhankelijk van het soort metaal is dit materiaal duurder dan hout.

Overkapping van kunststof

Een kunststof overkapping voor motor kan ook. Dit zijn vaak zeer fraaie overkappingen met een doorzichtig dak van polycarbonaat. Een dak van polycarbonaat is vele malen lichter dan glas en de kunststof is zeer sterk. Maar het blijft natuurlijk een kunststofmateriaal.

Dit houdt in dat het materiaal gevoelig kan zijn voor uv-licht en uiteindelijk ook kan scheuren. Een kunststof overkapping motor is als bouwpakket te koop en is mede door het lichte gewicht erg gemakkelijk in elkaar te zetten. Er zijn tevens veel verschillende modellen verkrijgbaar, van een volwaardige kunststof overkapping tot een kleine afdak voor de motor.

Voordelen overkapping motor van kunststof

  • Zeer licht en zeer sterk materiaal waar je vele jaren plezier aan hebt.
  • Kunststof is een goedkoper dan bijvoorbeeld metaal en zelfs hout.

Nadelen overkapping motor van kunststof

  • Kunststof is gevoelig voor uv-stralen het dak kan dan verkleuren en beschadigd raken.
  • Kunststof wordt niet altijd als een esthetisch fraai materiaal gezien.

Wat kost een overkapping voor motor?

Je kunt het zo duur maken als jezelf wilt met een overkapping voor motor. De prijs van een overkapping motor is vooral afhankelijk van de materiaalkeuze en de grootte van de overkapping. De gemiddelde prijs voor een houten motor overkapping ligt zo tussen de € 300,- voor een kleine en lage overkapping, tot € 1.000,- voor een grote motor overkapping.

Ga je voor een metalen overkapping, dan ben je gemiddeld tussen de € 400,- en € 1.200,- kwijt. Aluminium is wat duurder, gemiddeld tussen de € 800,- en € 1.500,-. Ga je voor kunststof dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudig polycarbonaat afdak. Hiervoor betaal je tussen de € 50,- en € 200,-. Voor een volledige kunststof overkapping zul je gemiddeld rond de € 500,- betalen.

Op zoek naar een ander soort overkapping? Bekijk dan deze voertuigen overkapping pagina

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…