Voertuigen overkapping

Heb je een auto of laat je je vervoeren door een scooter of pak je dagelijks de fiets? Onze voertuigen zijn erg belangrijk. Hiermee vervoeren we ons naar het werk, school of de supermarkt. Een vervoermiddel kan zelfs zeer noodzakelijk zijn. Voor mensen die slecht ter been zijn is een voertuig noodzakelijk om de deur uit te komen.

Zonder een voertuig zouden zij aan huis gekluisterd  zijn. Je kunt ook wonen in een gebied waar nauwelijks openbaar vervoer is, ook dan is een voertuig noodzakelijk. Een overkapping voertuigen is een handige manier om je voertuig in goede conditie te houden.

Waarom kiezen voor een voertuigen overkapping?

Een voertuigen overkapping bouw je omdat je je voertuig graag wilt beschermen tegen de weersomstandigheden. Of je nu een auto hebt of een fiets, aan alle voertuigen zitten onderdelen die gevoelig zijn voor roest. Wanneer en voertuig lange tijd in de regen staat, dan is dit niet bevorderlijk voor bepaalde onderdelen en kun je last krijgen van roestvorming.

Hoewel de meeste overkappingen open zijn, zal een voertuig toch een redelijk bescherming genieten onder een overkapping voertuigen. De ruiten van je auto hoef je bij vriesweer niet te krabben, want vrieskou maakt onder een overkapping voertuigen geen kans.

Stal je je fiets onder de overkapping, dan heb je altijd de zekerheid dat je niet op een kletsnatte zadel plaats te nemen als het geregend heeft. Tevens biedt een voertuigen overkapping de mogelijkheid om altijd droog uit of van je voertuig te stappen en droog je woning binnen te komen.

Welk soort overkapping voertuigen kiezen?

Wil je een overkapping voertuigen in je tuin of bij je woning plaatsen, dan is het niet zo dat alle overkappingen hetzelfde zijn. Een overkapping voor de fiets hoeft lang niet zo groot te zijn als een overkapping voor een auto of een caravan. Kies dus een overkapping voertuigen die bij jouw voertuig past.

Scooter overkapping

Een scooter overkapping is een voertuigen overkapping voor de scooter. Een scooter kan in een schuur nog best wel wat ruimte innemen en dan is een aparte overkapping scooter wel handig. Voor een scooter overkapping kun je kiezen tussen een volwaardige overkapping of een kleinere en lagere overkapping voor het formaat van een scooter.

Kies je een volwaardige overkapping, dan heb je het voordeel dat je naast de scooter ook je fietsen hieronder kunt stallen of de overkapping als overdekt terras kunt gebruiken.

Auto overkapping

Wil je een voertuigen overkapping voor de auto, dan spreken we van een carport. De carport is in de meeste gevallen geplaatst naast of voor de woning. De woning heeft meestal een oprit en aan het einde hiervan plaats je de auto overkapping. Met een auto overkapping oftewel carport krijgt je auto een goede bescherming tegen de diverse weersomstandigheden.

Tevens is de overkapping erg nuttig als je in de regen aankomt. Je stapt dan droog uit de auto. Een auto overkapping is meestal geen vrijstaande overkapping, maar is verbonden met de woning.

Fiets overkapping

Net zoals bij een scooter overkapping, kan een fiets overkapping bestaan uit een kleine en lage overkapping of een volwaardige hoge overkapping. Een en ander is vooral afhankelijk van hoeveel fietsen je onder de overkapping voertuigen wilt plaatsen. Met meerdere fietsen kan een grote overkapping nodig zijn.

Je kunt bij regenachtig weer ook onder de overkapping staan en droog op de fiets stappen. Bij een kleine en lage overkapping is alleen je fiets beschermd en kun je niet onder de overkapping staan.

Camper overkapping

Wanneer je in het bezit bent van een camper of caravan, dan wordt deze tijdens de wintermaanden meestal niet gebruikt. Veel mensen stallen hun camper of caravan in een speciale stalling die je kunt huren. Maar heb je zelf voldoende ruimte in je tuin of naast je woning, dan is het ook mogelijk om met een camper overkapping je camper te stallen.

De camper overkapping is vergelijkbaar met een carport voor een auto, maar moet in de regel wel wat hoger zijn. Een camper of caravan is nu eenmaal hoger en hier moet je rekening mee houden. Ook de lengte van de camper overkapping kan wat langer zijn dan een standaard carport.

Motor overkapping

Er zijn veel mensen in Nederland met een motorrijbewijs en die ook in het bezit zijn van een motor. Niet altijd dient een motor als dagelijks vervoersmiddel. Bij mooi weer wordt de motor vaak gebruikt om mooie toertochten te maken. Dit houdt in dat je de motor op de momenten dat je deze niet gebruikt, veilig wilt stallen.

Dit kan op verschillende manieren. Er zijn overkappingen van stof verkrijgbaar tot kleine of grote overkappingen voor een motor. Met een motor overkapping weet je zeker dat je motor niet te lijden zal hebben onder de weersomstandigheden.

Een voertuigen overkapping zelf maken of kopen?

Heb jij behoeft om voor je voertuigen een overkapping te plaatsen? Dan heb je de keuze om zelf een overkapping te maken of een overkapping voertuigen te kopen. Zelf een overkapping maken gaat relatief gemakkelijk als je handig bent. Hiervoor wordt hout als materiaal gebruikt.

Wil je een overkapping van staal, aluminium of een ander materiaal? Dan ben je genoodzaakt om een overkapping voertuigen te kopen. Deze materialen zijn doorgaans niet te bewerken. Je kunt al een eenvoudige of luxere voertuigen overkapping kopen bij de verschillende bouwmarkten.

Hier worden dergelijke overkappingen als bouwpakket aangeboden. Een op maat gemaakte voertuigen overkapping kan ook, hiervoor moet je je melden bij een specialist. Houd er dan wel rekening mee dat de aanschafprijs behoorlijk hoger zal zijn dan een zelf gemaakte of bouwpakken overkapping voertuigen.

Er zijn verschillende soorten overkappingen voor voertuigen. Je kunt ze onderverdelen in:

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…