Scooter overkapping

Rijd jij of één van je gezinsleden op een scooter? Ten opzichte van een fiets, profiteer je met een scooter van enkele voordelen. Ten eerste natuurlijk het feit dat je geen fysieke kracht hoeft te gebruiken om je scooter in beweging te zetten. Vooral voor mensen die dit niet kunnen, is een scooter een uitkomst. Wil je ook dat je scooter droogstaat? Kies dan voor een scooter overkapping!

Met een scooter ben je snel en kun je behendig obstakels, zoals fietsers en auto´s ontwijken. Je komt niet bezweet aan de plek waar je moet zijn, want de scooter gebruiken kost je geen krachten. Alleen het is wel raadzaam om een scooter droog te stallen. Dit kan met een overkapping voor scooter.

Waarom is een scooter overkapping nodig?

Een scooter overkapping heb je nodig om de scooter droog te houden. Dit is natuurlijk erg fijn als je gebruik wilt maken van de scooter. Als de scooter in de regen staat, dan moet je op een nat zadel zitten en dat is niet zo prettig. Maar dit is niet de enige reden. Een scooter is voorzien van een motor en de nieuwste scooter van een elektromotor. Dit zijn gevoelige onderdelen van een scooter.

Hoewel een motor wel goed is weggewerkt en heus wel tegen wat vocht kan, is langdurige blootstelling aan vocht niet aan te raden. Dit heeft op den duur gevolgen voor de kwaliteit van de scooter. Simpelweg de scooter onder een overkapping scooter plaatsen kan problemen in de toekomst voorkomen.

Scooter
Scooter

Je voorkomt met een scooter overkapping ook dat onderdelen die gevoelig zijn voor roest uiteindelijk gaan roesten. Een scooter met overkapping geeft je de mogelijkheid voor het veilig stallen van je scooter, met een hoge mate van bescherming tegen de weersomstandigheden.

Eisen aan een overkapping voor scooter

Een scooter overkapping hoeft meestal niet aan veel eisen te voldoen. Je hoeft de overkapping immers niet te gebruiken als overdekt terras. Het kan natuurlijk zijn dat je reeds een dergelijke overkapping in je tuin hebt staat en hier de scooter onder parkeert.

Je overkapping wordt dan vanzelf een overkapping voor scooter. Heb je nog geen scooter met overkapping, dan kun je een overkapping scooter maken of kopen. De enige eis die geldt, is dat de overkapping voldoende waterdicht is en uiteraard stabiel, zodat de overkapping lang meegaat.

De scooter overkapping kan al heel eenvoudig zijn en van een lage hoogte zijn. Denk hierbij aan een overkapping waar je de kliko containers onderzet. Het is immers alleen de bedoeling dat de scooter droog blijft. Je kunt ook voor een hoger model kiezen, zodat jezelf ook droog blijft als je de scooter pakt.

Je kunt een overkapping voor scooter zo luxe maken als jezelf wilt, zoals met verlichting, zonder verlichting of een combinatie met een overdekt terras.

Scooter overkapping maken
Scooter overkapping maken

Kun je een zelf een scooter overkapping maken?

Vanwege de weinige eisen die een overkapping scooter nodig heeft, is zelf een scooter overkapping maken relatief eenvoudig. Je moet uiteraard wel een beetje handig zijn, maar eventueel met hulp van een goede bouwtekening kun jij ook je eigen scooter overkapping maken.

Wat betreft het gebruikte materiaal ben je bij zelf een scooter overkapping maken wat beperkt. Je kunt dan namelijk alleen hout gebruiken. Hout is gemakkelijk te bewerken en op maat te zagen en relatief licht in gewicht. Een houten scooter overkapping maken hoeft dan geen enkel probleem te zijn.

Ben je toch niet zo handig of heb je geen tijd om zelf een overkapping scooter te maken? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een overkapping scooter als bouwpakket te kopen. Alle materialen zijn dan kant-en-klaar aanwezig, zodat je het enkel een kwestie van in elkaar zetten is.

Voordelen zelf scooter overkapping maken

 • Je hebt zelf alle vrijheid om een scooter overkapping te maken volgens je eigen ontwerp.
 • Een scooter overkapping is één van de gemakkelijkste soorten overkappingen om te maken.

Nadelen zelf scooter overkapping maken

 • Beperkte keuze uit het soort materiaal. Alleen hout is geschikt als je zelf een scooter overkapping wilt maken.
 • Je moet wel een klein beetje handig zijn, zodat je daadwerkelijk een degelijke overkapping bouwt.

Een scooter overkapping kopen

Ben je niet zo handig of wil je geen tijd besteden aan zelf een scooter overkapping maken? Dan is er nog de optie om een scooter met overkapping te kopen. Er zijn heel eenvoudige modellen te koop, tot grotere en luxe overkappingen die ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden dan een overkapping voor scooter.

Een voordeel van een gekochte scooter overkapping, is dat je een keuze hebt uit meerdere soorten materialen. Hout blijft ook voor een gekochte overkapping scooter populair en daarna volgt al snel de aluminium overkapping. Je zult ook een gekochte overkapping voor scooter nog zelf in elkaar moeten zetten, maar met de handleiding moet dit goed te doen zijn. Je hoeft in ieder geval geen materialen op maat te zagen.

Voordelen scooter overkapping kopen

 • Keuze uit veel verschillende design en materialen.
 • Je kunt het zo duur maken als jezelf wilt.

Nadelen scooter overkapping kopen

 • Minder vrijheid in het bepalen van het design. Meestal alleen keuze uit standaardmodellen.
 • Soms kan een overkapping kopen duurder zijn dan zelf een scooter overkapping maken.

Welke materialen gebruiken?

Hoewel je bij het zelf maken van een overkapping scooter minder keuze hebt uit materiaalsoorten, kun je kiezen uit verschillende materialen. Een overkapping van hout blijft altijd populair, maar een aluminium overkapping is zeker ook populair. Uit welke materialen kan een scooter met overkapping bestaan?

Houten overkapping

Een overkapping voor de scooter van hout is vaak een logische keuze. Vooral ook omdat hout gemakkelijk bewerkbaar is en daarom goed gebruikt kan worden voor het zelf maken van een scooter overkapping. Voor een eenvoudige kleine overkapping heb je niet veel hout nodig.

Voor een vrijstaande overkapping zijn vier houten palen voldoende en enkele houten blaken en dakplaten voor het dak. Maak je de overkapping aan de woning of schuur vast, dan zijn twee staande balken voldoende, de rest van het gewicht leunt op de woning of schuur.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat hout onderhouden moet worden. Om de paar jaar zul je het hout moeten bewerken met verf, beits of lak.

Voordelen houten overkapping scooter

 • Keuze uit verschillende houtsoorten, van goedkoop tot (zeer) duur.
 • Hout is een gemakkelijke materiaalsoort wat gemakkelijk te bewerken is.

Nadelen houten overkapping scooter

 • Je moet rekening houden met een een regelmatig onderhoud om een lange levensduur te garanderen.
 • Ga je voor zeer duurzaam hout, dan kan de kostprijs behoorlijk oplopen.

Aluminium overkapping

Een aluminium overkapping voor scooter zorgt voor een moderne uitstraling en het materiaal is sterk genoeg om zeer lang mee te gaan. Langer zelfs dan hout. Daarnaast is aluminium zeer licht materiaal, dus de overkapping in elkaar zetten hoeft helemaal geen zwaar werk te zijn.

Toch lever je ondanks het lichte gewicht niet in op de hoge kwaliteit van de overkapping. Een aluminium scooter overkapping is geen overkapping ie je zelf kunt maken. Deze overkapping moet je daarom altijd kant-en-klaar kopen. Een groot voordeel is dat je nagnoeg geen onderhoud aan de overkapping hebt.

Aluminium kan veel hebben en is ook bestand tegen langdurige blootstelling aan vocht en ook roest komt niet voor. Vanwege het moderne en strakke uiterlijk van aluminium, kan het wel zijn dat de overkapping niet goed in iedere tuin past.

Voordelen aluminium overkapping scooter

 • Aluminium is licht in gewicht en daarom kost het in elkaar zetten nauwelijks moeite.
 • Geen enkel onderhoud nodig, enkel regelmatig schoonmaken van het aluminium is voldoende.

Nadelen aluminium overkapping scooter

 • Je hebt geen eigen keuze in model of design. Je bent gebonden aan het model van de leverancier.
 • Bij een klassieke woning of in een klassiek aangelegde tuin past hout beter dan aluminium.

Composiet overkapping

Steeds meer in opkomst is de overkapping voor scooter van composiet. Composiet is een materiaal dat bestaat uit houtsnippers met hierdoor kunststof. Dit is samengeperst tot een composietplank. Vaak wordt het uiterlijk natuurgetrouw gemaakt aan hout, dus inclusief e nerven.

Het lijkt dus alsof je een houten overkapping hebt, maar je hebt niet de nadelen van hout, zoals het onderhoud. Composiet hoeft namelijk niet onderhouden te worden en gaat zeer lang mee. Ook hier geldt weer, dat een overkapping scooter van composiet alleen een gekocht kant-en-klare model is.

Voordelen composiet overkapping scooter

 • Zeer duurzaam materiaal dat geen onderhoud vergt.
 • Kan zeer natuurgetrouw als hout worden nagemaakt.

Nadelen composiet overkapping scooter

 • Een composiet overkapping zul je moeten kopen en kun je dus niet zelf maken.
 • Composiet kan afhankelijk van de kwaliteit best duur zijn.

Hoeveel kost een overkapping voor scooter?

Ga  jezelf een scooter overkapping maken, dan kun je het zo duur maken als jezelf wilt. Je kunt een eenvoudige overkapping met niet al te veel hout al zelf maken voor een bedrag van tussen de € 200,- en € 500,-. Ga je een houten overkapping kopen, dan zijn deze overkapping al te koop vanaf € 100,- tot € 400,- voor een hele luxe overkapping voor scooter.

Voor een aluminium overkapping moet je rekenen op een gemiddelde prijs van tussen de € 200,- en € 500,-. Je bent duurder uit als je gaat voor een scooter overkapping van composiet, de gemiddelde prijs ligt dan tussen de € 400,- tot € 600,-.

Op zoek naar een ander soort overkapping? Bekijk dan deze voertuigen overkapping pagina

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…