Camper overkapping

Ben jij in het bezig van een caravan of een camper? Dan kun je veel geld besparen tijdens je vakanties. Je hoeft geen dure vliegticket te kopen of hotelkamers te boeken. Je hebt altijd je eigen slaapplek mee. Een caravan of camper geeft je veel vrijheid. Je bent niet gebonden aan een bepaalde plek waar je de vakantie moet doorbrengen, maar je kunt reizen waar je maar naartoe wilt.

Europa telt meer dan voldoende mooie plekken, dus je kunt lang van je caravan of camper genieten op iedere plek die je maar wilt. Tijdens de wintermaanden zul je de caravan of camper meestal niet gebruiken. Het is dan van belang om deze droog te stallen, door bijvoorbeeld een camper overkapping of een caravan overkapping te plaatsen.

Extern stallen of bij je huis?

Wanneer je een camper of caravan koopt, dan heb je diverse keuzes te maken, zoals het model. Maar daarnaast komt ook de vraag waar je de caravan of camper laat als je niet op vakantie bent? Hoewel een caravan of camper verschillende afmetingen kan hebben, heb je voor een overkapping voor caravan of camper wel bepaalde hoogte nodig.

Deze hoogte is meestal hoger dan een doorsnee overkapping waar je onder kunt zitten. Het is niet altijd mogelijk om dan een eigen overkapping caravan bij huis te hebben. Veel caravaneigenaren kiezen er dan ook voor om hun caravan op camper extern te stallen. Er zijn over het hele land verhuurders van ruimtes waar caravans en campers een hele winter gestald mogen worden.

Je betaalt hiervoor een bepaalde huur. Soms kan dit ook bij een lokale boer die ruimte in de stal over heeft en deze verhuurt voor caravan en camper opslag. Dit is erg handig als je zelf geen ruimte bij je woning hebt of als je niet de hele winter tegen een caravan of camper wilt aankijken. Heb je wel de ruimte, dan kun je een camper overkapping maken of kopen.

Is een vergunning nodig voor het plaatsen van een camper overkapping?

De regels omtrent het plaatsen van een overkapping voor caravan kunnen per gemeente verschillen. De algemene regels zijn enkele jaren geleden flink versoepeld. Over het algemeen zul je in de meeste gemeentes gewoon een caravan overkapping bij je huis kunnen plaatsen en zonder dat hier een vergunning voor nodig is. Een en ander is wel van enkele factoren afhankelijk en die verschillen per gemeente.

Denk aan de oppervlakte van de camper oppervlakte en de hoogte. Voor de oppervlakte van de caravan overkapping is mede afhankelijk de totale oppervlakte van je perceel. De maximale hoogte van de overkapping voor caravan is meestal drie tot vijf meter.

Het is voor te stellen dat je bijvoorbeeld voor een overkapping stacaravan misschien wel een vergunning moet aanvragen, omdat een stacaravan nu eenmaal behoorlijke afmetingen heeft. In principe kun je een camper overkapping vergelijken met een carport en dit valt onder ´bouwsels, geen gebouw zijnde´.

Dit houdt dan wel in dat je een open caravan overkapping moet maken zonder wanden. Je hebt dan niet te maken met een aanbouw of uitbouw en dit is in vrijwel alle gevallen vergunningsvrij.

Kun je een caravan overkapping zelf maken?

Net zoals alle andere soorten overkappingen, kun je ook een camper overkapping zelf maken. Enige kennis van zaken is daarbij wel handig. Als dit niet het geval is, dan zijn er meer dan voldoende soorten overkappingen als een bouwpakket te koop.

Een eenvoudige overkapping voor caravan kun je zelf heel goed maken. Hierbij is hout het enigste materiaal wat voor zelf maken geschikt is. Hout kun je namelijk zelf gemakkelijk op maat maken. Je kunt dus balken en planken kopen van voldoende lengte en zelf om maat maken.

Het resterende hout kun je voor andere onderdelen van de overkapping gebruiken. Zelf een overkapping maken is hierdoor ook relatief goedkoop, als je dit vergelijkt met het kopen van een overkapping. Al kun je het natuurlijk ook duur maken als je voor een dure houtsoort kiest.

Een ander voordeel van het zelf maken van een overkapping caravan, is dat je alle vrijheid hebt om zelf voor een ontwerp te kiezen.

Voordelen zelf overkapping caravan maken

 • Je bent niet gebonden aan een standaardmodel, je hebt alle vrijheid om je eigen overkapping te ontwerpen.
 • Je kunt goedkoop zelf een caravan overkapping maken als je kiest voor de goedkoopste materialen.

Nadelen zelf overkapping caravan maken

 • Beperkte materiaalkeuze. Je hebt eigenlijk alleen maar de keuze uit hout.
 • Een klein beetje technische kennis is wel nodig, anders kun je beter een camper overkapping kopen.

Overkapping voor caravan kopen

Het kan natuurlijk zijn dat je het helemaal niet ziet zitten om zelf een camper overkapping te maken, omdat je niet zo handig bent of dat je hier geen tijd voor hebt. Dan kun je een overkapping voor caravan kopen. Let er bij het kopen wel op dat je een overkapping koopt met de goede hoogte.

Veel overkappingen die te koop zijn, zijn niet specifiek bestemd voor een caravan of camper. Ook een overkapping stacaravan zal lastiger zijn om te koop, omdat de lengte in de regel veel langer is. Een overkapping stacaravan zul je meestal zelf op maat moeten maken of laten maken. Nu komt dit niet veel voor, want een stacaravan stal je meestal niet.

Je kunt wel een losse overkapping stacaravan kopen voor aan de stacaravan en die je op de locatie waar de caravan staat als overdekt terras kunt gebruiken. Voor overkappingen voor een caravan of camper kun je terecht bij de bouwmarkten of speciaalzaken die hiervan een bouwpakket verkopen. Er zijn ook specialisten waar je terecht kunt voor een caravan overkapping op maat.

Voordelen overkapping voor caravan kopen

 • Als bouwpakket hoef je alleen maar de bouwtekening te volgen om succesvol zelf de overkapping te plaatsen.
 • Meer keuze uit verschillende soorten materialen.

Nadelen overkapping voor caravan kopen

 • Je hebt geen vrijheid om je eigen overkapping te ontwerpen, je hebt keuze uit enkele standaard modellen.
 • Sommige modellen zijn veel te duur in vergelijking tot het zelf maken van een overkapping.

Welke materialen gebruik je voor een camper overkapping?

Je kunt overkapping voor caravan en camper van verschillende materiaalsoorten plaatsen. Er zijn eigen twee soorten materialen die het vaakst gekozen worden, namelijk hout en aluminium. Voor het zelf ontwerpen en maken van een overkapping komt alleen hout in aanmerking. Koop je een overkapping als bouwpakket, dan kun je voor alle materiaalsoorten kiezen.

Camper overkapping van hout

Veruit de meeste caravan overkappingen zijn van hout. Mede door het feit dat hout gemakkelijk te bewerken is en relatief goedkoop is, is de keuze al snel gemaakt. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en kan daarom als overkapping in iedere tuin geplaatst worden. Langs de houten constructie kun je zelfs klimplanten laten groeien, zodat de overkapping helemaal opgaat in de tuin.

Je hebt keuze uit verschillende houtsoorten. Er zijn zeer duurzame houtsoorten die nauwelijks onderhoud vergen, maar dit zijn wel kostbare houtsoorten. Goedkope houtsoorten zijn net zo goed, maar dan is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Gemiddeld gaat een houten overkapping, mits goed onderhouden, zo´n 15 tot 20 jaar mee.

Voordelen camper overkapping van hout

 • Hout is het meest gemakkelijke materiaal om zelf een overkapping caravan te maken.
 • De uitstraling van hout zorgt ervoor dat een houten overkapping in vrijwel iedere tuin en bij iedere woning past.

Nadelen camper overkapping van hout

 • Je moet het hout met enige regelmaat onderhouden en dat is veel werk.
 • Kies je voor een dure houtsoort, zoals tropisch hardhout, dan stijgt de kostprijs van de overkapping aanzienlijk.

Aluminium overkapping caravan van hout

Aluminium is een metaalsoort die erg populair is om voor een camper overkapping te gebruiken. Ten opzichte van andere metaalsoorten, heeft aluminium enkele voordelen. Aluminium is erg licht in gewicht, waardoor het geen moeite is om de overkapping te plaatsen.

Met metaal is voorzien van een dunne oxidelaag, wat corrosie voorkomt. Roestvorming zal bij aluminium dus niet plaatsvinden. Een nadeel is het dat aluminium niet gemakkelijk te bewerken is. Wil je een aluminium overkapping, dan ben je genoodzaakt om een overkapping te kopen.

Aluminium heeft een zeer moderne uitstraling en past daarom goed bij zeer moderne woningen. Daarentegen is de uitstraling minder geschikt als je een klassieke woning hebt. De levensduur van aluminium is wel zeer lang en het materiaal is te recyclen.

Voordelen aluminium overkapping caravan

 • De overkapping is gemakkelijk in elkaar te zetten door het lichte gewicht van aluminium.
 • Je verkrijgt een zeer modern ogende overkapping die goed past bij een moderne woning.

Nadelen aluminium overkapping caravan

 • Aluminium is wat gevoelig voor krassen en dit is niet gemakkelijk om te verwijderen.
 • Het moderne uiterlijk van aluminium past niet bij iedere woning.

Wat kost een overkapping voor caravan en camper?

Ga je zelf een camper overkapping maken, dan heb je naast de vrijheid van het ontwerp, ook de vrijheid om zelf de kosten te bepalen. Ga je een overkapping kopen, dan heb je keuze uit verschillende prijsklassen, afhankelijk van de grootte, gekozen materiaal en de mate van luxe uitvoering.

Gemiddeld kosten een houten overkapping caravan ongeveer tussen de € 1.000,- en € 1.500,-. Uiteraard kan het nog duurder als je kiest voor een dure houtsoort of een luxe design. Een aluminium overkapping kan best prijzig zijn. De gemiddelde prijzen beginnen ongeveer bij € 1.800,- en kunnen oplopen tot wel € 3.000,-.

Op zoek naar een ander soort overkapping? Bekijk dan deze voertuigen overkapping pagina

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen van een overkapping vind je hier

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…