Bouwpakket Douglas overkapping

Een overkapping kopen kan op verschillende manieren. Je kunt naar een specialist gaan en hier je eigen overkapping laten maken die aan jouw wensen en eisen voldoet. Je hebt dan een overkapping op maat. Je krijgt dan zeker een prachtige overkapping volgens wens, maar dit is ook de duurste vorm van een overkapping.

In de meeste gevallen zullen mensen niet zoveel aan een overkapping willen uitgeven. Je kunt ook een overkapping kopen en zelf in elkaar zetten. Je koopt de overkapping dan als bouwpakket. Dit zijn meestal houten overkappingen, waarbij een overkapping Douglas bouwpakket erg populair is.

Wat is een overkapping Douglas hout bouwpakket?

Wil je een relatief goedkope overkapping aanschaffen, dan kom je automatisch uit bij de aanschaf van een bouwpakket. Een bouwpakket aanschaffen is kostenbesparend. De leverancier hoeft namelijk geen mensen in te zetten om de overkapping in je tuin te bouwen. Je bespaart dus op installatiekosten, want een bouwpakket kan zelfs jij in elkaar zetten.

Een bouwpakket van een overkapping wordt geleverd met een bouwtekening, waarmee zelfs de meest onhandige ´klusser´ hiermee uit de voeten kan. Wanneer je op zoek bent naar een bouwpakket voor een overkapping, dan kom je al snel tot de conclusie dat de meeste overkappingen van hout zijn.

Hier is weer een onderverdeling te maken uit verschillende houtsoorten die voor de overkapping gebruikt kunnen zijn, waaronder een bouwpakket overkapping Douglas. Douglas is net zoals vurenhout en eikenhout een bepaalde houtsoort.

Wat zijn de eigenschappen van Douglas hout?

Douglas hout kom je erg veel tegen bij allerlei buitentoepassingen. In buitenmeubels kan Douglas gebruikt worden, voor schuttingen, vlonders en vijversteigers. Het is dan niet meer dan vanzelfsprekend dat Douglas ook gebruikt wordt voor een overkapping. Douglas hout heeft namelijk enkele positieve eigenschappen die van pas komen voor een overkapping.

Hoewel het hout onder naaldhout valt en dus het mindere duurzame hout is, is Douglas één van de meest harde Europese naaldhoutsoorten. Onbehandeld is de levensduur van Douglas ongeveer 10 tot 15 jaar. Behandel je het hout, dan kun je er zomaar 5 jaar bijtellen. Als Douglas hout is gekapt en uitdroogt, dan ontstaat er een nog hardere houtsoort, die als van nature al goed bestand is tegen vocht.

Hout Douglas

Dit ook de reden waarom Douglas zoveel gebruikt wordt voor buitentoepassingen. Ook de kleur van Douglas is populair. Douglas is roodbruin van kleur en zal na verloop van tijd verkleuren naar grijs. Dit kun je als je dit niet mooi vindt, voorkomen door het hout te behandelen. Met een bouwpakket Douglas overkapping maak je gebruik van één van de beste én betaalbare houtsoorten voor buiten.

Voordelen van Douglas hout

 • Een zeer sterke en stabiele houtsoort. Met een goede behandeling gaat een bouwpakket Douglas overkapping met gemak 15 jaar of langer mee.
 • De houtsoort is er gemakkelijk om machinaal te verwerken. Met de hand is lasiger. Nu hoef je met een bouwpakket niet veel te bewerken, maar wel handig bij een verbouwing.
 • Douglas hout heeft een warme uitstraling. Ondanks dat het hout vergrijsd, blijft de kleur mooi.
  Douglas hout behoort tot de goedkoopste houtsoort die van relatief hoge kwaliteit is.

Nadelen van Douglas hout

 • Wil je zeker weten dat je Douglas hout voldoende duurzaam is voor de overkapping? Kies dan voor een overkapping Douglas hout bouwpakket van geïmpregneerde Douglas.
 • Van nature is Douglas redelijk bestand tegen vocht, maar kies wel een overkapping Douglas bouwpakket waar de staanders niet in direct contact met de grond komen.
 • Douglas is een hard houtsoort. Wil je ondanks dat je bouwpakket geheel op maat toch het hout bewerken? Dan is dit handmatig erg lastig.
 • Douglas loopt wat groter risico op scheuren dan andere houtsoorten.

Welke soorten van een bouwpakket Douglas overkapping zijn er?

Koop je een overkapping Douglas bouwpakket, dan heb je maar te maken met één soort, namelijk een overkapping van Douglas hout. Er zijn wel enkele andere Douglas houtsoorten, zoals Amerikaans, Europees of Japans Douglas, maar vrijwel alle soorten die in Nederland te koop zijn, betreffen Europees Douglas. Wel zijn er enkele kenmerken die je als een bepaalde soort van overkapping Douglas bouwpakket kunt zien.

Welk type dak voor je bouwpakket Douglas overkapping?

Het type dak is vooral een keuze voor een plat dak of een hellend, oftewel schuin dak. Er zijn uiteraard meer smaken, zoals een puntdak of een lessenaarsdak, maar dit is minder gebruikelijk voor een overkapping Douglas hout bouwpakket. Het type dak speelt best een belangrijk rol in de uitstraling van de gehele overkapping.

Met een schuin dak bereik je een meer klassieke en landelijke uitstraling, terwijl een plat dan meer modern oogt. Welke dakbedekking er gebruikt is, hangt af van welk soort bouwpakket je gekozen hebt. Meestal gaat het om kant-en-klaar daken in een bouwpakket met bijvoorbeeld dakpannen of leien voor een schuin dak en bitumen voor een plat dak.

De vormgeving van de overkapping

Op zich hoeft de vormgeving niet altijd de belangrijkste rol te spelen. Een vrijstaande overkapping is namelijk van alle kanten open, dus er valt verder weinig design aan te zien. Toch kan de vormgeving veel doen.

Meestal is een overkapping Douglas bouwpakket rechthoekig, maar ook in vierkant zijn ze te koop. Meerdere keuze zijn voor een bouwpakket zeldzaam. Het wordt anders als je een schuur of tuinhuis aan de overkapping maakt, dan wordt de keuze van vormgeving wat uitgebreider, maar ook duurder.

Combinatie met andere materialen

Er zijn bouwpakketten met en Douglas overkapping te koop, waarbij ook andere materialen gecombineerd worden. Dit gaat niet om de basis van de overkapping, namelijk de constructie van de staanders en liggers. Deze onderdelen blijven van Douglas hout. Steeds vaker worden ook doorzichtige platen gebruikt voor het dak van de overkapping.

Overkapping glas
 

Dit wordt gedaan om toch daglicht en zonlicht onder de overkapping te krijgen. Je geniet zo toch van het zonnetje, maar je zult niet verbranden doordat uv-straling wordt tegengehouden. Hiervoor heb je keuze uit een dak van glas of kunststof. Een kunststof dak is dan weer onder de delen in een PVC dak of een dak van polycarbonaat.

Glas is lastiger om te gebruiken, want glasplaten zijn erg zwaar in gewicht. Polycarbonaat is daarom het meest gebruikte alternatief. Dit materiaal is zeer licht en bovendien veel sterker dan glas. Douglas hout kan dus prima met glas of kunststof worden gecombineerd.

Waarom een bouwpakket Douglas overkapping kopen en niet zelf maken?

Een bouwpakket overkapping Douglas kun je bij de bouwmarkt, vakhandel of online bestellen. Nu zal het kopen van een Douglas overkapping als bouwpakket een beetje als vloeken in de kerk zijn voor de rasechte klussers. Zij zullen hun overkapping toch zeker zelf willen bouwen.
Toch kunnen er redenen zijn om toch te kiezen voor het kopen van een overkapping Douglas hout bouwpakket. Bijvoorbeeld omdat je gewoonweg geen of weinig tijd hebt. Het zelf maken van een overkapping vergt heel wat meer werk dan het in elkaar zetten van een bouwpakket. Het kan ook zijn dat je niet erg creatief bent.

Je wilt wel een mooi model zelf maken, maar je hebt daar net te weinig kennis voor. Als je dan een dergelijk model tegen komt als bouwpakket overkapping Douglas, is dit je kans. Uiteraard kies je ook voor een bouwpakket Douglas overkapping als je gewoonweg niet echt handig en technisch onderlegd bent.

Welke voor- en nadelen als je toch je eigen Douglas overkapping wilt maken?

Kies je ervoor om toch je eigen overkapping van Douglas te maken, welke voordelen en nadelen zijn er dan ten opzichte van het kopen van een overkapping Douglas bouwpakket?

Voordelen overkapping Douglas zelf maken

 • Je hoeft je niet aan de standaard materialen in het bouwpakket te houden. Je bepaalt zelf het uiterlijk en hoe je je overkapping maakt.
 • Je kunt meer invloed uitoefenen op de prijs van je Douglas overkapping. Je kunt je bouwmaterialen bij diverse goedkope winkels halen, wat met een bouwpakket niet kan.

Nadelen overkapping Douglas zelf maken

 • Voor het zelf maken van je overkapping van Douglas heb je technische kennis nodig. Heb je dit niet, dan kan het al snel misgaan en ben je nog meer tijd en geld kwijt.
 • Je met je Douglas hout zelf uitkiezen. Je kunt dan ook slechte kwaliteit hout kiezen. In een bouwpakket heb je meestal wel de zekerheid van hoogwaardige kwaliteit Douglas.

Wat kost een bouwpakket Douglas overkapping?

Met een bouwpakket Douglas overkapping heb je een overkapping van degelijk en niet al te duur hout. De gemiddelde levensduur ligt rond de 15 jaar. Voor een eenvoudige en niet al te grote overkapping Douglas bouwpakket zul je rond de € 1.500,- kwijt. Wil je het wat grotere Douglas overkapping, dan kan de prijs al snel oplopen naar de € 3.000,-. Voor hogere prijzen heb je wel te maken met de zeer luxere bouwpakken. Je kunt dan ook overwegen of je voor een bedrag hoger dan € 5.000,- niet beter een Douglas overkapping op maat laat maken.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Bouwpakket overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…