Bouwpakket overkapping

Een overkapping in de tuin biedt vele mogelijkheden. Zo is de overkapping altijd geschikt om spullen droog onder te bewaren. Denk aan de grasmaaier die teveel ruimte in beslag neemt in de schuur of de fietsen van het gezin. Daarnaast is een overkapping ideaal om als overdekt terras te gebruiken in de zomer Je zit beschermd tegen fel zonlicht en uv-straling en er kan gerust een bui vallen, zonder dat je in de benen moet komen om naar binnen te gaan. Wil je met het bouwen van een overkapping niet teveel werk hebben? Dan kun je kiezen voor een kant en klare overkapping. Deze wordt meestal geleverd als een overkapping bouwpakket.

Wat is een bouwpakket overkapping?

Een bouwpakket overkapping is niet meer dan een kant en klare overkapping die je zelf nog in elkaar moet zetten. Heb jij helemaal niet handig en heb jij niet de mogelijkheden om zelf je eigen overkapping te ontwerpen en te bouwen? Dan is een overkapping bouwpakket het beste alternatief en tegen een redelijke prijs.

Hoewel je bij een bouwpakket overkapping nog steeds aan de slag moet, hoef je je niet bezig te houden met het afkorten van planken en balken of met bouwtechnische problemen. Alle materialen die bij de kant en klare overkapping worden geleverd, zijn in de fabriek op maat gemaakt, zelf schroeven, bouten, moeren en spijkers zijn meegeleverd. Zo kun je toch zonder technische kennis voldoening halen uit een soort van een zelfgebouwde overkapping.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bouwpakket overkapping?

Als je nog twijfelt tussen het aankopen van een kant en klare overkapping of om een overkapping zelf te maken, dan kan het helpen om de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten. Je krijgt dan een goed overzicht waarom je wel of niet voor een bouwpakket moet kiezen.

Voordelen van een overkapping bouwpakket

 • Een zelf in elkaar te zetten overkapping volgens een bouwtekening kan zelfs de minder ervaren klusser.
 • Voldoende mogelijkheden om te kiezen uit verschillende modellen en materialen. Ook kun je terecht bij goedkope of dure leveranciers.
 • Alle onderdelen van de overkapping zijn voor jou in de fabriek al op maat gemaakt, je hoeft hier dus zelf niets meer aan te doen.

Nadelen van een overkapping bouwpakket

 • Als je dacht dat je niets meer hoefde te doen door een bouwpakket aan te kopen, dan heb je het mis. Je moet het nog steeds in elkaar zetten.
 • Ben je zo onhandig dat je zelfs geen bouwtekening kunt volgen? Dan moet je het door iemand laten doen, maar dat maakt de kostprijs wel hoger.
 • Een bouwpakket is een kant en klare overkapping, maar dit houdt niet in dat je de overkapping niet hoeft te onderhouden. Vooral een houten overkapping blijf onderhoud vergen.

Kant en klare overkapping volgens bouwtekening

Wanneer je een bouwpakket overkapping koopt, dan krijg je in de regel één of twee pallets vol met materiaal op maat gemaakt. Voor de sporadische klusser nog geen vrolijk vooruitzicht, want hoe raak je hier uit? Daarom is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een bouwpakket overkapping, de bij meegeleverde bouwtekening. Deze tekening is de oplossing. Vanuit de bouwtekening maak je van alle losse materialen de overkapping die jij wenst.

De kwaliteit van een bouwtekening kan heel erg verschillen. Dit is afhankelijk van welke overkapping en waar je de overkapping koopt. Soms is een bouwtekening heel summier, soms zijn het dikke boekwerken. In de meeste gevallen kun je de bouwtekening stap voor stap volgen, net zoals bij een echt bouwpakket het geval is of wat je nog kent uit de tijd toen je nog met LEGO blokjes speelde.

Wil je toch eens de eerste stappen zetten naar het zelf maken van je eigen overkapping? Een kant en klare bouwtekening van Fred´s Bouwtekening zijn zeer helder en duidelijk en geven ook stap voor stap aan wat je moet doen en op welke afmetingen je je materialen moet maken.

Welke materialen worden er gebruikt voor een bouwpakket overkapping?

Je kunt een overkapping bouwpakket kopen in verschillende materialen. De keuze voor een bepaalde materiaalsoort kan van invloed zijn op de bouw van het bouwpakket, maar dit is niet het belangrijkste. Je kiest een soort materiaal die jij het mooiste vindt in jouw tuin en die het meest duurzaam is.

Bouwpakket overkapping van hout

Zeer veel overkappingen die je als bouwpakket kunt kopen, zijn uitgevoerd in hout. Dit zijn doorgaans ook de goedkoopste bouwpakketten. Hout is altijd een gewaardeerde materiaalsoort die voor een overkapping gebruikt wordt. Het het is materiaal met een natuurlijke en warme uitstraling en wil je ondanks dat je de bouwtekening van je bouwpakket volgt toch een eigen koers varen? Dan kan dit met hout het gemakkelijkst, want hout kan gemakkelijk op maat worden gezaagd.

Prieel bouwtekening

Doorgaans zul je met een bouwpakket overkapping van de bouwmarkt te maken hebben met relatief goedkope houtsoorten. Deze houtsoorten zijn meestal ook minder duurzaam. Bij speciaalzaken kun je vaak terecht voor een bouwpakket van wat duurdere en ook duurzame houtsoorten.

Welke houtsoort je wilt, is natuurlijk afhankelijk van de smaak. Het is wel een belangrijke keuze, want de houtsoort bepaalt in grote mate de warme of minder warme uitstraling van je kant en klare overkapping.

Voordelen bouwpakket overkapping van hout

 • Een overkapping bouwpakket van hout is erg gemakkelijk om te bouwen en heeft altijd een mooie uitstraling.
 • Je hebt een brede keuze uit verschillende houtsoorten, van duur tot goedkoop en zeer duurzaam tot minder duurzaam.

Nadelen bouwpakket overkapping van hout

 • Doe je iets fout bij het opbouwen van het bouwpakket, dan kan het hout beschadigt raken en dit kan van invloed zijn op de gehele overkapping.
 • Een houten bouwpakket overkapping moet altijd onderhouden worden, dus om de paar jaren moet je aan de slag met schuren en verven van de overkapping.

Bouwpakket overkapping van aluminium

Steeds vaker wordt aluminium gekozen als alternatief voor een houten overkapping bouwpakket. Nu is aluminium natuurlijk wel een geheel ander materiaal dan hout.

Aluminium is een metaalsoort dat zo sterk is als staal, maar veel lichter in gewicht. Koop je een kant en klare overkapping van aluminium, dan zal het bouwpakket een stuk lichter wegen dan hout. Ook scheelt het gewicht bij het zelf in elkaar zetten van de overkapping. Hoewel aluminium in verschillende kleuren beschikbaar kan zijn, wordt er meestal gekozen voor zwart of grijs. Dit zijn zeer moderne kleuren die ook goed passen bij een moderne woning.

Aluminium golfplaat

Een aluminium overkapping past daar heel goed bij. Aluminium is ook veel duurzamer dan hout en na gebruik kan het materiaal gerecycled worden. Aluminium is dus ook een duurzame oplossing. Verder heb je geen omkijken meer naar aluminium, het materiaal is onderhoudsvrij.

Voordelen bouwpakket overkapping aluminium

 • Aluminium is zeer sterk en heeft een lange levensduur. Toch is het gewicht zeer licht, wat het in elkaar zetten van de overkapping gemakkelijk maakt.
 • Een prachtige moderne uitstraling, goed passend bij modern vormgegeven woningen of in een moderne tuin.

Nadelen bouwpakket overkapping aluminium

 • Een overkapping bouwpakket van aluminium is doorgaan wat duurder dan een houten overkapping, al hangt dit af van de houtsoort.
 • Direct een goede kleur kiezen, want je moet hier jarenlang tegenaan kijken. Overschilderen gaat bij aluminium niet gemakkelijk.

Andere materialen die je voor een kant en klare overkapping kunt gebruiken

Hout en aluminium zal het vaakst voorkomen bij een bouwpakket overkapping. Maar er zijn enkele andere materiaalsoorten. Deze materialen betreffen niet de gehele overkapping, maar enkel het dak van de overkapping. De basis van de overkapping, dus de staanders en liggers, zijn vaak van hout of aluminium.

In plaats van bijvoorbeeld een houten dak op de overkapping, kun je kiezen voor een glazen of kunststof dak. Je krijgt hiermee dus een transparant dak, zodat je van zonlicht kunt blijven geniet en je ook voldoende lichtinval onder de overkapping hebt. Glas is een vrij dure optie en ook een zware optie.

Glasplaten kunnen zeer zwaar zijn, dus een stevige constructie is absoluut noodzakelijk. Kunststof is veel lichter en de huidige kunststofsoorten zijn ook veel sterker dan glas. Een voorbeeld is polycarbonaat, dat momenteel zeer veel voor overkappingen wordt gebruikt. Of je nu voor glas of kunststof gaat, voor de basis zul je altijd nog moeten kiezen uit hout of aluminium.

Wat zijn de kosten van een bouwpakket overkapping?

De kosten van een bouwpakket overkapping zijn doorgaans iets hoger dan wanneer je zelf een overkapping maakt. Dit hoeft overigens niet als je bij het zelf maken voor dure materialen kiest. De prijs is vooral afhankelijk van de grootte van de overkapping en het gebruikte materiaal, in de praktijk meestal hout of aluminium.

Ga voor een houten kant en klare overkapping uit van een gemiddelde prijs vanaf € 1.800,- voor een eenvoudig model. De prijs voor een groter en luxer model kan zomaar oplopen tot gemiddelde € 3.000,-. Voor een aluminium kant en klare overkapping betaal je gemiddeld tussen de 2.500,- en € 4.000,-.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier
Meer informatie over een bouwpakket overkapping?

Bouwpakket houten overkapping
Bouwpakket douglas overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…