Bouwpakket overkapping hout

De meeste overkappingen die je kant en klaar koopt in een winkel, bij een houthandel of de vakhandel, zijn gemaakt van hout. Hout is het meest populaire materiaal dat wordt gebruikt voor een overkapping. Hout is voor de hand liggend als je kiest om je eigen overkapping te maken, want het is erg gemakkelijk bewerkbaar materiaal. Je zaagt hout gemakkelijk in de lengtes die jij wenst. Dit is met andere materialen meestal niet het geval. Een overkapping hout bouwpakket is de voornaamste vorm. 

Dit heeft vooral vanwege de uitstraling te maken. Koop je een overkapping, dan zul je meestal te maken hebben met een bouwpakket overkapping hout.

Wat is een overkapping bouwpakket hout?

Eigenlijk zegt de naam al genoeg. Een overkapping bouwpakket hout is een overkapping van hout en die te koop is als een bouwpakket. Dit houdt dus in dat de leverancier een ontwerp heeft gemaakt van de overkapping en alle onderdelen die hiervoor nodig zijn in de fabriek op maat zaagt. De onderdelen wordt onderbracht in één bouwpakket, zodat de koper zijn eigen overkapping kan bouwen.

Alle onderdelen van een overkapping hout bouwpakket zijn meestal voorgeboord, zodat het je nauwelijks enige moeite kost om de overkapping in elkaar te zetten. Je hoeft niets meer op maat te maken en alle kleine materialen zijn bijgevoegd. Zelfs een leek die nog nooit een overkapping heeft gebouwd, zal het lukken om een overkapping bouwpakket hout te kunnen bouwen.

Dit is mogelijk doordat er een bouwtekening wordt bijgevoegd. Wanneer je de bouwtekening stap voor stap volgt, dan komt het wel goed met je overkapping hout bouwpakket. Een overkapping bouwpakket hout kan overigens bestaan uit verschillende houtsoorten.

Voordelen en nadelen van een bouwpakket overkapping hout

Een houten overkapping heeft vele voordelen, maar er zijn ook wel wat nadelen te bedenken. Dit is iets wat je moet realiseren voordat je kiest voor een houten overkapping bouwpakket. Je kunt dan namelijk nog besluiten om toch voor een andere materiaalsoort te kiezen.

Voordelen van overkapping hout bouwpakket

 • Hout is een mooi materiaal en past in vrijwel iedere tuin en bij iedere woning. Je hebt ook nog eens de keuze uit vele houtsoorten.
 • Een overkapping kopen kan soms duur zijn. Een overkapping bouwpakket hout is doorgaans goedkoper, omdat je deze nog zelf in elkaar moet zetten.
 • Er zijn vele modellen van een bouwpakket overkapping van hout te koop. Je hebt keuze uit grootte, houtsoort en design.

Nadelen van overkapping hout bouwpakket

 • Ook bij een bouwpakket overkapping hout zul je aan de slag moet. Dit is wel een stuk gemakkelijker dan zelf een overkapping maken.
 • Een houten overkapping dient altijd onderhouden te worden, ook als deze als bouwpakket gekocht wordt.
 • Wil je een zeer duurzame houtsoort, dan zal dit zeker terugkomen in een hogere prijs. Hoe duurzamer het hout, des te duurder.

Welke soorten houten overkapping zijn als bouwpakket te koop?

Betreffende de verschillende soorten van een overkapping hout bouwpakket, gaat het om verschillende houtsoorten die hiervoor gebruikt worden. Er zijn houtsoorten die zelden gebruikt worden voor een overkapping en houtsoorten die je juist heel vaak tegenkomt. In principe kun je zelf een overkapping maken van vrijwel alle houtsoorten maar worden voor een bouwpakket niet alle houtsoorten gebruikt.

Bouwpakket overkapping hout van Douglas

Douglas is een zeer populaire houtsoort die veel gebruikt wordt voor allerlei toepassingen in de tuin. Ook voor een bouwpakket van hout, zul je deze regelmatig tegenkomen in Douglas. Douglas is een zeer sterke en stabiele houtsoort en gemakkelijk te bewerken. Nu hoeft dit in principe niet bij een overkapping hout bouwpakket, maar mocht je toch iets willen wijzigen, dan kan dit met Douglas.

De kleur van Douglas is graag gezien, het is een warme kleur die na verloop van tijd zal vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces, maar je kunt dit tegengaan door het hout te behandelen. Douglas hout leent zich prima als een alternatief voor duurdere houtsoorten. Wel moet je er rekening mee houden dat de duurzaamheid minder is dan duurdere houtsoorten.

Voordelen bouwpakket overkapping hout van Douglas

 • Mooie en sterke houtsoort die van nature goed bestand is tegen vocht.
 • Douglas hout is ten opzichte van vergelijkbare houtsoorten relatief goedkoop.

Nadelen bouwpakket overkapping hout van Douglas

 • Wil je echt lang genieten van een Douglas overkapping? Dan moet je kiezen voor geïmpregneerd Douglas hout.
 • Hoewel Douglas goed tegen vocht kan, moet je kiezen voor een bouwpakket waarbij de staanders niet in de grond komen.

Houten overkapping bouwpakket van eiken

Eikenhout mag zeker als één van de meest geliefde houtsoorten gezien worden. Voor een overkapping bouwpakket hout zul je eiken minder tegenkomen, maar ze zijn zeker wel te koop. Eikenhout is vooral populair door de warme en landelijke uitstraling. Het hout heeft een mooie structuur en vaak een diepe donkere kleur. Het is zeer robuust, maar ook zwaar hout en kan zeker heel wat jaren mee.

Eiken hout
Eiken hout

Eikenhout is een typische houtsoort die gebruikt kan worden als je op zoek bent naar een bouwpakket van een overkapping met een landelijke uitstraling. Maar ook in een moderne tuin, zal eiken het altijd goed doen.

Voordelen houten overkapping bouwpakket van eiken

 • Prachtige en sterke houtsoort. Koop je een bouwpakket van eikenhout, dan zul je hier geen spijt van krijgen.
 • Een eiken overkapping zal altijd opvallen door de enigszins klassieke en luxe uitstraling van het hout.

Nadelen houten overkapping bouwpakket van eiken

 • Een bouwpakket overkapping van eikenhout zal zeker niet het goedkoopste zijn. Eikenhout is een dure houtsoort.
 • Eiken kan snel kromtrekken, bij bijvoorbeeld vocht. Dit is te voorkomen, maar dan moet je het hout goed behandelen.

Overkapping bouwpakket hout van vuren

Vurenhout is ook een veel geziene houtsoort die voor een bouwpakket overkapping gebruikt wordt. Het is ook één van de meest goedkope houtsoorten die er te verkrijgen is. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en is dus naaldhout, wat over het algemeen niet lang meegaat.

Voordelen overkapping bouwpakket hout van vuren

 • Vurenhout is licht van gewicht. Voor een bouwpakket kan dit zeker van belang zijn, het maakt het in elkaar zetten van de overkapping wat gemakkelijker.
 • Mocht je toch zelf nog wat veranderingen aan het bouwpakket van je overkapping willen doorvoeren, dan is vurenhout zeer gemakkelijk te bewerken. 

Nadelen overkapping bouwpakket hout van vuren

 • Vurenhout is niet echt een duurzame houtsoort. Je dan ook kiezen voor een bouwpakket van geïmpregneerd vurenhout en het hout jaarlijks behandelen.
 • Vurenhout is goedkoop, maar dit is soms ook te zien aan de uitstraling van de overkapping.

Zelf maken van een houten overkapping?

Een bouwpakket overkapping hout is altijd een gekochte overkapping. Je kunt deze kopen bij de bouwmarkten voor een relatief scherpe prijs. Je moet er dan wel rekening mee houden dat ondanks de grote keuze, je toch maar een standaard model overkapping krijgt. Je kunt ook kiezen om een overkapping van hout helemaal zelf te maken.

Dit houdt natuurlijk wel in, dat de onderdelen niet zoals bij een bouwpakket netjes op maat zijn gemaakt. Je moet dus je hout bij de bouwmarkt kopen en zelf op maat zien te maken. Het voordeel is dan wel, da je bijvoorbeeld goedkoop lange balken kunt halen en hier misschien wel twee staanders of liggers uit kunt halen.

Het voordeel van zelf een overkapping maken is dus zeker dat je veel meer invloed hebt op de prijs. Dit heb je met een bouwpakket niet, je moet gewoon de bouwtekening volgen. Voorwaarde voor het zelf maken van een houten overkapping, is dat je wel technisch inzicht hebt. Je moet immers zelf je bouwtekening maken en van hieruit moet je materialen inkopen en je overkapping bouwen. Lang niet iedereen is hiertoe in staat en dan is de aanschaf van een houten overkapping bouwpakket een goed alternatief.

Hoeveel kost een houten overkapping bouwpakket?

De prijs van een houten overkapping bouwpakket is afhankelijk van enkele factoren, zoals hoe groot is je overkapping, van welke houtsoort en waar koop je het bouwpakket? Een grote en luxe aangeklede overkapping zal veel duurder zijn dan een eenvoudige en kleine overkapping.

Wel is een houten overkapping bouwpakket wat duurder dan het zelf maken, omdat je bij het zelf maken kunt ´shoppen´ en dus goedkoper aan je materiaal kunt komen. Een bouwpakket koop je voor een standaard prijs. Een relatief eenvoudige en niet al te grote overkapping bouwpakket van hout, zal gemiddeld tussen de € 1.500,- en € 2.500,- kosten.

Kies je een grote overkapping met wat luxe elementen, dan begint de prijs rond de € 3.500,-. Afhankelijk van hoe luxe het bouwpakket is, kan de prijs oplopen tot wel € 5.000,- of meer.

Andere handige benamingen en begrippen rond het bouwen overkapping vind je hier

Wil je meer lezen over een tuinhuis overkapping? Lees dan de pagina Bouwpakket overkapping

Zelf een overkapping bouwen?

Wil je zelf aan de slag om een overkapping te bouwen lees dan dit artikel: Overkapping maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…